Team Building - ma supara!

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Mie Team Building-urile imi amintesc de comunism. Oamenii sunt obligati sa se "distreze" impreuna, fara familie, cica pentru binele "organizatiei".

Am vazut anul trecut in delta, la un hotel la care se nimerise sa stau si eu, un grup de la o banca venit in team-building. Oameni mari aveau de facut urmatoarele:
- intr-o seara au rimit niste tobite si trebuiau sa bata in ele la foc si sa cante un cantec idiot;
- in alta seara au fost impartiti pe echipe si pe trotuarul hotelului li s-au rasturant 4 seturi de puzzle (de-alea mic cat unghia si multe cata frunza si iarba) si era "care echipa termina prima". Stateau oameni seriosi cu fundul in sus si se chiorau la puzzle-urile rasturnate pe trotuar... Apoi echipa castigatoare a primit O UMBRELA.
- in fiecare dimineata erau treziti CU FLUIERUL de o domnita nebuna de legat.

Asta nu-i tem-building. Este umilinta, este degradare umana, este "hai sa vedem cat esti de idiot, pana unde te cobori pentru un biet salariu".

Si daca eu as fi o fire mofluza si retrasa? Are asta ceva in comun cu profesionalismul meu? Scrie undeva ca pentru a fi un bun contabil, inginer, director de produs, trebuie sa ai fire sociabila? Nu este o discriminare pentru cei ce NU SUNT ASA? Se vorbeste atat de mult despre divesitate si cu toate acestea multinationalele ne arata ca singurul lucru care conteaza pentru ele este uniformizarea...

Sotul lui Fomalhauti nu s-a dus la team-building pentru ca nici un om normal la cap nu ar trebui sa prefere asemenea stupizenii timpului lui liber personal. Daca tot nu se duce la nevasta si copii macar sa se duca la pescuit cu un prieten, nu sa-i faca programul zilnic o gasca de idioti.

alice

Mergi la inceput

quote:

Dupa cum spuneam, exista si firme in care totul se face impreuna cu sotii/sotiile, ba chiar cu prietenele/prietenii (in caz ca angajatii respectivi nu sint casatoriti), si asta in Romania, e drept ca la o firma cu capital strain, nu romanesc...
quote:

Este cel mai de bun simt. In acest fel transmiti mesajul "firma noastra culiva valorile familiale, este interesata de linistea si echilibrul pe care familia-l asigura angajatilor nostri. Pe de alta parte, vrem sa-ti multumim tie, SOTIA d-lui director, pentru ca ai inteles sa-i acoperi spatele acasa atunci cand a avut de stat mai mult peste program, pentru ca ai inteles sa nu-i arunci telefonul in mare cand, in micul vostru concediu pe litoral el a avut de rezolvat, ORE INTREGI imreuna cu seful nu stiu ce problema...".

Chemand numai membrii "echipei" - femei si barbati - inviti pe domul director sa se cupleze cu secretara nemaritata si disperata si nu cred ca aceste relatii informale - care sa fim seriosi, sunt perfect posibile - aduc, pe termen lung vre-un bine companiei si echipei in general. Ba dimpotriva, pot genera tensiuni mult mai mari decat decat daca lasai lumea-n pace. Eu am avut de gestionat in propria mea firma o astfel de criza (pe care nu am provocat-o prin nici un team-building)si pot sa va spun, cu mana pe inima, este unul dintre cele mai rele lucruri care ti se poate intampla.

alice

Mergi la inceput

quote:

Pai asta si inseamna team-building=consolidarea echipei, chestia este ca se refera strict la compania respectiva, cum sa faci bonding=sa consolidezi relatiile intre colegi, daca vine si familia
quote:

Dar exista si unii oameni, profesionisti excelenti, care nu vor sa consolideze relatiile cu nimeni. Nu vor sa joace volei cu Maricica de la contabilitate si nici sa se traga de sireturi cu Gigel curierul la orientare turistica.
Si este dreptul lor sa fie astfel atata timp cat isi fac treaba si colaboreaza la serviciu ireprosabil. Si oricine este bun profesionist stie ca acest lucru este perfect posibil si fara izmeneli inutile.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_ce spune:

Simali,absolut de acord.
La job-ul meu nu prea exista astfel de activitati,serbam o data pe an ziua infiintari institutiei la un restaurant, de regula cat mai aproape de casa.
La inceput directorul,care era pe cale sa se incurce cu secretara,si care avea o nevasta teribil de geloasa(stia biata femeie ce are la usa),ne-a impus sa venim fara consorti.Noi ,angajati ascutatori ne-am executat.A fost oribil.Si nu pentru ca nu aveam colegi draguti ci pentru ca asa m-am obisnuit sa-l stiu langa mine.In urmatorii ani am conditionat venirea partenerilor si fiecare a avut de ales.Acum deja se stie si fiecare hotaraste cum ii e mai bine.
La sora mea ,care lucreaza intr-o banca straina se practica obiceiul acesta,ultima data au tras cu arcul ???? pe la Predeal evident fara familii.
Ce ma enerveaza de fapt e ca se impune chestia asta de catre unii care asa au interesul pe moment.
Ori ca ei nu au familii,ori ca au nevoie sa evadeze fara acestea.Si noi angajati cumsecade o luam de buna si credem ca asa trebuie,ba mai suntem si recunoscatori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amethyst spune:

Aoleu ce divagatii, ce insinuari, ca ar fi geloasa, ca nu-si lasa sotul, eu ma pun in situatia ei, fara bona, cu 6 copii. E foarte frumos si foarte greu. Ce team-building? Daca ar fi cateva ore duminica, o zi din cursul saptamanii sau asa ceva n-as avea nimic impotriva dar un week-end intreg si eu tot singura cu copiii? Nu e vorba de nici o gelozie, de nici o frica, e vorba ca nu mi se pare corect ca sotul meu sa nu-si ia sub nici o forma 2 zile de concediu pentru noi dar in team building sa se duca. Pentru ca pana la urma, tb nu e o obligatie, ci te duci de placere. Si da, o firma care se respecta ofera macar posibilitatea de a te duce impreuna cu familia, chiar daca iti platesti singur cheltuielile adiacente. Cel putin la noi in firma asa s-a facut. Iar la petrecerile de Craciun este invitata toata familia plus ca se face si petrecere speciala pentru copii.
Deci eu nu cred ca Fomalhauti e absurda, chiar daca e un singur tb pe an.

Si XIO, nu te supara, dar in viziunea mea, relatia de casatorie e mult mai profunda decat o relatie de prietenie. Noi am fost impreuna 5 ani inainte de casatorie si totusi nu se compara. Sigur ca fiecare ne facem timp sa iesim separat, eu cu prietenele, el cu prietenii sau colegii si acum, cu bebe mic, la 3 ani de casatorie, dar situatia lui F e alta.
Eu una nici nu pot sa-mi inchipui cum m-as descurca cu 6 copii, mi se pare extraordinar dar nu ma simt in stare. Oricum, nici mie nu mi-ar conveni ca sotul sa plece un week-end la munte cu datele expuse de Fomalhauti.

Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamica dulce spune:

Si sotzul meu se duce anual in TB , dar exotic rau de tot...Portugalia, Grecia..peste cateva saptamani se duc in Turcia.Bineinteles nspe mii de stele, totul inclus si trai bun. FARA neveste,copii si prietene. Normal ca mi-ar placea sa ma duc si eu, mai ales ca n-am mai fost in concediu de 3 ani, dar nicaieri in afara de soacra-mea. Dar acum ce sa fac, sa ma cert cu barbatu' ca nu plateste firma? Nici sa platesc eu nu merge, e cerc inchis-firma si clientii. Asa ca ii urez distractie placuta si ma distrez cu fi-meu acasa.Pe de alta parte eu sunt obisnuita sa stau singura acasa cu baiatul, sotzul meu pleaca constant in delegatii mult mai lungi decat astea 3-4 zile de bairam. Duca-se!

DAR, daca as fi avut 6 copii...altfel s-ar pune datele problemei, o inteleg pe Fomahauti ca se supara, si mie mi-ar sta in gat si nu mi s-ar parea cinstit, mai ales ca din experienta stie ca se poate si altfel.
Inca un DAR...decat sa aiba probleme la serviciu si sa fie pus intr-o lumina nefavorabia...lasa-l sa se duca, e doar un weekend pe an si puteti recupera weekendul pierdut cu alta iesire in familie.

Alt exemplu: tatal meu lucreaza la primarie, un pic de mare smeker, desi are si el sefa lui. In fiecare an se face party de Craciun, de Paste, de ziua lu' nu stiu cui. CERC INCHIS! fara sotzi si neveste.Si asta si la Micul revelion cum il numesc ei.
Mama spumega de nervi, sufera si e trista si au ana de an scandal, ea nu vrea ca tata sa se duca, tata nu concepe sa nu se duca si eu ii tot zic lasa-l draga in pace si distreaza-te tu singura in ziua aia.Decat sa va certati si sa-l ai acasa moorocanos si sa-ti scoata okii o juma' de an...duca-se, mare branza.
Saptamana trecuta tata a fost in Austria, 5 zile la nu-s ce mare chestie la nivel inalt, mama a stat acasa si nu s-a mai suparat.

Bineinteles situatia alor mei nu e aceeasi cu a lui F., am vrut doar sa subliniez parerea mea...lasa-l sa se duca, apoi il lasi pe el cu copiii si te duci tu undeva, sau va duceti impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebec07 spune:

Daca luam in calcul situatia de fata, Fomalhauti are perfecta dreptate si este mai mult decat indreptatita.In situatia mea, TB-urile sotului mi se par mai mult decat ok pentru el.Are si el, odata pe an 2 zile numai pentru el.Sunt mai mult decat bucuroasa(pentru el, nu pentru mine)ca se deconecteaza 2 zile.
Lucreaza la o multinationala care nu "permite" familia la petreceri.In afara de petrecerea de Craciun pentru copii, nu se accepta aparitia sotiei.
Mie imi convine...ca-mi vine cu povesti"de groaza"in urma TB-urilor.Betii crunte, vorbe multe, injuraturi si multe altele.
Dar noi n-avem decat un copil si atat...

Mergi la inceput

quote:

Are si el, odata pe an 2 zile numai pentru el.
quote:

Glumesti, nu?
Astea nu se pot numi doua zile numai pentru el pentru singurul motiv ca este impreuna cu o groaza de tipi de la serviciu si altii vin si-i fac program. Iar daca nu face ce fac toti o sa ia si nota proasta in teza...

Pentru mine este OK ca sotul sa zica "uite, ma simt foarte varza, vreau sa ma duc doua zile cu Y in Delta." Asa cum si eu am spus, nu o data, "te rog sa faci tu un program weekendul asta cu copilul ca eu ma duc cu X la o runda de shopping la Buc, numai noi doua, si ramanem peste noapte la Caro".

E inteleg perfect nevoia de spatiu al fiecarui membru dintr-o familie - inclusiv nevoia de spatiu a copilului. Numai ca Team-Buildingurile nu sunt in nici un caz asa ceva. Deconectare inseamna sa poti face, neingradit, ceea ce-ti place. Chiar daca placerea ta este la un moment dat sa-ti petreci tot weekendul singur, in pijama, citind sau meditand. Singura conditie este ca aceasta deconectare sa poata fi accesata de catre toti membrii familiei, pe rand.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebec07 spune:

Simali, la firma la care lucreaza al meu sot, nimic nu e obligatoriu.Exemplu este TB-ul de vara, la mare la noi.Au posibilitatea sa aleaga intre jocuri nautice, jocuri la piscina hotelului, plaja sau leneveala.Prin asta spun 2 zile numai pentru sufletul lui.Face ce vrea, doarme cat vrea si alte chestii care , din motiv de copil, nu le poate face...Doar masa de seara e cumva obligatorie...
Totul difera de la caz la caz.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

quote:
Originally posted by simali

Mie Team Building-urile imi amintesc de comunism. Oamenii sunt obligati sa se "distreze" impreuna, fara familie, cica pentru binele "organizatiei".

Am vazut anul trecut in delta, la un hotel la care se nimerise sa stau si eu, un grup de la o banca venit in team-building. Oameni mari aveau de facut urmatoarele:
- intr-o seara au rimit niste tobite si trebuiau sa bata in ele la foc si sa cante un cantec idiot;
- in alta seara au fost impartiti pe echipe si pe trotuarul hotelului li s-au rasturant 4 seturi de puzzle (de-alea mic cat unghia si multe cata frunza si iarba) si era "care echipa termina prima". Stateau oameni seriosi cu fundul in sus si se chiorau la puzzle-urile rasturnate pe trotuar... Apoi echipa castigatoare a primit O UMBRELA.
- in fiecare dimineata erau treziti CU FLUIERUL de o domnita nebuna de legat.

Asta nu-i tem-building. Este umilinta, este degradare umana, este "hai sa vedem cat esti de idiot, pana unde te cobori pentru un biet salariu".

Si daca eu as fi o fire mofluza si retrasa? Are asta ceva in comun cu profesionalismul meu? Scrie undeva ca pentru a fi un bun contabil, inginer, director de produs, trebuie sa ai fire sociabila? Nu este o discriminare pentru cei ce NU SUNT ASA? Se vorbeste atat de mult despre divesitate si cu toate acestea multinationalele ne arata ca singurul lucru care conteaza pentru ele este uniformizarea...

Sotul lui Fomalhauti nu s-a dus la team-building pentru ca nici un om normal la cap nu ar trebui sa prefere asemenea stupizenii timpului lui liber personal. Daca tot nu se duce la nevasta si copii macar sa se duca la pescuit cu un prieten, nu sa-i faca programul zilnic o gasca de idioti.

alice

Simali , oamenii se distrau sau nu ?

Amethyst , o fi mai serioasa o casatorie , nu zic nu , dar nu as putea sa afirm asta cu tarie tinand cont ca sunt "n" cupluri care traiesc in concubinaj o viata intreaga...nu poti sa le spui alora ca relatia lor e mai prejoasa decat a unui cuplu cu o hartiuta.

http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/

Mergi la inceput