Carii dentare... la 6 ani!
Raspunsuri - Pagina 2
torna spune:
Am fost recent sa vizitam gradinitele din cartier, pentru a ne orienta in privinta lor, si zabovind mai mult printre copii, am observat, la o grupa mare cred, deci copii de vreo 5-6 ani, foarte multi, mie mi s-au parut cam jumatate din ei, cu multiple carii dentare, f. evidente. Chiar am facut o remarca d-nei educatoare, ma interesa care crede dansa ca ar fi cauzele.
Sincer, m-a cam speriat, stiam ca sunt posibile cariile la dintii de lapte, mai ales cariile de biberon, dar nu ma asteptam sa aiba o frecventa asa de mare. Si nu era o carie, ici, colo, ci ca o explozie, toti dintii din fata pareau cariati tare.
Asa ca daca tot vrem sondaje, eu propun un sondaj printre mamicile care au copilasi cu carii, pentru a ne forma o parere asupra cauzelor mai frecvente:
- copiii au supt lapte noaptea (biberon/san), pana la ce varsta?
- consuma des sucuri sau ceaiuri indulcite?
- consuma des intre mese ciocolata, bombonele, caramele etc?
- cat lapte sau lactate consuma pe zi copilul?
- au avut sau au suspectat o lipsa de Ca sau de vitamina D3?
- cat de des se spala copiii pe dinti si mai ales se spala eficient?
- acasa si in colectivitate mananca si beau doar din tacamurile lor, sau f.f. bine igienizate? (am citit ca si caria dentara poate fi considerata o boala transmisibila, in sensul ca pe langa toate celelalte conditii, un rol important il au bacteriile care transforma zaharurile in acizi ce distrug smaltul. Copilul facand schimb de bacterii cu alti copii sau cu adulti, de pe tacamuri sau alimente muscate de altul, are sanse mai mari sa se procopseasca cu bacteriile cele mai pacatoase in privinta cariilor).
- starea danturii celor din familie (e importanta si mostenirea genetica, pe langa multi alti factori determinanti).
- au urmat vreo metoda de profilaxie a cariilor dentare (ce anume, produse cu fluor intern, extern, sigilare dentara, etc.)?
- sunt parinti care au procedat la sigilarea dentara? Sunt multumiti? Am inteles ca pererile stomatologilor sunt impartite, mai ales ca procedeul trebuie repetat la diferite intervale, daca nu il repeti, e mai rau decat daca nu sigilai dintele.
Poate la intrebari doresc sa raspunda si parinti de copilasi care au ajuns la schimbarea dentitiei, fara a avea carii. Sa vedem cam ce obiceiuri alimentare, igienice, etc. au contribuit la situatia lor buna.
Am citit deseori pe forum si exemple despre copii care au supt biberon noaptea pana tarziu, si nu au avut nimic. Pana la urma cred ca formarea cariei se datoreaza unui complex de factori, adica e posibil ca dintii sa fie f. rezistenti, genetic, profilaxie, alimentatie etc, ca in cazul silvanei, asa cum bineinteles ca sunt si cazuri cand s-au luat toate masurile de precautie, inclusiv igiena exemplara, dar cariile tot apar.
Pe mine ma ingrijoreaza faptul ca pe copilul meu nu pot sa-l spal eficient. Are 1,10 ani. Pe mine nu ma lasa, vrea neaparat ea sa tina periuta, dar ala nu e spalat. Degeaba incerc si eu, ca baga limba si nu reusesc nimic. Toata lumea imi spune ca nu e nici o problema, bine ca vrea sa se spele ea, acuma isi face obisnuinta. Sigur ca si asta e bine, dar parca vad ca mai tarziu ma trezesc cu vreo "bucurie dentara".
Si ca sa raspund la intrebarea pusa de adi_dalma, parerea mea e ca aceste carii au impact asupra dentitiei definitive, doar daca nu se trateaza. La copiii pe care i-am vazut eu, e clar ca nu erau tratati. Nici nu vreau sa ma gandesc ca acei copii ar putea sa faca vreun abces sau sa faca cunostinta in vreo noapte cu o durere dentara atroce. Nici extractia nu cred ca e printre experientele de dorit. Asa ca tratament cat mai rapid posibil. Oare mai sunt cabinete scolare, unde se pot trata copiii gratuit? Poate nu e vorba doar de neglijenta si mentalitatea parintilor, ca ce sa mai tratezi dintii de lapte, ca oricum acusi cad, dar in ziua de azi tratamentele stomatologice costa f. mult. Nu cunosc problema, poate cei care stiu scriu despre asta, sa ne facem o idee, despre cat i-au costat tratamentele la copii si ce anume sau unde au facut gratuit.
Mai am o intrebare, cum au procedat cei care au tratat carii la copii mici? La 2,3,4 ani? Cum s-au descurcat? Cum a stat copilul si cum a procedat medicul? Ar fi util de stiut, va multumesc anticipat pt. raspunsuri.
Urez dinti sanatosi si frumosi tuturor copiilor!
silvana_salajan spune:
quote:Fetelor, voi m-ati inteles gresit. Eu nu spun ca spalatul pe dinti e daunator, ci ca s-ar putea ca spalatul in exces facut de voi (ma rog, un periaj prea aspru de ex.) poate fi daunator. Si nu il spal eu ci se spala singur cand are chef, poate intr-o zi de 3 ori altadata deloc. Stiu ca asta cu deloc e o problema, o sa o corectez dupa aparitia dintilor definitivi. Asa, sa revenim la sondajul propus de Torna:deci, copilul meu are 6 ani si 5 luni si nici o carie.- Niciodata nu a mancat caramele - foarte rar a mestecat guma (rar spre niciodata)- a mancat in fiecare zi, branza de vaci sau lapte, sau iaurt,- de cand este.- sucul (pe cat posibil proaspat- facut in casa) l-a baut intotdeauna din pahar, niciodata din sticla cu biberon- l-am alaptat pana la 11 luni jumate, de la 7 luni a primit o masa pe zi completare.- a luat vigantol in lunile cu R pana la 6 ani.- mananca fructe proaspete destul de des- manaca si ciocolata destula, e dulcele lui preferat.Nu stiu ce ar mai fi.Tocmai de aici vine si mirarea mea, NU are nici o carie, in conditiile in care copii din grupa lui de la camin prezinta explozie de carii, majoritatea. Acum daca voi ma condamnati nu aveti decat. Asta am avut de zis. Ar fi bine sa cugetati si sa vedeti acolo unde sunt probleme legate de carii de la cat timp au aparut si care ar fi cauza.Am 3 cunostinte foarte apropiate cu copii cu varste intre 3 si 5 ani, carora desi le-am atras atentia cand copii erau mici, au considerat ca asa cum fac ele e bine. Deci toti cei 3 copii sunt cu dintii prastie, mancati pana la radacina mi-e mila de bietii copii. Ce greseli am observat eu in alimentatia copiilor:- o mamica lasa copilul cu sticla de lapte in pat peste noapte (poate din comoditate sa nu se trezeazca de multe ori, nu stiu)- o alta mamica lasa toata ziua la indemana copilului sticla plina cu Teddy (desi scrie pe sticla ca e suc natural, contine o cantitate de zahar oricum). De multe ori ma ingrozeam vazand copilul jucandu-se si tinand biberonul cu dintii si plimbandu-se cu el prin casa.- ultima pacalea mereu copilul dandu-i caramele, bomboane... etcSi culmea toate spala copii pe dinti zilnic. Doamne fereste sa credeti cumva ca eu as putea sa cred ca problema e spalatul . Doar am si eu atata minte sa stiu ca spalatul nu are cum face rau. Dar nu in exces! Aici probabil problema consta in greselile alimentare. Dar oare la altii? Hai, dati cu pietre!!!!
Silvana,mesajul tau e o gluma....Sper!
Alina spune:
quote:
Originally posted by silvana_salajanquote:
Silvana,mesajul tau e o gluma....Sper!
Fetelor, voi m-ati inteles gresit. Eu nu spun ca spalatul pe dinti e daunator, ci ca s-ar putea ca spalatul in exces facut de voi (ma rog, un periaj prea aspru de ex.) poate fi daunator. Si nu il spal eu ci se spala singur cand are chef, poate intr-o zi de 3 ori altadata deloc. Stiu ca asta cu deloc e o problema, o sa o corectez dupa aparitia dintilor definitivi.
Asa, sa revenim la sondajul propus de Torna:
deci, copilul meu are 6 ani si 5 luni si nici o carie.
- Niciodata nu a mancat caramele
- foarte rar a mestecat guma (rar spre niciodata)
- a mancat in fiecare zi, branza de vaci sau lapte, sau iaurt,- de cand este.
- sucul (pe cat posibil proaspat- facut in casa) l-a baut intotdeauna din pahar, niciodata din sticla cu biberon
- l-am alaptat pana la 11 luni jumate, de la 7 luni a primit o masa pe zi completare.
- a luat vigantol in lunile cu R pana la 6 ani.
- mananca fructe proaspete destul de des
- manaca si ciocolata destula, e dulcele lui preferat.
Nu stiu ce ar mai fi.
Tocmai de aici vine si mirarea mea, NU are nici o carie, in conditiile in care copii din grupa lui de la camin prezinta explozie de carii, majoritatea.
Acum daca voi ma condamnati nu aveti decat. Asta am avut de zis. Ar fi bine sa cugetati si sa vedeti acolo unde sunt probleme legate de carii de la cat timp au aparut si care ar fi cauza.
Am 3 cunostinte foarte apropiate cu copii cu varste intre 3 si 5 ani, carora desi le-am atras atentia cand copii erau mici, au considerat ca asa cum fac ele e bine. Deci toti cei 3 copii sunt cu dintii prastie, mancati pana la radacina mi-e mila de bietii copii. Ce greseli am observat eu in alimentatia copiilor:
- o mamica lasa copilul cu sticla de lapte in pat peste noapte (poate din comoditate sa nu se trezeazca de multe ori, nu stiu)
- o alta mamica lasa toata ziua la indemana copilului sticla plina cu Teddy (desi scrie pe sticla ca e suc natural, contine o cantitate de zahar oricum). De multe ori ma ingrozeam vazand copilul jucandu-se si tinand biberonul cu dintii si plimbandu-se cu el prin casa.
- ultima pacalea mereu copilul dandu-i caramele, bomboane... etc
Si culmea toate spala copii pe dinti zilnic.
Doamne fereste sa credeti cumva ca eu as putea sa cred ca problema e spalatul . Doar am si eu atata minte sa stiu ca spalatul nu are cum face rau. Dar nu in exces! Aici probabil problema consta in greselile alimentare.
Dar oare la altii?
Hai, dati cu pietre!!!!
Silvana,in calitate de stomatolog,iti zic ca din ce povestesti tu,efectiv e o intimplare fericita ca baietelul tau nu are carii.Ma rog,tu zici ca nu are carii dar...cariile nu sunt numai gaurile negre vizible cu ochiul liber ci pot fi,de ex, pete albe cretoase de aceea s-a inventat si se recomanda bianual un control stomatologic al copilului incepind cu 1an.
Faptul ca tu minimalizezi importanta igienei dintilor de lapte si ca igiena dintilor definitiv e altceva....no comment .In afara faptului ca intre dentitii exista o legatura strinsa,nu e ca la piata,o taraba dispare,alta apare ,este vorba de o preventie a sanatatii dintilor din care deriva si sanatatea altor parti ale corpului,preventie care se invata prin educatie...da,e necesar sa le facem copiilor si o educatie a igienei din care face parte igiena dintilor.Este la fel ca igiena corporala zilnica...
In general,mamicile au spus ca isi spala copilasii de 2 ori pe zi si tu consideri asta exces .Nah,ce sa zic decit Doamne fereste!Spune-mi,te rog,cind nu e exces si e optim:1/la 5 zile?!
Din pacate,nu am acum timpul necesar sa iti detaliez greselie majore pe care le faci neacordind importanta igienei dentare zilnice...dar nu pot sa nu ma mir cu cita usurinta judeci alta mamica,care,in opinia ta,face greseli mai mari...Nu doar caramelele si sucul de magazin fac carii,sa fim seriosi .
Copilul tau merge la gradinita?Noi am facut cursuri de preventie in gradinita si majoritatea copiilor erau la zi cu notiunile despre igiena dintilor.
Aici copilasii din gradinita se spala de 2 ori pe dinti,adica dupa micul dejun si prinz.A,si nu asa la intimplare,si-au insusit o tehnica corecta,tehnica care le-a fost explicata de stomatolog,de educatoare,de parinti...Asta ti-o spun si in calitate de parinte,am si eu o fetita de aproape 6 ani.
In final,scuze daca am fost cam aspra...dar intr-o perioada am vazut zilnic copii cu "dantura-prastie"si mereu m-am intristat auzind parintii "ei,e mic,nu se poate spala pe dinti"...
Numai bine !
Alina
silvana_salajan spune:
Ok Alina, imi pun cenusa in cap si ma apuc de lectii de spalat. Am zis ca doar un periaj mai cu "zel" eu cred ca face rau. Nu ca daca se spala de 2 ori pe zi inseamna ca e mult.
Alina spune:
quote:
Originally posted by silvana_salajan
Ok Alina, imi pun cenusa in cap si ma apuc de lectii de spalat. Am zis ca doar un periaj mai cu "zel" eu cred ca face rau. Nu ca daca se spala de 2 ori pe zi inseamna ca e mult.
Silvia,
Lasa cenusa dar sa nu lasi lectiile de spalat .
Nah,nu stiu ce intelegi tu periaj cu zel...ma gindesc ca nu s-au apucat mamicile de luat smaltul .Sigur ca exista si periaj traumatizant dar nu asta era tema .
Sincer,mi se pare ca o dai oleaca la intors...ba ziceai ca periajul e daunator si posibil producator de carii,ba ca numai cel cu zel e daunator...
Alina
adi_dalma spune:
La noi treaba a stat asa. La 5 ani i am facut control (inclusiv radiografie 'panoramica') si nu avea NICI O CARIE.
La nici 3 luni i a aparut una intre doua maselute in partea stanga sus si acum, ca din senin in partea dreapta la fel, intre maselutele de sus.
Deci eu subscriu la controlul la fiecare 6 luni.
Ah si sa nu uit la 5 ani (dupa primul control) i s a facut si tratament profilactic si periaj special - cu flour...Poate asa s au sensibilizat dintii,,,???!!!
Sa ma scuze medicii stomatologi... recunsosc sunt o ignoranta dar am vazut ca flourul nu e prea bun pt dintzuti,,,,sau e o coincidenta?
silvana_salajan spune:
quote:Uite exact la aia ma refeream, la ce zice si adi_dalma. Oare cum de stramosii nostrii aveau dintii mai rezistenti? Desigur ca se spalau, insa cu apa cu sare! Si nici de periute nu cred ca au auzit! Nu cu fluor si mai stiu eu ce. Oricum eu am cumparat pasta de dinti fara fluor, asa pentru ca sunt eu mai paranoica! Eu cred in continuare ca periajul energic poate fi daunator. Smaltul cu siguranta ca nu l-au luat asa dintr-o data, insa in timp...
Sincer,mi se pare ca o dai oleaca la intors...ba ziceai ca periajul e daunator si posibil producator de carii,ba ca numai cel cu zel e daunator... Alina
iula78 spune:
Stramosii nostri mancau mai sanatos si traiau intr-un mediu mai sanatos. Dar totusi, de unde stii ca aveau ei dintii atat de sanatosi? Eu stiu ca situatia era cam invers.
monica-elizabet spune:
copilashii trebuiesc spalati pe dintisori chiar de la aparitia primilor dintisori,sau daca este posibil dupa fiecare masa mai consistenta...
eu i-am spalat pe amandoi de 2 ori pe zi...uneori de 3 ori...dar
cred ca depinde mult si de "materialul genetic"
Baietelul a facut carii pe doi dintisori din fata si au trebuit scosi inainte de vreme fiindca facea infectii si ii puteau fii afectati cei definitivi
fetitza are 3 ani si o dentitie perfecta, fara nici o ingalbenire, carie, etc...
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
ramyteo spune:
Am o fetita de doi ani si jumatate, de cand i-au dat maselutele i-au aparut cariile, am fost cu ea la dr. si mi s-a spus sa nu o spal des pe dintisori pentru ca sunt slabi ,i-am dat si zimaflor si degeaba (am dat zimaflor inainte sa ii iese maselutele) Mi-am alaptat fetita pana la un an si opt luni , pana atunci nu mi-a baut cu sticla dar de atunci numai cu sticla bea lapte ceai nu prea a baut fff rar. Dulciuri nu prea mananca si ultima maseluta i-a iesit acum aproape o luna deci foarte tarziu i-au iesit dintisorii si maselutele, calciu i-am mai dat pentru ca dr. a zis ca in lunile cu "r" se da calciu la copii, nu i-am dat in fiecare luna dar i-am dat de vreo trei ori. Este inalta si destul de dezvoltata si nu semne de lipsa de calciu.
Nu retin cineva zicea de un tratament pentru incetinirea cariilor cu ce anume? Vreau sa stiu si eu ca sunt necajita ca dupa ce ca i-au iesit greu i se cariaza usor.
Va pupam
mona&teo
www.onetruemedia.com/otm_site/auth_preview?work_id=4934386" target="_blank">Teo sub 2 ani
www.onetruemedia.com/otm_site/auth_preview?work_id=5008143" target="_blank">Teo sub 2 ani
PERLUTELE TEODOREI