Carii dentare... la 6 ani!
Fetita mea a inceput sa aiba carii la maselute. Au apartut in ultimul an.
Voi stiti care e impactul asupra danturii definitive??
Raspunsuri
mgabi spune:
Buna.
Nu este devreme sa-i apara carii dentare. Puteti merge la un control stomatologic si medicul stabileste ce este de facut. Copilul este maricel si va fi intelegator daca va fi bine pregatit. Eu am doi copii si cel mare a stat la dentist la 4 ani si i s-a pus o plombita. Acum copilul cel mic la varsta de 3 ani i-a aparut caria de biberon dar la indicatia medicului stomatolog am reusit sa stopam evolutia acesteia semnificativ folosind un gel cu fluor acasa o 1-2 ori pe saptamana. Cu acesta ii dau celuilalt copil.
Cariile dintilor de lapte trebuie tratare pe cat se poate pentru afecteaza dentitia permanenta. In cazul in care se fac abcese sau devin dureroare se extrag in final.
Tonnia spune:
Cum se cheama gelul asta cu fluor? Poate fi dat preventiv? Nu e prea mult fluor daca si pasta de dinti are?
DanielaAB spune:
Antonia, si eu vroiam sa intreb acelasi lucru.Si fetitei mele i-a aparut un punct negru pe o masea, si nu are decat 2 ani.Am fost cu ea la dentist, si mi-a spus ca pana la 4 ani, nu are ce sa-i faca.Am uitat sa precizez ca o spal pe dinti de 2 ori pe zi.
Daniela
silvana_salajan spune:
quote:Nu credeti ca poate fi nesanatos acest lucru? Adica habar nu am, dar poate de aia fac copii vostri carii? Nu stiu ce sa spun, poate veti zice ca sunt o mama denaturata, fiul meu are 6 ani si nu il oblig la spalat decat f. rar. Adica mai deloc. Inca dintii sunt de lapte, dupa ce se vor schimba e alta poveste. Unde mai pui ca la varsta asta nici nu se stie spala corect.O sa spuneti ca tre sa se obisnuiasca, bla, bla.... Eu cred ca o alimentatie corecta face ca si cariile sa stea departe. Si fara dormit cu sticla in pat. Fara ceai si lapte lasat la indemana, sau cu sucul in sticla toata ziua (fie el si teddy).Nu avem probleme, slava cerului, deloc cu dintii. Zymaflor nu a luat, si asta chiar la sfatul dentistului. Deci hai sa facem un sondaj:Se spala copiivostrii pe dinti? DA/NU.Au carii? DA/NU.Sa vedem care va fi media. Poate gasim raspunsul la problemele care ii apasa asa de mult pe copii. Stiu ca e chinuitor, cunosc si eu o garmada de copii cu dintii stricati si toti parintii spun ca isi spala odraslele pe dinti cat de des.Eu NU il spal si NU are carii!!Veti spune ca a mostenit ceva gene, da de unde. Atat eu cat si sotul meu sta f. prost cu dantura. Deci? Va bagati?
Am uitat sa precizez ca o spal pe dinti de 2 ori pe zi
Alina spune:
quote:
Originally posted by silvana_salajanquote:
Am uitat sa precizez ca o spal pe dinti de 2 ori pe zi
Nu credeti ca poate fi nesanatos acest lucru? Adica habar nu am, dar poate de aia fac copii vostri carii?
Nu stiu ce sa spun, poate veti zice ca sunt o mama denaturata, fiul meu are 6 ani si nu il oblig la spalat decat f. rar. Adica mai deloc. Inca dintii sunt de lapte, dupa ce se vor schimba e alta poveste. Unde mai pui ca la varsta asta nici nu se stie spala corect.O sa spuneti ca tre sa se obisnuiasca, bla, bla.... Eu cred ca o alimentatie corecta face ca si cariile sa stea departe. Si fara dormit cu sticla in pat. Fara ceai si lapte lasat la indemana, sau cu sucul in sticla toata ziua (fie el si teddy).
Nu avem probleme, slava cerului, deloc cu dintii. Zymaflor nu a luat, si asta chiar la sfatul dentistului. Deci hai sa facem un sondaj:
Se spala copiivostrii pe dinti? DA/NU.
Au carii? DA/NU.
Sa vedem care va fi media. Poate gasim raspunsul la problemele care ii apasa asa de mult pe copii. Stiu ca e chinuitor, cunosc si eu o garmada de copii cu dintii stricati si toti parintii spun ca isi spala odraslele pe dinti cat de des.
Eu NU il spal si NU are carii!!
Veti spune ca a mostenit ceva gene, da de unde. Atat eu cat si sotul meu sta f. prost cu dantura. Deci? Va bagati?
Silvana,mesajul tau e o gluma....Sper!
Alina
Oana C spune:
Si eu tot de 2 ori pe zi o spal pe dinti pe fetita mea (2 ani si jum) si nu are carii; seara, inainte de culcare, obligatoriu si dimineata sau dupa masa de prinz, ca-i mai ramin bucatele de mincare printre dinti si-mi cere ea. Dupa ce o spal eu, ii dau periuta si se "spala" ea singura
Avem un prietenas de joaca, de 3 ani si 4 luni, care a inceput sa aiba carii la 2,5 ani, desi este spalat si el pe dinti (dar el maninca stafide la greu, plus a fost alaptat zi si noapte pina la 2 ani si 8 luni, deci noaptea nu cred ca il spala pe dinti de 2-3 ori, cind avea el chef sa suga). A fost la dentist pediatru si i-au plombat cariile.
Da, Silviana, si eu cred ca ai glumit ... desi nu prea pare a gluma ...
Adi_dalma, nu stiu daca afecteaza cu ceva dantura permanenta aparitia cariilor acum. Saptamina care vine avem programare la dentistul pediatru, ca sa facem "verificarea anuala" si o sa-l intreb.
Tonnia spune:
Si eu cred ca e o gluma. Il spal de 2-3 ori, deocamdata nu sunt probleme dar are doar 2,3 ani.
Oana, intreaba-l tu pe stomatolog daca se practica la varste din astea fluorurarea? Se da cu o substanta cu fluor dar care rezista cativa ani, nu e un gel.
Sau ce alte metode mai sunt pentru prevenire?
alssa spune:
Eu am ramas muta in fatza sondajului propus si-mi vine-n cap o singura intrebare : Cum poate cineva sa creada ca spalatul oricarei parti a corpului uman poate fi NESANATOASA ?!
Ingrid S spune:
Din ce a postat Silvana, inteleg ca aparitia cariilor este determinata de spalatul pe dinti. Sa vedem...eu o spal dimineatza si seara pe dinti si nu are carii (are 2 ani). Vai mie, precis o sa faca, trebuie sa renunt la spalatul asta daunator....
Ingrid S si Diana
http://www.dropshots.com/Ingrid28_photo
mdana spune:
Chiar daca n-ar fi motivele de igiena, tot mi-as spala copilul (4 ani jumate) pe dinti, sau l-as invata treptat sa se spele singur. Ca oricarei fiinte umane care-si foloseste gura, in absenta spalatului i se igalbenesc dintii si incepe sa-i miroase gurita, nu ca unui adult, dar ii miroase.
Chiar am citit recent pe un forum discutii despre problemele de adaptare ale copiilor la scoala, si o invatatoare spunea ca are in clasa un baietel pe care colegii il ironizau fiindca ii mirosea gura; invatatoarea le facea atente pe mamici, cu ocazia asta, la amanuntele privind igiena individuala a copiilor lor.
In fond noi, ca adulti, nu ne simtim deloc bine cu resturi de mancare de a doua sau a treia zi in gura. De ce la copii ar trebui sa fie altfel ?