Gradinita germana de stat
Raspunsuri - Pagina 3
Adriana_78 spune:
Buna!
De gradinita de stat germana de pe Dorobanti, undeva vis-a-vis de ASE stie cineva? Un nr. de tel., cam care sunt conditiile (poate s-a mai vorbit, imi cer scuze, n-am citit) - m-ar ajuta niste informatii, ca sa intrebam si acolo, ca toate celalate sunt departe si nu e prea placut sa stai 1 ora in traficul din Bucuresti.
Multumesc
Adriana
Adriana_78 spune:
La o cautare in google, am gasit tot un subiect pe forum -Gradinita nr 85 vad ca ar fi pe Dorobanti, cred ca e aceeasi - parerile erau impartite; voi mai stiti ceva?
Adriana
Fomalhauti spune:
Eu am cel de-al cincilea copil la gradinita germana de stat de pe Dorobanti (gradinita 85). Pai, ce sa-mi mai spun parerea daca mi-am dat si al cincilea acolo si acum i-am zis directoarei sa-l aiba in vedere si pe cel mic pentru 2009? Va dati seama ca eu sunt super-multumita.
Programul este de la 8 la 12 (deci practic trebuie sa fie cineva care sa ia copilul). Exista si grupa de dupa-amiaza, de la 2 la 6 (dar nu merge acelasi copil la ambele grupe). Sunt 25 de copii inscrisi intr-o grupa, vin cam 20. Stiu ca asta ingrozeste multe mamici, dar acum 13 ani, cand era cel mare acolo la gradinita, erau 50 de copii inscrisi si veneau cam 40. Niciodata nu am inteles cum invata germana, dar invata. Dupa primul an inteleg, dupa al doilea incep sa vorbeasca intre ei germana. Invata si multe alte lucruri, cele obisnuite, poezii, cantece, deseneaza, lipesc, ba fac si un soi de gimnastica.
Numarul de telefon cred ca pot sa ti-l scriu diseara, il are sotul meu in telefon.
Conditiile de inscriere? Nationalitate germana. Origine germana. Apoi copii care au frati in gradinita sau la unul din liceele Goethe sau Vlahuta. Copii cu parinti care au facut scoala germana.
Sunt destul de stricti cu varsta (peste 3 ani, dar nu mult fiindca copiii sunt practic pregatiti pentru scoala germana si majoritatea educatoarelor considera ca sunt necesari patru ani pentru a trece examenul de la scoala; mai merg si 3 ani de gradinita, dar la 5 ani, deci pentru doi ani de gradinita, nu mai primeste decat copii care stiu germana - in ultimii doi ani educatoarele vorbesc numai germana cu copiii). Bineinteles, fara pampers (asta cred ca e la toate gradinitele de stat).
Daca mai ai nelamuriri, sunt pe aici.....
martie spune:
Formalhauti, multumim foarte mult pentru informatii. As vrea sa te mai intreb cum e cu vacantele? Din cate stiu, gradinitele de stat au vacante destul de mari pe parcursul anului, este si cazul acestei gradinite?
Multumesc
aylin_tarcan spune:
ma bag in vorba desi nu am informatii de actualitate. eu am terminat scoala germana, deci am facut si gradinita germana. si eu si fratele meu. eu am facut gradinita de pe iorga, cu program prelungit, fratele meu pe cea din dorobanti, cu program normal. si pe atunci criteriile erau tot astea de care ati scris voi, dosar, parinti de nationalitate/origine/vorbitori. mai buna era cea de pe iorga. iar admiterea la scoala germana (clase 1-12) se facea tot pe baza de dosar dar si proba de limba. dar daca din dosar nu reiesea originea germana, degeaba stiai limba. s-or mai fi schimbat de atunci regulile, nu stiu.
va urez succes
Petra cu mica broscuta Alma (20.08.2007)
broscuta gargarita
Fomalhauti spune:
Vacantele sunt ca la ciclul primar. Trei luni vacanta de vara, apoi vacanta de toamna la sfarsitul lui octombrie, vacanta de iarna - anul asta a fost doua saptamani, acum vine vacanta "intersemestriala" (AMR 8 zile), vacanta de Paste...Clar, atunci cand ai un copil la o gradinita de stat cu "program normal" trebuie sa ai o persoana care se ocupa de el (care nu are alt servici).
Examenul de intrare la scola germana este strict de limba germana. Practic mai exista extrem de putini copii de nationalitate/origine germana. De fapt, cred ca acestia au intrarea asigurata. Acum doi ani si jumatate, cand a dat fiul meu examen, era un baietel de origine germana, cu nume foarte german, care nu a luat examenul, dar apoi a aparut la scoala. Presupun ca tatal lui a facut scandal si a invocat legea conform careia fiul lui are dreptul la scolarizare in limba materna.
Noki_Lara spune:
Mneatza! Nu stiu ce s-a intamplat ieri, ca am postat o placinta destre Gradinita Luterana, pe care nu o mai gasesc. Taare ciudat!
Dar reiau, mai pe scurt, normal.
Am fost alaltaieri seara s-o vizitez si am fost foarte incantata: spatii imense, curatenie-luna, ordine si disciplina germana, deh. Se vorbeste exclusiv germana, de altfel sunt mai mult copii de diplomati nemti care stau in Bucuresti sau familii de sasi.
Am completat cererea de inscriere si mi-au zis ca raspunsul se va da pana pe 15 aprilie. Daca sunt sau nu acceptata. Eu una nu imi fac probleme pentru ca fii-mea e enoriasa a Bisericii Luterane, deci avem prioritate. Pe site-ul www.kiga.ro sunt detalii in plus privind ordinea de preferinta la inscriere.
Taxa la programul lung este de 440 eur, dar enoriasii bisericii beneficiaza de o subventionare, care variaza d ela caz la caz si se stabileste de catre Prezbiteriat. Mi se va comunica suma pe care trebuie sa o platesc tot atuncea cand mi se va spune daca am fost sau nu acceptati.
In rest..o gramada de reguli interne, gen dupa ora 9 gradinita se inchide si nimeni nu mai intra PE NICIUN MOTIV. Adica rigoare germana. Cine este obisnuit cu stilul lor nu va avea probleme, cine nu...cam nasol, dar cu multa disciplina se va acomoda.
O chestia draguta: exista lift pentru mancarea care este preparata jos, in bucatarie de catre 2 bucatari, cu care se urca mancarea la fiecare etaj la care este sala de clasa - exista cate o sala imensa de clasa la fiecare nivel. Copiii preiau mancarea si impreuna cu educatoarele pun masa si la final o strang, exact cum sunt obisnuiti din cadrul familiei. Ei merg foarte mult pe aceasta idee de ordine si respectare a valorilor tarditioanale din cadrul familiei.
Invatarea are loc preponderent prin JOC, lucru e care pun fosrte mult accent. Dotarile sunt de excelenta calitate si foarte numeroase.
Curtea interna nu e extrem de mare, dar exact vizavi - la 5 metri deci, este Parcul Cazzzavilan, cu 2 spatii de joaca pentru copii si unde-i scot zilnic.
Cam atata imi vine in minte. Daca mai aveti intrebari, nu ezitati!
Poze cu Sarah si mami
1 si 2
www.dropshots.com/saralyna2005#albums/Party%20Sarah%202%20anisori" target="_blank">PARTY SARAH 2 ANISORI!!!!
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4 si www.dropshots.com/saralyna2005" target="_blank">5
Varsta Sarah
Everything matures...eventually!
mariamunteanu spune:
Buna Noki,
multumim pt informatiile cuprinzatoare.
Poti sa-mi spui care e taxa la programul scurt si ce inseamna program scurt ?
Cate grupe mici au si cati copii sunt in grupa `?
Maria
Noki_Lara spune:
Nu mai stiu cat era taxa la program scurt - parca 300 euro, ca pe mine ala nu m-a interesat, deci nu i-am dat atentie.
Program scurt inseamna de fapt 2 variante - poti lua copilul ianinte de masa - deci la 12.30 sau dupa, fara somn, la 13.30. Variaza si taxa, dar zau daca stiu cat e. Toate astea erau informatii pe foaia d einscriere si io doar am bifat program lung si gata. Oricum oralul gradinitei e de la 7.30!!!! la 17.45.
Si inca o chestie interna: in fiecare prima zi de VINERI a lunii, gradi se inchide la ora 16.00, inclusiv pentr cei cu program lung, pentru ca au sedinta interna de organizare.
Intr-o grupa sunt cam 12-14 copii, cu 2 educatoare, asta am citit la ei pe site, ca nu am discutat problema. INSA grupele nu sunt ca la gradi normale romanesti pe grupe de varsta fixate - 3-4 ani, 4-5 ani, 5-6 ani, 6-7 ani, ci sunt oarecum mixte, cu variatii de varsta. Adica e o grupa mica, una medie si una pregatitoare.
Poze cu Sarah si mami
1 si 2
www.dropshots.com/saralyna2005#albums/Party%20Sarah%202%20anisori" target="_blank">PARTY SARAH 2 ANISORI!!!!
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4 si www.dropshots.com/saralyna2005" target="_blank">5
Varsta Sarah
Everything matures...eventually!