Viata in Germania (49)
Raspunsuri - Pagina 8
angelinajoli spune:
Alina pe mine m-a trimis Beratara (de la Migration erst Beratung),singura,nestiind numai cateva propoziti in germana,la Arbeitsamt ca sa imi dea aia Arbeitserlaubnis.Care nu se da decat daca ai gasit un job,si aia de acolo m-au trimis la Arge sa fac un Antrag Auf Sicherunglebensunterhalt,ca sa primesc ceva bani.Aia de la Arge m-au trimis inapoi la Arbeitsamt sau la Auslanderbehorde.Cand m-am intors la Beratara mea si i-am spus,ea a zis ca trebuie intradevar sa merg la Auslanderbehorde sa primesc Frizugikeitsbeschainigung fur Eu burger.Cand m-am dus acolo,aia s-au facut ca nu stiu despre ce este ntevorba.Dupa vreo doua luni cand m-am dus cu prietenul meu la Auslanderbehorde,l-au pus sa semneze ca ma intretine, si abia apoi mi-au dat Fzg.Am fost din nou la Arbeitsamt si m-am anmelduit ca Arbeitsuche,am mers si era o d_na in varsta de treaba care mi-a spus ca nu am sa pot sa primesc nici un job, pana cand nu fac cursul de l-ba germ.Acum vreo luna,prietenul meu a sunat la un alt Beratar de Migratiune,din alt sat si ala i-a spus ca sunt lucruri pe care ei nu au voie sa le spune,mai ales in legatura cu unterhaltsgeld.
tinatache spune:
angelinajoli, pe internet nu gasiti nimic despre sub asta? stiu eu, pe vreun forum de discutii... In ziua de azi gasesti orice rahat pe internet, poate gasiti si ce va intereseaza pe voi.
adriana, chiar nu mi-am dat seama ca aici sunt si forumiste care nu stiu germana, uite am sa-ti traduc ce am in semnatura, ce mi-a spus michidutza al meu:)), ca tot sunt mandra de nu mai pot : "tu esti mama mea preferata".
weekend placut!
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
Miriluta spune:
Hai salut! Vin si eu cu noutati: de o saptamana lucrez!!!
Nu tocmai ce visam eu, dar e ok: sunt assistent (un cuvant mai pompos pt secretare) la Union Investment. Salariul si beneficiile sunt bune, numai ca lucrez full-time si datorita faptului ca am clasa 5, imi ia Fritz mai mult de jumate din salariu..
blackpanterro spune:
Cristina :) e ok, nu ma supar de loc daca nu inteleg pt ca eu nu intru in contact cu nimic din ce vb voi.Noi tot ce avem de rezolvat facem la baza(facturi sau alte plati) sau direct in State, in Germania singurele lucruri cu care intru in contact sunt magazinele :)
Foarte frumos ce ti-a spus Michidutza :)
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
zuzunaki spune:
Miriluta,
felicitari pt job!Si eu am avut la inceput 5,apoi am trecut amandoi pe 4-4 si a fost mai bine.Poti sa schimbi clasa de 2 x/an fara sa platesti nimic.Daca diferenta dintre salariul tau si al sotului nu e semnificativa,eu cred ca cea mai buna solutie e 4-4.Daca sotul castiga muuult peste tine,nu are rost sa schimbi. Cu 5,cand vedeam cu ce raman la sf lunii ma apucau pandaliileAsa,trecand la 4 mi-a mai crescut si mie self-esteemu´
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
STUTTGART CAMPIOANA!!!
tinatache spune:
mirilita, felicitari!! Acu sa zic ca si eu lucrez de 2 sapt., dar n-am spus nimic pt ca inca n-am semnat contr. Da' acu pot sa spun, c-am primit fluturasu de salariu. Nu stiu ce-l tot bibilesc atata... de contr. e vb.
Cred ca e fain la tine, firma mare, posibilitati la fel. Nu are import. ca nu ai acum jobu lu' Peshte, important e sa ai unde creste.
eu sunt la o firma mica, pe livrari, si un pic de contab., amestecatura, ca atunci cand cand sunt o mana de oameni. Sper sa mearga bine ca mai am multe de invatat. Pt mine acum e ideal, e 5h pe zi si relativ aproape de casa. Dar cu cls. 5 tot cu Fritz ma lupt, jumate dau la stat. cica de anul asta se schimba conditiile de impoz. la cupluri, la sf anului baga tot intr-o oala si mai inapoiaza din impozit la cel dezavantajt (de regula femeia). Sa vedem, chiar sunt curioasa. Si acum se cearta si cu Pendlerpauschale asta, pe mine m-ar avantaj sa revina la regula veche (ca pe toata lumea de altfel) ca am 23 km pana la serv. si merg cu masina. Da-s numai pe autostrada si ajung in 20 min. la tine e departe? ce program de lucru ai? o sa-ti vina greu o perioada sa revii la program full-time dar in cateva luni te rutinezi si e mai bine.
adriana, ma da pe spate asta mic al meu cu replicile lui. Acu suntem cam pleostiti ca-s raciti amandoi, la el e pe trecute, la sor-sa e in floare. Saraca nici nu stie sa spuna ca ii e rau, imi zice ca "o gadila oasele". Au luat o gripa din aia zdravana, cu dureri de cap si de toate alea:(( Sa vedem cum se prez situatia in noaptea asta, ca deja am aranjat de babysitter pt luni, in caz de e nevoie. Vineri a stat tati, dar nici asta nu se mai poate. O sa vedem, sper sa-si revina maine. Asta-i la ai mei, de regula ori e scurt si la obiect, ori luam antib:(( hope not!
Voi ce mai faceti? cand va indreptati spre tara soarelui rasare?
o duminica placuta va doresc!
PS: plafonul de venit pt ajutor spre Ro a ramas 1900€, asa ne-a spus contabila noastra.
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
osolita spune:
Fetelor aveti cumva un model de Zentrale Mittelstufe Prüfung? Pe cel de pe site-ul lui Goethe l-am downloadat deja dar alte modele mai vechi n-am gasit.
sfarsitoarea spune:
Osolita, eu ma cumparat de la librarie o carte de pregatire pentru examen, de fapt aunt doua una pentru lesen-verstehen si hören-verstehen alta pentru schriftlich si mündlich. Au fost super. M-au ajutat foarte mult.
blackpanterro spune:
Cristina, sanatate multa va doresc! Noi am aflat vineri ca ni s-a prelungit contractul aici in Germa cu inca un an, suntem foarte bucurosi ca altfel trebuia sa plecam in ian 2009.Ne place mult aici, avem casa mare, pusa in sfarsit la punct si imi era groaza sa ma mut iar.
Asta e si un avantaj mare pt sot ca isi termina scoala in liniste si cine stie poate mai facem vreun bebe, un mic Hans LOL ca un mic Giovanni avem deja LOL(Aidan e nascut in Italia)
In rest umblam mult, sambata viitoare merem la Lichtenstein si apoi in Feb de ziua presedintelui merem in Scotia la prietena mea.Vreau sa vad cat mai multa Europa ca odata ce ne stabilim in State nu stiu cand ne vom intoarce.
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
vikinga spune:
Miriluta, Cristina, felicitari pentru job! Deschidem si un sekt cum obisnuiesc nemtzoaiceleCe zici tu acolo Cristina de banii trimisi in ro? Nu am inteles ideea si cred ca m-ar interesa.Si tot vorbind de bani, daca vrei sa aduci din Ro aici o suma mare prin transfer bancar o fi vre-un bai, ma refer or fi taxe astronomice, ori limite de bani? Nush pe cine sa intreb, in ro de suni la o banca, is grabiti si stresati de zici ca-s sub asediu, tin degeaba telefonul ala ca raspund invariabil: informatiile astea nu se dau prin telefon si gata scapa. Sunasem eu pt alte treburi. Iar aici la banca, am asa o impresie ca daca ii intrebi ceva de ro le zici de alta planeta.Miss Parker, felicitari pentru sarcina! Eu iti recomand calduros ebay-ul! Vezi ca la chestii de bebe poti sa iei pachete cu mai multe lucruri. Ori daca de ex careva vinde un patut de bebe care-ti place, uita-te sa vezi ce mai are respectivul de vinzare, incearca sa dai peste careva care are mai multe de oferit. Cum de obicei e scrisa si zona celui care vinde, poti gasi lucruri avantajoase. Danacost felicitari! Sa-ti traisca copilasul si sa va aduca numai bucurii!Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo