Viata in Germania (49)
Raspunsuri - Pagina 11
Alina spune:
quote:
Originally posted by misha-germ
Dancost da se poate sa difere de la Land la Land...profa mea mi-a zis ieri ca difera si taxele la facultate, aici in R-pfalz costa cativa euro pe semestru si in München 500e pe semestru..ca cica aia sunt cu nasul pe sus si mai bogati ca noi astia de aici, si ca studentii lor vin aici pt cateva semestre si apoi se transfera in ult an la Mü, sa se dea mari ca au terminat acolo, m-am crucit cand am auzit, si ce aere isi dau aia, ca nu le ajungi la nas.
Si e posibil sa nu fie profilul asta aici, si de asta se uita asa..si m-am mirat ca nu m-a mai pus sa fac cursuri...cu toate ca sistemul lor de invatamant e mult sub nivelul nostru...Tot profa mea spunea ca fiecare al3lea copil are prob cu invatatul,ca aproape fiecare copil face medidatii dupa ore si sistemul nu e asa bun pt copii, si ca sunt pe locul 13 in Europa la sist de invatamant..si ca tot mai multi analfabeti da Germania in ultimul timp. Trist, cand te gandesti ca esti aici sa le oferi ceva copiilor, sa auzi asa ceva.
miki-mami de trei muschetari!
Misha,
hai ca mesajul tau nu imi era adresat mie dar zau ca nu cred ca studentii din München sunt mai increzuti sau mai aroganti decit altii.Acum din cite stiu eu,LMU e univ de elita,nu-s toate la nivelul asta si stiu sigur ca si asta conteaza,pe mai departe,unde ai terminat facultatea.
Acum,cu partea a doua,nici invatamintul romanesc nu prea mai are calitate(sau? )si daca invatamintul de-aici e mult sun al nostru...pe ce se realitati se bazeaza informatia asta?
Da,sunt de-acord ca multi copii ,chiar f multi au nevoie de nachhilfe,au probleme cu invatatul etc dar sa nu uitam citi straini sunt pe-aici(noi iesim din discutie,clar)nu prea vorbesc limba,nu-si pot ajuta copiii iar rezultatele la invatatura se leaga bine de asta.
Acum sa stii ca si in Ro se fac mediatii la clasele mici,cu invatatoarea sau cu profesor si nu-ti zic din ziare ci de la rude si cunostinte apropiate.
Eu nu iau aparararea invatamintului de-aici,am destule dileme si griji ca doar am copil prescolar dar am eu o teorie proprie si personala ,daca e vointa,motivatie,putin ajutor,copilul invata bine si foarte bine si ajunge f departe si de-aici si din Ro..
Dana ,stiu de la cineva care a terminat Politehnica in Ro (nu retin exact sectia dar nu calculatoare)ca aici nu si-a putut echivala diploma pt ca nu exista specializarea asta,a lucrat o vreme ca laboranta si apoi a facut aici,la TU München,o sectie cumva cu legatura cu cea din Ro,si-a mai recunoscut o parte din examene.Dar eu nu cred ca la tine sa fie vreo problema.
Seara faina!
Alina
ony01 spune:
Buna fetelor…citesc ceea ce scrieti in legatura cu gasirea unui job si ma apuca groaza……Danacost inteleg ca ai terminat Automatica ….si nu ti-ai gasit un loc de munca?.....te intreb pt ca din cate stiu in domeniul IT-ului nemtii duc lipsa de personal …GRESESC?
Amonar spune:
Fetelor, nu ma speriati va rog cu invatamantul din Germania....chiar asa sa fie? E sub nivel..? Eu stiu ca Olanda isi ridica in slavi invatamatul dar eu consider ca dimpotriva ar trebui sa fie mai modesti ca nu e chiar asa...Deci ce exeperiente aveti aici?
Daconst spune:
Eu sunt de acord cu Alina,ca daca e sa fie copilul bun,pai e si aici si in tara.Conteaza mult cum il educi si ce material are in el.
Cu studiul si aici in Ulm,care nu mai e Bayern se plateste 500€ pe semestru.Eu am facut 2 semestre cind nu stiam ca diploma mea se recunoaste si atunci inca nu se platea.Apoi s-a bagat taxa si am renuntat.
Despre calitatea invatamantului pot sa spun ca mi-am facut parerea mea din proprie experienta si aici si in tara.Iar daca in tara aveam o gramada de materii inutile pe care le toceam in sesiune cit sa iau examenul si apoi uitam tot,aici am dat examene cu cursurile pe masa si abia le-am luat,dar din care am ramas cu mai multe cunostinte decit as fi crezut.
Deci e o mare diferenta si as spune ca prefer varianta de aici unde inveti exact ce-ti trebuie si faci si practica fata de varianta din Ro unde habar n-ai de nimic cind ai terminat o facultate pentru ca esti stresat sa iti iei toate examenele la materii care nu au nicio legatura cu profilul facultatii.
Vorbesc doar din experienta mea,no offence!
www.flickr.com/photos/9613794@N05/" target="_blank"> Lucas Paul(18.01.07)
Amonar spune:
DACONST,
Asa e invatamantul si in Olanda. Ei spun ca nu e important sa inveti cartea de telefon pe dinafara ci sa stii sa o citesti si o manevrezi..eu am facut faculta in Olanda si pur si simplu nu am invatat nimic pe de rost. Tot ce-am facut a fost proiect cu cartea langa mine si cu creativitatea mea. Foarte pragmatic. Dar m-am speriat ca invatamantul aici ar fi mai rau....totusi nu cred ca nemtii care au gimnaziul si universitatea sunt...mai "slabi"...Sotul meu are Univ. din Olanda si ma sperie cateodata cu maniera creativa lui de a gandii. Si in general, Olandezii cu studii superioare sunt foarte creativi in gandire. Focusul e pe a solutiona probleme. Asta se invata de mic copil in Olanda. Sper ca si in Germania se pune accent pe chestia asta.
copiloi spune:
quote:
Originally posted by misha-germ
Dancost da se poate sa difere de la Land la Land...profa mea mi-a zis ieri ca difera si taxele la facultate, aici in R-pfalz costa cativa euro pe semestru si in München 500e pe semestru..ca cica aia sunt cu nasul pe sus si mai bogati ca noi astia de aici, si ca studentii lor vin aici pt cateva semestre si apoi se transfera in ult an la Mü, sa se dea mari ca au terminat acolo, m-am crucit cand am auzit, si ce aere isi dau aia, ca nu le ajungi la nas.
misha_germ, cand s-au introdus Studiengebühren s-a dat si o lege care-ti interzice sa te transferi in timpul studiului de la o Univ la alta, dintr-un land in altul. Si asta tocmai a impiedica, ceea ce ai spus tu, migrarea studentilor catre landuri unde (inca) nu se platesc Studiengebühren. Iar taxele astea nu se stabilesc in functie de cat de bogati sunt unii sau altii si nici dupa "aere" . Eu am platit pe semestru 600 euro + 110 euro Semesterticket. Deci ce sa inteleg?
Legat de scoli, pentru a va face o idee ati putea vedea clasamentele PISA (din 2000, 2003, 2006).
Cat priveste facultatea aici sau in RO, din punctul meu de vedere nici nu-i ce compara. Ce am facut eu in RO e zero barat fata de ce am facut aici.
Alina
***
Daconst spune:
quote:
Originally posted by ony01
Buna fetelor…citesc ceea ce scrieti in legatura cu gasirea unui job si ma apuca groaza……Danacost inteleg ca ai terminat Automatica ….si nu ti-ai gasit un loc de munca?.....te intreb pt ca din cate stiu in domeniul IT-ului nemtii duc lipsa de personal …GRESESC?
Ony,acum nu mai e chiar asa cu locurile din IT,adica au si ei specialisti si au de unde alege.Situatia asta de care spui era prin 2000-2001 cind eu nu eram aici,din pacate.
Acum cer experienta in domeniu si eu nu am.In plus de asta eu nu stau intr-un oras mare,ca poate daca as fi fost in Mü,as fi gasit ceva,cu siguranta.
Cred ca depinde de noroc,de sansa...nu stiu ce sa mai zic.Oricum eu mai sper,inca.
www.flickr.com/photos/9613794@N05/" target="_blank"> Lucas Paul(18.01.07)
tinatache spune:
miki, nu ma demoralizez deloc, mai ales ca acum am un job exact asa cum mi-am dorit. Nu e cine stie ce dar e o firma mica, unde pot invata multe. La Arbeitsamt nici nu am fost, am zis ca nu-mi tb un stuchit in ochi in plus
Cat despre facultatea de aici, am avut si dezamagiri, vreo doua asa, dar majoritatea cursurilor au fost super, cred ca am invatat in 2 semestre cat in Ro in toata facultatea.
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
misha-germ spune:
Pai sunt deacord cu voi, ca daca mai muncesti un pic si-l ajuti pe copil si daca il duce mintea invata ceva, dar probabil este aceasta prob a scolarilor din cauza mediului social, multe familii se despart, sau intervin nu st ce probleme, si atunci toate acestea conduc la acest deficit de invatare, de aici se trage concluzia ca sunt f multi analfabeti aici, si nr lor e in crestere.
Toate astea nu le zic eu, eu doar o citez pe profa mea, care are contact cu scoala, si stie multe legate de invatamant. apoi tot ea spunea ca in pfalz, unde locuiesc faculta nu se plateste, am chiar un coleg student in anul 1, si are pana si masa la cantina de 1,6e pe zi, deci f multe facilitati se ofera aici. Iara partea cu aroganta celor din sud nu st de spune, ca de fiecare data cand avem ceva legat la o lectie de Mü, spune ca sunt cei mai aroganti, poate are ea ceva peronal cu ei, sau chiar a avut de-a face cu ei.
Dar nu cred ca e asa, ca sotul meu a facut armata in Kiel si sa stiti ca cei din sud erau foarte aroganti, pana intr-o zi cand a intrat comandantul in ei, si le-a coborat aronganta din pod la toti, dar pt aia, cand erau singuri tot se ciondaneau si se intepau. Eu n-am nimic cu ei, nici n-am intalnit vreounul, dar fiind puterea economica mai mare acolo, se pare ca se cred nett superiori.
miki-mami de trei muschetari!
copiloi spune:
quote:
Originally posted by Alina
Fetelor,eu alta dilema am.Nu stiu ce sa fac,merita sa ma agit sa ma inmatriculez ca studenta la doctorat?Ce avantaje as avea in afara de cele citeva reduceri pe la spectacole,mvv,etc?Reusesc sa-mai deduc cite ceva?
Cineva mi-a zis ca as putea deduce pretul integral al gradinitei ca mama e studenta?Scrie pe undeva asta,a primit cineva?
Eu tot am aminat cu inmatricularea ca studenta,trebuie o multime de acte,acum le am aproape pe toate si as putea sa o fac in martie.
Pai nu erai deja la doctorat?
Am avut o colega, care era studenta si avea copilul la gradi, dar din cate stiu platea gradinita, acu' nu stiu daca pretul integral sau avea vreo reducere...Dar avand in vedere ca la inmatriculare ca student platesti taxe (minim 500 euro), nu stiu daca per total te avantajeaza cu ceva....
Alina
***