Viata in Germania (49)
Raspunsuri - Pagina 12
tinatache spune:
miki, dar probl. asta cu mediile sociale exista peste tot, si profa ta care ne injura (daca sunt in sud si spune de toti, inseamna ca e vb si de mine, nu?) de la un cap la altul nu prea e ... fair-play, ca sa nu zic "durch dem Wind", cum sa zice pe la noi. Sunt oameni ca peste tot, si mai buni si mai rai, nu cred ca e cazul sa-i spurcam nici pe bavarezi, nici pe aia dijn Pfalz, sau din Sachsen sau ... etc etc. Cat despre sist. scolar, la PISA a iesit Bayern pe primul loc, mai mare dovada decat asta nu stiu. Daca intr-adevar o intereseaza dovezile, daca vrea numa sa vb aiurea atunci... mult succes. Faptul ca are contact cu scoala e zero barat, si eu stiu economisti care spun prostii de cum deschid gura
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
copiloi spune:
quote:
Originally posted by tinatache
miki, dar probl. asta cu mediile sociale exista peste tot
In Germania fenomenul este mai accentuat.
alle aktuellen Untersuchungen zeigen weiterhin, dass der sozio-ökonomische Hintergrund der Schülerinnen und Schüler in Deutschland im Vergleich zu anderen Staaten einen nach wie vor stärkeren Einfluss auf den Erwerb bestimmter Kompetenzen hat.
www.bmbf.de/de/2994.php" target="_blank">Sursa
Alina
Alina spune:
quote:
Originally posted by misha-germ
Pai sunt deacord cu voi, ca daca mai muncesti un pic si-l ajuti pe copil si daca il duce mintea invata ceva, dar probabil este aceasta prob a scolarilor din cauza mediului social, multe familii se despart, sau intervin nu st ce probleme, si atunci toate acestea conduc la acest deficit de invatare, de aici se trage concluzia ca sunt f multi analfabeti aici, si nr lor e in crestere.
Toate astea nu le zic eu, eu doar o citez pe profa mea, care are contact cu scoala, si stie multe legate de invatamant. apoi tot ea spunea ca in pfalz, unde locuiesc faculta nu se plateste, am chiar un coleg student in anul 1, si are pana si masa la cantina de 1,6e pe zi, deci f multe facilitati se ofera aici. Iara partea cu aroganta celor din sud nu st de spune, ca de fiecare data cand avem ceva legat la o lectie de Mü, spune ca sunt cei mai aroganti, poate are ea ceva peronal cu ei, sau chiar a avut de-a face cu ei.
Dar nu cred ca e asa, ca sotul meu a facut armata in Kiel si sa stiti ca cei din sud erau foarte aroganti, pana intr-o zi cand a intrat comandantul in ei, si le-a coborat aronganta din pod la toti, dar pt aia, cand erau singuri tot se ciondaneau si se intepau. Eu n-am nimic cu ei, nici n-am intalnit vreounul, dar fiind puterea economica mai mare acolo, se pare ca se cred nett superiori.
miki-mami de trei muschetari!
Misha,
Nu stiu daca invatamintul e mai slab aici,daca sunt foarte mult analfabeti pt ca exista divorturi,probleme in familie,datorii,etc.Astea exista peste tot in lume .
Uite,ce ti-a explicat Alina mai sus,vroiam si eu sa-ti spun pt ca tocmai am intrebat niste studenti.Daca profa ta zici ca are legatura cu invatamintul,stie multe din invatamint,ma mir ca lanseaza ideile pe care ni le-ai spus.
Ca prof,nu te apuci si dai informatii importante gresite...zic eu.Doar nu e forum si merge cu sursa "din auzite".
In general,s-a creat asa un "curent"ca bavarezii sunt mai increzuti dar povestea asta s-a afumat demult pt ca acum e o amestecatura de nemti si natii aici...
Sincer,mie si sotului meu(nu vorbesc decit din experienta)nu ni s-a intimplat sa cunoastem münchenezi care sa se "dea"net superiori,cred ca d-astia care se dau net superiori gasesti prin toate locurile lumii la fel cum gasesti si oameni modesti.
In ce priveste facultatea eu nu am studiat aici dar prin prisma studiului actual,am mers cam un an de zile la cursuri si praktic si trebuie sa recunosc,nu am ce compara .Nah,nu e valabil in toate domeniile dar in cele mai multe.
Fetele,
Voi ce cafea`(boabe) mai beti?Ma refer la marca de cafea .
Eu am baut an de zile doar Jacobs,acum daca am cumparat boabe,nu prea mi-a mai placut(punga verde).Am mai probat una de la Lidl(parca din Ecuador)si a fost efectiv acra ,naiba stie de ce.Singura care mi s-a parut bunuta e cea de la Tchibo,mild cu punga albastra dar parca vreau ceva mai aromat.
Am mai probat Lavazza(Lavazza Suerte..parca)si e tare,mult prea tare pt mine,dupa cafeaua de dimineata,am fost "in priza"toata ziua .Acum as vrea sa iau altceva dar astept sa vad opinii,parca nu vreau sa mai incerc ceva si sa nu o pot bea.
Alina
Amonar spune:
Am tot auzit si eu despre testul PISA cu care Olandezii se lauda cum ca ar fi mult superiori Germaniei. Nu l-am citit si nici nu am timp sa-l caut pe net sau altundeva. Eu doar ma intreb daca putem sa aflam si creiteriile dupa care este facut acest test. Am auzit ca scorul ar fi coborat din cauza elevilor Rusi sau de alte natii care nu cunosc bine limba si sunt slabi la scoala. Si am inteles ca sunt mutle scoli unde sunt numai copii straini si per total asta face sa scada cifra testului pe tara. Nu stiu cat de adevrata este acest argument...nu am timp sa cercetez. Pe mine ma intereseaza sa fie disciplina in clasa, atentie de la profi si sa fie o combinatie de invatamant clasical, deci teorie, cu invatamant modern, adica facut proiecte si pus in practica teoria. Deci nu stiu cum sta treaba cu asta in Germania. Ca in Olanda stiu...disciplina ioc si clasical..foarte slab...
copiloi spune:
Amonar, eu la serviciu lucrez cu datele PISA, de mi s-a acrit
Pe scurt, despre PISA:
O data la 3 ani se face acest test. Sunt testate cunostintele tinerilor de 15 ani din 3 domenii: Lesen, Mathematik si Naturwissenschaft. De fiecare data s-au dat teste din cele 3 domenii, dar la fiecare Untersuchung a existat un Schwerpunkt: in 2000 a fost Lesen, in 2003 Mathematik, in 2006 Naturwissenschaft.
Scolile sunt alese prin tragere la sorti.
Pe langa testarea cunostintelor de specialitate, atat elevii cat si parintii trebuie sa completeze niste formulare despre background-ul lor social, economic, cultural.
Pentru a permite compararea datelor intre tari, ele (datele) se prelucreaza si se standardizeaza cu niste metode statistice complexe.
Apoi, tot statiticienii coreleaza rezultatele obtinute cu mediul familiei....si se trag concluzii.
Aaaa, analizele se fac separat, nativi sau imigranti, pe tip de scoala (Hauptschule, Realscule, Gymnasium), pe etnie, pe sex....pe ce vrei tu, pentru ca datele iti permit acest lucru.
Si in Germania s-a ajuns la concluzia ca mediul social si economic conteaza foarte mult. Adica nu exista egalitate de sanse. Chiar daca ii luam pe nemti separat. Un elev (neamt) care provine dintr-o familie cu un mediu slab are foarte putine sanse sa faca Gymnasium, de exemplu.
Consortiul PISA din Germania a creat PISA-E (E de la Erweiterung) si au facut statistici pe landuri.
Alina
Amonar spune:
Ohh...mersi Alina. in sfarsit acest PISA nu mai este un mister pt mine. Ma bucur ca mi-ai explicat in ce conditii se face. Mie tot nu-mi vine sa cred ca Olandezii sunt mai buni.... ca ei importa la ingineri, IT-isti si fizicieni de numa....Si la limba sunt slabi, ministerul a luat masuri de predare a limbii Olandeze suplimentar pt cei care fac faculta si Universitatea... Invatamantul primar e din ce in ce mai slab ca nivel. De aceea sper ca Germania sa fie mai buna pt baietelul meu...care mai are cativa anisori buni pana la scoala...
Carmon spune:
Buna fetelor din Germania,
Probabil ca intrebarea mea nu-si are locul aici, dar incerc marea cu detetul: e legata de sistemul de taxe din Germania, si mai ales de posibilitatea recuperarii lor.
Pe scurt, prietenul meu are un contract scurt (6 luni) de cercetare in Jena - postdoc, platit pe scara BAT 2A. Azi a luat primul salariu, si a observat ca o parte foarte mare merge la pensii (Rentenversicherung -9,95%) si alta la impozitul propriu-zis (Lohnsteuer).
Tinand cont ca va sta doar 6 luni acolo (si nu e nici macar rezident, la primarie i s-a spus ca fiind cetatean european nu e nevoie, pt perioade mai scurte de 6 luni), exista posibilitatea sa recupereze pensia sau parte din impozit? Singurele site-uri pe care le-am gasit sunt in germana, si din pacate nici unul dintre noi nu cunoaste limba, el foloseste engleza.
Orice informatie e binevenita. :)
misha-germ spune:
copiloi mersi ca ai explicat cum stau lucrurile, ca asa zicea si profa ca un copil cu prob sociale are sanse mai putine cu gymnasium.
Si eu am copii, dar sunt mici...peste cativa ani o sa ma scriem despre sisteme de invatamant si ceea ce o sa mi se intample mie legat de copii.Deocamdata pot vb de gradinita...
Tinatache-nu vreau sa intru in polemica cu cei din sud, vb de nemti, cei care sunt nascuti aici, noi suntem niste bieti emigranti, care au emigrat spre un viitor mai bun, deci nicidecum n-am cum sa te compar cu nemtii.Si era o parere a unei profe, nu a mea...eu nu am avut de-a face inca nu nici unul, vb cuiva: peste tot sunt oameni si oameni. Ce crezi ca aici nu sunt increzuti?
sunt oameni aparent f acri cand ii vezi, si te ajuta de te miri cum de... si oameni la care te astepti mai putin.
Insa ma bucur ca se discuta pe tema asta, ca uite asa aflam mai multe de invatamant si fiecare aduce ceva nou, din care avem ceva de invatat
sfarsitoarea spune:
Eu nu ma bag la discutii d escoli, doar la cele de cafea.
Alina, eu cumpar Lavazza sau Dalmayr. Lavazza mi se pare cam aspra totusi. Dalmayr e mult mai pe gustul meu.
tinatache spune:
quote:
Originally posted by misha-germ
noi suntem niste bieti emigranti,
cu riscul de ati parea increzuta am sa-ti spun ca nu ma consider deloc "amarata" de emigranta. Stiu ca sunt mai buna din din multe pct de vedere decat multi de aici, dar si ca sunt altii mai buni ca mine. Sunt undeva la mijloc, cu bune si rele, dar in nici un caz "amarat" de emigrant. (am scris cu zambetul pe buze, asta ca sa nu crezi ca mi-a sarit mustarul sau mai stiu eu ce, pur si simplu nu ma consider asa). De ce sa nu ma compar cu nemtii? asta nu prea inteleg. Au ei stea in frunte sau ... poate eu?? Si sa stii ca aveam viata buna si in Ro, nu din motive financiare am plecat.
Apropo, iaca cc ca pot sa si votez!! voua v-au venit alea acasa? Cica sunt Ausländerischer Unionsbürger:))) Na-ti-o buna ca ti-am dres-o. suna ciudat asa...
alina, noi cu Tchibo Brazil Mild.
sfarsitoareo, ce mai faci, nu te-am mai vazut pe aici, poate mai vb cand mai ai timp . cum merge scoala?
-----------------------------------------------
Michidutza: "Du bist meine Lieblingsmutter"
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut