Mic ghid in alegerea destinatiei de vacanta

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

am mutat mesajele la capitolul 4 al Vacantei in Turcia
aici putem continua cu informatii generale.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CornelB spune:

Inspirat de o discutie un pic in contradictoriu de pe un alt forum,
astazi, in pauza de cafea, vorbim/discutam despre

Cele mai bun hoteluri din Turcia [/Tunisia/Egipt/etc/samd]

Oricine, aflat in cautarea concediului perfect -- "cel mai bun de pana acuma... sau in orice caz... unul care sa nu ma dezamageasca" -- ne-am intrebat, mai in treacat sau mai cu insistenta "Care sunt oare cele mai bune hoteluri din tara X? Daca as avea o astfel de lista, mi-ar fi mult mai usor sa aleg... "

Vestea buna este ca astfel de liste sunt disponibile pe internet. Exista site-uri care ofera clasificari ale hotelurilor functie de satisfactia oferita clientilor sai, masurata obiectiv ca medie a multor asemenea experiente. Este foarte important si foarte util acest lucru, pentru ca degeaba are hotelul "H" o clasificare oficiala de lux [5 stele sau ma rog], daca satsifactia pe care o resimte majoritatea vizitatorilor sai este subtire sau chiar aproape zero!
Site-urile pe care le recomand eu pentru aceste evaluari sunt:
1. holidaycheck.de - are extrem de multe si de bogate reviews-uri pentru zona de interes a majoritatii romanilor [Europa/Asia Mica/Africa]. Sunt in germana, dar chiar si pentru cei care nu stapanesc limba se poate gasi usor pe net instrumente de traducere automapa precum Google Translate
2. www.tripadvisor.com" target="_blank">TripAdvisor.com - cel mai mare avantaj al sau e ca este in egleza, fiind deja din start mai accesibil mai multora
3. www.supereva.ro" target="_blank">supereva.ro - are inca putine reviews, dar este in limba romana si reflecta preferintele si satisfactiile turistitului roman - eu zic ca va deveni in curand principalul mijloc de informare al romanilor in domeniul destinatiilor de vacanta. [vezi mai jos un alt motiv pentru care l-am inclus aici]
Ar mai fi si altele, dar se suprapun peste domeniul deja ocupat de "lideri" [precum www.hotelbewertungen.net" target="_blank">www.hotelbewertungen.net in germania, care are in proportie de 90-95% informatie comuna cu holidaycheck.de]
Consultand acest site-uri, va puteti face o idee clara, dincolo de frumoasa/cosmetizata prezentare oficiala, despre cat de apreciat de turistul simplu esteun hotel sau altul din lista dvs. Aveti clasamente cu cele mai bine vazute hoteluri in acel an/moment [eu de exemplu, am fost vara trecuta la un hotel din turcia care era constant in top 3; cand m-am intors, era bine mersi pe 1 :) ] precum si - pe holidaycheck,de de exemplu - trendul crescator sau descrescator al satisfactiei.

Vestea mai putin buna acuma: nu va recomand sa va multumiti cu aceste clasamente, in forma bruta prezentata mai inainte. Sa va explic, un pic mai pe larg - si exagerand putin, in scop didactic - de ce:

Este posibil sa alegeti un hotel situat in Top 10 Turcia de exemplu si totusi vacanta dvs sa fie una destul de putin reusita.
De ce? Ati ales un hotel foarte apreciat de tineri ce se inebunesc dupa distractie - iar hotelul le ofera din plin tot felul de senzatii si vanzoleli si... volume de muzica - iar dvs, impreuna cu sotia, soacra :) si baietii mici ati fi preferat o vacant linistita, de incarcare a bateriilor.
NU E SUFICIENT ca un hotel sa aiba reviews-uri bune! - Este esential sa studiati si de la cine are aprecierile pozitive, iar aprecierile negative - ele de la cine vin?
Exista probabil nenumarate gusturi in privinta concediilor, cu o infinitate de nuante; deasemenea, capacitatea de apreciere si simtul critic al oamenilor difera in limite largi. Ce ii place vecinului dvs de birou [sau de bloc] nu e obligatoriu sa va placa si dvs, ba dimpotriva, e posibil sa va displaca profund.

O sa va traduc acum vestea proasta, un pic indulcita/imblanzita: NU esita un raspuns unic la intrebarea din titlu, iar [destul de probabil] raspunsul pe care-l cautati dvs este diferit de raspunsul cautat de parte celor ce au citit inainte acea intrebare!

Gata cu atata teorie si filozofie, o sa trec la exemple concrete, sunt sigur ca voi fi mult mai usor de urmrit :)
Eu unul sunt familist inrait. Nu as concepe sa merg nici picat cu ceara sa merg in concediu fara baiatul meu. Pe langa asta sunt un comod [SI in concediu :) ] Vreau ca in proportie de 90% timpul sa fie alocat incarcarii bateriilor ultra-uzate de mega-stresul acumulat la serviciu.
Consult intotdeauna clasamentele de care vorbeam mai sus, dar asta doar 10-20% din timpul alocat acestei cercetari. Īn rest - si in plus! - incerc sa filtrez experientele descise pe site, alegand cu grija pe cele ale persoanelor cu situatii si gusturi asemanatoare mie.
Daca site-ul imi ofera automat aceasta posibilitate, cu atat mai bine, daca nu, o iau ad-labam :)

1. holidaycheck.de - desi favoritul meu, in general, nu ma prea ajuta in automatizarea acestei filtrari/selectii, trebuie sa o fac manual

2. tripadvisor.com - are cate ceva - de exemplu, fiecare dintre cei care scriu un review mentioneaza cat de mult recomanda el acel hotel unui cuplu proaspat casatorit, unei familii cu copii, unei perechi mai in varsta and so on.
DAR nu cred in statisticile rezultate - cum poate sti un pusti de 20 de ani [de ex] cat de potrivit este hotelul pentru o familie cu copii mici? Si pentru ca fiecare recomanda [sau poate recomanda] hotelul fiecarei categorii, normal ca per ansamblu se egalizeaza extreme si ies cam aceleasi medii peste tot - la aproape orice hotel din Turcia m-as uita, media recomandarii pentru famiile cu copii este cam aceeasi :(
Din acest motiv esential, nici clasamentele defalcate pe categorii [single, familii cu copii, cupluri fara copii etc] oferite de tripadvsiro.com nu mi se par deloc relevante!

3. supereva.ro - ei bine, este de departe cel mai bun in privinta asta [le - in domeniul FILTRARII, nu general vorbind; NU se poate compara cu site-urile mari in privinta continutului general]. Am observat ca iti poti filtra automat reviews-urile functie de tipul vacantei [familie cu copii, cuplu fara copii, single, prieteni etc] si nu cere recomandari de la fiecare postator pentru fiecare categorie -- aceasta imi spune ca in curand, cand se vor aduna destule reviews-uri, va fi in stare sa prezinte clasamente relevante pe categorii de vacante - cu alte cuvinte voi putea selecta doar tip = "familie cu copii" si voi gasi acele hoteluri pe care cuplurile cu copii le-au indicat, in medie, ca fiind cele mai relevante!

---

Ups, nu stiu voi dar eu cred ca am intrat deja si-n timpul alocat pauzei de cafea de luni... :)

O zi buna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

de departe tripadvisor este cel mai bun in momentul asta pentru ca are cea mai extinsa baza de date cu hoteluri. nu este usor deloc.

Roxana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CornelB spune:

roxana, m-am exprimat eu gresit - de fapt nu gresit, dar insuficient. Am corectat in textul de mai sus in ce priveste supereva.ro - vezi textul bold-italic.

In rest, la modul general vorbind, in privinta numarului de hoteluri, a nr de reviews si a nr de fotografii - RELEVANTE pentru turistul roman [TripAdvisor sta cel mai bine la destinatiile traditionale englezo/americane gen Caraibe etc] - de departe cel mai bun e holidaycheck.de :)
Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bozomic spune:

Categoric, TripAdvisor este cel mai tare! Il folosesc cu succes, de 15 ani, si nu am dat niciodatA gres cu ei. Daca acolo un hotel are 3,4,5,stele, asa este si la fata locului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CornelB spune:

O completare/adaugire cu reflectii personale, dupa sejurul recent in Tunisia [dar nu neaparat ca urmare directa a acesteia]


DESPRE BACSIS

Cele de mai jos se refera la practicarea acordarii de bacsis in tarile musulmane si sunt consideratii din vizitele mele in Turcia si Tunisia...

Bacsis - este un termen care pentru multi dintre noi, romanii, suna daca nu "urat", cel putin cu o clara nuanta peiorativa. Probabil/posibil pentru ca il identificam pana la confundare cu mai banalul [in viata de zi cu zi din romania] spaga...
Sunt sigur ca multi dintre noi gandesc des - sau au gandit de multe ori - "de ce sa dau bacsis aluia pentru ceva pentru care E PLaTIT sa faca??!??", sau, mai stilizat un pic "destul trebuie sa car atentii in Romania, la doctor etc; macar aici sa scap de aceasta nesuferita cutuma"!!

Raportat la serviciile publice din Romania, precum ghiseele de functionari publici, bineinteles ca aceste reflectii sunt cat se poate de indreptatite.
Totusi, atat in Ro cat si whatever sa lasi bacsis la restaurant sau taximetristului este - pentru unii - nu doar un snob bon ton ; intr-un fel, este clar ca salariul lunar/zilnic al acelor oameni contine o componenta, mai semnificativa cantitativ sau nu, bazata pe venituri extra-stat-plata.

Ei bine, va invit sa reflectati un pic mai mult asupra acestui micro-univers bazat exclusiv pe astfel de SERVICII, precum este cea din lumea turismului. Adaugati, va rog, si ingredinetul cel mai important, cel al unei culturi cu totul straine multra dintre noi, manifestata prin mentalitate, cultura si filozofie MULT - in unele cazuri - diferita de cea cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi si veti avea o privire mai de profunzime a importantei bacsisului in turismul din tarile arabe.

Punctez cateva "liniute", nu stau prea bine cu timpul, sper sa dezvoltate/completeze/combate si altcineva, din experienta sau cultura generala proprie:

- bacsisul in lumea araba este un lucru absolut firesc, comun si inradacinat in rutina zilnica precum salutul. Este, daca vreti, echivalentul obiceiului de la noi de a darui cate ceva celor dragi, la o scara sociala mult mai larga.

- a nu da bacsis, fie el EXTREM de simbolic, poate fi privit [si ESTE, va asigur :) ] - ca o dovada de mojicie, mitocanie sau whatever ati numi-o. in cel mai bun caz, saracie sau lipsa elementara de politete. Poate parea exagerat, raportat la filozofia si mentalitatea noastra, dar - repet: - cine ne asigura ca monoplul asupra bunului simt este garantat mentalitatii occidentale, iar celelalte sisteme sunt ciudatenii? :)

- sfatul meu este sa DAtI intotdeauna bacsis, o suma absolut infima gen echivalentul a 3 roni pe zi poate schimba DRASTIC modul cum sunteti perceputi si in unele cazuri va spori inzecit confortul psihic pe care vi-l ofera resortul

- cand, cui si cum il dati? Nu cred ca exista vreun "regulament" in aceasta privinta. Eu personal am grija sa dau cate ceva fiecarei categorii de personal - camerista, chelneri, animatori [ptre copil] etc, iNSa nu-l acord decat DUPa o perioada - scurta - in care ma conving ca respectivul merita. Este - un pic - o ciudatenie, un fix a/al mea/meu; NU va recomand sa faceti la fel; dimpotriva, este bine sa acordati un bacsis SIMBOLIC imediat ce ati ajuns in hotel.
intotdeauna dati-l personal in mana celui caruia il oferiti, fara ostentatie [eu il tin in palma, avand grija sa-l observe, apoi intind mana pentru un "noroc" sau "gimme 5" ]. in Turcia exista aproape peste tot acele tipboxuri - in opinia mea, sunt puse acolo doar ca o metoda subtila de a reaminti celor mai "uituci" despre aceasa cvasi-obligatie [!]; intotdeauan a pune o lira, un euro sau un dinar direct in mana destinatarului este de preferat in locul acestei modaltati seci si impersonale de a darui.

- cu cat hotelul este mai catre "low-buget", cu atat este mai important bacsisul!
Daca la hotelurile mai luxoase acest obicei mi s-a parut mai mult simbolic, de socializare, la hotelurile unde sejurul costa putin imaginati-va ca si salariile primite de angajati sunt pe masura: iar un bacsis acordat odata la 3-4 zile va poate "rafina" MULT calitatea serviciilor de care veti beneficia!

Vacante placute tuturor!

Ah, da si pentru mai multe impresii, vizitati... --- just kiddin' :)

.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilayda spune:

quote:
Originally posted by CornelB

O completare/adaugire cu reflectii personale, dupa sejurul recent in Tunisia [dar nu neaparat ca urmare directa a acesteia]


DESPRE BACSIS

Cele de mai jos se refera la practicarea acordarii de bacsis in tarile musulmane si sunt consideratii din vizitele mele in Turcia si Tunisia...

Bacsis - este un termen care pentru multi dintre noi, romanii, suna daca nu "urat", cel putin cu o clara nuanta peiorativa. Probabil/posibil pentru ca il identificam pana la confundare cu mai banalul [in viata de zi cu zi din romania] spaga...
Sunt sigur ca multi dintre noi gandesc des - sau au gandit de multe ori - "de ce sa dau bacsis aluia pentru ceva pentru care E PLaTIT sa faca??!??", sau, mai stilizat un pic "destul trebuie sa car atentii in Romania, la doctor etc; macar aici sa scap de aceasta nesuferita cutuma"!!

Raportat la serviciile publice din Romania, precum ghiseele de functionari publici, bineinteles ca aceste reflectii sunt cat se poate de indreptatite.
Totusi, atat in Ro cat si whatever sa lasi bacsis la restaurant sau taximetristului este - pentru unii - nu doar un snob bon ton ; intr-un fel, este clar ca salariul lunar/zilnic al acelor oameni contine o componenta, mai semnificativa cantitativ sau nu, bazata pe venituri extra-stat-plata.

Ei bine, va invit sa reflectati un pic mai mult asupra acestui micro-univers bazat exclusiv pe astfel de SERVICII, precum este cea din lumea turismului. Adaugati, va rog, si ingredinetul cel mai important, cel al unei culturi cu totul straine multra dintre noi, manifestata prin mentalitate, cultura si filozofie MULT - in unele cazuri - diferita de cea cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi si veti avea o privire mai de profunzime a importantei bacsisului in turismul din tarile arabe.

Punctez cateva "liniute", nu stau prea bine cu timpul, sper sa dezvoltate/completeze/combate si altcineva, din experienta sau cultura generala proprie:

- bacsisul in lumea araba este un lucru absolut firesc, comun si inradacinat in rutina zilnica precum salutul. Este, daca vreti, echivalentul obiceiului de la noi de a darui cate ceva celor dragi, la o scara sociala mult mai larga.

- a nu da bacsis, fie el EXTREM de simbolic, poate fi privit [si ESTE, va asigur :) ] - ca o dovada de mojicie, mitocanie sau whatever ati numi-o. in cel mai bun caz, saracie sau lipsa elementara de politete. Poate parea exagerat, raportat la filozofia si mentalitatea noastra, dar - repet: - cine ne asigura ca monoplul asupra bunului simt este garantat mentalitatii occidentale, iar celelalte sisteme sunt ciudatenii? :)

- sfatul meu este sa DAtI intotdeauna bacsis, o suma absolut infima gen echivalentul a 3 roni pe zi poate schimba DRASTIC modul cum sunteti perceputi si in unele cazuri va spori inzecit confortul psihic pe care vi-l ofera resortul

- cand, cui si cum il dati? Nu cred ca exista vreun "regulament" in aceasta privinta. Eu personal am grija sa dau cate ceva fiecarei categorii de personal - camerista, chelneri, animatori [ptre copil] etc, iNSa nu-l acord decat DUPa o perioada - scurta - in care ma conving ca respectivul merita. Este - un pic - o ciudatenie, un fix a/al mea/meu; NU va recomand sa faceti la fel; dimpotriva, este bine sa acordati un bacsis SIMBOLIC imediat ce ati ajuns in hotel.
intotdeauna dati-l personal in mana celui caruia il oferiti, fara ostentatie [eu il tin in palma, avand grija sa-l observe, apoi intind mana pentru un "noroc" sau "gimme 5" ]. in Turcia exista aproape peste tot acele tipboxuri - in opinia mea, sunt puse acolo doar ca o metoda subtila de a reaminti celor mai "uituci" despre aceasa cvasi-obligatie [!]; intotdeauan a pune o lira, un euro sau un dinar direct in mana destinatarului este de preferat in locul acestei modaltati seci si impersonale de a darui.

- cu cat hotelul este mai catre "low-buget", cu atat este mai important bacsisul!
Daca la hotelurile mai luxoase acest obicei mi s-a parut mai mult simbolic, de socializare, la hotelurile unde sejurul costa putin imaginati-va ca si salariile primite de angajati sunt pe masura: iar un bacsis acordat odata la 3-4 zile va poate "rafina" MULT calitatea serviciilor de care veti beneficia!

Vacante placute tuturor!

Ah, da si pentru mai multe impresii, vizitati... --- just kiddin' :)

.

"Be the change you want to see in the world"


esti superrrrrrrr pentru tot ceea ce ai relatat pina acum in special,dar in mod deosebit pentru asta nota 10.Lucrez de doisprezece ani in Antalya,sint ghid,esti prima persoana care a sintetizat totul,atit de bine.Bravo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CornelB spune:

Multumesc, Ilyada.
Chair daca dintotdeauna filozofia si principiile mele de viata mi-au spus ca daca am ceva de oferit - sa darui fara sa ma astept sa primesc ceva in schimb, adevarul e ca ale tale cuvinte m-au bucurat, de ce sa nu recunosc.
Asta si pentru ca balanseaza celalalt lucru primit pe acest forum, pentru incercarea de a ajuta: un... cartonas portocaliu... :)

---

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilayda spune:

Sa nu se inteleaga gresit,nu ma refeream numai la ceea ce ai postat despre bacsis,ci in special la alegerea hotelului,zonei,tipului de distractie,a fi turist,si mai ales un turist,fericit,multumit,tine intotdeauna de ,,pregatirea''ta ,este ca un examen dat inaintea vacantei,lung obositor,dar cu cit esti mai bine pregatit,cu atit mai mult ai sanse de reusita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bozomic spune:

Draga CornelB, cred ca nu ai pus piciorul in Bodrum , Marmaris sau Fethye, daca le compari cu Costinestiul!!!
De 15 ani merg in aceste statiuni si nu am intilnit pietre in apa!!
La Oludeniz, sunt in laguna, dar rotunde si netede, ca la Nice, pe Coasta de azur, in golf, plaja larga cu nisip si apa de azur...
Marmarisul are o plaja lungaaaa in statiune, nici urma de pietre in apa, iar intrarea in mare este foarte lina. Pontoanele pe care le-ai vazut poate in poze, sunt la iesirea din statiune,amenajate pentru plaja privata la cluburi.
Te rog, da informatii corecte din locurile in care chiar ai fost acolo !!!!

Mergi la inceput