Aperitive
Raspunsuri - Pagina 6
osna spune:
rosii umplute cu pasta de conopida
in functie de cate vrei sa faci:
conopida se pune la fiert(vreo 300grame)in apa cu sare apoi se lasa la racit intr-o sita.se piseaza cu ajutorul furculitei.
rosiile se golesc de miez si se presara cu sare pe interior apoi se lasa la scurs cu gura in jos.
se face o maioneza din un galbenus crud,unul fiert,2 linguri mustar,150-200 ml ulei care se amesteca cu conopida pisata si usturoi dat prin smecheria aia care am uitat cum o cheama,presa cred.
daca ai si carnita siarta de pui o poti taia bucatele mici si sa o adaugi la compozitie.se condimenteaza cu sare,piper,vegeta.se umplu rosiile si se pun pe un platou cu frunze de salata.
osna spune:
cremvusti in aluat
un aluat de placinta(cumparat) se taie fisii si se invelesc in el cremvusti fara piele taiati in bucati potrivite.se pun in tava peste hirtie de copt si se ung cu ou.se coc la foc potrivit.
rulouri crocante
300g foi de placinta(eu folosesc foi gata facute)se intind si se taie triunghiuri.
umplutura:250g carne tocata se prajeste cu o ceapa mare tocata fin ,patrunjel,sare,piper ,vegeta.se lasa la racit si pune pe triunghiuri apoi ruleaza de la baza spre virf.se ung cu ou si se coc la foc potrivit(180grade la cuptorul meu electric).
osna spune:
chec aperitiv
250g faina
4oua(galbenuse+albuse batute separat spuma tare)
150g unt moale
2linguri vin
100g parizer cuburi(sau sunca presata)
150g branza sau cascaval ras
200g masline verzi tocate
untul,galbenusele si vinul se amesteca bine cu mixerul se adauga faina+praf de copt apoi albusele batute bine.se amesteca usor si se adauga parizerul,branza si maslinele.se coace in tava unsa si pudrata cu faina(sau cu hartie de copt).rece se taie felii.
eu cand nu am timp de bibileala pun toate ingredinetele in robot amestec 3 min sa iasa o pasta si apoi torn in tava si coc.singura diferenta este ca la primul mod de a face se vad prin chec maslinele si sunculita.
eu sincer prefer al doilea mod de a face checul.
osna spune:
initial postat de lilach
Sunca si ciuperci in aluat
Ingrediente:
Aluat
75 gr.unt
1pahar apa
1 pahar faina
3 oua batute
Crema pt.aluat
30 gr.unt
1 ceapa taiata marunt
25ogr ciuperci taiate(dar nu marunt)de preferat sa se foloseasca ciuperci mari de padure(proaspete)...dau gust mai bun
3 linguri faina
1 pahar supa(se poate face cu vegeta sau knorr)
2 l;inguri mustar
250gr.sunca
1 rosie fara pielita taiata
1 lingura de basil tocata(proaspata)
Preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 210 gr.
Trebuie sa se foloseasca un vas termorezistentcu diametru de 25cm care trebuie uns cu unt.
Aluatul: Se topeste unt cu 1 pahar apa si se aduce pina la punctul de fierberese ia jos si se adauga faina,se invirte repede pentru a fi siguri ca faina s-a incorporat.Dupa ce s-a racit se adauga ouale batute, se amesteca bine si se toarna aluatul in vasul termorezistent.
Crema: Se incalzeste unt,se adauga ceapa tocata maruntsi se prajeste aprox.1 min. se adauga ciupercile si se prajesc inca 3-4 min,3 linguri de faina, 1 pahar supa si se amesteca bine totul,adaugam mustar,sunca,rosia,basil.
Crema se toarna peste aluat si se pune la cuptor pentru aprox.30 min.,apoi se reduce temperatura la 180 gr.si se mai lasa 15-20 min.
Aluatul trebuie sa fie pufos.
osna spune:
andrada
Somon afumat taiat subtire asezat pe citeva feliutze de aluat pufos cu o maslina in cap
Shrimp la gratar pus pe jumatate de mango, fara simbure si scobit nitzel sa fie usor de mincat
Brinza mozarella cu putin ulei de masline si piper deasupra, o feliutza foarte subtire de rosii, puse pe felii de piine prajita (aramie), apoi data 5 minute la cuptor
Peste alb invelit in jurul unui fir de asparagus cu sos de castane deasupra
Tocana pakistaneza (am facut-o la botezul lui Marc, miam-miam)
Pui fricasse (nu stiu daca asa se scrie, am luat reteta de la un bucatar francez)
Struguri negri invelitzi intr-un start de brinza de capra si dat apoi prin fistic farimitat mare(dar nu macinat).
salata de fructe cu coniac (la asta deja ii am satisfacutzi si burtosi in fotolii)
osna spune:
otilia:
Cum ouale umplute sunt niste antreuri usor de preparat, care "iau ochii" si in plus sunt gustoase, am sa va dau citeva retete aici (majoritatea sunt 'furate' din cartea de bucate a Sandei Marin).
Dar pentru inceput, fierbem ouale. Sunt citeva mici trucuri pentru a fierbe ouale fara ca acestea sa explodeze si astfel incit galbenusurile sa ramina centrate bine.
Ca ouale sa nu explodeze, marii sefi bucatari le inteapa usurel inainte de a le pune la fiert cu un ac :)))
Altii spun sa puneti in apa de fiert 2-3 chibrite folosite (arse).
La mine a dat rezultate prima metoda.
Ca galbenusurile sa ramina centrate, trebuie doar sa amestecam ouale in timpul fierberii.
OUA UMPLUTE PICANTE
6 oua, 2 galbenusuri, 1 lingura de mustar, 100 g ulei, 100 g carne de pasare sau sunca, 2 castraveti in otet, sare, piper, citeva frunze de salata verde
Se fierb ouale tari; dupa ce s-au racit se curata, se taie in doua si se taie putin din capetele rotunjite, astfel ca ouale sa poata sta in picioare ca niste paharele. Se scoate galbenusul si se imparte in doua. Jumatate se trece prin sita si se amesteca cu o lingura de mustar, cu galbenusurile crude si cu putina sare. Se pune uleiul, turnindu-l cite putin si amestecind mereu, pina este sosul gata.
Galbenusurile lasate deoparte se freaca cu bucatelele de carne de pasare fiarta sau fripta sau sunca, date prin masina de tocat. Se adauga castravetii tocati foarte marunt si o lingura sau doua din sosul pregatit mai inainte. Se pune sare si piper dupa gust. Cu aceasta compozitie se umple ouale cu virf.
Se toarna sosul in farfuria cu care vor fi servite la masa si deasupra se aseaza jumatatile de oua umplute. Imprejur se pun foi de salata verde sau aspic tocat.
Oua umplute picante, asa cum le fac eu (varianta rapida, pentru mese in familie)
Fierb ouale tari (cam 10 minute), le las la racit, scot galbenusurile pe care le amestec cu carnea de pui rece (dar poate fi si de vita sau jambon) taiata marunt, cu castraveciorii taiati si ei marunt, cu mustar (à l'ancienne, din acela cu bobite intregi de mustar in el -asta imi place mie :))) si cu putina maioneza (aceasta inlocuieste galbenusurile crude din reteta precedenta si uleiul). Sarez, piperez (cu piper alb) si apoi umplu albusurile cu virf.
Le asez frumos pe frunze de salata proaspete (poate fi salata verde, sau laptuca, sau salata asortata) si le servesc. Sunt taaaaare bune.
corina:
Hai sa va spun si eu cum fac ouale umplute:
Fierb ouale,le curat si le tai in doua.
Galbenusurile strivite bine cu furculita le amestec cu brinza feta( sau telemea) si ardei gras dat pe razatoare.Se poate pune o lingurita de vegeta si o lingura de smintina.
Cu aceasta compozitie umplu ouale cu virf,le asez inr-o farfurie iar deasupra torn un sos de maioneza cu smintina.Se pot decora cu frunze de patrunjel.
Pofta buna!!!
lilach:
Eu pun in compozitie ciuperci tocate marunt si prajite un pic in unt si foarte mult patrunjel verde tocat.
Maioneza o pregatesc si cu o lingura de smintina pentru a nu fi asa de "grea".
otilia:
OUA UMPLUTE CU PASTA DE PESTE
6 oua, 50 g de unt, 1 lingurita de pasta de peste (anchois), citeva frunze de salata verde.
Se fierb ouale tari. Dupa ce s-au racit se curata si se taie in lung. Se scot cu grija galbenusurile si se pun intr-un castron in care se adauga untul si o lingurita de pasta de peste. Toate acesatea se freaca bine pina cind se obtine o pasta omogena cu care se umplu albusurile. Se aseaza pe un platou si se pun imprejur frunze de salata verde.
OUA UMPLUTE CU CIUPERCI
6 oua, 2 galbenusuri, 1 lingurita de mustar, 100 g ulei, 100 g sunca, 100 g ciuperci, sare, piper, citeva frunze de salata.
Se pregatesc la fel ca mai sus. Se inlocuiesc castraveciorii in otet cu ciuperci inabusite si taiate foarte marunt.
marianar
oua umplute:
Ingrdiente: 6 oua, 100g branza dulce sau sarata, o lingura de smantana, o legatura de patrunjel, sare, piper.
Dupa ce au fost fierte ouale se curata de coaja si se taie pe jumatate. Se scot galbenusurile, se sfarma cu o furculita si se amesteca cu branza data pe razatoare, smantana si patrunjelul tocart fin. Se condimenteaza dupa gust si se umplu jumatatile de albus. Eu mai adaug cateodata si ciuperci din conserva tocate marunt
simonaM spune:
bile din brinza.din brinza burduf se fac ourele mici si in mijloc se umple cu maslina si se tavalesc in patrunjel uscat.eu le-am tavalit jumatate din ele in morcov ras si uscat.pofta mare la aperitive.mona78
amelia spune:
Sa va dau si eu doua retete de aperitive, cu care am tot dat lumea pe spate pe la petreceri. Sunt taaaare bune!
OUA UMPLUTE ARDELENESTI
Se fierb ouale (cate doriti, eu pun in general 8-10 oua), se curata de coaja, se taie pe jumatate in lung, se scoate galbenusul, care se amesteca separat intr-un castron cu un pic de mustar, putina maioneza, pate de ficat de pasare, 2-3 felii de sunca tocata marunt, sare si piper. Se umplu apoi albusurile de ou cu compozitia aceasta.
Separat se amesteca 1-2 borcane de smantana (depinde cat de multe oua ati fiert) cu putina maioneza.
Se scufunda ouale cu partea umpluta in jos in amestecul de smantana cu maioneza.
Se servesc pe farfurie, cu furculita.
SALATA A LA TEO
Se prajesc in ulei 1-2 piepti de pui dezoasati, taiati in cubulete.
Se prajesc 1,5-2 kg de cartofi, taiati tot in cubulete.
Se face separat o salata de varza, cu tot ce-i trebuie, adica ulei, otet, sare.
Se pregateste si maioneza din 1-2 galbenusuri plus 2-3 lingurite de mustar si putin piper.
Se amesteca toate ingredientele pregatite, se pune si sare si piper.
Iese o bunatate, dar aveti grija ca poate sa pice cam greu la stomac, de aceea e bine de facut numai la ocazii, cand o sa aiba cu siguranta mare succes .
Si va mai dau doua retete foarte simple, acum mi-a venit ideea.
SALATA DE MORCOVI CU MAIONEZA
Se da la robot pe razatoare 1 kg de morcovi, dar sa fie din aceea gustosi si mai dulci. Se amesteca cu maioneza. Se pune sare, piper si e gata!
ANSOA
Aveti nevoie de o conserva de sardine, la care le dati la o parte oasele. Se zdrobeste pestele cu furculita, se amesteca cu putin unt (pana intr-o suta de grame, dupa gust). Se pun si cateva picaturi de lamaie, tot dupa gust.
Se serveste unsa pe paine.
Cu mult drag,
Amelia.
scarmanus spune:
Cigarillos
-2 linguri ulei de masline
-2 rosii mici taiate marunt
-2 catei de usturoi
-1 lingurita scortisoara
-1/2 lingurita allspice
-1/2 lingurita coriandru pulbere
-250 g ciuperci cu paparia plata taiate marunt
-250 g spanac taiat marunt
-2 lingurite suc de lamaie
-6 foi de placinta
-50 g unt topit
Se calesc ceapa, usturoiul si condimentele, se adauga ciupercile si se gateste pana se evapora lichidul. Sea adauga spanacul si se continua calitul pana se evapora apa din spanac. Ca foile de placinta sa nu se usuce se pastreaza acoperite cu un sevet ud. Se intind 3 foi unse separate cu unt si se taie in 8 patrate. Se pune cate o lingura din amestec si se ruleaza in form ade cigarillo. Deasupra se ung cu restul de unt si se dau la cuptor 10 minute.
Merge cu tot felul de "dips", de genul tahini (grecesc), sau chiar Baba Ganoush (oriental)
scarmanus
Marianar spune:
initial postat de scarmanus
CHIFTELE CU CASCAVAL
-500 g faina
-1 plic drojdie uscata
-1 lingurita sare
-50 g unt
-1 ou si un galbenus
-verdeata tocata marunt
-facultativ masline taiate marunt
Se framanta toat eingredientele cu lapte caldut (aprox 200 ml) pana se formeaza un aluat ca de paine. Lasati 30 de minute sa se odihneasca. Apoi rulati aluatul, taiati-l felii grosute, faceti o adancitura inauntru si puneti un cub de cascaval. Formati galusca. Atentie sa sudati bine aluatul, sa nu iasa branza cand se topeste. Mai lasati-le 30 de minute sa se odihneasca.
Incingeti uleiul la 180 de grade si prajiti chiftelele. Se servesc cu salata de rosii si ceapa.
scarmanus