Nazdravani de oct-nov-dec 2003 (84)
Raspunsuri - Pagina 2

Laura Takacs spune:
Buna dimineata mamici! Uau, Venera, you are in trouble! Exemplu personal: pana cand l-am adus din Ro Alex dormea cu mama. Acuma l-am pus in camera lui singur, asa cold turkey, cum se zice pe aici. Seara il pun in pat, stau cu el pana adoarme, apoi plec. I-am lasat o lampa de veghe, mai am vreo trei prin casa, in caz ca se trezeste noaptea. cateodata intr-adevar se terzeste noaptea si ori vine la noi in dormitor si ma cheama, ma asez din nou cu el pana adoarme (el sau io) si pe urma plec inapoi. Mai nou cand se trezeste se enerveaza si plange, apoi din nou repet figura cu statul langa el pana adoarme si plec. De obicei adoarme repede. Seara avem discutii ca el vrea fie in pat cu Calin fie cu noi, dar eu nu-l las, il pun la el. O sa-ti ia ceva timp sa-l obisnuiesti, dar persevereaza. Cu Calin mi-a fost un pic mai greu, in sensul ca si el dormea cu mine, dar in doua luni s-a obisnuit. So, there is hope!
In alta ordine de idei. Azi e a doua zi de gradi la noi. Mare success! Azi dimineata ma tampea la ora 7 ca el vrea la gradinita, asta dupa ce a plecat Calin la scoala. Asa ca la 7:30 noi eram prezenti la gradi. Ieri mi-a zis cand l-am lasat " io acuma ma duc sa ma joc cu copiii, tu vino mai tarziu dupa mine". Tre' sa va spun ca nu stie engleza, deduce el ceva, dar nu intelege tot. S-a cerut frumos la wc, ca l-am invatat in engleza sa spuna, iar doamna mi-a zis ca a si dormit o ora jumate, de unde de mai bined e un an acasa nu mai voia nani la pranz. A dat si primul pumn ieri la un copil care dadea cu "jucarii mari" in el, si mi-a zis ca-i place de o fetita cu papucii mari. Cel putin unii dintre noi au inceput anul cu bine.
Eu inca behai, ca pe langa sinuzita am facut si complicatiile aferente. Azi sunt acasa, ca m-am decis sa stau sa ma fac bine, si sa nu ies in frig de -10C.
Ati reusit sa vedeti pozele? Ca mi-a zis cineva ca nu s-au putut vedea.

adriana spune:
Eu le-am vazut mai demult.. Ti-am spus atunci parca..
Ven, daca ma intrebi pe mine, doctorita aia e putin lulu la cap.. Io n-as face deloc ca ea.. Una ca bebe e prea mic sa-l supui la asa tratament, din burtica de la mama hop intr-un patut rece si insensibil, departe de laptic, de mirosul lui mami, etc, stii si tu..
Apoi sa-l obligi pe Markus sa accepte un partener de camera mai mic ca el, care plange, urla, face caca pe el, si alte grozavii(din punctul lui de vedere) si in plus ii si acapareaza mama in mare parte a timpului.. iar o sa fie frustrant...
Copiii nu stau agatati de parinti pana la adanci batranete, din pacate, sau din fericire.. Exista un moment cand or sa vrea privacy si or sa ceara singuri asta..
Mie mi se pare greu sa ii obligi sa accepte o despartire de parinti, daca nu vor in ruptul capului asta..
Ca o sa regreti ca nu i-ai pus de mici la patutul lor, ha mai!.. de la o saptamana sa-l obligi la un program??? Mie mi se pare cam ... rough acest tratament, iar doctorita cred ca o sa te sfatuiasca sa-l diversifici la 2 luni jumate cu suc de morcov.. sa-mi zici daca nu-i asa
Ajutati-o pe Sabina- un suflet curat!
Mami de Codrin - 2002, Olguta - 2003 si Cornelie mica - 2006

Ven spune:
Fetelor, uite de aia va iubesc eu pe voi
Da, asa este, am cugetat si eu toata ziua si am ajuns la concluziile voastre. E prea devreme, prea brusc si prea 'socant' pt. Markus. Plus, prea obositor pt. mine.
Asa ca Markus va continua sa doarma cu sotul in dormitor la noi, iar eu cu Mathias in camera copiilor. Aseara a fost chiar binisor, Markus a mers cu Cristi la culcare fara probleme, dar a contribuit putin si faptul ca era cam....suparat pe mine, pt. ca a facut o boacana mare si eu sunt cea care face 'educatia' in casa, adica i-am tinut o morala de numa' bla-bla-bla. Banuiesc ca ce s-a intamplat face parte tot din seria de reactii la sosirea lui Mathias printre noi. Mai exact, statea la PC si se uita la desene si apare senin sa ne zica sa-i dam alt scaun, ca el a facut pisu pe scaunul de la PC. Si asa era, o balta de pisu trona acolo. Mno.....
Asa. Acum Mathias, inculpatul nr. 2. Ziua doarme relativ ok. Cu colicile de rigoare, of course. Dar noaptea e teroare. Se trezeste la 1h, 1h jumate sa manance. Aseara a mancat la 21, s-a trezit la 22 Iar. M-am chinuit in fel si chip sa-l tin treaz pana macar la 23. Cand i-am dat lapte. Pe care l-a baut cu viteza luminii si apoi l-a vomat pe tot pe mine. Pt. ca era prea mult si prea devreme, evident. Bun, pana ne-am schimbat si alea-alea, s-a facut ora 00, a mancat iar (normal). Si a inceput circul. Adica, mancat, schimbat, ragait, totul in regula, s-a pus pe urlat. Si a urlat, cu pauzele in care isi tragea sufletul, cam 1 h. Si eu am rezistat sa-l las.....Offff, imi venea sa urlu si mie. Dar banuiam ca r fi vrut in brate, si eu NU AM CHEF sa plimb copil noaptea in brate prin casa, pt. nici un motiv.
Partea buna e ca Cristi sforaia de numa in timpul asta, iar Markus nu s-a trezit nici el. Si ne desparte un perete intre dormitoare :)
Asa. Dupa ce a urlat 1h, a adormit singur pe la 1, epuizat si s-a mai trezit la 6!!! M-am simtit putin vinovata, dar asta este. Si de la 6 incoace, ca se facu ziua, iar si-a revenit, mananca, doarme 3 h, bine cu colicile de rigoare, dar nu urla ca apucatii, cum face noaptea.......
Care o fi explicatia?? Any ideas?
V-am pupat si ms de sfaturi si de sprijin!
Venera mama lui Markus si Mathias

Laura Takacs spune:
Ven, sa te tina D-zeu in putere ca va trece si asta. Adu-ti aminte de acum 4 ani . Stiu, fiecare copil e diferit, chiar daca sunt frati. Dar the good news e ca pana la urma cresc si trecem de problemele astea- apar altele dupa aia evident. Io nu am idei, ca de cate ori cred ca am se dovedesc a fii gresite
. Asa ca tot ce pot sa-ti spun e ca Mathias e prea mic sa aiba deja obiceiuri, parerea mea. Toti copiii trec prin diferite faze. Obiceiuri de fapt le creem noi parintii, fara suparare.
Eu sunt din scoala mamelor care au dormit cu copiii pana la o anumita varsta, si nu gasesc nimic gresit in asta. Pana la urma se dezvata, dar momentele alea in care te culcusesti cu ei, te giugiulesti, nu se mai intorc, si pt mine au fost cele mai placute din copilaria lor.
Adriana, nu de pozele din tara ziceam, ci de cele care le-am facut la Disney. O sa le retrimit, ca am avut ceva dificultati "tehnice".
Uichend placut la toata lumea. Io nu am energie pt nika, sinuzita asta ma ucide pur si simplu. In toata casa zac jucarii imprastiate, paturile nefacute, si niste perisoare care asteapta sa fie puse in ciorba. Pup gasca.

adriana spune:
Aha, le-am vazut. My God, ce creaturi oribile... vai de mine!!!Si astea le pun ei sa le vada copiii?... Dar castelul ala era frumos
... era adevarat?
Laura, chiar voiam sa te intreb, ce diferenta e intre baieti? Se inteleg bine? Se cearta, sunt firi diferitre? dar asta cred ca e de la mama natura... nu ma intrebati de ce intreb
Aa.. altceva, unde era rezervatia aia, pe langa Disney? Cred c-a fost frumos sa vedeti animalutele alea.. Noi am fost aici, in NY, la ZOO si ne-am intors tare dezamagiti, putine animalute, triste, enervate, nu le pria deloc acolo, si o groaza de oki asupra lor...
Foarte frumoase pozele, mai ales cele cu caprioarele, delfinasii, flamingo..
Ven, ma bucur ca nu i-ai pus la regim pe baieti.. Asta micu acum isi face si el programul, cred ca e bramburit cu noaptea-ziua, nu stie pe ce lume e.. Eu as zice sa-l lasi sa doarma mai putin ziua, scoate-l si tu afara dupa papica(sau e prea mic si afara prea frig?) iar noaptea eu vorbeam cu ei in soapta, chiar ii certam asa mici ca nu lasa pe tata sa doarma
.. ori intelegeau, ori nu stiu, ca ei noaptea nu faceau asa mare scandal.. Dar incearca sa faci cat mai putin zgomot noaptea, lumina stinsa sau lampa de veghe, soptit la ureche..
Laptele praf e bun? poate de la el are dureri de burtica.. Mi s-a intamplat si mie la Olguta sa vomite din cauza ca era prea haplea si manca exact ca sparta.. Cred ca trebuia sa ii dau cu portia, mai manca putin-hop pe umar sa dea gazul, iar sa-i mai dau putin, iar hop pe umar.. dar ea era si crizata, daca o luam de la san, vai mama ce tipa... Poate sa mai zica si Carmen ceva de la bebele ei, cum e cu formula pentru bebelusi... Stiam ca mai sunt niste produse pentru colici, tu le folosesti? Poate ajuta la ceva.. Sab Simplex, sau mai era unul pe baza de marar, im scapa numele..
E.. nu inseamna ca o sa fie tot timpul recalcitrant noaptea, poate a avut si el o zi mai proasta, cum zicea si Laura, obiceiurile i le facem noi, mashterele, hihi.. asa ca lucra tu la el si o sa fie bine, eu sunt sigura
..

carmen77 spune:
Ven, eu folosesc tot Nestle .. aici ii spun Good Start Supreme, dar banuiesc ca e acelasi lucru cu Nan in Romania ... despre program, colici si urlat, si Marc are program artistic seara, dar eu nu am puterea sa il las sa urle ... pentru colici folosim Cocyntal de la Boiron, e ff bun si naturist, Sab Simplex ... se constipa de la el. Si despre "rasfatul" copiilor, aici toate cartile spun ca un copil nu se poate rasfata inainte de 9 luni si ca sa il iei in brate de cate ori are nevoie, ca nu ai sa il rasfeti. Au si ei nevoile lor, ca si noi, de caldura, de apropiere. Sa stii ca si eu la Matei am incercat sa il mai las cate 10 minute sa urle, dar nu am rezolvat mare lucru. La Marc, cand urla si vreau sa ii mai aman masa un pic, ii pun suzeta in gura, il iau in brate, si de obicei mai sta jumate de ora. Si nu ma plimb cu el, il iau in brate, stau pe canapea, imi pun perne comod sub spate si ... stam. Creste el ... asta e, nu pot sa zic ca ma incanta ca stau treaza, dar asta e ... deocamdata. Aah, si sa nu uit, nu il lasa pe Mathias sa stea mai mult de 4 ore fara sa mance, pentru ca e pericol sa intre in hipoglicemie, inainte de o luna nu e indicat sa stea mai mult de 4 ore fara mancare, asta mi-au zis la maternitate. Marc ma trezeste cu precizie de ceas elvetian la 3 ore sa mance. Si ca si Mathias, cand e lacom, mai regurgiteaza, mai jeleste burta ... noah ca l-am parat , stiu ca e frustrant, dar things will get better soon ... eu una sper ca pe la 6 saptamani sa reuseasca sa ia o pauza de 4-5 ore noaptea ... maybe it's just wishfull thinking:) ... o sa vedem mai incolo.
Na hai ca ti-am facut capul calendar.
A, evident ca am uitat, la Marc functioneaza asa cand e prea lacom si inghite ca haplea, ii scot bibe din gura, il ragai si abia apoi continuam, si asa am redus drastic regurgitatul si agitatia .. poti sa incerci si tu.
POZE NOI
Carmen si
Matei Gabriel + Marc

Laura Takacs spune:
Am reusit sa fac ciorba de perisoare si paturile . Ma duc imediat sa vad ce mai pot "intreprinde".
Adriana, rezervatia aia e in Animal Kindgom, alt parc din Disney, si unul dintre ride-uri e un asa-zis safari. Creaturile par asa numai in poze, cel putin alea la care i-am dus pe copii, ca erau si ceva mai hidoase, dar coada prea lunga si nu am ajuns . Castelul e in Magic Kigdom, e adevart in sensul ca poti intra in el, sunt personajele din desenele animate. Daca te gandesti sa duci copiii acolo, pt ei merita, dar in off-season, adica nu in timpul vacantelor ca e nebunie. Acuma cand am fost noi era jale, mob nu alta. Nu mai merg niciodata intre Craciun si Anul Nou. Biletele la 5 parcuri ne-au costat $1,000 asa rotund. La asta adauga mesele, care in parcurile astea au preturi astronomice. nu mai spun de suveniruri, pe care noi le-am cam limitat, ca stii unde ajung dupa 2 zile, intr-un colt uitate. Noi am condus pana in Florida, benzina ne-a costat $360 dus-intors, dar eu am un 4x4 de 4litri, asa ca si consum pe masura. Oricum mai putin decat daca zburam si inchiriam masina acolo.
Intre Calin si Alex sunt 8 ani. In general se inteleg bine, fire la polul opus, evident,Calin lasa dupa asta mic, iar Alex il bumbaceste periodic pana al' mare incepe sa planga. Dar daca e sa abtigui pe unul dintre ei, celalalt sare la mine. Se apara reciproc si tin foarte mult unul la altul. Ma gandesc ca si copilasii tai sunt firi diferite ca io nu am intalnit doi frati la fel inca.

vikinga spune:
Fetelor va salut:)In sfirsit apar si eu pe aici. Am mai citit dar nici o sansa sa scriu ceva. De cind a inceput senorita mica sa mearga in brinci peste tot, mamaaaa si ce rapida e!! si o obraznicuta cu nerv in popou nu mai am timp de nimic. Mama ma ajuta tare mult draga de ea, insa are probleme cu spatele, casa e mare, sunt si scari, usur nu ii este.Va felicit pentru Noul An, va doresc sa aveti parte de sanatate si iubire! Si mai doresc cafelutzele de la Ileana, curele de slabit ale Elenei si Paulei, pe Carmena care a disparut de atita amar de vreme, un fursec de seara cu Liliana si un pic de Dana, Pinitile ofcourse;)Paula nu am apucat sa te felicit pt noul tau look, aboslut senzational! Te felicit sincer! Bravo! Esti o femeie pe cinste, cu Alexandra ai reusit sa faci atitea lucruri si cred ca ea iti seamana tie pt ca a luptat si ea mititica la fel de mult ca tine, si se vede din poze cit de bine ii este!Ven, cu cei doi pui tre sa faci asa cum simtzi, cum iti vine tie bine. Uite la noi ar fi ceva spatiu, si totusi puii dorm acum amindoi intr-un dormitor linga al nostru, am preferat sa avem jos o camera numai de jucarii. Pe Aldo l-am crescut dupa carti, am mai zis-o. A dormit la el in camera de la 4-5 luni, un somn bun a avut de la 9 luni. In rest faceam si eu ture. Pina pe la 4 luni a dormit cu noi in camera dar intr-un patut mic, tip leagan linga patul nostru. Era pe rotile asa ca-l miscam de colo colo. Si dadeam o pideica la o parte si puteam sa-l si legan la nevoie, asa din pat cu o mina atirnata de patut
. Tot in camera noastra aveam masuta de schimb, si tot ce-mi trebuia ca sa nu fac prea multe ture prin casa. Dupa 4-5 luni am inceput sa duc leagnaul cu rotile in camera lui, cite un somnic de 3 ore, asa usor, treptat pina l-am mutat cred in patut de bb de pe la 6 luni si acolo a dormit pina la 3 ani cind am cumparat pat mare inaltat. Pt Nadja am pregatit inca dinainte sa nasc acelasi leagan, masa de schimb cu hainutele ei dedesubt, in camera noastra. Dar am luat-o mai mult la noi in pat. Cit a fost mica galushca a mers treaba, dar cum ea a fost activa de pe la 5 luni nu prea a mai tinut figura. Asa ca a trecut la patul de bb din dormitorul copiilor, leaganul l-am sarit ca se ridica direct in fund in el, plus ca se legana acolo ca o maimutica.Si in carutul sport a trecut de pe la 5 luni jumate, am abandonat landoul de bb imediat, cu toate ca cica e pina la 8 luni. In cazul ei nu s-a putut. Plus ca a fost si prea mare si cu hainele de iarna nu mai incapea in el.Nadja are acum 9 luni, de vreo 3 luni si ceva dorm in aceeasi camera, am avut ceva batai de cap la inceput insa e ok acum, mai ales ca de vreo luna Nadja are un somnic mai bun fara dureri de dinti. Se trezeste odata noaptea pt un bibe si adoarme imediat la loc. Bibe il fac in 30 secunde ca nu fierb apa, folosesc apa plata incalzita spre fierbinte cit sa se dizolve bine formula, pe urma completez cu apa plata rece pina la temp dorita. Cel mai greu e sa adoarma amindoi, ca pe urma nu e dificil. Aldo are un somn bun, cel putin in prima parte nici nu clipeste daca ea mai chitaie dupa suzi. Si in caz de plins serios o aduc rapid la noi in pat, o las la sotz si eu fac un bibe de ex.Amindoi odata nu reusesc sa-i adorm, intii Aldo pe urma o aduc pe ea. Ori invers, dar ea are un somn mai fin si uneori ne simte. La inceput ii las impreuna in camera, ea in patut de bb cu bare, el de sus ii povesteste cite in luna si in stele, se hlizesc, se fitzie pe muzica ce le-o pun. Pe urma spalam dintii, ca are si ea 4:)), spunem o poveste toti trei, pe ea o las la mama sau alberto si dupa o sedinta de alintat si pupacit cu Aldo, plec din camera si adoarme el singur in 10-20 minute. Are el cite o masinuta, ori un animal de plus si le mai vorbeste un pic, in timpul asta ii pun un cd cu o poveste spaniola. In timpul asta de 20-30 minute pina adorme el, e timp numai bine de un pampers nou, bibe(dar nu in camera lor ci la mine in pat, ori in baie unde am un loc pt schimbat si imbracat) si adoarme si ea la bibe si pe urma o aduc adormita in dormitorul lor.Lui Aldo ii place tare mult cind adoarme el al doilea si stie ca ea e in patut linga el, vorbeste in soapta, stie ca tre sa facem liniste si il simt ca adoarme mai fericit cu ea. Dimineata sunt adorabili!! Se trezesc hlizind, in buna dispozitie, ea numai cu ochii in el. Am timp sa fac relax o cafea, sa ma improspatez dimineata cit de cit lejer, ca nu-mi simt lipsa primele 20 minute.Eu-s multumita asa. Dar nu as fi indraznit sa fac asemenea chestie cind Nadja era prea mica.Asa ca Ven tre sa mai astepti un pic cu Mathias cel mic. Eu in locul tau in timpul asta de 6 luni, eu as incerca sa-l obisnuiesc pe Markus sa doarma in camera lui, cred ca asta-i mai imp acum. Vorba aia, esti profa mai..
. Apoi dupa 5-6 luni usor usor l-as aduce si pe cel mic in dormitorul copiilor. Cit despre bb Mathias e prea mititel pt a dormi singurel, are el timp:) Acum are nevoie de mami.Stii cum e , primele luni is mai grele ca dupa aia apar dintii si o luati de la capat
. Glumesc si eu:)Si daca doarme mai mult ziua decit noaptea, ai grija sa nu-si formeze un ritm pe dos, treaba asta o facea Aldo. Eu l-am lasat pe Aldo sa doarma atunci bine numai dimineata, ma rog, dupa ora 4-5 dupa amiaza il lasam la nani tip sieste scurte, nu faceam liniste in casa, ba din contra daca atipea il lasam in zgomotele obisnuite ale casei. Si seara afara la aer dar nu sa doarma dus ci cite 30 de minte, ori de e frig cu geamul larg deschis si bb imbrcat bine, aproape ca pt afara.Cit mai scris, nu-mi vine a crede!!!EDIT: Laura am vazut pozele din Romania! Mai da' ce frumos e pe la voi, peisaje superbe!! A dus-o bine puiul cu bunicii, ca in rai:) O sa-si aminteasca cu drag vacantele astea, si eu mi le amintesc inca pe ale mele. Acu' merg sa vad Diseny-ul americanesc.Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

paula2003 spune:
vikinga, multumesc pentru urari. Acum sa-mi mai gasesc si ceva de munca... pot spune ca sunt o norocoasa. Sper sa am noroc si sa gasesc.
La multi ani pemtru 2008 si sa aveti parte de tot ce este mai bine pentru voi si familiile vostre.
Paula & www.flickr.com/paula_tinta" target="_blank">Paul (03.01.2006) & www.flickr.com/paula_tinta" target="_blank">Alexandra (13.12.2003)

adriana spune:
Vik, tie-ti da mana sa vorbesti asa, dar noi ce ne facem cu gelozia asta dintre frati? Chiar ma mir de Aldo ca-i asa dragastos
, sa n-o fi impins el niciodata pe Nadja...
Si ai mei astia mari au dormit singuri in camera, pana a aparut "amenintarea" Corneliei pentru Olga, si de atunci n-a mai vrut departe de mine sub nici o forma..
Eu ma minunez de asa copii, de ce oare nu sunt si ai mei intelegatori asa?
Paula, succes la gasit job, cred ca e greu dupa o anumita pauza..
Laura, spor la gatit. Sinuzita stiu ca e pacatoasa, mie mi-a trecut cu antibiotic.. Sper sa nu mai revina, sanatate
Ajutati-o pe Sabina- un suflet curat!
Mami de Codrin - 2002, Olguta - 2003 si Cornelie mica - 2006