***Capsunele-n scutecele de mai-iunie 2007 (41)***
Raspunsuri - Pagina 19
poohy spune:
Gabiu, ce capsunel frumos si blondut!
Ioana, am incurcat borcanele Patrick era capsunelul frumos cu blog Si Manu e la fel cu laptele si mancarea - ea papa cam 900-1100ml pe zi
cam 210-240 dimineata la 9-10, apoi pe la 12-1 250-300 piure de legume + 150-210 lapte, pe la 4-5 210 lapte, pe la 8-9 210 lapte, si daca vrea cumva papa mai devreme mai papa si pe la 10 inca 210 lapte, de parca nu ar fi hapait mai devreme
Ieri m-am speriat ca a papat seara la 9 210, 15 minute pauza, iar 150, si plangea ca mai vroia. Nu i-am mai dat, am stat ca ea sa adoarma ca mi se parea prea de tot
Nici Manu nu se ridica in picioruse, si nu o las eu cand vrea sa o ridic - ca nu pune calcaiul jos
Michigan, felicitari pentru gogoselul umblaret! Mult mai rapid decat zozolina mea ;)
Anca de 02.06.2007
Manu 0-5 Manu 5-
www.helpsonia.com" target="_blank">S-o ajutam pe Sonia
Pepsi spune:
despre fier
Fierul este important pentru metabolismul si cresterea ale aproape tuturor formelor de viata pe pamant. Adultul sanatos are 2-5 g fier, care in majoritate e legat de hemoglobina sau de o mare parte a altor albumine. Fiecare din drumurile metabolismului in corp contine enzime care au nevoie de fier ca atom central. Astfel, fierul e de neinlocuit.
Lipsa fierului duce la anemie, care se manifesta prin oboseala, paloare si slabiciune. In special copiii, tinerii si femeile cu o menstruatie puternica au nevoie de fier in cantitate suficienta. Gravidelor si femeilor care alapteaza li se recomanda o cantitate mult mai mare de fier. Barbatii sufera mai putin de lipsa de fier, deoarece acestia au nevoie de mai putin, si de obicei consuma si mai multa carne.
Categoria de vârsta în ani Necesarul de fier in mg/zi
1-6 8
7-9 10
10-18 12 (baieti), 15 (fete)
19-50 10 (barbati), 15 (femei)
de la 51 10
Gravide 30
Femei care alapteaza* 20
*Cantitatea aceasta se refera si la femeile care nu alapteaza dupa ce au nascut, pentru a completa pierderile din timpul sarcinii si nasterii.
Alimentul Continutul de fier in mg/100 g
Alune 3,8-4
Arahide prajite 2,3
Caise uscate 3,8-5
Cartof dulce/batata (crud) 3,7
Drojdie 20
Ficat de porc (fiert) 15,8-22,1 (15,4)
Ficat de vita (fiert) 7-9,5 (6,8)
Ficat de vitel (fiert) 11,5 (7,6)
Floarea soarelui (seminte) 6-7
Galbenus de ou 7-7,2
Germeni de grâu 7,5-7,9
Leguminoase in general 1,9-14
Linte 5,2-7,5
Mazare 5
Mei 9
Migdale 4,5
Muschi de porc 4,5
Nuca (europeana) 2,5
Nuci cashew prajite 4,1
Ovaz (fulgi) 4,6-5
Pateu de ficat 10,4
Paine de secara 3
Spanac 4,1
Tarâte 12,9
Topinambur/nap turcesc (crud) 3,7
Varza de Bruxelles 3
Datorita diferitelor surse utilizate, in tabelul de mai sus apar uneori valori diferite la acelasi tip de aliment.
Cele mai noi cercetari dovedesc ca fierul trivalent (continut in alimente de origine vegetala) nu este asimilat de catre corp la fel de bine ca si fierul bivalent (continut in alimente de origine animala). Din carne si peste poate fi asimilat mult mai mult fier decat din legume si zarzavaturi.
Motivul pentru care fierul trivalent nu este asimilat asa bine de catre corp este acela ca fierul de provenienta vegetala trebuie sa ajunga in sucul intestinal sub forma libera, ionica, si sa ramana solubil o anumita perioada de timp, ceea ce este foarte dificil in conditiile chimice existente in intestin.
Fierul bivalent din carne, peste si carnea de pasare este legat cu precadere de proteinele mio- si hemoglobina. Pentru aceasta forma a fierului exista un receptor propriu, ceea ce conduce la o asimilare foarte buna a acestui fier.
Fierul din lapte si branza este legat cu precadere de proteina lactoferina si este asimilat de asemenea de un receptor propriu, insa laptele de vaca are un continut destul de mic de fier. Ficatul de vita si porc, pomenit in multe tabele ca avand un continut foarte bogat de fier, are o biodisponibilitate redusa in comparatie cu fierul bivalent.
O influenta importanta asupra biodisponibilitatii fierului din alimente o au anumiti inhibitori prezenti in multe alimente de origine vegetala, ca de ex. polifenolii vegetali din ceai (tanina) sau leguminoase. O ceasca de ceai negru bauta la masa poate lega fierul vegetal in mare parte.
Vitamina C din alimente are o influenta pozitiva asupra biodisponibilitatii fierului din alimente, mai ales din cele de origine vegetala.
Sfaturi
Beti la micul dejun un pahar de suc de portocale si mancati paine integrala pe langa el.
Evitati "hotii" de fier, ca de ex. ceaiul negru. Ceaiul negru, cafeaua, porumbul, laptele si cerealele se leaga in intestin cu fierul, care astfel e absorbit mai greu in intestin. De aceea se recomanda reducerea consumului de ceai negru si cafea, folosirea cerealelor integrale (contin mai mult fier). Alimentele care contin fier e de preferat sa le consumati impreuna cu vitamina C si in orice caz nu impreuna cu lapte si produse lactate. inchei citatul aici
citez din nou
Copiii vor trece prin mai multe etape de alimentatie pe durata vietii, si la fel ca schimbarile de comportament din timpul pubertatii, la fel de neprevazute vor fi si cele prin care copiii vor trece cu obiceiurile alimentare.
Iar primele schimbari de acest gen vor apare inca din primul an de viata. Acestea ii pun la incercare pe parinti deoarece uneori par sa fie dramatice. Intr-o zi bebelusul mananca tot, incat ajungi sa te intrebi daca i-ai oferit suficient, iar in ziua urmatoare refuza orice aliment. Aveti insa incredere in copii (chiar daca sunt mici inca), ei stiu cat au nevoie sa manance, nu se vor infometa singuri. Daca indeparteaza biberonul sau lingurita inseamna ca au mancat suficient. Daca insa nu s-au saturat vor cere singuri supliment de hrana. Atata timp cat parintii ofera hrana sanatoasa, copiilor li se poate permite sa manance oricat de mult isi doresc. Se vor opri singuri cand s-au saturat (sau cand mincarea se va termina, depinde in ce ordine).
Fiecare copil este unic, creste in propriul stil, diferit de ceilalti, de aceea e posibil ca el sa nu se potriveasca nici unui grafic de alimentatie pe care l-ati citit. Schimbarile in obiceiurile alimentare nu includ doar cantitatea pe care copilul doreste sa o manance, dar si timpul in care face acest lucru. Asa ca sa nu va surprinda daca la un moment dat bebelusul refuza sa manance, iar 30 de minute mai tarziu plange de foame.
Diversificarea alimentatiei se poate incepe intre 4 si 6 luni si in functie de recomandarile medicului daca:
Greutatea de la nastere s-a dublat.
Daca bebelusul a incetat sa mai ia in greutate.
Daca bebelusul ia prea mult in greutate. Formula este bogata in calorii si aceasta poate duce uneori la greutate in exces.
Daca bebelusul cere mai des de mancare (mai mult de 1 L de lapte/zi) si nu pare satul.
Daca bebelusul este interesat de mancarea din farfuria adultilor.
Medicul poate recomanda amanarea diversificarii daca bebelusul ia normal in greutate sau exista alergii in familie. !!! Diversificarea inceputa prea devreme poate duce la alergii alimentare mai tarziu.
Cand bebelusul da semne ca este pregatit pentru solide, incepeti treptat si incercati sa urmati aceste etape:
Alegeti timpul potrivit cand incepeti diversificarea. Nu optati pentru momentul in care copilul este foarte infometat. Oferiti-i putin san sau biberon - astfel incat bebelusul sa stie ca nu aveti de gand sa-l infometati - si incercati cu cateva lingurite din noul aliment.
Alegeti un loc bun in care copilul poate sta comod. Aceasta include fie un scaunel inclinat ca cel de masina, fie in brate, fie pe canapea sau fotoliu, rezemat la spate cu o perna. Nu-l lasati culcat la orizontala cand il hraniti, doar va scuipa si se va ineca. Cind poate sta bine in fundulet il puteti muta in scaunelul de masa.
Incepeti cu alimente usoare. Acestea pot fi cerealele de orez, imbogatite in fier, care sunt cel mai usor de digerat si care pot fi oferite de doua ori pe zi: dimineata si seara. Cerealele vor avea consistenta cat mai lichida la inceput, pentru ca bebelusul sa se obisnuiasca cum sa miste mancarea in gura si cum sa o inghita. Cand inghitirea se face din ce in ce mai usor si bebelusul accepta mai des lingurita inseamna ca cerealele pot fi ingrosate. !!! Nu puneti cerealele in biberon. Copilul stie deja cum sa bea, acum invata sa manance cereale.
Incepeti diversificarea incet. Bebelusul va crede probabil ca v-ati "pierdut mintile" cand veti incepe diversificarea, dar va trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca nu toata mancarea vine in stare lichida. Luati o cantitate mica in lingurita, introduceti-o in gura bebelusului si apoi uitati-va cum se stramba si eventual scuipa tot afara. Stergeti-i gurita si incercati din nou. Nu renuntati cand vedeti ca bebelusul scuipa noul aliment sau il refuza intorcand capul. Daca scuipa nu inseamana neaparat ca nu-i place, este mai mult o reactie la ceva nou in gura. Daca insa continuati sa-i dati si el nu inceteaza sa se strambe si sa scuipe, probabil ca noul aliment nu-i place. !!! Incercati cu un aliment nou de cel putin 8 ori inainte de a-l elimina sau amana din alimentatia bebeluslui (cele la care apare reactie alergica trebuiesc eliminate).
Introducerea altor alimente se poate face dupa ce bebelusul intelege ce inseamna a manca (ceea ce presupune ca aceeasi cantitate mica din lingurita o puteti introduce in gura fara probleme din maxim doua incercari) si nu are nici un fel de reactie alergica la cereale. Se pot introduce treptat legume si fructe, incepand cu legumele pentru prima luna. Daca se incepe cu fructele mai intai, copilul poate sa refuze legumele, care nu sunt la fel de dulci si gustoase si atunci diversificarea poate fi ingreunata.
!!! Introduceti alimentele noi (incluzand cerealele) cate una pe saptamana. In acest mod ii oferiti bebeluslui timp sa reactioneze la unul dintre alimente daca este cazul si veti stii pe care sa-l amanati sau evitati daca da vreo reactie alergica.
Pentru ca momentele de masa sa fie cat mai usoare si pentru a evita greseli in alimentatie incercati sa:
Folositi o lingurita speciala pentru bebelusi, acoperita eventual cu cauciuc. Oferind mancare atit cat permite lingurita, potrivita pe gurita bebeluslui, veti avea mai putina mancare scuipata. Cauciucul previne ranirea gingiilor in timpul hranirii.
Curatati merele, perele sau prunele de coaja; aceasta pot duce la inecare.
Oferiti sucuri de fructe preparate in casa sau din cele special destinate bebelusilor, iar daca acestea sunt prea dulci diluati-le cu apa. !Atentie sa fie pasteurizate sau proaspat preparate, pentru a evita infectarea de genul E. coli.
Uitati-va la ce contin alimentele pentru bebelusi, unii comercianti adauga zahar sau sare. Acestea ar trebui evitate in primul an de viata.
Nu oferiti miere sub 1 an. Mierea poate contine bacterii care pot dauna sistemului digestiv insuficient dezvoltat la bebelusi si poate duge la botulism. !Atentie la unele iaurturi, unele au adaugata mierea ca indulcitor.
Fiti atenti cand folositi cuptorul cu microunde pentru a incalzi mancarea. Intotdeauna amestecati in mancare dupa ce ati incalzit-o si gustati-o inainte de a i-o oferi bebelusului.
Evitati pe cat posibil sarea si zaharul. Bebelusul trebuie sa testeze gustul noilor alimente, deci nu are nevoie de aceste adaosuri deocamdata. inchei citatul
didi, in legatura cu ce am scris despre lapte, asa este, cel putin asa am citit pe net, si aici exista un ghid facut de medicii pediatri si in ala la fel scrie, deci este o parere avizata.cica trebuie sa te asiguri ca bebe bea cel putin 750ml lapte/zi(de care o fi, preferabil matern, apoi formula apoi de la 9-12 luni de vaca 3.25%)
Flavia mamica fericita de David 22 iunie 2007 si Dominic 17 mai 2004
albumele de familie
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=3d7f6050076153b58e971e" target="_blank">capsunici minunate de mai-iunie 2007
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank"> ajutor ptr Sonia
www.woow.ro/prezentare/Cand_se_naste_un_copil.html" target="_blank">dedicatie de la Liana la nasterea lui David
Pepsi spune:
gabiu, comprese cu apa rece, sa nu te mulgi ca vei produce si mai mult, stiu ca ella luase medicamente ptr oprire, aici nu-ti dau asa ceva
Flavia mamica fericita de David 22 iunie 2007 si Dominic 17 mai 2004
albumele de familie
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=3d7f6050076153b58e971e" target="_blank">capsunici minunate de mai-iunie 2007
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank"> ajutor ptr Sonia
www.woow.ro/prezentare/Cand_se_naste_un_copil.html" target="_blank">dedicatie de la Liana la nasterea lui David
gabiu spune:
pepsi, foarte bune sfaturile pe care le-ai postat, pe unele le stiam pe altele le-am aflat acum, pupici. N-am sa ma mulg si nici lui n-am sa-i dau sa suga pt ca abia l-am invatat sa suga din biberon. Nu vroia si pace cat alaptam, cred ca simtea totusi ca mai era lapte pe acolo si nu vroia altul. Acum ca s-a intarcat singur, a stat vreo 2 nopti in care nu a acceptat laptele din biberon, iar a treia n-a mai rezistat. A baut 100 ml pe nerasuflate. Daca stiam ii faceam mai mult dar dupa ce refuzase de atatea ori sa bea ( si am aruncat lapte la greu) am zis ca arunc prea mult si ii faceam mai putin. Azi o sa-i fac din 150 ml apa. Sa vedem ce o fi.
gabi, mamica lui-Albert Mihai, 10.05.2007
gabiu spune:
poohy multumesc de aprecieri si eu zic ca-i frumos da-i al meu, e normal. Mie mi se par toti capsuneii frumosi si unde mai pui ca acum incep sa se contureze, sa le creasca genele....dintisorii, ehe...
As vrea sa zic si eu ca tine ca al meu hapaie mancarea dar nu-i chip. Ii bag in gurita cate trei lingurite ca sta cu gura cascata si face economie la inghitit . Si asta doar la reclame ca dc nu sunt e jale. Pana acum ziceam ca sunt f. multe reclame si tin f. mult. Acum zic ca sunt aproape inexistente si se termina asa repede.....
gabi, mamica lui-Albert Mihai, 10.05.2007
numai_eu spune:
Multumim ca ne-ati vazut pozele pentru aprecierile la adresa puiului. Nu nominalizez, pentru ca am citit in mai multe etape fara sa-mi notez si nu vreau sa uit pe nimeni. Am vazut si eu pozele postate in ultimele zile cu capsunei si capsunele. Foarte dulcei toti.
Poohy si Andrei al meu tot asa se agita la schimbat, imbatranesc pana sa reusesc sa-i schimb pampersul. Dar azi am descoperit o metoda de a-l face sa stea linistit. Mereu se arunca disperat dupa pampersul curat, asa ca azi i-am lasat unul sa-l studieze cum vrea el si nu a miscat. Sper sa tina de cat mai multe ori figura, desi sunt sigura ca se va plictisi rapid si de asta.
gabiu spune:
numai_eu, asa e, nu va tine prea mult minunea. Eu ii mai dau cutia cu servetele, pantalonii lui, capacul de la biberon.... A, si de cele mai multe ori sotul tot il tine ca altfel se rostogoleste dupa ce a vazut el pe noptiera sau mai stiu eu pe unde
gabi, mamica lui-Albert Mihai, 10.05.2007
piticasigogosica spune:
AVEM SI NOI POZE NOI IN ALBUMUL CRACIUN-REVELION 2007!
AM VAZUT SI NOI CAPSUNEII FRUMOSI!!!
Ioana13 spune:
Poohy, dar maninca si Manu a ta, nu gluma.
Se potrivesc ai nostri la haplaiala, poate cine stie... nu mai spun cit e de frumoasa... dar cred ca deja are petitori - 1000. Eu am inceput sa ii dau si seara ceva mincarica, asa cit sa ii potolesc foamea de pe la 19. Apoi laptic! Manu doarme toata noaptea, fara alimentare?
M-am linistit citind informatiile date de Pepsi. Imi era teama ca bea prea mult lapte grasunu meu.
Voi ce stiti despre apa plata imbuteliata? E buna pt bebei? sau sa dam apa de la robinet, fiarta? Ca am auzit tot felu
Ioana mama de bebe
Patrick Alexandru (01.06.2007)
Graviduta spune:
quote:
Originally posted by gabiu
As vrea sa zic si eu ca tine ca al meu hapaie mancarea dar nu-i chip. Ii bag in gurita cate trei lingurite ca sta cu gura cascata si face economie la inghitit . Si asta doar la reclame ca dc nu sunt e jale. Pana acum ziceam ca sunt f. multe reclame si tin f. mult. Acum zic ca sunt aproape inexistente si se termina asa repede.....
Pai, Gabi, poate ar trebui sa-l tii numai pe programul de teleshopping.
Pepsi, foarte utile informatiile. Mara bea cel mult 600-650 ml de lapte pe zi si nu-i chip sa o conving sa bea mai mult.
Alina si Mara vrabioara (27 iunie 2007)
Diversificarea