"Dutch oven" = tuciul taranesc?! Paine in tuci?!
Am descoperit zilele acestea o metoda de a face paine de casa excelenta (asa se afirma), neframantata, in dutch oven...
Acum... cautand pe Google imagini cu "cuptorelul" minune, ce vad? Tuciul taranesc cu capac dar mai dichisit, emailat etc...
Eu am ceva de la tataia sotului care arata cam asa:
http://www.tejassmokers.com/images/IMG_0243.jpg
Este greu nevoie mare, neemailat... sa fie oare din fonta? Se pricepe careva?
Ati incercat cumva sa faceti paine (neframantata) in tuci cu capac?
"Toamna, cu frunzele toate flori..." (foto)
Raspunsuri
noni930 spune:
E pe forumul culinar un www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/14201/Paine-artizanala/" target="_blank">subiect despre piinea asta si poze cu diverse oale.
Vianne spune:
Painea asta este excelenta. Si eu o fac foarte des. Nu am tuci dar folosesc o oala de inox pe care o tin in cuptor vreo 10 min. Citeste subiectul pe culinar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://community.webshots.com/user/alinavillanova
ML spune:
Va multumesc mult! Mi-ati mai dat curaj (am citit doar prima pagina, trec si peste urmatoarele, pozele sunt minunate). Ramane sa vad daca pot scoate "manerul", sa nu se topeasca.
"Ce e val ca valul trece (poze)"
lexi spune:
eu m-am avantat si am facut-o, multumesc de idee, ML!
manerul de la tuciul meu e din metal, asa ca am eliminat pericolul de topire. al tau din ce e?
ML spune:
Cum ti-a iesit Lexi?
Al meu e de fapt mic, ca un buton, din plastic (cred). M-am uitat pe fundul tuciului si scrie Cast Rite Ware, apoi pe Net in speranta unor detalii, eventual un site unde pot intreba daca se topeste si ... ha, ha! o companie din Chicago facea tuciuri din astea si altele pe la 1920. Slabe sperante sa aflu ceva de la ei.
Oricum "manerul" arata ca si cum ar fi trecut prin ceva temp. ridicate ca-i oarecum ... sfaramicios. Tuciul e in stare excelenta, aseara l-am spalat. Neaparat vreau s-o fac, sa vad cum rezolv cu capacul (apropo... nici nu se poate desuruba butonul asta).
"Ce e val ca valul trece (poze)"
Vianne spune:
Nici eu nu am avut capac si am acoperit oala cu o folie de aluminiu. A iesit excelenta painea!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://community.webshots.com/user/alinavillanova
lexi spune:
a iesit nemaipomenita, ML! coaja tare si crantanoasa, iar miezul foarte bine copt, oarecum gaurit, ca un cascaval.
am lasat-o 17 ore la dospit, apoi i-am dat forma de bila si am mai lasat-o 2 ore, cum scria la carte.
in instructiunile tuciului meu, pe care, bineinteles, le-am citit dupa ce facusem toata treaba, scrie ca trebuie pastrat uns cu Pam, iar intre capac si oala se tine un servet de hartie atunci cand e depozitata.
cred ca poti sa invelesti butonul de la capac cu folie de aluminiu si atunci n-ai problema cu temperatura mare din cuptor.
spor si sa ne spui cum v-a placut!
ps: ce-as face diferit acum, as unge fundul tuciului, pentru ca s-a lipit un pic, as pune mai multa faina (poate o cescuta in plus) si ceva malai pe fundul oalei, ca sa nu se innegreasca prea mult painea.
ML spune:
Alina eu am ce am cu folia de aluminiu, teflonul, siliconul si alte inovatii, dar asa cum spui tu, Lexi, sa-l pun pe maner, am sa incerc. La asta nu m-am gandit. Multumesc mult! Imi pare bine ca ti-a iesit si tie, abia astept sa o fac.
Apropo de lipit... Pe forumul amintit de Noni si Alina una dintre fete spunea ceva despre o frunza de varza pusa pe fundul cratitei (asa facea bunica ei painea la tara). Zau ca am sa pun si eu (banuiesc ca apa din varza ajuta cumva...). Ati mai auzit de varza la coptul painii?
P.S. Eu aici am gasit reteta (varianta cu masuri americane, daca o vrea cineva...):
http://www.motherearthnews.com/Whole-Foods-and-Cooking/2007-12-01/Easy-No-Knead-Dutch-Oven-Crusty-Bread.aspx
"Ce e val ca valul trece (poze)"
gudinde spune:
Fetelor,
La ce temperatura ati copt painea? Ca pe site-ul culinar scrie 260 C, dar eu nu am 260 la cuptor.
ML spune:
Eu acum am amestecat-o. Sa vad ce branza imi iese maine.
In varianta americana temp. este de 475 F, adica in jur de 250 C. Poate Lexi si Alina sa-ti spuna mai multe.
"Ce e val ca valul trece (poze)"