ordine īn cameră
Salutare m#259;mici! Fain forum #537;i discu#539;ii dar tot umblānd #537;i tot citind n-am dat peste nici un sfat sau o situa#539;ie asem#259;n#259;toare. Spune#539;i-mi cum face#539;i cu o feti#539;#259; de 6 ani ca s#259;-#537;i fac#259; ordine īn camer#259;, gen juc#259;rii, h#259;inu#539;e a#537;ezate la loc; la noi h#259;inu#539;ele sunt a#537;ezate pe oriunde.Mersi.
Raspunsuri
kittygreeneyed spune:
Eu am baieti, cel mare de 6 ani, si la noi nu merge cu vorba buna si indicatia generala: "fa curatenie!". Am ajuns la concluzia ca la varsta asta nici nu stiu prea bine intreaga semnificatie a cuvantului curatenie. Dar merge mai bine daca le spun in mod concret ce anume sa faca: pune haina pe scaun, cuburile in galeata asta si celelalte jucarii dincolo, pune masinutele in cosulet, vezi ca mai sunt jucarii sub pat... etc. Mai repede ar merge daca le-as face eu, dar am tinut sa-i invat de mici ca este treba lor sa-si tina camera in ordine. Si patul si-l fac ei: cel mare dimineata, cel mic seara.
Si daca nu merge nicicum altcumva, avem solutia: "Aveti 10 minute sa strangeti in camera, ca de nu..."
Kitty, mamica de Adi si Robi
Pozne de pitici
catrinik spune:
Al meu e inca mic si nu face asa mare dezordine.
Dar eu am pus toate jucariile in cutii. Si scot pe rind cite o cutie cu care sa se joace. Macar asa sint insirate jucariile doar dintr-o cutie.
mamagea spune:
si noi avem probleme cu ordinea.mai rau e ca se joaca doar dupa ce aranjez iar toate jucariile la locul lor.atunci le vede mai bine,probabil.de le las imprastiate nu se joaca cu ele.isi cauta alte preocupari.
agho spune:
Copiilor le place sa-si vada mereu jucariile. Inca nu au notiune de ordine - cea pe care o avem noi.
Noi am pastrat jucariile pe categorii in cat mai multe cutii, astfel incat cand vroiau ceva, stiau unde sa caute si incercau sa si puna la loc. De obicei, seara si le strangeau. E o problema generala...Nu le-am luat niciodata jucariile sa le pun unde nu au acces, fiindca am inteles ca au nevoie de ele.
Eventual, daca ai calcat din greseala o jucarie si s-a stricat, poti sa-i atragi atentia asupra faptului ca tinandu-le in dezordine poate ramane fara ele. Daca e mai recalcitranta, atunci ii dai pe rand cateva jucarii si restul undeva, unde nu are acces. Abia le uita si cand le va vedea dupa un timp, practic parca ar fi ca o revedere cu niste prieteni dragi.
In we, mai faceam ordine in cutii, revizuiam jucariile, ii ajutam la ordine, tocmai pt. ca e mai dificil pt. ei acest lucru.
La fel si cu hainele. Vrea la Tv , la masa sau la joaca...Nu! Intai isi strange hainele (ii arati cum), apoi la desene animate, joaca, altceva...
Ai mei copii au crescut si pot spune ca acum nu-si mai tin insirate jucariile/jocurile. Si cu hainele la fel. E un ritual..se schimba..fiecare lcuru treb. pus la locul lui. Nu se intampla asta, ii strig de pe unde sunt, se intrerup de la TV, de la teme, nu conteaza de unde si-si pun lucrurile. Le convine sau nu, nu prea au alternativa. Biroul lui fi-miu e mai incarcat...dar poate ca si aici suntem pe calea cea buna.
crisseis spune:
Eu am aceeasi problema.Ai mei au 10 si 7 ani.
Si cand nu merge cu vorba buna, am eu alta care-i pune pe loc pe strans: daca nu si le strang, le strang eu si..direct la cosh cu ele!
La mine merge: imediat se mobilizeaza si le strang(ca am facut de cateva ori demonstrativ, evident, cu lucruri nu asa importante: cateva creioane colorate, dar a fost suficient sa-si dea seama ca mai au nevoie de ele).
Poate nu-i cea mai buna metoda, dar la mine merge.
Bine, daca e vorba de un singur copil8si in cazul de fata de o fetita)..se poate si mai..."pedagogic": de ex, faceti sa fie un joc( ea are la dispozitie 10 min sa stranga- si pt asta ar trebui sa ai niste cutii in care sa-i fie usor sa le aseze, iar tu in urma ei, intri si ca la gradinita: ii poti lipi pe o foaie o floare, un fluturash, o bulina...in functie de cat de frumos a asezat- conveniti inainte de asta semnificatiile- si la 3 desene sau mai multe.. ii iei ceva.Poate cu timpul va face fara a mai astepta o recompensa.
loryi1974 spune:
Si cu fiica-mea de 5 ani a mers faza cu "daca nu strangi tu,strang eu si le duc la cos pentru ca nu mai ai nevoie de ele".S-a obisnuit repede (dupa cateva creioane si carioci disparute) ,iar acum sunt rare serile cand trebuie sa recurg la amenintarea de mai sus.Intelege de vorba buna.
viviana spune:
Noi, inca strangem impreuna.
Asta este calea cea mai usoara si mai rapida pe care am gasit-o.
Fetita mea are aproape 10 ani.
Asa cum de buna voie a renuntat sa mai doarma cu lumina aprinsa in camera asa cred ca va fi si cu curatenia.
La un moment dat, daca eu nu o mai ajut sa stranga, cred ca ii va fi rusine de ceilalti copii si o va face ea singurica.
Cand avea 6 ani eu stateam pe pat si o dirijam unde sa-si puna jucariile. Si tot nu a dat roade.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Simonna spune:
Noi functionam pe principiul: "Aceasta casa este destul de curata/ordonata ca sa fie sanatoasa, si destul de murdara/dezordonata ca sa fie fericita" (traducere libera a lui "This house is clean enough to be healthy and dirty enough to be happy!").
De unde rezulta ca nu ne stresam, stringem murdaria dar inchidem usa la camera cind e dezordine. Plus ca are mania sa-si intinda tot felul de "baze" prin toata casa, cu care se joaca si la care tot construieste, nu se aduna decit cind e evident ca s-a plictisit de jocul respectiv (de cind a crescut un picut reusim sa evitam salonul si bucataria, total progres!) In iarna "Spiderman" am stat citeva saptamini cu tot felul de corzi, funii si elastice intinse intre scari, de trebuia sa le urci cocosat ca sa eviti sa te incilcesti in ele. De mentionat ca scarile se vad si din bucatarie si din salon si ca sa ajungi la baie trebuie sa ajungi la etaj :)
Cind era mai mic i-am pus si eu chestii la cosul de gunoi, s-a lasat cu niste crize de nedescris, de altfel nici acum nu suporta sa-i arunci nimic. Amenintarea functioneaza, insa, in cazuri extreme!
Pina la urma am pus o cutie mare sub masa la bucatarie in care aruncam de-a valma tot ce gaseam imprastiat prin casa. Teoretic, simbata dimineata cutia mergea la gunoi. Asa ca vineri seara cutia se golea misterios, colaborare tata-fiu, intr-o hahaiala continua. Pacat ca mai am masa in bucatarie, ca era tare buna cutia aia!
Acum se apropie de 9 ani si a inceput sa colaboreze, intelege ca e imputit sa fii murdar, including casa, masina, hainele etc. Intelege si ca dezordinea are o limita, asa ca a inceput sa-si stringa singur. Saptamina asta si-a aranjat biroul, mi-a stat ceasul! :))Reuseste sa-si aduca hainele la cosul de rufe, drept c-am tot stat cu gura pe el, ba chiar se voluntarizeaza la sters praful si dat cu aspiratorul!
Cu drag,
Simonna
maru spune:
la noi a mers de mic amenintarea ca ce e insirat ajunge la cos...
apoi am avut un pisic, cand inca in Romania fiind, cu teme, carti, caiete, carioci, creioane, stiti voi...ei, si pisicul asta se juca cu tot ce gasea, pe unde gasea, zgaraia foi, ei uite asa, miraculos, seara la culcare biroul era luna de ordonat...
aici in Canada, cand pentru prima oara a trebuit sa se descurce singur, cand pleaca la scoala si cand vine de la scoala, a mers faza cu 25 de centi: 25 de centi pentru fiecare task dus la capat (hainele la loc, mancat, curatat masa, dus ghiozdan in camera, pus haine la spalat...etc. Dar asta avea si revers, dai 25 de centi pentru fiecare task neimplinit. La inceput am crezut ca vom da gres, ca va deveni interesat material, dar nu, la un moment dat am intrerupt, pentru ca devenise rutina, si nu mai avea nevoie, stia ca ii luam tot ce vrea fara sa facem politie...
acum, are 12 ani, e mai inalt ca mine, dar avem marea problema a sosetelor si chiloteilor insirati, el se schimba la piele de cate ori plecam undeva, seara la culcare si dimineata la plecare la scoala. suntem in plin proces de disciplinare a sosetelor si chiloteilor naravasi, ca nu stiu cum fac, dar ajung dmle pe perna de pe parchet
ca esenta, fiecare copil are butoanele lui, cautati-le si folositi-le!
Doamne'ajuta!
POZE
http://maru-incotro.blogspot.com/
petra spune:
Eu am o fetita de 8 ani si un baiat de 2 1/2 ani !
Deocamdata am dus munca de lamurire cu fetita mea sa-si faca ordine in camera ei macar asa pe deasupra printre jucarii carti si fel de fel de proiecte de ale ei care includ taiatul cu foarfeca, lipit si desenat. Am facut de multe ori cu nervii capului cand gaseam aruncate sau pititte prin setare foi rupte din caietele de desen, foi pe care a tras 2 linii si le-a rupt pe motiv ca a gresit startul desenului. Acum s-a invatat si nu mai rupe hartiile si daca o face le duce la cos. Hainele s-a prins repede ca trebuie sa le puna in cosul de rufe murdare. I-am facut ei special un cos si aici am avut rezultate. MI-a fost mai usor si la spalatul hainutelor ei si ea s-a invatat sa le puna la loc. Acum zic ca fetita a intrat in linie dreapta cu pastrarea curateniei la ea in camera si cand ii zic sa-si faca oridne -face ! Dar ce ma fac ca din urma vine vijelios baiatul meu !O iau de la capat cu educatia !Hm ce ziceti > alta optiune nu am !