Povestile...de groaza..pt. copii...
Raspunsuri - Pagina 5
luciana12 spune:
Da, aici sunt de acord. Trebuie citit mult copilului, il ajuta in multe privinte. La televizor, mai mult la barbie pe dvd ne uitam si la baby tv (cine are dolce, sau altceva decat astral..).
tibiuta spune:
Buna fetelor!am revenit pe forum dupa 3 ani,din pacate cu un alt nickname.
Eu cand era bebe (luna viitoare face 3 ani) ma gandeam cu placere la momentele in care o sa-l adorm seara cu povesti,chiar i-am cumparat din timp carticele.Ma bucur ca il fascineaza povestile,bineinteles si eu le adaptez, si cenzurez ce mi se pare fara sens ,sau termenii care nu se mai potrivesc in vremurile noastre.David al meu incurca povestile in care apare lupul asta nesuferit, si spre distractia noastra lupul care o mananca pe scufita rosie apare si in capra cu 3 iezi o intalneste pe capra in padure si o intreaba ce are in cosulet
Nu stiu cum de nu se plictiseste ca i-am tot repetat povestile astea de zeci de ori m-am saturat eu de ele.Acum ii trimit pe purcelusi sa studieze ,au ajuns la facultate.Cred ca tb.sa ai si putina imaginatie,lumea asta se misca prea repede.Baietelul meu e topit dupa desene,insa cele Disney nu-i prea plac,vrea sa vada multa miscare,grimase astea-s vremurile "Tehnicoilogice"
silvia m
anya spune:
La al meu, cel mic - 2 ani, daca las pe "baby tv" e ca si cum nu ar fi deschis televizorul. Da cu "ignore". In schimb daca las pe "boomerang" e fan scooby sau tom&jerry. Cel mare - 5 ani vrea deja Ben10, Ninja..nu stiu de care, Cei 4 fantastici. Nu prea-i mai intereseaza povestile clasice, desi am casa plina de carticele si bunicii incearca toata ziua cu poezioare si povesti.
La gradinita au primit de la mosu printre altele si puzzle. Era cu scene din Alba ca Zapada, Frumoasa si Bestia. Baietii au fost foarte suparati ca au primit "puzzle de fetite". Orice e cu printese - e de fetite, pt ei exista doar roboti si extraterestrii - sa nu uit, ai mei sunt si fan-i Locomotiva Thomas.
loryi1974 spune:
Se pare ca lupul cel nenorocit este mai periculos pentru sanatatea psihica a copiilor decat desenele tampite de pe multe posturi la care multi copii de 5 ani au acces nelimitat.
Si desigur de ce sa nu cenzuram in loc sa explicam?Desigur pentru binele copilului.
Eu marturisesc ca m-am prapadit de ras zilele trecute cand am dat pe un post de o tanti care explica ce semne ale Satanei,ce nenorociri sunt in seria Harry Potter,in fond o poveste fantastica despre prietenie si despre lupta perpetua dintre bine si rau.Abia astept ca fetita mea sa ajunga la varsta la care poate citi aceasta serie.Eu si cu sotul meu le-am citit in ambele variante si in romana si in engleza si sper ca ea sa reuseasca sa faca acelasi lucru.
Cartile sunt cheia spre un adult inteligent,deschis la minte,fara prejudecati,stralucitor din punct de vedere intelectual,greu de manipulat,puternic.
anya spune:
Puiul meu de 5 ani e preocupat de ideea de moarte. Asta in conditiile in care n-am avut vre-un eveniment de acest gen in familie. M-a tot intrebat ce se intampla dupa ce mor oamenii, ce s-a intamplat cu pisica dupa ce a murit (e vorba de o pisica care a murit inainte ca el sa se nasca!!), ce am facut cu ea (am ingropat-o in padure, intr-o cutie) si cand o sa se intoarca pisica din padure. Dupa ce a ascultat o poveste care se incheia cu: "Si au trait fericiti pana la adanci batranete" ma intreaba - "Si dupa aia au murit?" Si fara sa astepte raspunsul, concluzioneaza: "Si buni e batrana, dar inca n-a murit!"
Cred ca fiecare varsta are intrebarile ei, normale, dealtfel, dar de aici si pana la scenele de sadism/horror de infipt capul iezilor in par, jupuit pielea lupului, aruncatul vrajitoarei in foc...
loryi1974 spune:
Cred ca ar trebui sa ma autodenunt la Autoritatea pentru Protectia Copilului pentru rele tratamente aplicate minorului,concret citirea povestilor cu lupi criminali,cu vrajitoare si alte cele.Ciudat este ca fiica-mea doarme linistita de la 9 seara la 8 fara ceva dimineata fara sa urle chinuita de cosmaruri din cauza acestor povesti.Oare si ea sa fie anormala ca maica-sa?
Cred ca noi avem ceva ,ca zilele trecute m-a intrebat de ce Elina este atat de vopsita pe fata.Banuiesc ca machiajul unor Barbie ii provoaca o trauma mai mare decat povestilor fratilor Grimm.
In acest moment povestea favorita este Eliza si lebedele de Andersen.Credeti ca asta este OK?
iulia_b spune:
Si eu le-am citit toate povestile originale, le-am indulcit doar un pic (nu le-am spus de ex despre sangele pe pereti etc), dar in general am incercat sa respect povestile originale. Le-am spus detasat, fara angoase, probabil ca si ei au simtit ca sunt relaxata.
Nu au cosmaruri, dorm f bine toata noaptea.
Lor le place f mult la teatru, unde sunt prezentate aceste povesti, modificate nitelus, dar piesele respecta in general firul original al povestirii. Si le place f mult sa joace ei teatru.
dianocica spune:
nu vad de unde luatu' asta peste picior. faptul ca eu am mancat bataie de am rupt cand eram mica si acum sunt un om sanatos nu exemplifica faptul ca bataia nu face nimic rau, ba din contra. si daca fetita ta e ok acum, citindu-i acele povesti, foarte bine, sa-ti traiasca! dar asta nu inseamna ca cele care decid ca asta nu e ceva ce vor sa ii prezinte copilului lor sunt mai fraiere. eu sunt o 'sensibiloasa'. si mi se strange inima cand vad un animal amarat pe strada sau aud de acte de cruzime fata de orice fiinta vie. si asa mi se pare normal. nu vreau sa imi cresc copilul indiferent la durerea altora, fie ele si animale. in asta consta normalitatea, nu in a-i prezenta o lume cruda, ca oricum o sa dea nas in nas cu ea cand va fi mare.
diana si
david 03.12.06
Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda
A_Iulia spune:
Pe la 2 ani si ceva fii-mea a vazut Dumbo - nici nu vreau sa-mi amintesc ce criza de plans a apucat-o cand a ramas elefantelul fara mama lui.
Poate unii copii sunt mai sensibili, altii nu. Ideea cu granita intre real si imaginar nu cred ca poate fi trasata la 2-3 ani, oricat am dori.
Am cosmetizat povesti, cat m-au tinut puterile. Nu numai scena cu sangele pe pereti, ci si multe scene total nepotrivite pentru varsta lor.
Nici nu stiu la ce i-ar folosi acum sa stie de ursitoare rele ce iti aduc moartea la 16 ani. Sau de mame vitrege ce invariabil sunt niste monstri.
Probabil ca povestile horror au avut farmecul lor in trecut, vremuri de razboaie, boli, morti la tot pasul. In ziua de azi nu cred ca trebuie sa-mi pregatesc copilul de la 3 ani asa.
Acum vreo cateva luni a aflat de "moarte" si plangea ca ea nu vrea ca bunicica sa moara. I-a trecut obsesia, dar a tinut-o cateva saptamani. La ce-i foloseste sa stie acum, serios daca inteleg. Cand va fi sa fie, va afla atunci. La fel de cosmetizat.
Adina + Olivia Q1.04
loryi1974 spune:
Nu am vrut decat sa-i iau apararea un pic lupului cel rau pentru ca era prea pus la zid,am zis sa mai echilibrez punctele de vedere.
Dupa cum am scris,fetita mea vrea sa se faca paleontolog,iar acum jumate de an vroia sa fie biolog si sa plece in Africa ca sa aiba grija de animale.Auzise undeva ca multe specii de animale sunt in pericol.Deci,iubirea pentru animale nu are treaba cu povestile clasice.Adica putem sa iubim si animalele dar putem sa citim si Creanga sau Grimm.Nu se exclud.
Recunosc ca eu nu am mancat bataie cand eram mica si deci nu pot aprecia in ce masura asta influenteaza evolutia psihica ulterioara.
Bineinteles ca fiecare parinte procedeaza cum crede ca este mai bine pentru copilul lui,dar nici eu sau alti parinti nu sunt nebuni si insensibili daca citesc "Capra cu trei iezi" in original(limba folosita este extraordinara)sau "Scufita Rosie".
Nu-i prezinta nimeni o lume cruda pentru ca in multe din povesti binele invinge,dreptatea se realizeaza ,dar cu anumite sacrificii.Ignorarea unor reguli simple are consecinte grave,vezi iezii cei mari,pe cand respectarea lor permite supravietuirea iedului cel mic.
Mai naspa este manipularea prin televizor,toate oribilitatile acele prezentate unor copii asa de mici,inclusiv reclamele.Un copil care a ascultat povesti este mai dezvoltat mental decat unul care se uita in mare majoritate numai la roboti,Barbie si alte asemenea.Asta este doar parerea mea,este o discutie,avem puncte de vedere diferite.