Povestile...de groaza..pt. copii...

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Pe mine nu m-a socat/marcat c-a mancat lupul iezii sau ca vanatorul i-a taiat burta.. ci mi-a fost frica de Craiasa Zapezii a lu Andersen. Eram mai marisoara, citisem singura povestea, si cand intram seara intr-o camera, luminata sau nu, .. ma si asteptam s-o vad zburand pe-afara, pe la geam.. alba, rece si de gheata.. brrr.

Are mama doi flacai.. Matei (5) si Grigore (1)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fianna spune:

Eu de abia astept sa-i citesc povesti baiatului meu dar m-a apucat groaza acum. Sincer, eu nu mai tin minte cum e cu capra cu 3 iezi dar din ce ati zis voi pana acum m-a luat cu tremurat. Proabil am ales sa sterg din memorie secventele mai de groaza altfel nu-mi explic cum de nu mai tineam minte. Mie mi-au citit parintii de toate si nu m-au speriat niciodata cu vine lupul, bau-bau si alte personaje horror. Cu toate astea eu am o mare frica in minte de tot ce reprezinta intuneric si singuratate- nu pot sa stau singura in casa, nu pot sa ma uit la filme de groaza sau mai dure ca nu mai dorm cu saptamanile, nu pot sa ma uit in oglinda noaptea...tot felul de aiureli. Si numai eu am problema asta si surorile mele nu si am fost crescute la fel. Asa ca nu-mi explic cum pot aceste povesti de copii sa-mi afecteze mie copilul, incep sa cred ca tine de fiecare copil in parte, daca e mai sensibil sau nu. Dar sincer, nu ma vad citindu-i capra cu 3 iezi ca ma apuca pe mine plansul.

fianna cu printisorul Matei
(01.08.07)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

am impresia ca vorbim de mere, pere si..cuie.

1. nici eu nu am luat bataie niciodata, incercam sa iti demonstrez ca argumentul nu e unul valid

2. nimeni nu zice ca televizorul e mai bun decat o poveste. sau ca e de preferat o barbie cocheta unei mame cu copii (fie ea si capra :) )

3. nu e important doar ca binele invinge. imi e fix egal cu zero ca lupul moare dupa ce i-a ucis pe ailalti. deci vine unu', impusca sute de liceeni intr-o curte a scolii dar eu stau linistita ca binele a invins, l-au condamnat la moarte. intelegi unde-s subrede argumentele tale?

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

A mai fost nu demult o discutie interesanta despre acelasi subiect.
Daca e sa ne luam dupa ceea ce spun psihologii un copil nu intelege dintr-o poveste acelasi lucru ca si un adult iar povestile (cele clasice) ajuta copilul sa creasca, sa se inteleaga pe el insusi inainte de a incepe sa inteleaga lumea din jur, ii explica pe 'limba' lui sentimentele contradictorii si frustrarile pe care le poate avea la un moment dat (gelozia fata de frati, ura fata de parintii atotputernici), ii calmeaza angoasele (teama de abandon, de pierdere a unuia dintre parinti, teama de moarte, frica arhaica de devorare etc), il informeaza asupra obstacolelor pe care le poate intalni in viata si a modului in care le poate face fata. Toate astea sunt clare pentru un adult dar deloc evidente pentru un copil. Se zice ca e deasemenea absolut necesar ca personajele de poveste sa fie pe de-a intregul bune sau in intregime rele, in nici un caz "asa si asa" (cum suntem toti de fapt in realitate) caci asta il ajuta pe copil sa vada diferentele si sa-si construiasca propria personalitate.

O carte interesanta care explica toate aceste lucruri, care spune de ce povestile clasice, ne-modificate, sunt indispensabile pentru echilibrul copiilor, este cea a lui Bruno Bettelheim, Psihologia povestilor (The Uses of te Enchantement). Dealtfel povestile exista in forma asta 'violenta' din timpuri imemoriale, marea majoritate a 'scriitorilor' de povesti de pe toate meridianele nu au inventat nimic, au fost doar culegatori de folclor. Iar marile teme sunt aceleasi pentru toata omenirea, se pare ca prima 'atestare' despre Cenusereasa si surorile ei geloase apare intr-un manuscris chinezesc cu o vechime de peste 3000 de ani!

Mai zic psihologii ca nu e necesar sa alegem noi povestile, ca un copil o sa ceara sa i se citeasca o anumita poveste in functie de ceea ce-l framanta in momentul respectiv, apoi o va cere iarasi si iarasi pana cand va extrage tot ceea ce i-a fost util. Mai tarziu poate va reveni la aceeasi poveste ca sa patrunda un alt sens (de exemplu, la 3 ani alba ca zapada ii va calma copilului teama de separare, de pierdere a mamei, la 10 ani insa il va pregati psihic pentru 'educatia sexuala': cele trei picaturi de sange pe zapada imaculata care preced conceptia, traiul in padure printre piticii asexuati in asteptarea printului, rivalitatea mama-fiica etc).
In afara de asta, asa cum zice Lory, e vorba si de trezirea pasiunii pentru lectura, cati dintre noi ar continua sa citeasca o carte in care nu se intampla nimic, unde toata lumea e vesela, buna si fericita?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loryi1974 spune:

Sincera sa fiu ,nu inteleg nici de ce sunt argumentele mele subrede cand pledez pentru lectura din clasici si nu inteleg nici tonul categoric cu care combati.Pot sa inteleg argumente pertitente si chiar luatul peste picior daca este cazul ,dar in niciun caz tonul de cearta cu care combati.Si nu cred ca este un exemplu tocmai fericit cel cu impuscatul a sute de oameni alaturat unei discutii despre niste biete povesti cu care au crescut milioane de copii.

Mergi la inceput

Sincera sa fiu ,nu inteleg nici de ce sunt argumentele mele subrede cand pledez pentru lectura din clasici si nu inteleg nici tonul categoric cu care combati.Pot sa inteleg argumente pertitente si chiar luatul peste picior daca este cazul ,dar in niciun caz tonul de cearta cu care combati.Si nu cred ca este un exemplu tocmai fericit cel cu impuscatul a sute de oameni alaturat unei discutii despre niste biete povesti cu care au crescut milioane de copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

dorulet multumesc pt link, m-am mai linistit :) cat despre psihologii care sustin...stiu eu ce, nu ma incanta. nici faptul ca povestile sunt vechi de sute de ani. tocmai asta ar trebui sa ne dea de gandit. lumea s-a schimbat, oamenii au mai evoluat, e pacat sa nu iti folosesti capul daca tot functioneaza..parerea mea. si oarecum off topic mor cand aud stirile alea cu cercetatorii de la univarsitatea...au facut o descoperire de 2 lei. stiri gen libertatea.

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda

Mergi la inceput

Revin doar putin:am observat ca fetita mea avea perioade cu povesti favorite,apoi uita un timp de ele revenind dupa o perioada lunga inapoi.
Interventia mea este o pledoarie pentru frumusetea povestilor clasice aflate astazi in competitie cu productii indoielnice.Daca vreti sa auziti numai lamentari de genul "vai ce horror sunt,vai copilasului meu ce ii aud urechile" eu renunt.Nu sunt o inversunata ,sunt un om tolerant care insa nu se lauda cat de mult iubeste animalele,cat de miloasa sunt etc.
Pot doar sa mai adaug ca fetitei mele lectura acestor povesti i-a dezvoltat creativitatea,i-a deschis ochii asupra anumitor aspecte din lumea care ne inconjoara si, plecand de la asta , am purtat discutii interesante cu ea,i-a imbogatit foarte mult limbajul,a ajutat-o sa afle despre diverse locuri din lumea asta si despre diverse obiceiuri,a aflat ca noi suntem diferiti,dar totusi ne unesc anumite sentimente,i-a deschis pasiunea pentru lectura in detrimentul privitului fara sfarsit la televizor.
Ma opresc aici pentru ca nu-mi place agresivitatea verbala,pot sa inteleg mistoul daca este bine folosit,dar nu pot intelege limbajul urat si nici formularile de genul "intelegi unde-s subrede formularile tale?".
Vreau sa raman cu speranta ca generatia copiilor nostri nu va fi una de Barbie si roboti.Eu am ales sa o cresc inconjurata de carti,asta a fost optiunea noastra si fiecare parinte ,cunoscandu-si copilul,stie ce cale are de urmat.

Mergi la inceput

Am vazut dupa ce am postat ultima interventie a lui dianocica:desigur ca lumea a evoluat si conditiile sunt altele.Daca vechimea povestilor constituie o problema ,ar trebui sa aruncam din biblioteci toti clasicii,ce nevoie mai avem de Balzac,de Hugo,de Dostoievski,de Maugham, de Cehov,de Caragiale,de Baudelaire,de Dumas,de Jules Verne,de Rebreanu,de Eminescu,de Byron,de Goethe,de Twain,de Moliere,de Shakespeare etc?Afara cu ei,daca ,Doamne fereste,se apuca sa ii citesca ai nostri copii?
Chestia nostima este ca lectura tuturor celor insirati mai sus ne fereste de cititul unor ziare ca Libertatea.
Va doresc un Craciun fericit si sa alegeti ce este mai bine pentru copilul vostru.

Mergi la inceput

Ultima interventie:doruletz ,multumesc pentru link.Ma face sa ma simt mai bine faptul ca mai sunt si alti parinti care citesc povestile clasice in varianta originala.Deci ,s--ar putea sa nu avem o generatie de Barbie.

Mergi la inceput