De ce ati emigrat?
Raspunsuri - Pagina 11
bird70 spune:
quote:
Originally posted by Guestus
da ce probleme foarte mari de adaptare au copii?
adica sa te muti din Ro in NZ e okay...cica te adaptezi rapid ...dar invers nu se poate ...este?
Adaptarea nu e usoara in nici o directie, dar e mult mai grea cand te duci de la bine la rau decat de la rau la bine . Si aici vorbesc strict de copii care nu sufera dupa Romania si nu le plange sufletul dupa cultura romaneasca. Da, e categoric mai greu pentru un copil sa se obisnuiasca cu caini vagabonzi si periculosi pe strazi cand nu a intalnit asa ceva, cu oameni rai si agresivi, cu mizerie, saracie, cu profesori intr-o ureche, etc, mai ales cand s-a nascut si a crescut intr-un mediu relaxat, civilizat, curat unde respectul este extrem de important. Si e ceva mai usor unui copil venit din Romania sa se adapteze la un mediu curat, respectuos, in scoli care au grija de el, ii recunosc problemele si il ajuta.
bird70 spune:
quote:
Originally posted by avmaria
... Poate incercand sa raspunzi la subiect ai sa-ti dai seama mai bine ce mi se pare sau nu mi se pare stupid. Nemo spune ca-i un dobitoc c-a emigrat, tu vii si-i spui, in aplauze generale, ca el de fapt nu e dobitoc fiindca a emigrat ci fiindca nu stie sa aprecieze ce-i ofera viata, sa fie fericit blabla. Te intreb iara : de ce consideri tu (si nu numai tu) ca stii mai bine ce-i cade bine lui si ca nu are cum sa se simta "dobitoc fiindca a emigrat" pur si simplu.
Eu am incercat sa il ajut pe Nemo sa vada partea pozitiva a situatiei. Ce vrei sa-i spun omului? da, esti un dobitoc ca ai emigrat pentru ca nu ai reusit sa te adaptezi acestei culturi dar acum e prea tarziu pentru ca a ramane inseamna sa te sacrifici pe tine, a pleca inseamna sa-ti sacrifici familia, deci nu exista rezolvare. Daca era singur acolo atunci mi se pare normal sa spui omului: intoarce-te si vezi cum e. Dar el nu e singur, el e responsabil de mai mult decat de propria persoana. La ce foloseste sa spui cuiva ca poate sa-si indeplinesca visul (intoarcerea in Romania) doar cu pretul sacrificarii familiei? Nu e suficient de trist, sa-l intristez si mai tare ?
quote:
Sa zicem , prin absurd, ca tu esti nefericita in casnicia ta. Ti s-ar parea logic sa vin io sa-ti explic ca problema ta reala este ca de fapt nu stii sa te bucuri de viata, ca sant saraci mai fericiti ca tine care traiesc sub poduri, etc , pt ca eu consider ca sotul tau e un tip ca lumea?
Daca nu ar exista iesire din casnicia aia decat cu pretul nefericirii copiiilor, da. Mai ales in situatia in care eu as vrea sa nu fiu acolo dar in acelasi timp nu as sacrifica copiii.
quote:
Spune-mi tu ce sa inteleg dinquote:
Originally posted by bird70
Atat timp cat copiii mei sunt fericiti aici si vad ca sunt educati intr-un spirit pe care eu il aprob si il sustin, cand vad ca se duc cu placere la scoala si scoala ii inspira sa fie OAMENI mai buni, nimic nu mai conteaza. Tot ce am in plus fata de asta o consider bonus.
in contextul in care tu-i explici lui Nemo ca ar trebui sa se bucure ca e multumit de scoala lui fi-su, si sa nu-si mai puna atatea intrebari existentiale
Hai sa-ti explic cum vad eu situatia. Scoala este locul unde copilul petrece 7-8 ore pe zi si mi se pare normal sa-i dau foarte mare importanta pentru ca nu este doar locul unde copilul sta atat de mult timp dar este si locul care participa la formarea lui ca om. Daca noi ca adulti suntem nefericiti la un job, il schimbam, este foarte important pentru noi asta, si noi suntem adulti deja formati, de ce nu este la fel de important locul in care copilul isi petrece la fel de mult timp? Ni se pare normal ca cineva sa schimbe tara doar ca sa obtina un job care il satisface, dar nu ni se pare normal ca acelasi lucru sa se intample pentru a pune copilul intr-un mediu care sa-l faca fericit.
Sa presupunem ca as fi ramas in Romania si toate visele mele (dinainte sa ma hotarasc sa plec) s-ar fi indeplinit, ma refer la material si profesional. Cum m-ar fi ajutat asta cand copilul imi venea batut de la scoala, cand imi venea muscat de caini vagabonzi, abuzat de profesori, cand trebuia sa-l dau la meditatii, sa lupt cu 'valori' care ma dezgusta? Nici nu intru in domeniul medical pentru ca presupun ca nu se va imbolnavi . Pentru mine cel mai important este sa fie copiii fericiti, abia atunci pot sa ma ocup de mine (si o fac ), dar nu pot sa ma focusez pe persoana mea atunci cand copiii nu sunt asa cum cred eu ca ar trebui sa fie. Acum, asta este perspectiva mea, poate e mai neobisnuita, dar asa vad eu lucrurile in viata.
danat spune:
Wow ce s-a animat subiectul acesta, era demult deschis si am constatat ca si-a revenit acum la viata! Interesant...
Eu una nu am sa vorbesc despre "experienta" noastra de "emigranti" (nu mi se pare cel mai bun cuvant, dar nu vad altul) pentru ca suntem veniti de putina vreme aici si inca nu ne-am facut o parere completa. Deocamdata primii pasi spre integrare mi s-au parut a fi mult mai lesne de facut decat am fi reusit in Ro (locuinta, inscriere in sistemul medical, servici, gradinita, s.a.). Vreau doar sa mentionez ca nu am ales sa plecam din tara din motive materiale (chiar am fost intrebati "dar de ce plecati, aici aveti tot ce va trebuie, casa, masina...") ci din cu totul alte motive pe care le inteleg doar cei ce gandesc ca noi si nu are rost sa le insir aici...In mare, e vorba despre traiul de zi cu zi in Ro... Cei care gandesc dpdv material nu le vor intelege oricum!
De asemenea, am avut si reactii foarte placute, de sustinere, din partea parintilor(care stiu ca sufera de dorul nostru - grea meserie asta de parinte - dar isi rup din suflet cu speranta ca ne va fi noua mai bine) si chiar din partea unor prieteni care ne-au felicitat pentru curajul de a ne rupe de tot ce avem si s-o luam de la zero la o varsta nici prea prea, nici foarte foarte
In fiecare tara, alta decat cea natala, sunt obiceiuri care te mira, trebuie sa te obisnuiesti cu ele, sa le intelegi stilul de viata si sa pui in balanta daca merita sa treci peste (putinele) neplaceri si sa traiesti restul civilizatiei lor, sau mai bine te intorci acolo unde ti-e bastina si accepti alte neplaceri. Deocamdata, balanta la noi nu se inclina in favoarea Romaniei.
Alra mi-a placut mult povestea calatoriei voastre in Ro, cu toate detaliile despre ce gandeai si simteai, si iti dau dreptate, e umilitor ca in momentele de maxima vulnerabilitate - la nastere sau boala cand ai nevoie de un sprijin real si uman - sa fii nevoit sa te scotocesti de hartii de 5 Ron ca sa dai spaga asistentelor sa te ingrijeasca sau sa ti-l spele pe bebe cu grija. Mi-amintesc cand am nascut ca statea cu borseta la capul patului ca sa ma pot misca repede, ca aveam cezariana si mi-era foarte greu, dar ce sa fac, trebuia sa dau ca altfel...E adevarat, am avut o surpriza extraodrinara, cu o asistenta care nu a vrut sa primeasca banii si mi-a spus ca o jignesc. Wow, exista si asa ceva. Dar, ce te faci ca sunt atit de putine... Bleah. Si asta e un eveniment fericit, insa sunt mii de cazuri de oameni foarte foarte bolnavi, care nu pot primi sange decat cu spaga si interventii. Mi se pare inuman sa iei bani de la un om batrin care abia isi duce traiul, sau de la unul care mai are putin de trait..dezumanizarea asta cresa din sist sanitar e umilitoare, ne aduce in anii epocii de piatra dpdv al civilizatiei. E un subiect lung si cumva offtopic si nu mai vreau sa ma gandesc la asa ceva.
Happy in TO si eu cred ca , coada e de vina, mama ei...
(Numai un superficial si ignorant ar putea gandi ca pleci in alta tara, te rupi de tot ce stii si ti-e la indemana, crezand ca iti ofera dincolo cineva, ceva, cu usurinta...ha-ha-ha! Orice inceput e dur si integrarea, acceptarea intr-o noua societate nu se face de pe o zi pe alta).
Sanatate tuturor si Doamne Ajuta!
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Dana mama lu'Radu Stefan (Fecioras de 2003)
Radu mamii (intre 0-2 ani) si Raduc de la 3 anisori :-)
avmaria spune:
Bird, asta-i dialogul surzilor. Ocolesti esenta, brodezi de numa si scoti totul din context. Te intreb de 2 ori de ce crezi ca pisica poate fi si neagra nu numai gri si-mi raspunzi c-afara ploua. Si-mi dai pe deasupra si buletinul meteo pe 3 saptamani justificat de-un "ce vrei sa-i spun omului" si-un dat cu capul de pereti al omuletului albastru. Bagi copiii - reali si fictifi (in exemplificarea mea cu casnicia si-n viata lui Nemo de acum 13 ani cand nu avea inca copii tot apar copii din pamant si devin centrul discutiei) - oridecare, in orice, da-i sa fie la inaintare, ce importanta mai are de unde plecasem in discutie, ce mai conteaza ca eu doar iti dadusem citatul reclamat de tine sub forma "m-ai inteles gresit" ? Tu stii mai bine daca o faci din lipsa de argumente sau pt ca pur si simplu asa esti tu.
Stii ce mi se pare mie trist? Ca tu, care se pare ca ti-ai axat viata in intregime in inculcarea unor valori copiilor tai, nu pari sa respecti aceste valori, deci ca atare n-ai cum sa le transmiti, oricate averi ai da pe scoli private. Rar am mai intalnit asa o inversunare la adresa a tot ce-i romanesc - sa ajungi sa asociezi pana si "copilul vine batut de la scoala" cu Romania. Sa stii ca in orice scoala din lume copilul poate veni batut de la scoala, si pe deasupra in occident de multe mai mai vine si fara banii de buzunar, ipod, mobil sau bicicleta. Si inca ceva, degeaba fetita ta se va duce zilnic la conferinte despre foamea in lume daca tu o inveti ca "saracia" se priveste cu lupa de la mii de km distanta - nu ca n-ar fi si pe acolo saracie, da sigur nu vin arborigenii in scolile private - si ca valorile sant doar bune de scris pe hartie (sau pe net) dar nicidecum nu de respectat. Stii tu vorba aia : la teorie santem buni da practica ne omoara. Daca e o chestie pe care regret amarnic ca nu o voi putea oferi copilului meu - aceea este o copilarie similara cu a mea traita in Romania, cu caini vagabonzi cu tot. Sunt convinsa ca virgula copiii nu vad lucrurile asa cum crezi tu ca le vad si ca se adapteaza foarte usor. Daca te intereseaza am o prietena emigrata ca mine de 18 ani care s-a intors definitiv in Ro la cererea copilului mai mare de 12 ani, care-si petrecea vacantele acolo. Vreau sa spun ca ea nu-si dorea sa se intoarca, a facut-o pt copil.
Io una renunt la acest dialog. N-are nici un sens sa ne mai pierdem vremea impreuna, nici io, nici tu, nici cei care eventual ne citesc.
Liris, vezi ca te-ai bucurat degeaba? Rusine sa-mi fie.
pearl84 spune:
Eu mi-am urmat sotul in "pribegie"...el a venit primul, nu ca muream de foame in ro, dar pt. ca aici i s-a oferit o sansa mai buna.
Nu vrem sa stam mai mult de 5-6 ani p-aici, desi ne merge mai bine decat acasa.
Pearl
anky spune:
quote:
Originally posted by Porumbitaquote:
Originally posted by Happy_in_TO
Io cred ca blestemata de "coada" te impiedica in procesul de emigrare!
Cind pleci iti spune toata lumea "da' ce?... crezi ca umbla ciinii cu covrigi in coada?"
Si cind te intorci iti spune lumea "te-ai intors cu coada'ntre picioare".
Anca, mami de Bianca si Cris
blackpanterro spune:
Avmaria, bastinasii Australiei se numesc aborigeni :)
Adriana si Aidan Alexander(27.06.2005)
Croatia-The Mediterranean as it once was
"With or without religion, good people would do good things and evil people would do evil things; but for good people to do evil things—that takes religion" - Steven Weinberg - Nobel Prize winner
nemo spune:
> Avmaria, bastinasii Australiei se numesc aborigeni :)
Toti bastinasii se numesc si aborigeni, cf. DEX:
ABORIGEN, -A, aborigeni, -e, adj., s.m. si f. (Livr.) Bastinas, autohton, indigen. – Din fr. aborigene.
claucia spune:
quote:
Originally posted by avmaria
Bird, asta-i dialogul surzilor. Ocolesti esenta, brodezi de numa si scoti totul din context. Te intreb de 2 ori de ce crezi ca pisica poate fi si neagra nu numai gri si-mi raspunzi c-afara ploua. Si-mi dai pe deasupra si buletinul meteo pe 3 saptamani justificat de-un "ce vrei sa-i spun omului" si-un dat cu capul de pereti al omuletului albastru. Bagi copiii - reali si fictifi (in exemplificarea mea cu casnicia si-n viata lui Nemo de acum 13 ani cand nu avea inca copii tot apar copii din pamant si devin centrul discutiei) - oridecare, in orice, da-i sa fie la inaintare, ce importanta mai are de unde plecasem in discutie, ce mai conteaza ca eu doar iti dadusem citatul reclamat de tine sub forma "m-ai inteles gresit" ? Tu stii mai bine daca o faci din lipsa de argumente sau pt ca pur si simplu asa esti tu.
Stii ce mi se pare mie trist? Ca tu, care se pare ca ti-ai axat viata in intregime in inculcarea unor valori copiilor tai, nu pari sa respecti aceste valori, deci ca atare n-ai cum sa le transmiti, oricate averi ai da pe scoli private. Rar am mai intalnit asa o inversunare la adresa a tot ce-i romanesc - sa ajungi sa asociezi pana si "copilul vine batut de la scoala" cu Romania. Sa stii ca in orice scoala din lume copilul poate veni batut de la scoala, si pe deasupra in occident de multe mai mai vine si fara banii de buzunar, ipod, mobil sau bicicleta. Si inca ceva, degeaba fetita ta se va duce zilnic la conferinte despre foamea in lume daca tu o inveti ca "saracia" se priveste cu lupa de la mii de km distanta - nu ca n-ar fi si pe acolo saracie, da sigur nu vin arborigenii in scolile private - si ca valorile sant doar bune de scris pe hartie (sau pe net) dar nicidecum nu de respectat. Stii tu vorba aia : la teorie santem buni da practica ne omoara. Daca e o chestie pe care regret amarnic ca nu o voi putea oferi copilului meu - aceea este o copilarie similara cu a mea traita in Romania, cu caini vagabonzi cu tot. Sunt convinsa ca virgula copiii nu vad lucrurile asa cum crezi tu ca le vad si ca se adapteaza foarte usor. Daca te intereseaza am o prietena emigrata ca mine de 18 ani care s-a intors definitiv in Ro la cererea copilului mai mare de 12 ani, care-si petrecea vacantele acolo. Vreau sa spun ca ea nu-si dorea sa se intoarca, a facut-o pt copil.
Io una renunt la acest dialog. N-are nici un sens sa ne mai pierdem vremea impreuna, nici io, nici tu, nici cei care eventual ne citesc.
Liris, vezi ca te-ai bucurat degeaba? Rusine sa-mi fie.
De mult nu am mai citit un mesaj mai plin de substanta, clar si cu talent, bravo!
Clau si Alessia Maria 13 iulie 2007
printesa mea Alessia