De ce ati emigrat?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alra spune:

mie mi se pare ca atunci cand emigrezi e dureros caci iti rupi radacinile din tara ta - familie, prieteni, stil de viata.
in tara noua prinzi alte radacini (poate nici nu iti dai seama ca le faci, dar cu siguranta le faci - alti prieteni, sistem social mai bun, multe facilitati) dar ranile tot dor.

a te intoarce inapoi acasa inseamna sa rupi si noile radacini si sa iti asumi riscurile "neintegrarii" in propria tara - ca deja te-ai obisnuit dincolo si incepi sa iti pui intrebari de genul de ce sa dau spaga la spital, de ce e lumea agresiva pe strada, de ce nu imi permit din 2 salarii sa platesc rata la casa cu curte si garaj, de ce e asa greu sa imi inscriu copiii la gradinita, etc.

asa ca emigrarea mie mi se cam pare one way road... eu nu vad cale de intors.

Vacanta cu Laura in Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Pai cum alra...sint belgieni belgieni care se muta in congo si sint fericiti...(si yo daca as pleca miine in mauritania pt 30 ani as fi fericit. )...si nu poti sa te muti tu..romanca fiind... in Ro. ..nu inteleg cum vine asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

quote:
Originally posted by Guestus

quote:
Originally posted by Ramona J

E un fel de dr. Phil.

The best thing you can do for your children is to love your wife.

tu ramonaj....nu ai nimic de adaugat la cite s-au spus pe aici..nici macar un "vai saracii..pai sa vezi la mine"...sau altceva?

Guestus, ai spus tu tot ce era de spus. Eu cu dr. Phil...

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

quote:

Pai cum alra...sint belgieni belgieni care se muta in congo si sint fericiti...(si yo daca as pleca miine in mauritania pt 30 ani as fi fericit. )...si nu poti sa te muti tu..romanca fiind... in Ro. ..nu inteleg cum vine asta

mai guestus, io sunt sclifosita. uite acuma sunt si vreau sa nasc in spital unde imi sufla toti in ..., unde pot sa urlu live la tati in timpul nasterii si unde imi pot alege meniul la mancare pe perioada stata - ca si la mancare sunt sclifosita.
si nu trebuie sa dau spaga! - nu de alta da nu m-am prins niciodata cum dai spaga in timp ce nasti ai contractii si esti imbracata sumar la diversii care te controleaza

acum foarte serios vorbind - multe diferente exista si multe sunt discutabile luate unitar, doar global simti diferenta mare. mie insa conditiile din spitale si modul in care esti tratat in general mi se par foarte reprezentative cand ma gandesc la motivatii de genul "unde e mai bine"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guestus spune:

Dar ce aveti nene toti cu spitalele si medicalul...voi sinteti chiar asa de bolnavi incit doctorul e ceva strict necesar...e...daca e asa atunci va inteleg.
Sint spitale private si in ro...dai bani si ai ce vrei. incredibil...nu?

Mergi la inceput

guestus, vorbim dupa ce nasti la stat. da, stiu ca ai fi dat la ziar.
nu toti isi permit sa mearga in spitale private in ro, pe cand aici toti isi permit aceleasi conditii.

dar tu ce urmaresti de fapt in discutia asta, ca nu inteleg? vrei sa zici ca e foarte bine in romania? asta e si parerea mea, e bine din multe puncte de vedere, pentru mine cel mai important fiind familia si prietenii, insa pentru alti oameni poate e mai bine in alta parte - cu castiguri dar si pierderi.

pentru mine insa, odata plecata, ar fi foarte greu sa revin. pur si simplu m-am obisnuit altfel. si imi place aici unde sunt. dar asta nu ma impiedica sa fiu constienta de ceea ce am pierdut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Io cred ca blestemata de "coada" te impiedica in procesul de emigrare!

Cind pleci iti spune toata lumea "da' ce?... crezi ca umbla ciinii cu covrigi in coada?"

Si cind te intorci iti spune lumea "te-ai intors cu coada'ntre picioare".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Porumbita spune:

quote:
Originally posted by Happy_in_TO

Io cred ca blestemata de "coada" te impiedica in procesul de emigrare!

Cind pleci iti spune toata lumea "da' ce?... crezi ca umbla ciinii cu covrigi in coada?"

Si cind te intorci iti spune lumea "te-ai intors cu coada'ntre picioare".

Mergi la inceput

quote:

Dar ce aveti nene toti cu spitalele si medicalul...voi sinteti chiar asa de bolnavi incit doctorul e ceva strict necesar...e...daca e asa atunci va inteleg.
Sint spitale private si in ro...dai bani si ai ce vrei. incredibil...nu?

Chestia cu spitalele am trait-o pe pielea mea cind am fost in vizit ain Romania, acum 6 ani. Alin se intoxicase rau de tot de la niste mici de la restaurant, de a trebuit sa mergem la Urgenta. Habar n-am daca exista spital particular in Medgidia. Am fost la Urgenta deci si ne-a bagat intr-o sala cu mai multe paturi in care erau alti pacienti. Se vedeau unul pe altul, auzeau ce vorbea doctorul cu ceilalti...nimic privat...trebuia sa stie vecinul ca ai nu stiu ce problema de sanatate.
Si in timp ce asteptam sa ii vina rindul lui, imi spune o femeie "stai mama in fata barbatului tau ca imi face clisma si mi-e rusine"... si uite-asa se faceau fel de fel de interventii medicale de fata cu toata lumea.
Le-am explicat ca o perdea prinsa in tavan, care se trage, ar asigura spatiul privat in situatii din astea... dar s-au uitat la mine de parca venisem de pe Marte!

Bunica-mea are 91 de ani. Si stii cum se poarta astia la spital cind are vreo problema?... e ca o papusa de portelan!... Toata lumea ii zimbeste frumos, ii vorbeste frumos si respectuos, ii fac tot felul de analize si ii concep programe de recuperare... si asta nu pe spaga!

Da, spitalele sint importante pentru ca apelezi la ele cind te simti cel mai vulnerabil. Si atunci vrei sa fii tratat ca un om, nu ca o marfa.

Mergi la inceput

Cred ca am avut curajul tineretii la virsta aia... Si eu ma mir citeodata. Sau poate a fost soarta.

Nu a fost usor, emigrarea te schimba mult, iti testeaza limitele. Dar a fost frumos...

Un nou inceput! Cine nu ar vrea asa ceva?? Uite-asa sa lasi totul in urma si sa "pleci in lumea larga"?... Ce spui cind te apuca pandaliile?? "imi vine sa plec unde oi vedea cu ochii"!

Am muncit mult la inceput. Habar n-aveam engleza. Am fost la scoala, m-am inscris la clasa a 13-a si de acolo am fost la facultate.
Ca sa ma intretin singura, munceam vineri, simbata si duminica intr-un restaurant, ca ospatara. A fost cea mai buna meserie pe care am avut-o aici. M-a invatat sa vorbesc engleza, sa imi dau silinta sa fiu placuta, sa vorbesc cu oameni de diferite clase si nivele, sa fiu diplomata.
Ca sa ma integrez mai bine, am facut munca voluntara la spital.

Si uite-asa am intrat in ritmul vietii de aici. Mi-am facut prieteni de toate nationalitatile si m-am straduit sa le cunosc cultura si obiceiurile.

Mergi la inceput