* Mamici de Ianuarie - Februarie 2008 (71) *

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns micsunea spune:

Bebelusi care se prezinta cu funduletul

Eu sunt la prima sarcina si BB al meu era cu capul in jos la ultima ecografie, dar as vrea sa va spun ce am auzit eu despre BB in fundulet.

La vizita la maternitate ni s-a spus ca nu se mai accepta nicio nastere pe cale naturala decat la BB care se prezinta cu capul. In foarte rare cazuri si cu acordul ginecologului care asista la nastere, se poate accepta nasterea naturala pt BB in fund daca nu este primul copil si daca alte conditii medicale sunt indeplinite concomitent.
Deci cel putin la maternitatea la care nasc eu este obligatorie cezariana la BB in fundulet.

Dar o prietena a nascut pe 27 octombrie 2007 primul ei copil, prezent in fundulet, prin nastere normala cu epidurala (deci naturala), e adevarat nu la maternitatea unde voi naste eu.
Cum? Pe pile, daca ma pot exprima asa, ea este pediatru in spitalul unde a nascut si s-a inteles cu medicii de acolo care ii sunt colegi. Sub supraveghere stricta de-a lungul duratei nasteriii!!

Deci, care sunt conditiile unei nasteri naturale (fara cezariana) daca BB e in fundulet:
- in primul rand sa reusesti sa iti convingi doctorul (depinde de spital, de tara, etc.);
- in al doilea rand am inteles ca un BB care sta turceste nu poate iesi natural, trebuie ca BB sa fie complet pliat in doua, picioarele ii ajung in fata capului), ca sa poti incerca nastere naturala;
- in al treilea rand, am inteles ca aceasta nastere nu se poate declansa, deci trebuie sa iti vina natural, altfel ajungi la cezariana- contractiile provocate nu ii plac lui BB in fundulet, nu mai imi aduc aminte de ce;
- banuiesc ca trebuie facauta masura bazinului inainte, pentru a vedea daca BB trece sau nu de bazin;
- nasterea se face sub peridurala, pentru ca in caz de urgenta (daca BB nu iese, sau daca sufera, trebuie cezariana) sa poate fi pusa cezariana de urgenta in extrem de putin timp; supravegherea in timpul nasterii ar trebui sa fie continua pentru a detecta orice problema;
- expulzia este dificila, pentru ca in mod normal BB nu trebuie atins, daca doctorul ii apuca funduletul sa-l traga mai repede afara, BB simte si risca sa vrea sa planga, si capul fiind inca inautru, risca sa moara sufocat. Impingi deci pana iese de tot si probabil ca riscul de epizio... e foarte mare.

Deci, o nastere naturala cu BB in fundulet este posibila in conditii stricte- cel putin in Belgia, dar prezinta riscuri de complicatii si de aceea unele maternitati nu accepta de nicio culoare decat cezariana.

Sa relativizam totusi:
Pe vremea soacrei mele (belgiana, 53 de ani) copiii in scaun se nasteau pe cale naturala si fara niciun fel de peridurala si nu se facea atata tevatura de treaba asta.

In plus: exista ginecologi care incearca sedinte de rasturnare a lui BB, printr-un fel de masaj (dupa practicarea unei injectii care relaxeaza uterul). Sansele sunt de una din trei ca BB sa fie intors prin aceasta sedinta.

Pozitii care favorizeaza intoarcerea BB: cele care ii lasa cat mai mult spatiu in burtica, de intrebat la prof de gimnastica/yoga prenatala sau kine specializat.
De exemplu:
- mersul in patru labe/ statul in patru labe cu spatele drept si cu cu funduletul/coccis impins spre spate pentru largire bazin si pieptul cat mai larg posibil,
- statul in maini (exista femei insarcinate care pot sta in maini?),
- impinsul peretelui cu bratele paralele cu solul- indoita de la mijloc la 90° fata de sol si cu funduletul cat mai impins in spre spate pentru a largi bazinul cat mai mult...
Aceste pozitii trebuie practicate minimum 10 minute zilnic in speranta ca BB isi va gasi locul pentru a se intoarce. Se considera ca sansele pt ca BB sa se intoarce cresc cu 30% la utilizarea zilnica a acestor pozitii.

Pupici,
Micsunea
32+

Mergi la inceput

Despre ceai de frunze de zmeur si masaj perineu

Se pare ca aceste metode pot usura intr-adevar nasterea, poate nu la 100% din utilizatoare, dar la o parte importanta dintre ele.

Pentru a fi eficace, trebuie incepute cu un anumit timp inainte de nastere:
- masajul perineului se recomnada incepand cu saptamana 34 de sarcina (recomdare farmacie).
Probabil ca si ceaiul are nevoie de cateva saptamani pentru a-si face efectul.

(masajul perineului poate preveni epiziotomia, iar ceaiul de zmeura ajuta la inia o pauzarea/dilatarea colului)

ATENTIE: masajul perineului este interzis in cazul contractiilor premature (recomnadare farmacie).
Banuiesc ca si ceaiul de frunze de zmeur!

Micsunea
32+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adryana_4u spune:

LA MULTI ANI, numeioana

Adriana S.
AMR maxim 9 saptamani
-31 sapt + BIANCA
acte
bebe evolueaza
www.flickr.com/photos/adryana_4u/1468720937/in/photostream/" target="_blank">Bianca-22sapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vela spune:

Multumesc ca m-ati trecut in lista, va urmaresc cu mare drag.

vela

Mergi la inceput

Stie cineva de ce mesajul meu a aparut ne-moderat???

vela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AngeliquedeS spune:

Micsunea, foarte intersant ce ne-ai scris! Dar vorba ta, nu ma pot imagina stand in maini! Voi ati putea?

Pupici,
Angelique 36+ bb Viktor

noi 2, poze, povestea nuntii, luni de miere...,
evolutie burtica , lucrusoare bebe, cum creste
Mare, Munte, Flori

AMR: maxim 4 saptamani!

Mergi la inceput

Micsunea foarte interesante sfaturile tale, dar eu una daca nu se intoarce copilul si ramane orientare pelvina nu risc deloc prefer cezariana din prima, pentru ca e posibil sa ma chinui mult si bine si sa ajung tot la cezariana.Primul copil l-am nascut natural si mi-a ajuns (avea 4kg) acumnu mai sunt asa curajoasa.Nu mai vreau durere.

vela29+cu Alexia si mama lui Vlad(23.03.1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns docdecap spune:

foarte interesant materialul, Micsunea!

ma gandeam: va fi vreuna dintre noi care o sa scape in Romania fara epiziotomie? stiu ca o fac cam standard, ca e sau nu cazul..

pupici la fete, m-ati umplut si pe mine de nostalgie...

Monica 34+ cu Serban

Life's a beach
pisoi in lucru
www.flickr.com/photos/monicu/sets/" target="_blank"> poze de tot felu'

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns numeioana spune:

Va multumesc inca o data tuturor pentru urarile frumoase pe care mi le-ati facut!

Pupici!

Ioana
27+ si David

Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.

Mergi la inceput

E, despre epiziotomie, au am auzit ca e mai bine sa te taie cand nu e nevoie decat D. fereste sa nu te taie cand e nevoie!

Si sa stiti ca mi-am permis sa trimit ce aveam despre masajul perineului (in engleza si franceza) pe adresa comuna yahoo a zuzelor.

Micsunea
32+

Mergi la inceput