Discutii despre clasa I (partea 3)
Raspunsuri - Pagina 16
filofteia spune:
quote:
si uite aseara am facut 3 pagini dar el nu rezista atat
3 pagini!!!! Pai Adi dupa 5 randuri incepe sa negocieze, dupa alte 5 incepe sa se plimbe prin camera, iar dupa o pagina lasa stiloul din mana si aleluia.
Dupa cum il vad eu, cu romana, tare mi-e teama ca vom avea toata scoala o problema.
La dictare nu prea mananca litere, dar scrie incet, asa ca nu termina de scris propozitia, doamna trece la alta etc... In schimb pune litere in plus la citit. Oricum Adi a fost mereu mai ciudat in dezvoltare si nici la scoala nu se dezminte. Cand au trecut la c il incurca cu e ,asa ca "miere" a scris "micrc"
Ma bate gandul sa-i spun doamnei sa-i dea lui special tema de citit si atunci nu va mai face atatea comentarii.
amoga spune:
quote:
Originally posted by violeta69
sau daca vrea sa scada 3-5 pune 3 mere si spune-i sa ia 5 de acolo...ca sa inteleaga ca nu are cum sa ia mai multe de unde sunt mai putine!!
Asta-mi aminteste de bancu' ala in care biologu' si matematicianu' stind pe o banca vad doi oameni intrind intr-o casa, pentru ca mai apoi sa iasa trei din ea. Explicatia bilogului e una cu diviziunea individului, in timp ce a matematicianului suna cam asa: mai tre' sa intre un om in casa aia pentru ca inauntru sa nu fie nimeni. :-)
Al'fel, mi-as mai da cu presupusu' si la chestiile legate de citit si socotit care vad ca se discuta p-acilea, da' mi-e ca o sa duca mai degraba la "flame wars", asa ca mai bine ma abtin...
A.M.
violeta69 spune:
A.M. interesant...bancu'
sa ma gandesc cum sa i-l spun si lu' fi-meu
poate pricepe mai bine 
altfel,oricine e liber sa-si dea cu presupusu'....
Vio,mamica lui Mihnea
viitor "descoperitor" de infinit
*GRUPUL FETELOR FANTASTICE*
Tot ce se intampla, se intampla intotdeauna cu un motiv!
amoga spune:
quote:
sa ma gandesc cum sa i-l spun si lu' fi-meupoate pricepe mai bine
Aaa, pai nu-i asa greu. Luind exemplu' cu cosul ala cu trei mere din care fiul tau tre' sa-ti dea cinci. Ei bine, ii spui ca dupa ce reuseste treaba asta, atunci tu trebuie sa mai pui inca doua mere pentru ca-n cos sa nu fie nimica :-)...
quote:
altfel,oricine e liber sa-si dea cu presupusu'....
Ohh, well... Hai sa zicem ca, in opinia mea, scoala nu este cel mai bun lucru care i se poate intimpla unui copil.
In toate discutiile astea cu "doamna" a zis sa citeasca trei pagini, si el adoarme de plictiseala dupa doua rinduri, eu unul nu vad decit conflictul inevitabil care apare din impunerea unui program rigid peste variile interese ale copiilor. N-au cum sa se potriveasca; de unde conflicte, stres, irosire de energii.
Ca tot am trecut pe bancuri, incerc sa folosesc o analogie cu unul in care se povesteste de un test de la scoala de politisti in care li se cere studentilor sa treaca diverse corpuri geometrice (cub, con, tetraedru,...) prin citeva decupaje de diverse forme (patrat, cerc, triunghi,...) intr-un placaj rezistent. Toti au trecut testul, cu mentiunea ca 1% au fost inteligenti, in timp ce 99% puternici. :-)
La fel si cu scoala si copiii. Materiile predate in scoala sunt diversele corpuri geometrice; interesele copiilor sunt decupajele din placaj. Profesorii sunt ca politistii -- cei mai multi puternici.
Daca copiii mei vor ajunge vreodata la scoala, n-am sa le cer in veci sa faca vreo tema acasa. Acasa o sa faca ceea ce vor ei, nu ce vor altii.
A.M.
filofteia spune:
quote:
Daca copiii mei vor ajunge vreodata la scoala, n-am sa le cer in veci sa faca vreo tema acasa. Acasa o sa faca ceea ce vor ei, nu ce vor altii.
A.M.
A.M. desi cunosc opiniile pe care le aveti despre scoala
, nu ma pot abtine sa nu raspund. In Canada sistemul de invatamant este altfel, asa ca nu va avea teme acasa.
In Romania insa lucrurile stau altfel. Adevarul este ca in 3 ore jumatate de scoala, nici nu prea au timp sa faca mare lucru. Oricum copilul meu face cu drag temele date de doamna invatatoare. El fiind in urma la romana este necesar sa faca suplimentar.
Avem opinii oarecum diferite, eu nu sunt de acord sa acorzi prea multa libertate copilului. Trebuie incercat in mai multe feluri pana gasesti o formula astfel incat sa aiba si timp liber, sa-i satisfaci si curiozitatile lui, dar totodata sa invete si sa-si gestioneze timpul si sa-si indeplineasca datoriile fata de scoala.
violeta69 spune:
A.M.,pai da....ai si tu dreptate....
numai ca traim in romania si asta ne ocupa toata viata....sau cam asa ceva (ca sa citez dintr-un mare clasic in viata!
)
prin urmare teoria cu practica nu se potriveste de nici o culoare!
ca sa fac eu altfel decat fac ceilalti copii de scoala ar insemna sa-i creez lui un disconfort major....
pt ca daca el nu e in randul copiilor ar insemna sa sufere...
e adevarat ca la scoala lucreaza putin(cum spune si filofteia),la semi face ce face si incearca sa scape repede asa ca suntem nevoiti sa terminam ce avem de lucru acasa....
poate ca si eu exagerez cu 2 pagini de dictare.....
si cu cititul apoi...dar aici e punctul lui slab si tb sa-l intarim!
la mate vad ca face de placere ca nu tb sa scrie mult si e numai de gandit!
insa nici nu-l pot lasa sa se piarda pt ca eu am trecut prin astea si stiu.....incerc sa nu fac greselile pe care le-au facut parintii mei cu mine!
pt ca ei m-au lasat sa invat singura stiindu-ma constiincioasa,dar eu ca orice copil am invatat in salturi,doar cand stiam ca ma asculta ....si mai tarziu s-au vazut golurile....
parerea mea e ca un copil tb ghidat pana incepe el sa inteleaga cum tb sa invete...si asta poate dura ani!
dar atunci cand va invata va avea un randament mult superior celor care au fost lasati de izbeliste!
in fond asta e parerea mea si fiecare face ce crede ca e mai bine pt copilul lui!
eu nu vreau sa-l stresez in nici un caz,vreau doar sa-l ordonez....sa-l coorodenz o perioada,sa-l aduc pe o directie si apoi doar sa-l urmaresc fara ca el sa-si dea seama de asta.....
va doresc numai bine,
Vio,mamica lui Mihnea
anamaria spune:
salutare fatelor! 
un pic in consens cu ce spunea amoga, nici nu nu dau in gropi cu temele suplimentare pt acasa; in plus, bogdan urmeaza cls I in sistem step (deci in general are la scoala minim 1-2 ore de 'consolidare' dupa-amiaza, ore in care face practic munca in plus fata de copiii care merg la scoala pana la 12), primeste destul de rar teme acasa:
- de ex saptamana trecuta a avut de lucru din culegerea de romana, pt weekend; era destul de mult de lucru, insa exercitiile fiind structurate sub forma unor jocuri (rebus, scrabble - sa faca cuvinte prin amestecarea anumitor litere date, sa caute anumite cuvinte intr-o gramada de litere insirate, etc) a lucrat repede si cu placere;
- la mate nu are probleme, chiar daca mai greseste la clasa intelege usor si accepta usor sa lucreze in plus - atat cat e necesar pentru a corecta ceea ce a gresit la scoala;
- de citit nu il pun decat in weekend, in rest daca are el chef sa citeasca bine, daca nu, nu!
- cand greseste la scoala la dictare, ii mai dau aceeasi dictare inca o data, acasa, pe caietul de casa - nu are insa de scris decat 1/2 pagina, atat cat scrie si la scoala...
mie una 2-3 pagini dictare mi se par muuuulte rau pentru un copil de numai 7 ani!
in rest copilul se joaca diferite jocuri cu bunicul, sau il ajuta sa mestereasca diverse chestii - ceea ce ii face deosebita placere: dezmembreaza tot felul de lucruri cu surubele si piulite, pentru a le face apoi la loc...
_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000) si
Vineri, 13 (iunie, 2003) poze cu frumosii mei (si nu numai
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!
violeta69 spune:
ufff....
deci sa explic ca lumea ma considera un monstru care-si chinuie copilu' 
la semi fi-meu scrie lectia care i se da ca tema,dar dupa cate am vazut scrie mai mult doamna decat el.....
in general scrie o pagina ....
si la mate mai face cateva exercitii .....
cand ajunge acasa are o pauza de 1 ora -1.30....
pe la 7 ne apucam de dictare,de obicei scriem cuvintele invatate in ziua aceea sau 10 propozitii simple si mai complicate la final....
asta se face de vreo 2 pagini la el pt ca el scrie labartat....cam 2 cuvinte pe rand daca sunt mai lungi....
mai taie,mai incepe alt rand...
scrie si de pe la mijlocul randului cuvinte....
apoi repetam un cuvat pe care nu l-a stiut....de 2 ori ca sa-l inteleaga....
in ziua aceea cand a avut "ce" am scris toate cuvintele noi cu "ce" si astea pe cate un rand ,deci sigur ca s-a umplut deja 1 pagina....
apoi am scris dictarea din clasa(la care luase -B si pt care doamna ne-a zis sa exersam scriscul)
apoi ca de obicei taie,scrie din nou...
incepe cu litera mica,sterge tot...taie ca s-a facut urat dupa ce a dat cu picul...si uite asa!!!
e mai mult o corectare si o manzgaleala....
cand reuseste sa scrie corect tb sa stau eu langa el si atunci arunca niste "m"-uri de zici ca le pregateste de decolare....
leaga pe o cu o coditaaaa......dragutza....
sau uita ca bucla de la r mic se face peste rand...si tb sa reluam cuvatul ca sa-l scriem corect pe r....
na,ce sa fac,eu sunt tipicara
ca sunt fecioara si are dreptate si sotul meu cand imi spune sa-l las sa scrie cum o scrie numai sa fie corect 
deci face dictare 1 jumatate de ora aproximativ,apoi citim 10 min lectia de a doua zi....ca la citit vad ca merge...si aici are numai FB...
si mai facem o pagina maxim la mate exercitii pt ca astea-i plac ca nu tb sa scrie mult....
sunt insa si zile cand nu facem mate ca nu are a doua zi sau invers nu facem la abecedar ca nu are a doua zi.....
acum poate ca eu sunt exagerata,dar cand il vad ca nu mai poate il las...dar daca ar fi dupa el ar tb sa-l las pe veci in pace!!!
asta e.....imi cer scuze daca am deranjat pe cineva cu exagerarile mele!!
Vio,mamica lui Mihnea
filofteia spune:
Anamaria
esti in ton cu Adi al meu.
Aseara cand am facut dictarea de zi cu zi, i-am spus ca-i dau o pagina, asa ca a venit raspunsul "Doamna niciodata nu ne da o pagina. Vreau 5 randuri!" Asa ca am cazut la o intelegere si i-am dat una din povestioarele din culegere, care au cam 5 propozitii.
Mie imi convine programul normal pentru ca sta afara cu bona cam o ora.
Oricum Bogdan lucreaza dupaamiaza la scoala, daca am inteles, Adi la romana are de scris maxim o jumatate de pagina, adica de terminat pe caietul special ce au inceput in clasa. La matematica le da mai mult, dar aici par sa se descurce toti.![]()
Inca sunt in cautare de o metoda sa-i las suplimentar la romana sa faca fara mine. I-am mai lasat silabe din care sa faca cuvinte, dar trebuie sa-i scriu eu pe caiet in fiecare seara si asa am constat ca nu este chiar usor sa scrii caligrafic.![]()
Am uitat sa va spun ultima faza tare.
Aseara lui Adi i s-a pus pata sa stearga geamurile. Pana la urma i-am dat spray-ul sa stearga oglinzile, el a sters tot ce a prins, apoi a spalat vasele (erau 2 farfurii in ghiuveta) si a tras concluzia "Mi-ar placea sa fiu femeie de serviciu la scoala,
ca imi place sa fac curat".
Violeta, nu a vrut nimeni sa te supere! Eu imi cer scuze, daca am facut-o! Chiar il admir pe Victor ca sta sa scrie atat, caci al meu este pregatit de lupta de la inceput. Iar daca n-as avea eu firea mai optimista, cred ca demult o luam razna.
anamaria spune:
violeta, nici eu n-am vrut sa te critic!
Doamne-fereste...
comentariul meu era mai mult un fel de auto-consolare, pt ca de multe ori ma gandesc ca sunt prea indulgenta cu el, si mi-e teama sa nu gresesc; recunosc ca am parte si de o serie de critici de pe la unii sau altii dintre bunici...
(in paranteza zic ca pe moment conjunctura nu-mi permite sa stau decat foarte putin cu bogdan, moment care s ederuleaza seara in jurul orei 7.30- 8, cand deja el este cam obosit si fara chef... daca cumva nu a rezolvat deja problemele legate de lectii pana la ora aceea, a incepe sa lucrez cu el este un chin pt amandoi, nici el nici eu nemaifunctionand la parametrii normali.)
filofteia - eu incerc sa scriu foarte rar in caietul lui de romana, motivul fiind ca imi este imposibil sa respect regulile dupa care trebuie sa scrie el: literele mele nu respecta 'normele' de nici o culoare
, ceea ce imi atrage critici din partea copilului de fiecare data...
desi sunt mandra ca scriu destul de frumos, citest samd...
cat despre spalat vasele, oglinzi, dat cu spray de praf prin casa, aspirat, samd, copiii mei ar fi cei mai fericiti daca mi-as concedia menajera!!! ![]()
_
ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme:
Nascut pe 4 iulie (2000)
si
Vineri, 13 (iunie, 2003)
poze cu frumosii mei (si nu numai
)
Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu,
nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa!