Religia de la scoala
Raspunsuri - Pagina 5
Fomalhauti spune:
Cred ca am mai scris la un subiect asemanator. Copiii mei (patru elevi) nu fac religie.
Fiul meu cel mare, acum in clasa a X a a inceput prin a face religie, ca asa a vrut el. Cred ca in clasa a II-a sau a III-a nu a mai vrut. Cred ca invatatoarea a zis ca e obligatoriu si sotul meu s-a dus cu hartia "solicit ca fiul meu sa fie scutit de orele de religie" la directoare - si gata. De atunci "s-a creat precedentul" in scoala. (Doi din ceilalti trei elevi au inceput si ei prin a face religie si apoi nu au mai vrut).
La liceu, fiul meu cel mare nu face religia, dar cel care este in clasa a IX-a face, s-a spus ca este obligatoriu si nu e religie ci istoria religiilor. Dar fiul meu spune ca este "cam jumate-jumate, da' lasa asa..."
Represalii...Pai, intr-o zi fiul meu cel mare mi-a spus ca il doare burta. "Esti constipat? Ai diaree?" "A, nu, mi-a dat un coleg un pumn in burta ca i-am spus ca sunt ateu." Dar inteleg ca au ramas prieteni....
Si, intr-o zi, tot fiul meu cel mare a venit tare vesel si ne-a spus ca a venit un nou profesor de religie si cand i-a spus ca el este "scutit" acesta a spus ceva in sensul ca parintii lui sunt "prosti si criminali".
Nu cred ca legea se poate schimba. Este ceva legat de drepturile omului si cred ca nu ne lasa Uniunea Europeana sa nu respectam aceste drepturi.
denizel spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Denizel, daca educatia religioasa n-o poate face "orice necunoscut" preot, pastor sau expert in religie, atunci cine o poate face ?
Maria
Pai, ma gandeam ca, intr-o prima faza, parintii.
Ei sunt cei care cunosc cel mai bine copilul, ei sunt cei care stiu ce trebuie spus acum, ce trebuie spus peste 2 ani si ce trebuie spus peste 5 sau 10 ani.
Parintii observa reactiile copilului la informatiile primite, ei pot explica rabdator de ce e asa si nu altfel.
De asemenea, ei sunt cei care se pot opri cand considera ca a fost spus prea mult si...asa mai departe.
Intr-o clasa cu 20-30 de copii diferiti, profesorul de religie nu are aceasta posibilitate.
In plus, el trebuie sa se conformeze unei programe, trebuie in mod obligatoriu sa atinga anumite subiecte, indiferent daca elevii sunt sau nu pregatiti sa primeasca aceste subiecte.
La orele de religie, elevii nu sunt invatati numai ca nu e bine sa fure, sa minta si sa omoare oameni. Ohoooo, au o multime de chestii despre care li se vorbeste.
Apoi, nu toti copiii reactioneaza la fel la informatia ca "Dumnezeu pedepseste copiii obraznici"
, de ex.Cand bagajul cunostintelor religioase ale parintilor s-a epuizat, atunci pot apela la un preot sau pastor, dar numai dupa ce stau de vorba cu preotul/pastorul respectiv, ii asculta mai multe predici si ii cunosc modul de abordare al diferitelor subiecte religioase.
mariamunteanu spune:
Din ce am citit rapid am inteles urmatoarele:
1. ortodoxia nu este obligatorie in scoli;
2. copiii altor culte pot frecventa orele de religie organizate de cultul respectiv;
3. ateii nu sunt obligati sa participe la aceste ore.
Singura problema ramasa este cea ridicata de Inaioana-problema discriminarii copiilor atei. Aceasta nu e vina statului si nici a bisericii, ci a oamenilor ca sunt asa cum sunt. Daca oamenii ar fi mai toleranti, nu s-ar face discriminari pe motive religioase.
Maria
mariamunteanu spune:
Denizel, e foarte frumos ce spui tu, numai ca zdrobitoarea majoritate a crestinilor romani abia de stiu ce e Pastele si ce e Craciunul.
Cu tristete imi amintesc un dialog cu o femeie nascuta la tara si care se pretindea credincioasa (traieste de 20 de ani in Bucuresti) si, cand am intrebat-o ce e Inaltarea, mi-a spus ca "duc femeile la biserica oua rosii si un cocos alb". Dar n-a stiut sa-mi spuna de ce si nici ce e cu cocosul alb.
Maria
denizel spune:
Da, ai dreptate, Maria!
Trebuie ales intre doua rele: educatia facuta de niste parinti care nu stiu mare lucru si cea facuta de profi de religie care spun ca Dumnezeu pandeste permanent si pedepseste.
Aleg totusi raul mai mic, in opinia mea: educatia facuta de parinti nestiutori, dar, poate, atenti la nevoile si reactiile copilului.
mariamunteanu spune:
Denizel, da-mi voie in continuare sa fiu neincrezatoare in privinta preocuparilor parintilor pt. asa ceva. Daca e vorba de parinti care isi invata copiii lucruri bune si le insufla principii morale de viata, fara sa aiba decat minime cunostinte de religie, ar fi bine. Poate ca nici n-ar mai fi nevoie de invatarea religiei.
Ma tem insa ca multi copii cresc in ideile insuflate de parinti si societate ca banii si alte non-valori sunt baza.
Maria
denizel spune:
Maria, eu inteleg ce spui dar, rolul religiei nu este acela de a a starpi hotia, adulterul sau lacomia.
A invata copilul sa nu fure sau sa nu minta sunt chestii elementare si au prea putin de-a face cu religia.
La orele de educatie religioasa sau in discutiile pe teme religioase, ar trebui sa se discute alte subiecte.
Din pacate, se face un melanj nereusit intre principiile morale si Dumnezeu, rezultand ceva de genul: copii, daca furati, da masina peste voi, fiindca va pedepseste Dumnezeu
.
Sau, si mai rau: copii, daca nu va ascultati parintii, ajungeti in iad, fiindca Dumnezeu asa pedepseste
.
inaioana spune:
Asa este Maria, exact cum spui.
Si mie mi se pare ciudat ca majoritatea celor care se pretind ortodocsi stiu mult mai putine decat mine despre ortodoxie.
Dar, cum spuneam si Deni, la orele respective se studiaza notiuni de liturgica, catehism si vietile sfintilor (acestea sunt cele trei module din programa, ea se gaseste pe site-ul MECT pt fiecare cult in parte. de exemplu te poti uita www.edu.ro/index.php/articles/curriculum/c539 589 /" target="_blank"> aici desi nu e vorba de manuale ci doar de planuri cadru. Manualele sunt ceva..de nedescris!
).
Daca asta ti se pare prea general, am sa spun asa : in clasa a 4-a trebuie sa poata enumera si explica Sinoadele Ecumenice, sa explice taina euharistiei si sa raspunda la intrebarea ce este constiinta.
Am dat niste exemple la intamplare.
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
ladyJ spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Denizel, da-mi voie in continuare sa fiu neincrezatoare in privinta preocuparilor parintilor pt. asa ceva. Daca e vorba de parinti care isi invata copiii lucruri bune si le insufla principii morale de viata, fara sa aiba decat minime cunostinte de religie, ar fi bine. Poate ca nici n-ar mai fi nevoie de invatarea religiei.
Ma tem insa ca multi copii cresc in ideile insuflate de parinti si societate ca banii si alte non-valori sunt baza.
Maria
Maria,daca parintii nu stiu sau nu pot sa-si invete copilul tainele unei religii,nu vad de ce s-ar sesiza statul din oficiu.
Una e sa-i vorbesti copilului despre Dumnezeu,sa-l inveti sa fie bun,sa-i explici ce e Pastele,Craciunul,etc,etc, si alta e sa-l pui sa-ti stie Sinoadele si sa-l ameninti cu pedeapsa divina.
Asta e teologie pura ce se preda in scoli,amestecata cu educatie dogmatica.

De ce se amesteca educatia cu credinta?De ce se amensteca pana la urma statul,acolo unde nu are ce cauta?Suntem laici sau nu?
Eu l-as lasa pe Dumnezeu in grija familiei,a bisericii si nu a scolii.Si fiecare familie cu religia ei,cu credinta ei,cu pasarelele ei.Ca nu suntem robotei,NU?
inaioana spune:
Maria, ce bine, a deschis cineva subiect la generale de unde am vazut un link: iata www.hotnews.ro/stiri-esential-2494574-invata-copiii-din-manualele-religie-pedeapsa-divina-calca-masina.htm" target="_blank"> manualele de religie.
Subiectul il gasesti aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=117282
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)