Religia de la scoala
Raspunsuri - Pagina 6
mariamunteanu spune:
E prea mult pt. niste copii sa stie Sinoadele si total nepedagogic sa li se insufle teama de pedeapsa divina cand ideea e ca Dumnezeu e bun si-i iubeste pe oameni, iar Iisus ii iubeste cu deosebire pe copii.
Si totusi eu nu gasesc ca studiul religiei in scoala e ceva rau, ci e o idee aplicata prost. S-ar putea organiza pt. copii in mod cu mult mai atractiv si placut care sa le deschida mintea si sa-i faca sa se simta confortabil. Pacat !
Cat despre "figurile" de prost gust care li se fac copiilor atei, asta iar e ceva urat. Din pacate cam caracterizeaza societatea romaneasca sa nu respecte orientarea celorlalti si sa se ia pe sine ca reper. Copiii fac ce aud si vad la parinti.
Maria
mariamunteanu spune:
Cum ?? Mi s-a facut parul maciuca de la primele paragrafe.
Autoarele nu sunt preoti, ci niste persoane cel putin ciudate (autori Camelia Muha, Maria Orzetic si Elena Mocanu). Nu sunt de acord cu asa ceva nici in ruptul capului. Asta nici nu e invatatura crestina, e o prostie. Este un deserviciu care li se face copiilor dar si bisericii.
Maria
inaioana spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
Este un deserviciu care li se face copiilor dar si bisericii.
Maria
Exact, Maria, ai observat excelent. Si eu m-am gandit la asta (desi daca as fi cinica as putea spune ca ma doare-n cot ba chiar e ok din punctul meu de vedere ca se intampla asa. Totusi sunt la mijloc copii nevionovati.), deserviciul cel mai mare si-l face BOR singur cu aceste mizerii de manuale (apropo, acele persoane sunt absolventi de Teologie ortodoxa, profii de religie nu sunt preoti ci ..nu's cum sa le zic..seminaristi/seminariste).
Sunt doua moduri in care poate reactiona un copil pus fata in fata cu asemenea manuale:
1. Devine indoctrinat de ideile alea si adera la Noua Dreapta
2. Conchide ca religia e o porcarie si devine ateu.
Cei mai multi, evident, aleg cea de-a doua varianta, ca nu e chiar potrivit pentru orice tip de psihic sa se faca nazi.
Prin urmare ceea ce face BOR o sa o faca sa isi piarda adepti nicidecum sa ii castige.
Chiar imi aduc aminte de o familie pe care o cunosc, credincioasa moderat care avea doua fetite care aveau notiuni religioase obisnuite, sa zice, stiau "inger, ingerasul meu" si il spuneau seara, stiau sa se inchine, lucruri de genul asta. Ei bine, dupa clasa a 4-a nu numai ca nu mai spuneau rugaciunea de seara dar detestau orice avea legatura cu biserica.
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
inaioana spune:
A, spunea cieva ca daca parintii nu stiu ce sa le explice copiilor, li se explica la scoala. Pai daca parintii nu stiu, deci nu-s ortodocsi practicanti, atunci de ce hotaraste Statul ca al lor copil ar trebui sa fie?
Ioana cu
Serghei (2 mai 2006) si
Katja (30 martie 2004)
denizel spune:
quote:
Exact, Maria, ai observat excelent. Si eu m-am gandit la asta (desi daca as fi cinica as putea spune ca ma doare-n cot ba chiar e ok din punctul meu de vedere ca se intampla asa. Totusi sunt la mijloc copii nevionovati.), deserviciul cel mai mare si-l face BOR singur cu aceste mizerii de manuale (apropo, acele persoane sunt absolventi de Teologie ortodoxa, profii de religie nu sunt preoti ci ..nu's cum sa le zic..seminaristi/seminariste).
Hei, Inaioana, Maria, ce ziceti voi aici?
Cum adica manualele fac un deserviciu BOR? Pai, asta e doctrina BOR :-). Pura si nealterata :-)
Si, nu zic eu asta. Asta o tot zic practicantii religiei ortodoxe, practicanti care stiu asta de la marii si cunsocutii preoti ortodocsi si sfinti ortodocsi.
Daca veti deschide din cand in cand Sufletul credintei, va veti convinge de asta.
Pai, va dati seama! Daca in manualele astea s-ar aduce cea mai mica atingere doctrinei ortodoxe (adica, religiei majoritare!!!), ar zbura toate pe fereastra intr-o secunda :-).
Bani la buget sunt
mariamunteanu spune:
Ba eu totusi cred ca aceste manuale fac deservicii si bisericii - cu asemenea lucruri nu atragi credinciosi, ci ii respingi. Sperii copiii, ii faci sa se simta vinovati si sa se teama. Este o prezentare eronata a insasi doctrinei crestine care se bazeaza pe iubire si pe sansa oricarui pacatos de a dobandi iertarea divina prin credinta si fapte bune. E foarte simplu. Eu vad altfel lucrurile, as prezenta altfel religia, intr-un mod placut care sa incurajeze copiii. Sa ameninti copiii ca ii calca masina daca fac pacate, e cea mai mare tampenie pe care am auzit-o si nu pot decat sa ma opun unor asemenea enormitati.
Stiti de ce sunt pt. predarea religiei in scoli in principiu ? Pt. ca sunt extrem de putini parintii care stiu cum si au interesul sa le explice copiilor anuminte lucruri pe intelesul lor pt. a le deschide mintea, nicidecum pt a-i indoctrina. Eu am crescut in spiritul acesta si pot spune ca mie credinta mi-a adus multe beneficii spirituale, m-a format ca om echilibrat care respecta valorile. Sigur ca nu e obligatoriu, poti educa niste copii foarte bine si in lipsa religiei, dar daca are (rectific - daca ar avea) cine s-o faca in mod inteligent, de ce nu ?
Maria