Viata in Germania (48)
Raspunsuri - Pagina 17
tinatache spune:
multumim de urari, am avut si party si sunt multumita de cum a fost. Am facut un tort ursulet, din 2 Marmorkuchen rotunde, pot sa va spun ca au papat micutii aproape tot, nici nu ma asteptam! La ziua Andrei m-am chinuit cu Käsekuchen si Schoko-Kirsch-Kuchen, si n-am prea avut succes, mi-a ramas o gramada. Asa ca de-acuma Marmorkuchen scrie pe Geburtstagparty.
Si a primit o gramada de cadouri frumoase, abia l-am lamurit sa mearga la culcare, ne-a ramas sa mai montam si maine.
nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 4 ani... cu bune si rele, bune in privat, rele pe plan profesional:((
angelinajoli, singurul sfat ce-mi vine in minte, daca ai intentii serioase, este sa-ti aduci baiatul cat mai repede aici, cu cat amani cu atat ii va veni mai greu sa se acomodeze. Va avea nevoie probabil de 1 an de acomodare, nu stiu daca il primeste la scoala fara o boaba de germana. Tu in ce dom. iti cauti job?
o seara placuta!
-----------------------------------------------
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
helbi spune:
quote:
Originally posted by angelinajoli
Fetelor eu am o problema ca fiul meu are deja 6 ani si inca nu merge la scoala.Nici la gradinita nu a fost pt ca m-au innebunit ai mei sa-l mai las in grija lor.Acum eu stau in Germania cu prietenul meu cu care vreau sa formez o familie.Il aduc si pe pici aici dar o sa fie o mare problema cu limba germana el nestiind-o deloc.Vreau sa va mai spun ca nici cu scrisu nu prea vrea.Inca ii place sa se joace cu masinutele si nu are stare deloc.Cum sa procedez pt ai fi mai simplu si pt a se putea integra mai usor? Eu de exemplu sunt de 9 luni aici si deabia de 2sapt. am inceput cursul de integrare si sunt in grupa din mijloc.Inteleg limba destul de bine dar cu vorbitu le mai incurc.Mai este cineva in situatia asta?Daca da cum a-ti procedat?
hey!
In primul rind, cit de sigura esti ca poti aduce copilul aici? Ai acordul tatalui?
In al doilea rind, intereseaza-te de o gradinita unde sa-l dai 1 an de zile. Va fi in grupa pregatitoare, si ar trebui sa mearga la Vorschule. Asta l-ar ajuta enorm.
Apoi,ti-am citit primul mesaj........depinde de ce vrei sa faci aici? Daca vrei Putzfrau, Zimmermädchen, pe la vreun magazin, cred ca ai sanse si acum, dupa doar 9 luni de Germania. Daca vrei mai mult, invata intai limba si inarmeaza-te cu rabdare. Suntem aici fete venite de mai multi ani, care inca nu ne-am gasit ceva de lucru. E f. adevarat ca, nici n-am vreu Putzfrau.....ca asta gaseam de mult.
Deci, ia-o usor si vezi care itzi sunt prioritatile. Nu e usor, dar nici imposibil.
Mult succes!
angelinajoli spune:
Multumesc foarte mult pt raspuns helbi.Eu m-as multumi cu orice pt inceput.Mai incolo as vrea totusi sa incerc la un spital pt ca am ausbildung als Krankenschwester.
helbi spune:
Angelina, invata limba bine si apoi, ai sanse in meseria ta. Pt inceput, poti cauta si la bucatarie (la un hotel de ex, sau restaurant), undeva unde nu ai contact direct cu clientul, dar ai totusi posibilitatea de a mai auzi limba germana.
Asculta mult TV-ul, radio........
DidiAlex spune:
quote:
Originally posted by Miriluta
Mandra mea face 5 ani pe 19 si trebuie sa ii fac tort. Plus ca acum ceva timp m-am inscris pe lista cu parinti care vin la gradi sa coaca Plätzchen cu copiii, tot pe 19 . Pe 18 ne mutam si voi fi ingropata cu treburi pana la urechi, asa ca dati-mi si mie o retata rapida de Plätzchen, care sa nu imi ocupe prea mult timp cu dracii de la gradinita.
Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007)
Miriluta, nu am facut pana acum nici o Plätzchen, dar zilele trecute m-a servit cineva cu cateva, si mi-au placut. Asa ca i-am cerut-o pe mail reteta si ti-o redau copy-paste.
500gr. faina: 300gr. unt, 200 gr. zahar, 4 galbenusuri, coaja de la 1 lamaie bio rasa, 1 lingura rom, 2 pachetele zahar vanilat.
Coca se amesteca repede - toate ingredientele si se pune la frigider aprox. 1 ora. se fac forme si se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte. cuptorul la 200grade, se lasa 10-12 minute
Imi aduc aminte, ca anu trecut s-au scris pe subiect mai multe retete. Daca o sa am timp (lucru rar)o sa iti scriu link-urile.
La multzi ani! sa va traiasca Miruna
livia spune:
feteleee ajutor am nevoie de ceva informatii despre politica/putina istorie...ceva gen rezumatul rezumatului...
multumesc mult -mult!
angelinajoli spune:
Imi cer scuze tinatache am vazut tarziu ca m-ai intrebat ceva dar raspunsul meu este vreau sa lucrez macar ce, sa pot sa-mi aduc copilul aici si sa ma descurc cu el.Mai am o intrebare:Eu am ceva drepturi ca lebenspartner(Lebensgefaehrtin)?Iar copilul meu?Adica am citit undeva ca ar trebui sa primeasca ceva alocatie,asa este?Si gradinita ma v-a costa in functie de ce venituri realizam?Si inca ceva:cum ii fac asigurare de boala?Specific ca nici eu nu mai am,pana acum am avut din aia de calatorie facuta in Ro si am tot prelungit-o.Despre tatal copilului ce pot sa va spun decat ca nu are interes fata de copil,copilul l-am crescut cu ajutorul parintilor mei,si eu m-am incapatanat si nu i-am cerut nimic,de groaza tribunalelor.Daca el nu vrea de buna voie sa-si ajute copilul, interesandu-l numai distractile,femeile si bautura,este un Dumnezeu sus si ne vede pe toti!
tinatache spune:
angelina, chiar daca nu il intereseaza, tot ai nevoie de acordul lui scris ca sa scoti copilul din tara. E posibil sa nu te intrebe nimic la granita dar... e un risc. Sotul meu a fost cu copiii in tara si nu l-a intrebat nimeni nimic, dar are domiciliu aici. Oricum, avea procura la el cum ca eu sunt de acord sa se plimbe cu ei.
Nu ma pricep la drepturile partenerilor, cel mai bine ar fi sa intrebi al Biroul pt Straini. Tu ai drept de munca?
Stiu doar ca daca ati fi casatoriti treaba ar fi simpla, ai asig. si drept de munca.
Ca sora medicala cred ca ai mari sanse, se cauta mai ales la ingrijire de batrani. La mine in sat este un azil unde e o romanca, nu stiu ce e exact dar un sef de sectie sau asa ceva tot e. Eu stau in Vaterstetten/München.
Sarbatori fericite!
PS: am fost ne-am taiat singuri bradutzuuu!!!
-----------------------------------------------
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut
osolita spune:
Livia scriu aici ca poate intereseaza si pe altcineva.
Politica:
-Bundespräsidentul: Horst Köhler, e ales pe 5 ani de catre Bundesversammlung
-Bundeskanzlerul e in acelasi timp si Regierungschef, ales de Bundestag, el alege ministrii(Bundeskabinetul)
-primul Bundeskanzler a fost Konrad Adenauer, singurul Bundeskanzler care a luat premiul Nobel e Willy Brandt
-Bundestagul e ales direct de catre popor (de fapt jumatate din parlamentari sunt alesi direct, jumatate sunt pusi pe listele partidelor). Nr. de parlamentari conform legii e 598 dar exista posibilitatea sa fie depasit (asa numitele Ueberhangmandate), momentan sunt 15 astfel de mandate, astfel ca numarul de parlamentari e acum 613.
-Bundesratul e format din reprezentantii celor 16 landuri, membrii lui sunt de obicei Ministerpräsidentii landurilor respective.
-cateva nume de ministrii e bine de stiut(de ex. Olaf Scholz la munca, Wolfgang Schäuble la interne, Ursula van der Leyen la familie/frauen/senioren/jugend, Ulla Schmidt la sanatate), cine e Vizekanzlerul (Frank Steinmaier) si cine e seful Bundeskanzleramt-ului(Thomas de Maiziere)
Geografie:
- cele 16 landuri + capitalele lor. Fii atenta ca la Hessen capitala nu e Frankfurt ci Wiesbaden. Daca te pune sa numesti cateva alege Bremen, Hamburg, Berlin ca au capitale simple de tinut minte :)
- tarile vecine
- cateva nume de rauri(Elbe, Rhein, Donau, Main) si munti(Harz, Taunus, Schwarzwald, Teutoburger Wald, Rhön).
Istorie:
-prima republica : Weimarer Republik 1918-1933
- din 1933-1945 dictatura, partidul de la conducere NSDAP(Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei)
- 8 Mai 1945 - capitularea+ sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial
- din 1949 DDR si BDR
- 1961 construirea zidului Berlinului
- 19.11.1989 cade zidul Berlinului
- 3.10.1990 unirea DDR + BDR
Alte intrebari:
-care sunt culorile steagului si cum sunt ordonate: schwarz, rot si atentie! gold
- primele 2 strofe din imn: Einigkeit und Recht und Freiheit
Für das deutsche Vaterland
ceska777 spune:
ZUZUNAKI,
imi pare rau ca nu ai vazut sau ai ignorat mesajul meu!!!!
Ceska, 36 sapt+ cu Benji
AMR 4 Saptamani
http://community.webshots.com/user/ceska7777
"http://good-times.webshots.com/album/561697157hgLgwB" Astia suntem noi!
http://good-times.webshots.com/album/561775274ODmgfZ Cununie civila