Viata in Germania (48)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

quote:
Originally posted by Miriluta

Fie-mea face engleza si germana. Nu sunt cursuri propriu-zise ci o parte din educatoare sunt vorbitoare native de lb engleza, care vorbesc numai in engleza cu copiii. Invata multe cantecele si poezioare si chiar vorbeste binisor. Multi dintre copii provin din familii bilingve si parintii vorbesc cu ei acasa si o a treia limba (olandeza, franceza, rusa..) La noi, a treia limba e romana dar partea proasta e ca mandra nu spune mai nimic pe romaneste, desi si eu si tac'su vorbim acasa numai romaneste. Si atunci cand zice ceva pe romaneste, are un accent tare caraghios.

Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007)

Miruna, sa inteleg ca la gradinita fiicei tale se vorbeste si Engleza de catre educatoare? Ar fi bine daca in toata Germania ar exista chestia asta. Care este limba a 3-a la voi in afara de Germana, Romana? Nu inteleg de ce lb Romana e a 3-a la voi. O vorbiti mai rar sau in alta ordine?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

Copiloi, merci pentru vot, era sa lesin, de fapt inca nici acum nu mi-am revenit complet...

Laura cu
LARA (10.05.04)& LOUISA(20.04.07)

Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

quote:
Originally posted by Lauraa

Copiloi, merci pentru vot, era sa lesin, de fapt inca nici acum nu mi-am revenit complet...

Laura cu
LARA (10.05.04)& LOUISA(20.04.07)

Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom

Mai bine te atentionam inainte, ca sa nu fie socul prea mare

Nah, eu am votat burtici acolo, nu postari

Hai noroc

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by Amonar

quote:

Fie-mea face engleza si germana. Nu sunt cursuri propriu-zise ci o parte din educatoare sunt vorbitoare native de lb engleza, care vorbesc numai in engleza cu copiii. Invata multe cantecele si poezioare si chiar vorbeste binisor. Multi dintre copii provin din familii bilingve si parintii vorbesc cu ei acasa si o a treia limba (olandeza, franceza, rusa..) La noi, a treia limba e romana dar partea proasta e ca mandra nu spune mai nimic pe romaneste, desi si eu si tac'su vorbim acasa numai romaneste. Si atunci cand zice ceva pe romaneste, are un accent tare caraghios.

Miruna, sa inteleg ca la gradinita fiicei tale se vorbeste si Engleza de catre educatoare? Ar fi bine daca in toata Germania ar exista chestia asta. Care este limba a 3-a la voi in afara de Germana, Romana? Nu inteleg de ce lb Romana e a 3-a la voi. O vorbiti mai rar sau in alta ordine?

Ramona,
scuze ca ma bag dar personal nu mi se pare deloc o idee buna sa li se vorbeasca si o a doua limba.Nu vorbesc de gradinita Mirunei,ci asa in general,cum ai sugerat tu.
Multi copii incep sa invete germana la gradinita
si o vorbesc cel mai mult acolo,daca ar vorbi si o a doua limba acolo,germana ar cadea pe locul 2 sau ma rog,nu ar fi asa buna.Si germana e limba in care se studiaza aici,e o limba destul de grea si pt a-i ajuta mai mult pe micuti,s-au introdus cursurile de Sprachvörderung.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Gata, mi-a trecut spaima cu gradinitza, chiar ca pare cel mai usor acum dupa ce am citit si auzit atatea pareri !!

Dupa sarbatori se apuca al meu sa-si caute un aranjament macar temporar, sa vedem ce gaseste si unde, poate intr-un an ajungem toti acolo.

Aici in romania sunt si 30 de copii la o educatoare (la stat) si la particulara sunt 12-14 la o educatoare plus o ingrijitoare. Educatoarea are studii de specialitate, ingrijitoarea nu, ingrijitoarea ii ajuta mai mult cu masa si cu treburile administrative (pipi, kk, spalat pe maini, pe dinti, schimbat in pijamale si inapoi in haine de strada), are si ea saraca o gramada de treaba de facut, fara ea educatoarea n-ar mai apuca sa faca nici o activitate ca lumea.
La stat mi se pare ca au o ingrijitoare la mai multe grupe, e si mai rau.
Al meu, la gradi particulara are program de la 7 dimineata pana la 18 (da, 11 ore, am eu un aranjament special pt ca am avut o sarcina foarte grea cu asta mic si nu puteam sa fac nimic, daramite sa ma tin dupa Victor) cu toate mesele incluse, cu lb germana si lb engleza incluse - profesori (desi mie imi pare rau ca am acceptat sa mearga si la engleza pt ca a inceput sa amestece germana cu engleza), cu ore de dans cu profesor si ore de actorie cu un actor. Pt cadouri si serbari noi platim separat o taxa.
Alte gradi particulare in Bucuresti sunt chiar mai scumpe decat a noastra.

Andries

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Andries
engleza), cu ore de dans cu profesor si ore de actorie cu un actor. Pt cadouri si serbari noi platim separat o taxa.
Andries

Asta mi se pare super!Fiica-mea e pasionata de teatru,vrea sa se faca actrita .Si asta ne zice de 2 ani .In fine...mai vedem!

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Miriluta spune:

quote:

La noi romana e a treia limba pentru ca o aude cel mai putin. Cand ne vedem cu prietenii vorbim engleza, la gradinita se vorbeste engleza si germana, romana aude doar cateva ore pe zi la noi acasa. Oricum la fie-mea limba primara e germana.
Alina, ai oarecum dreptate, poate fi confuz pentru copii dar nu e o regula. Din ceea ce am vazut, in general, germana e pe primul loc peste tot, indiferent ca o invata sau traiesc in familii in care se vorbeste si o a doua limba. Cunoastem o familie de englezi al caror baietel, desi merge la gradi bilingva si acasa se vorbeste numai engleza, la el limba primara e germana si la fel se intampla si cu prieteni de-ai Mirunei care provin din familii vorbitoare de engleza.
Mie mi s-a parut important ca Miruna sa invete si engleza pentru ca noi intram in contact cu multe familii vorbitoare de alte limbi decat romana sau germana si comunicam in engleza, asa ca imi doresc, pe cat posibil ca si ea sa cunoasca sau macar sa inteleaga engleza.

Mergi la inceput

quote:

quote:

La noi romana e a treia limba pentru ca o aude cel mai putin. Cand ne vedem cu prietenii vorbim engleza, la gradinita se vorbeste engleza si germana, romana aude doar cateva ore pe zi la noi acasa. Oricum la fie-mea limba primara e germana.
Alina, ai oarecum dreptate, poate fi confuz pentru copii dar nu e o regula. Din ceea ce am vazut, in general, germana e pe primul loc peste tot, indiferent ca o invata sau traiesc in familii in care se vorbeste si o a doua limba. Cunoastem o familie de englezi al caror baietel, desi merge la gradi bilingva si acasa se vorbeste numai engleza, la el limba primara e germana si la fel se intampla si cu prieteni de-ai Mirunei care provin din familii vorbitoare de engleza.
Mie mi s-a parut important ca Miruna sa invete si engleza pentru ca noi intram in contact cu multe familii vorbitoare de alte limbi decat romana sau germana si comunicam in engleza, asa ca imi doresc, pe cat posibil ca si ea sa cunoasca sau macar sa inteleaga engleza.

Mriluta,
Categoric ca la majoritatea copiilor de-aici,dupa ce merg in colectivitate,germana devine prima limba.
Eu nu ma refeream atit la confuzia limbilor ci la calitate adica accent,vocabular,gramatica.Vorbind 2 limbi la gradinita,categoric nu pot fi ambele la aceeasi calitate ca si cind ar fi doar una,chiar daca doamnele educatoare isi dau tot interesul,efectiv mi se pare ca nu e timp sa se puna accentul pe calitatea germanei vorbite.Deja la Vorschule,calitatea germanei mi se pare esentiala.
Eu am tinut neaparat ca fiica-mea sa vorbeasca romana,nu am facut nu stiu ce eforturi in acest sens ci doar i-am oferit material mult si antrenament...pe linga faptul ca am toata familia in Ro,m-as fi simtit eu corigenta in meseria de mama daca nu as fi reusit,consider ca si pe mai departe,tot sprijinul si prietenia pe care i le ofer au valoare maxima daca i le impartasesc in romana.Sigur,e o optiune personala si nu-mi permit sa judec sau sa critic alti romani ai caror copii nu vorbesc romaneste,e optiunea fiecaruia despre prioritatile lingvistice ale copiilor.

Gata,am terminat cu filozofelile,ma duc la cantina!

Alina

Mergi la inceput

Alina
Am citit despre acest subiect, multilingvitatea la copii (articole Olandeze). Este posibil pt un copil sa invete si 4 limbi concomitent daca se face dupa o anumita structura. Ceea ce am citit e ca ar fi important ca fiecare limba sa fie invatata de catre un nativ, sa se foloseasca in aceleasi contexte si aiba o structura foarte bine determinata.
Faptul ca multi copii nu au ca limba materna Germana nu cred ca este un motiv pt a limita numarul de limbi care se pot invata. Daca la gradi se pune accentul pe limba Germana, copiii vor simti acest lucru si va merge totul de la sine. Eu raman la parerea ca e bine.
Si in Olanda exista bla-blaul despre copiii Turcilor si a Marocanilor care au probleme la scoala din cauza lb Olandeze. Statul spune ca TOTI copiii straini trebuie "prelucrati" si ca vezi Doamne din cauza ca vorbesc acasa limba lor nu isi insusesc lb Olandeza ca lumea. Bullshit. Cunosc familii de Europeni din Est carora copiii vorbesc perfect (pt varsta lor) cele doua limbi, deci ei nu au probleme la scoala. O cunostinta Cehoaica (jurnalista, de profesie) si-a crescut singura fiica, fara tata, si a invatat-o concomitent Olandeza si Ceha (deci nu prima data una si dupa aceea alta). Fata nu are pic de accent in Olandeza. Ea e exemplul meu.
Chiar nu vad care e diferenta intre a invata 2 limbi sau 3 limbi concomitent.Copilul va stabili de la sine limba Germana ca fiind dominanta.

Mergi la inceput

quote:

quote:

Ok, acum am inteles. Vroiam sa raportez situatia mea la a voastra pt ca si noi avem 3 limbi. Acasa eu vorbesc cu baiatul meu Romana, cand vine tati acasa pe la 7 seara si in weekend eu vorbesc cu tati Olandeza si cu baiatul Romana. Tati vorbeste cu baiatul numai Olandeza. De la 2 ani va intra in contact cu Germana la gradi. Il voi duce pt 4 ore pe zi deocamdata. Deci el va auzi Germana numai la gradi. Probabil ca de la vreo 4 ani il voi duce mai mult la gradi....dar pana atunci isi va face prieteni de joaca nemti..asa ca Germana va deveni lb dominanta.

Cred ca mai este cineva in situatia asta..HELBI parca....Helbi, ne spui cum e la tine?

Mergi la inceput