Viata in Germania (48)
Raspunsuri - Pagina 14
angelinajoli spune:
Cine ma ajuta si pe mine?Sunt din februarie aici si inca nu mi-am gasit nici un job,nici limba nu o vorbesc foarte stralucit si mai am si o gramade de alte probleme.Locuiesc cu prietenul meu care e neamt nascut in Ro si e aici din 91.Eu am un copil de 6 ani si 4 luni care se afla inca in Ro cu ai mei.Vreau sa merg de Sarbatori in Ro sa-i fac Pasaport si sa-l aduc aici dar nu stiu cum o sa ma descurc mai departe.Eu diabia acum am primit dreptul de a face cursul de integrare si am inceput de 2 saptamani scoala care este doar 9 ore pe sapt.Norocul meu a fost ca am putut sa o primesc gratuit ca altfel nu stiu cum o faceam.Daca poate cineva sa imi dea si mie un tipp despre un job prin munchen sau chiar pe langa.Eu locuiesc in Dachau.Prietenul meu se afla de 1an si jumate in divort cu fosta lui sotie si are foarte multe probleme din cauza asta si nu prea ma poate ajuta cu multe.
helbi spune:
Zuzu, noi nu mai suntem la gradi, dar in gradi la care a fost Bianca erau 2 educatoare la 20 copii si destul de des aveau pe linga si o practicanta.
Miriluta spune:
Mai fetelor, cum naiba platiti doar atat la gradinita????Deja ma apuca nervii cand ma gandesc ca noi platim 282euro pe luna pentru 8 ore/zi si cand fie-mea statea 10 ore, plateam 324euro
Cat despre locuri la gradi, cred ca depinde si de noroc si de zona si de oras.
misha-germ spune:
Cum de platiti atat fetelor, eu platesc 35e pe luna, ca am 3 copii...dar si daca aveam 2, mai mult de 80 nu plateam..ma speriati ce sume dati voi la gradi, si al meu sta de la 8-14, le da o masa gratuit miercurea, nu mai zic de cadouri de craciun si paste gratis...traiesc in alta lume eu???
miki-mami de trei muschetari!
DidiAlex spune:
Andries, copii se vor adapta cel mai usor. Iar tu ii vei gasi loc la cresa si la cel mik pt ca vei fi obligata sa mergi la cursurile de germana. Si astia au prioritate.
Miriluta, s-ar putea ca tu sa platesti mai mult pt ca fetita ta merge pe 2 limbi, nu? Asta e o parere de parerista p'aici.
Io sunt multzumita de gradi si eram si mai multzumita de cresa. Acum e in acelasi loc dar nu e limitat ca la krippe.
Erau 8-10 copii si 2 educatoare.
Am o gradi pe strada mea, program scurt dar nu l-as muta chiar daca am 20 minute de mers pe jos.
Edit: Mihaela, dupa al doilea copil la gradi se calculeaza in minus, la primu nu.
Miriluta spune:
Nu are legatura cat platesc cu bilingvismul...suma e stabilita de cei de la Jugendamt in functie de venit ssi de numarul de ore. In banii astia intra deci, cele 8 ore, mic dejun si pranz, gustare la ora 15 si inca una pe la 17:30 pt copii care stau pana mai tarziu. Toti copii primesc cadouri de la mos sau de ziua lor, dar totusi fata de ce ziceti voi, parca eu platesc cam mult.
Hmmm, mai ca imi vine sa ma mut in alt land.
La fie-mea la gradi e o educatoare si o practicanta la 12 copii. Nu sunt neaparat impartiti pe grupe, la modul ca, la ora de muzica pot fi si copii de 5 ani dar si pitici de 2 ani. Unele chestii se fac intr-adevar pe criteriu de varsta.
La Krippe nu stiu cum e ca fie-mea a mers la Tagesmutter.
zuzunaki spune:
Multumesc pentru raspunsuri
Mie sincer mi se pare f putin sa fie doar 2 educatoare la 25 copii.Pur si simplu nu au cum sa se ocupe cum trebuie de atatia copii.Bine ca exista si private si pot sa iau si varianta asta in calcul.Plus ca la cea privata primesc si de la 1 an,si as putea s-o duc si pe Sofi 1zi-2 /sapt pt socializare.In fine,voi vedea cand merg si la cea privata si atunci ,in functie si de buget, vom decide ce facem.
Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu
STUTTGART CAMPIOANA!!!
Alina spune:
quote:
Originally posted by Miriluta
Nu are legatura cat platesc cu bilingvismul...suma e stabilita de cei de la Jugendamt in functie de venit ssi de numarul de ore. In banii astia intra deci, cele 8 ore, mic dejun si pranz, gustare la ora 15 si inca una pe la 17:30 pt copii care stau pana mai tarziu. Toti copii primesc cadouri de la mos sau de ziua lor, dar totusi fata de ce ziceti voi, parca eu platesc cam mult.
Hmmm, mai ca imi vine sa ma mut in alt land.
La fie-mea la gradi e o educatoare si o practicanta la 12 copii. Nu sunt neaparat impartiti pe grupe, la modul ca, la ora de muzica pot fi si copii de 5 ani dar si pitici de 2 ani. Unele chestii se fac intr-adevar pe criteriu de varsta.
La Krippe nu stiu cum e ca fie-mea a mers la Tagesmutter.
Mami de Miruna (19.12.2002) si Henrik (30.08.2007)
Miriluta,
Pai daca ai mai multe mese in plus,posibil de aceea sa fie mai scumpa.Eu am zis ca nu avem decit prinzul,mic dejun(maninca ceva acasa si bea lapte) si gustarile i le pun in paketel dar mie imi convine de minune asa pt ca stiu exact ce maninca(paketelul tre'sa fie doua cutii:una cu sandwich cu ce o fi dar fara dulciuri,una cu fructe si legume)si ii pun exact cam cit stiu eu ca are nevoie.In plus,fii-mea e modelul meu,mofturici la mincare .
Ce limbi face?Aici este curs de engleza si unii cop ii il fac,mai costa vreo 30-40 in plus.Eu nu am dat-o,ne concetram f bine pe cele 2 limbi si cred ca deocamdata e suficient.
Caoduri de la mos primesc si ei dar nu chestii scumpe,de obicei fructe multe si ceva dulciuri iar de ziua lor,de obicei,un joculet si alte chestii "bastel"de ei.
Grupele sunt de maxim 20(de obicei 18),au doua educatoare si un practicant,in permanenta.
Noi platim pina la 17,150 dar pina la 14 ar fi cu 15 euro mai ieftin.
Zuzu,da,e mult 2 educatoare la 25,fara practicante.La noi,ne-au spus de o mie de ori pe la sedinte ca nici nu le da voie Primaria(e gradinita Primariei)sa faca grupe mai mari de 20,ca nu stiu unde scrie ca nu tre'sa fie mai mult de 20,etcetc.
Poate mai auzim si preturi de cresa,is si eu curioasa.Firma unde lucreaza sotul meu a deschis o cresa pt copiii angajatilor,cresa e mare,foarte frumos amenajata,etc si primim mereu oferta de loc(bine,inca nu-i cazu )dar pretul e spre 300,cu mese.
Alina
Miriluta spune:
Fie-mea face engleza si germana. Nu sunt cursuri propriu-zise ci o parte din educatoare sunt vorbitoare native de lb engleza, care vorbesc numai in engleza cu copiii. Invata multe cantecele si poezioare si chiar vorbeste binisor. Multi dintre copii provin din familii bilingve si parintii vorbesc cu ei acasa si o a treia limba (olandeza, franceza, rusa..) La noi, a treia limba e romana dar partea proasta e ca mandra nu spune mai nimic pe romaneste, desi si eu si tac'su vorbim acasa numai romaneste. Si atunci cand zice ceva pe romaneste, are un accent tare caraghios.
Miriluta spune:
Mandra mea face 5 ani pe 19 si trebuie sa ii fac tort. Plus ca acum ceva timp m-am inscris pe lista cu parinti care vin la gradi sa coaca Plätzchen cu copiii, tot pe 19 . Pe 18 ne mutam si voi fi ingropata cu treburi pana la urechi, asa ca dati-mi si mie o retata rapida de Plätzchen, care sa nu imi ocupe prea mult timp cu dracii de la gradinita.