Viata in Germania (48)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Multumesc foarte mult!

Macar orientativ e bine sa stiu niste preturi (eu in ro platesc gradinita particulara 850 roni si cresa particular am platit 1200 roni, cresa mi s-a parut extrem de scumpa pentru ceea ce oferea, dar nu aveam de ales).

In Germania exista an obligatoriu la gradinita? Exista anul acela "pregatitor" obligatoriu? Si daca nu exista an obligatoriu, exista posibilitatea inscrierii unui copil la o gradinita unde sa se acomodeze cu limba?

In principiu problema mea e simpla (si complicata in acelasi timp ), am un baietel de 3 ani jumatate si un altul de nici doua luni, daca eu vin in Germania vara viitoare, Victor va avea 4 ani jumatate si ii vor ramane doi ani sa se acomodeze pentru scoala primara, dar daca mai intarzii poate nu ii mai ramane timp suficient pentru acomodare?

Imi e foarte greu sa-mi imaginez cel mai bun scenariu pentru ei...

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by Andries

Multumesc foarte mult!

Macar orientativ e bine sa stiu niste preturi (eu in ro platesc gradinita particulara 850 roni si cresa particular am platit 1200 roni, cresa mi s-a parut extrem de scumpa pentru ceea ce oferea, dar nu aveam de ales).

In Germania exista an obligatoriu la gradinita? Exista anul acela "pregatitor" obligatoriu? Si daca nu exista an obligatoriu, exista posibilitatea inscrierii unui copil la o gradinita unde sa se acomodeze cu limba?

In principiu problema mea e simpla (si complicata in acelasi timp ), am un baietel de 3 ani jumatate si un altul de nici doua luni, daca eu vin in Germania vara viitoare, Victor va avea 4 ani jumatate si ii vor ramane doi ani sa se acomodeze pentru scoala primara, dar daca mai intarzii poate nu ii mai ramane timp suficient pentru acomodare?

Imi e foarte greu sa-mi imaginez cel mai bun scenariu pentru ei...

Andries

Andries,
Da,anul de "prescolar"e obligatoriu.
Baietelul mare stie germana?A facut gradi particulara in limba germana?
In vara am cunoscut un baietel de virsta fetei mele(aprox 5,6ani)care era la gradinita germana in Brasov si care vorbea limba bine spre f bine,avea si meditator acasa,parintii nu o vorbesc dar o exersa cu sora lui de 12 ani.Fiica-mea s-a inteles de minune cu el .
Daca nu stie limba,invata destul de usor si rpd la gradinita.

Depinde in ce zona esti.Aici,in München,e foarte greu cu gradinitele, loc primesti de la 3 ani doar daca copilul e prescolar are prioritate.Daca parintii lucreaza,copilul primeste loc pina la maxim 17,daca nu ,pina la maxim 14.Cu cresa la fel,locuri f greu si doar daca ambii parinti lucreaza.Acum nu stiu daca situatia e tot cea din 2001 dar atunci trebuia sa te inscrii pe lista de asteptare inca de cind bb era in burta.

Noi platim gradi 150 pina la ora 17,cu masa de prinz,inclusiv.In rest,primeste pachetel de acasa.La inceput de an mai dam vreo 2 euro pt bauturi(apa,suc de mere,lapte bio),vreo 22 pt material didactic si 2 euro pt copiile xerox(primim zilnic informatii despre activitatile ce se fac,primim poeziile,cintecelele,jocurile,tooot).

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Alina, hai sa n-o speriem, ca nu-i peste tot la fel. Uite pe langa München treaba sta cu totul altfel, am primit 2 locuri in mijlocul anului (aprilie), cu programul la alegere. Mie mi se pare ca lucrurile s-au mai schimbat de cand cu legea noua. Aici nici taxa nu e in fct. de venit, dam 300€/luna pt 2 copii pana la ora 14.00.
Nici cand am stat in München nu am avut probl., am primit si loc de cresa, chiar foarte buna, dar e drept ca eram inscrisa la facult., altfel nu primeam.
Andries, unde vreti sa veniti, in ce zona? Am inteles ca in nord e mai simplu, dar e numai din auzite.

-----------------------------------------------
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Neata'

Nici eu nu stiu unde vrem sa venim, ca ne-a traznit abia acum 3 zile, cand husbandul a facut o criza de alergie de la poluarea din Bucuresti cu edem glotic si toate cele, de credeam ca o sa-si faca hemisuccinat pe vena, altfel moare, din fericire cu o doza mare de claritine si efedrina a inceput sa respire cat de cat...e cumplit, e o mare porcarie si-o mare bataie de joc, stai o ora, doua ore, poate si trei ore blocat in trafic, masina langa masina, politia nu face nimic, smogul se aduna in ceata ca intr-o suspensie, iesi afara si vii cu hainele imbacsite de fum si mizerie, eu daca vreau sa ies din cartier pana la spital de exemplu, pentru o distanta de 10 km trebuie sa-mi iau cel putin o ora marja de siguranta.

Ma rog, una peste alta, el a zis ca nu mai suporta si ca vrea inapoi in Germania (a venit in ro acum 8 ani) ca-si baga piciorul si ca vindem tot si ne mutam. Eu sincer imi gasesc de lucru oriunde intr-o tara industrializata, depindem insa de el, de cum isi va gasi job si unde.

Si ieri seara ii spuneam ca daca e sa plecam, trebuie sa plecam maxim in 2008 sa-i mai ramana si lui Victor timp sa se acomodeze cu limba, el invata germana la gradi e adevarat, eu nu inteleg nimic din ce mai trancane el cu ta-su, dar in mod evident nu o stie la fel ca pe romana, eu daca-mi pun ambitia in juma' de an vorbesc, pentru ca eu vb fluent engleza si franceza si am antrenament la invatat limbi straine, dar offf... mai si nu de bani ma vait in romania, ci de bataia de joc generalizata pe care o gasesti la fiecare colt de strada, peste tot...

Andries

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Fetelor, acum ca venii vorba de gradi si cresa in germania, imi pare bine sa citesc si eu informatiile voastre. Aici in satul nostru se dau copiii,in principiu, de la 3 ani. Nu am intalnit inca mamici care sa-si dea copiii mai devreme, dar nici una nu lucreaza....Eu vreau sa-l dau pe Kailan de la 2 ani, deci din mai anul viitor. Sefa de la gradi mi-a spus ca in principiu e posibil dar NUMAI daca sunt locuri, adica daca nu sunt toate ocupate de copii de la 3 ani. Deci e chestie de noroc...Mie mi se pare aproape vital pt ca eu nu vorbesc Germana iar Kailan trebuie sa o invete. Asa ca cu cat mai repede cu atat mai bine...Ce ziceti, o va invata numai de la gradi daca eu nu o vorbesc inca?

In alta ordine de idei...cine pleca de sarbatori in Romania? Noi plecam pe 15..de abia astept!
Daca nu mai intru pe aici, va doresc la toate SARBATORI FERICITE cu familia si sa ne intalnim intr-un an mai bun, mai CALD :-) si mai prietenos!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lauraa spune:

fetele, ce e Scharlach?

Laura cu
LARA (10.05.04)& LOUISA(20.04.07)

Nur tote Fische schwimmen mit dem Strom

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hcclara spune:

scarlatina...

Claudia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

quote:
Originally posted by tinatache

Alina, hai sa n-o speriem, ca nu-i peste tot la fel. Uite pe langa München treaba sta cu totul altfel, am primit 2 locuri in mijlocul anului (aprilie), cu programul la alegere. Mie mi se pare ca lucrurile s-au mai schimbat de cand cu legea noua. Aici nici taxa nu e in fct. de venit, dam 300€/luna pt 2 copii pana la ora 14.00.
Nici cand am stat in München nu am avut probl., am primit si loc de cresa, chiar foarte buna, dar e drept ca eram inscrisa la facult., altfel nu primeam.
Andries, unde vreti sa veniti, in ce zona? Am inteles ca in nord e mai simplu, dar e numai din auzite.

cristina
-----------------------------------------------
Un strigat de ajutor:
Andrei/ Teo / Ionut

Cristina,
Nu stiu ce sa zic,tu ai avut mai mult noroc .Noi ne mutam dupa prima jumatate de martie si inca nu am loc la gradi,desi am prioritate ca e prescolara si am anuntat ca ne trebuie loc la inceputul lui oct.Chiar ieri am sunat,suntem pe lista de asteptare,la nr 3,asa cum eram si la inceput .
Eu sunt optimista,cred ca primim loc,directoarea e tare amabila si dispusa sa ne ajute,ne este si vecina,e in rind cu noi cu informatiile despre contructia casei.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Bun fetelor!
Daca tot se discuta despre crese si gradinite am si eu o intrebare: la cresa trebuie inscris cu mult timp inainte asa cum se procedeaza in Ro?
Noi mai avem ceva timp pana sa ajungem la cresa dar e bine de stiut

Angiuta mamica lui Vladut(08.06.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzunaki spune:

angiuta,
eu una l-am inscris pe Bubu in septembrie 2006!!!!el in martie 2008 urmand sa faca 3 anisori.Ei bine,am primit raspuns pt septembrie 2008!SIngurule avantaje sunt ca:e la 1 minut de casa gradinitita si ca apartine de Primarie,deci lunar ma acosta intre 80-90 e,pana la ora 14.30.Dezavantaj imens:2 educatoare la 25 de copii,fara practicante,fara nimic
Dupa Anul Nou vom merge la o gradi particulara(si bio pe deasupra)unde sunt 2 educatoare la maxim 15 copii.Adevarul ca e mai piperata dar cred ca merita totusi.Parca 300/luna ,program pana la 17, mese incluse.

Cele care aveti picii la gradi:cate educatoare sunt la nr de copii si daca vi se pare un dezavantaj prezenta a 2 ed.la 25 copii??Mersi

Mami de pufulet pufilos si Sofiliciu-un deliciu

STUTTGART CAMPIOANA!!!

Mergi la inceput