Sezatoarea canadiana (73)
Raspunsuri - Pagina 12
oanagabriela spune:
quote:
Originally posted by cge
Oana, multumim de ideea cu tabla. Ce mai face Antonia ?
Victor este acum la serviciul de garda cu baietelul pe care l-a cunoscut de Halloween la tine si se inteleg f. bine si in romana si in franceza, ca sa il citez.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
Sa stii ca tabla cu pricina este unul din cadourile cu cel mai mare succes din ultimii ani. Noi am vazut-o la Victor cel mic si am primit comanda imediat, asa ca Mos Craciun s-a executat (desi ne gindeam la inceput ca ne va incurca locul de geaba)...Antonia se joaca f.des la ea, mai ales "de-a profesoara", si ce tare ii mai cearta pe bietii ei elevi...
Victor cel mic este prietenul ei de cind era bebelus , noua ne este tare drag si ei sint o famile super...
Noi am avut un weekend agitat: simbata a fost ziua bunicii, si in plus copila a fost la o aniversare. Duminica am fost dimineata la inot (desi entuziasmul ei tinde spre zero, noroc ca mai are doar o lectie duminica si gata) si pe urma noi am fugit la un botez.
Dupa biserica am fost la restaurant, unde au adus si un "lautar" care ne-a cintat de toate: de la romante si cintece de pahar, la melodii grecesti, arabesti, frantuzesti si ce s-a mai gasit in reportoriu, iar in final a cintat "Perinita" . Asa ca petrecerea a fost super, lumea a dansat, a cintat si a baut, au fost fel si fel de natii (pe linga romani): armeni, greci, libanezi, quebecoazi. De mult nu ne-am mai simtit asa de bine la o petrecere. Iar micul crestin a dormit tun aproape tot timpul, desi muzica era tare si toata lumea vorbea.
O saptamina buna
pitilache spune:
Ce ziceti de Atrium pentru intalnire? Copii patineaza si noi stam la o sueta si cafea pe margine?
oanagabriela spune:
La multi ani Julia si David, sa creasca mari, sanatosi, frumosi, destepti si sa aiba mult noroc!
Nelia,
Cel mai important sa fiti amindoi sanatosi, indiferent cind vine si la ce greutate . M-am uitat la pozele cu burtica (ce mi-as fii dorit sa am si eu burtica asa mare si frumoasa ca a ta ) dar si la cele cu fetitele. Ce domnisoara s-a facut Agata si este asa de frumoasa...In ultimile poze mi se pare asa de schimbata, incredibil ce cresc copilasii, odata te uiti la ei si gata, a disparut aerul de bebelus...
try spune:
quote:
Originally posted by Emilly
Mai vroiam sa intreb mamicile cu experienta, cu copilasi mai mari, asa de vreo 3-4-5 ani, cum faceti dragelor sa priceapa copilul sa doarma la el in camera?? eu una zic ca am incercat toate metodele si am dat mereu rateuri.Problema mea e ca am un somn usor si simt orice miscare, motiv pentru care de ani de zile dorm cu dopuri in urechi si dupa caz cu ochelari de nani pe ochi.
In cocluzie e exclus sa dorm cu ea, nu pot e ca si cum fac noapte alba.Azi noapte a dormit tati cu ea si era foarte incintata copila.
Multumesc mult pentru orice sugestie, ideie, eu una sunt la capatul nervilor si cumplit de obosita...
eu mi-am invatat baietii sa doarma singuri in camera de mici, alex a dormit separat de camera noastra de la 4 luni si numai in patutul lui a dormit. Adrian a dormit cu mine-n pat (separat de tati care sforaie ingrozitor - motiv pt care si eu dorm cu doape) pana la 5 luni, apoi l-am invatat la el in patut.
cat are pitica ta? Nasol e ca inteleg ca e destul de maricica sa se dea jos din pat si sa vina peste voi noaptea. Nu inteleg foarte bine ce nu merge, adica o pui in pat si adoarme si noaptea se trezeste si vine peste voi pana cedeaza unul din voi sau cum?
Dp meu dv treaba cu somnul este simpla, intotdeauna eu am vazut-o ca pe o solutie simpla: indiferent de cat de mare sau de mic e copilul, il pui la el in pat la culcare si iesi din camera. Cand e vorba de culcarea de seara, atunci e foarte bine daca exista un ritual anume, nu asa, zbang, iei copilu' de-o aripa si-l pui in pat si-apoi iesi. Dar i ntoiul noptii poti sa faci asta si chiar e indicat sa nu te intinzi la nimic, ci sa reduci totul la cat mai puti nposibil. Ca sa inveti copilul sa doarma singur si continuu peste noapte e posibil sa faci asta si de 20 de ori pana o ia somnul sau sa faci fata la 20 de sculari peste noapte, dar iti garantez ca dupa o sapt e imposibil sa nu vezi imbunatatiri.
Urmezi tot timpul aceleasi miscari, nu dai drept la replica, nu est iezitant in actiuni si arat icopilulu ica sti ice vrei si ca nu ne abatem de la regula, nu stai la explicatii lungi si stufoase, un simplu "facem nani" e de ajuns. Daca intelege ceva din ce vorbesti explicatiile i le dai in timpul zilei sau seara inainte de a baga copilul in pat. Cand duci copilul la culcare ii repeti ce astepti de la ea: sa doarma singura la ea in patut si sa nu mai vina la voi in camera pt ca mami o va lua de manuta si-o va duce la ea in camera. Acorda-i ce alte explicatii sau motivatii crezi tu de cuviinta (exemple cu alti copii care dorm singuri, ca asa e frumos si firesc etc.), dar numai in cursu lzilei sau serii, noapte n ustai de povesti si de alte explicatii, noapte doar aplici ceea ce ii spui ziua. Dupa ce i-ai spus poezia/povestea de noapte buna, poti stingi lumina si iesi afara din camera.
Iar daca noaptea vine la voi, o iei si-o duci (n-am retinut daca ai fetita sau baiat asa ca voi considera ca e o ea) la ea in camera, nu aprinzi lumini, nimic (eventual pe hol tii o lumina de veghe nu foarte puternica). Face scandal si incepe sa planga? Nu cedezi si o duci la ea in pat, o acoperi cu patura, si iesi din camera. Da din picioare ca u ncal si se dezveleste? Asa o lasi, a doua oara nu te intorci din drum ca sa o acoperi (poti s-o acoperi mai tarziu, dupa ce sti ica a adormit). Se da jos din pat si vine dupa tine imediat? O duci din nou in pat, o acoperi si iesi afara din camera. Se da cu fundu' de pamant si tipa si urla? Luata pe sus si pusa in pat, invelita si iesit din camera. Principiul e simplu: copilul nu poate face circul asta la infinit, trebuie sa se supuna la un moment dat. Are nevoie de somn, e o nevoie vitala si la un moment dat va ceda.
Acolo unde metoda asta nu tine e pt ca parintele cedeaza inaintea copilului e pt ca parintele nu reuseste sa fie consecvent sau sa pastreze o consistenta in metoda. Pt o astfel de situatie nu prea am solutie. Parintele trebuie sa fie foarte motivat cand face asta si sa stie foarte bine ce vrea si sa ia toate scenariile in calcul.
Trebuie sa fii consecvent pana la capat adica pana cand copilul va ajunge sa doarma singur fara trezire la el in pat. Copilul speculeaza prin natura instinctului cu care a fost inzestrat orice slabiciune, nehotarare sau confuzie a noastra. Acolo unde vede ca poate sa pluseze, va plusa, inca o data, o face instinctiv, nu pt ca are un plan diabolic in minte. Daca parintele nu-i da loc de intors, copilul va ceda.
Cand aplici 3-4 metode in aceeasi seara sau sapt. din dorinta disperata de a-ti vedea odata copilul conformandu-se, iar nu e bine.
Alege o metoda, care crezi tu ca e cea mai nimerita, cea care iti insipra cea mai multa incredere si urmeaza-o, dar urmeaz-o si nu te abate de la ea macar o sapt.
Unii copii sunt foarte sensibili la recompense. Ca sa mentii performanta poti s-o recompensezi cu puncte/buline lipite pe un panou dimineata dupa fiecare noapte dormita continuu la ea in camera. Dupa o luna ii va intra atat de mult in sange acest tip de dormit incat nu va mai gasi nici o motivatie in a se trezi noaptea.
Copilul se trezeste cand stie ca are o sansa cat de mica sa primeasca ceea ce vrea, in cazul vostru, unul din voi sa doarma cu ea. Daca vede ca azi nu merge, maine nu merge si tot asa, va renunta sa se mai trezeasca pt ca nu va primi ceea ce va voi. Nici un copil nu incearca pana in panzele albe la infinit ceva daca vede ca nu are nici un avantaj.
Important e ca si consoarta sa-ti impartaseasca metoda si sa coopereze, caci daca in toiul noptii, zapacit de scularile copilului el va ceda si se va duce sa doarma cu copilul, atunci nu e bine nici asa si toata munca anterioara se duce de rapa.
Si mai e important ca lipsa asta de somn de peste noapte pe care o va acumula copilul sa nu fie totusi recuperata ziua, caci asa copilul se va odihni bine-merci ziua cat va avea nevoie si apoi va avea energie sa va epuizeze pe voi noaptea. Totate celelalte date trebuie sa ramana la fel.
Unii considera asta o metoda sadica sau inumana, dar eu consider inuman sa te trezesti in fiecare noapte fara un motiv real si sa astepti sa se decida copilul cand anume crede el de cuviinta sa doarma singur si continuu. Unii copii trebuie ajutati sa gaseasca calea cea buna spre un somn sanatos si odihnitor. Ce te faci daca copilu ldecide la 6 ani sa doarma singur si continuu (desi pe masura ce creste, copilu ltinde sa rutineze si mai mult modelu lde somn cu care a fost obisnuit)? Daca faci socoteala e vorba de ani de nopti chinuite atat pt parinte cat si pt copil (sa nu credeti ca el e fericit sculandu-se noaptea). Si mai mult, as zice ca cu cat se perpetueaza mai mult astfel de obiceiuri, cu atat creste riscul sa creezi patern-uri gresite de somn copilului care se vor reflecta in activitatile zilnice si sanatatea de mai tarziu a adultului ce va deveni.
2-3 sapt. de chin si tarie sa aplici metoda asta sau o alta sunt o nimica toata comparativ cu ani de zile de somn defectuos. Amandoi, si copilul si mama, pot dormi fericiti cu putina disciplina.
Parerea mea e ca obiceiurile proaste de somn pe care le capata copiii nostri sunt, intr-un fel, tot o rezultanta a noastra, a parintilor, numai ca nu stim cand si unde gresim si uite-asa ne trezim cu copilul ca se trezeste de 3 ori pe noapte fara un motiv real sau obiectiv.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
oanagabriela spune:
quote:
Originally posted by pitilache
Ce ziceti de Atrium pentru intalnire? Copii patineaza si noi stam la o sueta si cafea pe margine?"Less is more" - Mies van der Rohe
Bravo Roxana, eu gasesc ideea excelenta . Deci sint pentru...Noi mergem iarna des la Atrium si ne place f.mult. Este spatiu de stat pentru mamici si de alergat pentru copiii care nu patineaza , si parking la subsol...si nu este frig, se poate patina doar in tricou cu mineca lunga, este si muzica. Poti cumpara de mincare si de baut. Cine nu are patine, poate inchiria. Gasiti amanunte aici:
http://www.le1000.com/fr/atrium_intro.asp
Magdone spune:
La multi ani Julia si David !!!
Nelia , nastere usoara, iti tin pumnii! sa mai zic si eu ca am nascut tot cu intarziere de 2 saptamani si atunci provocat ca altfel mai statea
nu mai zic cate kile avea ca sa nu sperii pe nimeni peste 4 oricum
azi vine mama, uraaa, acusi plec sa o iau de la aeroport.
Magdone 12+ si Razvan (19.07.2003)
_
"Pentru a castiga ceea ce merita sa ai, s-ar putea sa fie nevoie sa renunti la tot ceea ce ai deja."
nelia spune:
Si eu sint pentru Atrium!!! Si noi mergem destul de des, Agatei ii place mult sa patineze acolo, ca poate sta mai dezbracata decit la patinoarul unde se antreneaza si are muzica, de la noi se ajunge foarte repede si direct cu metroul, de fapt asa si mergem, ca ne complicam cu masina, noi, adica eu cu bebe si voi mamicile, putem sa stau jos si tati sa alerge dupa Tudora imrpeuna cu alti tati (hi-hi-hi!)... sau exista si un loc separat de joaca pentru cei care nu patineaza, ca eu asta nu stiu. Sa vedem ce spun si fetele!
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">39+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA - AMR 3 zile!
try spune:
quote:
Originally posted by nelia
Am pus doua www.dropshots.com/aurice" target="_blank">poze cu burtica, facute de mine in oglinda, ca tot facem poze de vreo luna si n-am mai reusit, mi-e teama ca nasc si ramin fara nici una. Daca fac mai multe astazi, va mai pun... Sa stiti ca in realitate e mult mai mare burtica, in poza pare mai micuta. Am luat 11.5 kilograme!!!
Deci se naste pina in 30, ca altfel bat pe cineva si de mare cred ca va fi mare, au fost fetele de 3.850 si 3.875 kilograme, baietii sint un pic mai mari de obicei si burta e mai mare decit la fete... cel putin asa o simt eu!
Ai o burtica de invidiat, dar eu zic ca bebe nu vrea sa vina chiar acum. Burta imi pare inca sus, ori la apropierea de nastere ar trebui sa se lase, sa cada copilasul cu capul intre oasele basinului care se dilata in ultimele 1-2 sapt. de sarcina. Dar vezi ce-t izice medicul miercuri.
Ai sau ai avut dureri de bazin sau ale oaselor pelviene? Contractiile alea nedureroase sunt doar pregatirile pt nastere, nu anunta ele inca nici o iminenta. La mine a fost evident cand a coborat burta. Dar am nascut cu intarziere de 5 zile fatza de termen. SI ca si tine imi peirdusem rabdarea.
Ei daca vrei sa iasa bebe mai repede da niste ture pe scari .
Ca burta e mai mare... stii cu me, nu asta e un indiciu real pt greutatea lui bebe. Poate te pune la ultrasound dr. sa vada pozitia exacta si iti estimeaza si greutatea.
Hai ca facem galerie sa vina bebe mai repede. Voi hotarati-va la nume ca de-aia nu vrea sa iasa copilu' .
Alex - 5 Nov. 2004 si Adrian - 24 Aug. 2006 ......... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
nelia spune:
Sa stii ca m-am gindit si eu la asta! Ca nu are nume si ne simte nepregatiti, de aceea nu vrea sa iasa. Burta asta e mai sus ca celelalte doua, asa a fost de la inceput, tuguiata si sus. Da, stiu ca marimea burtii nu spune mare lucru despre greutate, ca poate fi apa multa, dar eu il simt mare dupa felul care se misca, adica undeva pe la 3.900-4.000 kile, nici nu as vrea sa aiba mai mult. Vedem ce zice doctorul, ca eu vreau sa iasa, da' sa vrea si el, adica sa-i fie bine acolo, nu la toti le e bine daca stau mai mult.
Iar cu somnul, ai dreptate, si eu va trebui sa fac cu Tudora cumva, ca ele dormeau frumusel in camera lor, se mai trezeau, mai veneau linga noi sau mergea unul dintre ele in camera lor, dar de cind cu vacanta si cu zugravitul, am dat totul peste cap. Totusi, ale mele au dormit pe linga mine sau noi pe linga ele, pina pe la doi ani, mai mult ca asa a fost bine, eu nu am lucrat si am fost la dispozitia lor, ne si place sa dormim cu ele, ca sint moi si fine si ne simtim bine impreuna... citeodata dormim de placere toti patru, e atit de bine pentru toti! Dar nu a fost niciodata o problema foarte mare, adica daca tati lucreaza sau Agata a inceput scoala, cel putin ei doi trebuie sa doarma la ei si in liniste, e lege! Acum, ca va veni bebe si are patutul in camera la noi, iar cind il voi hrani sigur il vom lua in patul nostru, ca nu mai incape si un scaun din ala special... iar Tudora va trebui sa doarma si ea in camera ei, cum doarme Agata. Dar nu e litera de lege, daca bebe va fi unul plingacios si care nu doarme noaptea, atunci vom vedea cum vom face, ori doarme tati cu Tudora, ori ma mut eu intr-o camera cu amindoi piticii si ii lasam pe cei mari si cu servicii/scoli sa doarma linstiti... Vazind si facind! Dar asta merge pina la o anumita virsta si cind macar unul dintre parinti e liber sa faca pe plac copilului, nici eu nu sint de acord ca vreunul dintre noi sa aiba un somn chinuit numai pentru niste mofturi sau obiceiuri proaste. Cum spuneam, la noi nu s-a respectat cu sfintenie un loc de dormit (ritualul de seara da, dar dupa ceea, la mica intelegere), dar nici nu a aparut vreo problema grava din aceasta cauza.
Multumesc pentru sfaturi, le voi aplica cu Tudora imediat ce camera ei va fi pusa cu totul la punct, ca acum de exemplu nu i-am gasit perdea si covor pe gust si e cam rece si pustie.
CORNELIA , mami de www.dropshots.com/day.php?userid=297799&cdate=20070525&ctime=104503" target="_blank">39+ , www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070505&ctime=090808" target="_blank">AGATA si www.dropshots.com/day.php?userid=132493&cdate=20070530&ctime=103800" target="_blank">TUDORA - AMR 3 zile!
try spune:
Avand exemplul Aghatei, Tudora e posibil sa coopereze la dormitul separat destul de usor. Poate cu putin tact si cateva motivatii/explicatii bune, copila poate intelege de la inceput, mai ales daca e vorba de-o camera noua pe care o vei amenaja astfel incat ea sa fie mandra de camera ei si sa-i fie drag sa petreaca timp acolo.
E mai dificil sa o faci imediat dupa ce vine bebe pt ca exista riscul ca ea sa perceapa ca motivul pt care pleaca din patul lui mami e ca a venit un bebe mai mic si deci bebe are prioritate. Ar fi fost mai nimerit sa incepi inainte de venirea lui bebe, dar cum e prea tarziu acum, da-i timp sa se obisnuiasca cu fratiorul si sa-l indrageasca si apoi mut-o la ea in camera. Nu-s bune mai multe schimbari dintr-o data in viata copilului mai ales in cazul vostru unde poate sa-si faca singura reprezentari de cauzalitate gresite. Las-o sa digere ideea de fratior nou si apoi treci la o noua schimbare.
Eu nu-s neaparat adepta dormitului separat mama-copil, fiecare familie se coafeaza cum ii e mai bine, mesajul meu de dinainte era pt acele mamici care-si doresc sa-si vada copiii culcati separat. Am simtit nevoia sa clarific sa nu fiu prost inteleasa sau sa fiu considerata o partizana a dormitului separat. Eu daca as avea 10 copiii probabil ca pe toti i-as culca separat (camere destule sa am!) pt ca asta se potriveste psihologiei mele de mama, dar nu-s impotriva mamelor care dorm cu copiii. Atat timp cat exista armonie de ambele parti, nu exista reguli de a-ti culca copiii.