Sa ne amintim de cei "plecati" vesnic (2)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns acsintetina spune:

quote:
Originally posted by danitin

Raspunzand cu citate la citate:

Pomenile sau praznicele mortilor sunt mesele care se fac în cinstea si pomenirea mortilor. Ele sunt ramasite ale vechilor agape sau mese fratesti, cu care era împreunata în vechime slujba înmormântarii.
Despre ele pomenesc vechile rânduieli bisericesti, ca Asezamintele Sfintilor Apostoli (Cartea VIII, cap. 44), si alte scrieri vechi crestine: «Noi îi poftim pe saraci si nevoiasi la ospat, pentru ca astfel serbarea noastra sa devina pomenire pentru odihna sufletului celui adormit, iar pentru noi, mireasma bine placuta lui Dumnezeu».
Tot pomana se numeste si orice fapta de milostenie facuta pentru pomenirea si folosul mortilor, ca de pilda hainele sau lucrurile care se dau saracilor si care sunt binecuvântate de preot printr-o molitva deosebita.

In Biserica Ortodoxa, cultul mortilor este foarte dezvoltat si are o importanta deosebita. Parastasele sau pomenirile, sunt rugaciuni insotite de milostenii, care se fac pentru morti. Traditional cu ocazia parastasului se face o coliva ca se imparte insotita de bucate si vin pentru cei adormiti. Se impart vase, pahare si tacamuri. Inainte de a se inmana bucatele se aprinde o lumanare. Cel care face pomana spune: Pentru sufletul mortilor(numele celui decedat). Cel care primeste rosteste: Bogdaproste sau Sa fie primit.


Biserica invata ca viata omului nu se sfarseste odata cu moartea trupului. De aceea, crestinii nu-si uita mortii dupa ingroparea lor, ci se preocupa de rugaciuni pentru ei si de pomenirea numelui lor. Soroacele de pomenire individuala a mortilor in Biserica Ortodoxa sunt urmatoarele:

- La 3 zile dupa moarte (care coincide, de regula, cu ziua inmormantariii), in cistea Sfintei Treimi si a Invierii din morti a Mantuitorului a treia zi.
- La 9 zile dupa moarte, "ca raposatul sa se invredniceasca de partasia cu cele 9 cete ingeresti si in amintirea ceasului al noualea, cand Domnul, inainte de a muri pe cruce, a fagaduit talharului raiul pe care ne rugam sa-l mosteneasca si mortii noastrii".
- La 40 de zile (sau sase saptamani), in amintirea Inaltarii la cer a Domnului, care a avut loc la 40 de zile dupa Inviere, "pentru ca tot asa sa se inalte si sifletul raposatuluila cer".
- La trei, sase si noua luni, in cinstea Sfintei Treimi
- La un an, dupa exemplul crestinilor din vechime care in fiecare an praznuiau ziua mortii martirilor si a sfintilor, ca zi de nastere a lor pentru viata de dincolo.
- In fiecare an, pana la 7 ani de la moarte, ultima pomenire anuala amintind de cele 7 zile ale creatiei.
Pentru toate astfel de pomeniri este nevoie de coliva, colac, vin si lumanari. Celelalte daruri sunt in functie de posibilitatile celor care fac pomenirea.Mamica de spiridus

Avem si poze noiAsa cum am zis, Biblia nu sustine niciunde pomenile si parastasele!
Fiecare face ce doreste insa noi vom fi judecati de Dumnezeu dupa Scriptura.
Scriptura interzice jertfele de mancare pentru morti! Daca unii au scrieri in decursul veacurilor care sunt impotriva Canonului Scripturii este treaba lor. Pe cei care cred in Scriptura, Apostolul Pavel ii invata urmatoarele:
GAL 1: 8 Dar chiar daca noi insine sau un inger din cer ar veni sa va propovaduiasca o Evanghelie, deosebita de aceea pe care v'am propovaduit-o noi, sa fie anatema!
Important este ca fiecare crestin sa hotarasca de ce cine asculta, de Scriptura, de Cuvantul lui Dumnezeu sau de scrierile oamenilor in decursul veacurilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soanso spune:

acsintetina,eu totusi nu inteleg ce masaj ai tu de transmis????????e drept suntem pe un forum public si putem posta oriunde si oricand ,insa mare atentie!!! aici este un subiect sensibil ,sunt fete care au sufletul sfasiat de tristetea pierderii cuiva drag,fete sensibile,si chiar nu inteleg ce doresti de fapt sa ne transmiti!!!!!!citeste cu atentie titlul subiectului, dar ca sa nu te deranjezi il scriu eu aici!SA NE AMINTIM DE CEI PLECATI VESNIC!
POATE resusesti si de fapt te rog sa scii doar la subiect si nu sa ne impui parerile si citatele astea.eu ti-as multumi daca nu ai mai crea polemici.

lore03,pup
laina,pup ,pe unde esti???

SOSO (20 dec 2005)
COMOARA MEA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danitin spune:

Domnule Acsintetina, imi pare sincer rau, nu ai inteles nimic. Si nu cred ca are rost sa incerc sa-ti explic mai in amanunt pentru ca nu vrei sa vezi mai departe de cat te lasa percepte pe care le banuiesc extrem de lipsite de toleranta. Iar fetele au dreptate, acesta este un loc in care oameni care au pierdut fiinte dragi inceacrca sa-si aline durerea, sa gaseasca un sprijin, sa le tina vie amintirea. Asa incat inchei acum orice discutie/controversa cu tine.


Am aflat despre acest subiect de la cateva dintre voi si am intrat, de fapt, ca sa las si eu cateva ganduri:


Pentru mine prioada aceasta din an este una foarte speciala. Imi amintesc de fiecare data de mesele de sarbatoare la care eram o familie fericita. S-au dus pe rand aproape toti cei care stateau la masa de Craciun din vremea copilariei mele si ani la randul Craciunul si-a pierdut din farmec pentru mine. Pentru ca vreau ca si fetita mea sa aiba in amintire Craciunuri frumoase, asa cum le am eu, am inceput sa-i adun in jurul mesei pe cei de acum si, printre colinde, miros de brad si raset de copii amintirea celor care nu mai sunt trece usor, ca o boare de lacrimi, ca un dor aproape stins, si nu mai doare, ci alina....

Mamica de spiridus

Avem si poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mariaa spune:fiti mai buni!

www.youtube.com/watch?v=lBSpSr7LN-0&feature=related" target="_blank">pretty woman

" Nu ai pierdut daca ai cazut. Vei fi invins cu adevarat daca nu te ridici! "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acsintetina spune:

quote:
Originally posted by danitin

Pentru mine prioada aceasta din an este una foarte speciala. Imi amintesc de fiecare data de mesele de sarbatoare la care eram o familie fericita. S-au dus pe rand aproape toti cei care stateau la masa de Craciun din vremea copilariei mele si ani la randul Craciunul si-a pierdut din farmec pentru mine. Pentru ca vreau ca si fetita mea sa aiba in amintire Craciunuri frumoase, asa cum le am eu, am inceput sa-i adun in jurul mesei pe cei de acum si, printre colinde, miros de brad si raset de copii amintirea celor care nu mai sunt trece usor, ca o boare de lacrimi, ca un dor aproape stins, si nu mai doare, ci alina....

Mamica de spiridus

Avem si poze noi


Mangaierea crestinului este in Cuvantul lui Dumnezeu. Noi toti ne ducem spre cele vesnice, insa intrebarea este unde ne ducem?
Daca traim in ascultare de Dumnezeu mergem acasa, daca traim in nescultare mergem unde am ales, adica in intuneric.
Noi crestinii ne mangaiem cu cuvintele apostolului Pavel:
1TES 4: 13 Nu voim, fratilor, sa fiti in necunostinta despre cei ce au adormit, ca sa nu va intristati ca ceilalti, cari n'au nadejde.
1TES 4: 14 Caci daca credem ca Iisus a murit si a inviat, credem si ca Dumnezeu va aduce inapoi impreuna cu Iisus pe cei ce au adormit in El.
1TES 4: 15 Iata, in adevar, ce va spunem, prin Cuvintul Domnului: noi cei vii, cari vom raminea pina la venirea Domnului, nu vom lua-o inaintea celor adormiti.
1TES 4: 16 Caci insus Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trimbita lui Dumnezeu, Se va pogori din cer, si intii vor invia cei morti in Hristos.
1TES 4: 17 Apoi, noi cei vii, cari vom fi ramas, vom fi rapiti toti impreuna cu ei, in nori, ca sa intimpinam pe Domnul in vazduh; si astfel vom fi totdeauna cu Domnul.
1TES 4: 18 Mingiiati-va dar unii pe altii cu aceste cuvinte.


Niciunde in Sfanta Scriptura nu apare pomana sau parastasul. Acestea apar in paganism! Dumnezeu doreste ca mangaierea crestinului sa fie in Hristos Domnul, in promisiunile Lui, in Sfanta Scriptura!
Aceasta am vrut sa spun, nu am condamnat nici o religie, ci practici pagane, care nu au nimic deaface cu Sfanta Scriptura.
Domnul sa va mangaie pe toti cei care ati pierdut pe cineva drag si sa va dea mangaiere prin Duhul Sfant si Sfantul Sau Cuvant!

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gonghy spune:

Domnule Acsin tetina tu nu stii decat versete copiate din carti sau io mai stiu de unde?
De ce nu vorbesti cu cuvintele tale?
Sau nu stii?
Eu zic ca deja ai deviat de la acest subiect iar daca nu stii inca titlul acestui subiect la care te-ai bagat ca sa starnesti rautati cu versetele tale si cu citate din reviste iti spun eu mare,tare si raspicat:

SA NE AMINTIM DE CEI "PLECATI" VESNIC.

Aici dupa cum ti-am mai spus si mai inainte intram ca sa ne spunem una alteia durerea din suflet,nu sa dam din citat in citat.
Citatele astea le spune preotul la biserica DAR numai in anumite cazuri in nici un caz in pomenirea celor dispruti de printre noi,la care am tinut si vom tine vesnic.
E ultima oara cand ma mai adresez unei persoane ca tine,care nu vrea sa priceapa ca nu isi are locul AICI.


http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya 19.09.2006

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danitin spune:

Domnule "citat" ma incearca si desi am promis ca nu iti mai dau nici o replica as vrea totusi sa te intreb .. religia dumitale, care o fi aia, nu te lasa sa oferi de mancare aproapelui tau? A propos, nu-mi amintesc ca printre cele 10 porunci ale Domnului sa fie inclusa si una de genul " Nu dati pomana si nu faceti parastase pentru cei plecati dintre noi".... sau poruncile sunt interpretari ulterioare ...

Dar, pentru ca la acest subiect riscam sa deranjam prin aceasta polemica ciudata oameni care aveau cu totul alta intentie iti propun sa deschizi chiar tu un alt subiect unde sa te poti contra in voie cu toti cei care se incapataneaza sa-ti conteste citatele.

Mamica de spiridus

Avem si poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Mai copy-paste acsintetina ai inteles ? S-a trezit romanu' ortodox si vrea ca macar in suferinta lui sa fie ferit de avalansa de CUVINTE FARA SUFLET (Denizel, apropos de cuvinte!).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acsintetina spune:

Rog moderatorul sa-mi lase acest mesaj deoarece nu condamn nimic ortodox in el!
Multumesc

quote:
:

Originally posted by b.nica

Mai copy-paste acsintetina ai inteles ? S-a trezit romanu' ortodox si vrea ca macar in suferinta lui sa fie ferit de avalansa de CUVINTE FARA SUFLET (Denizel, apropos de cuvinte!).
Denizel nu ti-am raspuns pt. ca m-a deceptionat atitudinea ta.Dupa ce l-ai facut pe acsinte sa ia un avertisment ,te-ai schimbat.
Acum sunt lamurita care este initiativa voastra,comuna;pacat,te credeam o persoana deschisa dialogului interconfesional.Biblia nu-i considerata "CUVINTE FARA SUFLET"! Eu O consider chiar Sufletul credintei!
Atunci cand am trecut prin necazuri, boala, bucurii, intotdeauna Sfanta Scriptura mi-a fost un sprijin. De fapt eu o consider Cuvantul lui Dumnezeu si nu numai eu, ci toti cei care se numesc crestini, indiferent de confesiune!
EVR 4: 12 Caci Cuvintul lui Dumnezeu este viu si lucrator, mai taietor decit orice sabie cu doua taisuri: patrunde pina acolo ca desparte sufletul si duhul, incheieturile si maduva, judeca simtirile si gindurile inimii.

Si eu am pe tatal meu care a plecat dincolo, o matusa deasemenea, stiu insa ca aceasta este menirea noastra, venim si plecam, suntem trecatori pe acest pamant. Imi amintesc cu drag de tatal meu si as dori sa-l mai vad, insa stiu ca pe acest pamant nu este posibil.
Ma pregatesc sa ma duc in Cer cu Domnul si atunci ma voi intalni acolo cu cei care L-au iubit pe Iisus si au ascultat de el pe acest pamant.
Asta este mangaierea crestinului!


Mergi la inceput