Cum v-a schimbat viata in strainatate?
Raspunsuri - Pagina 23
conchita spune:
quote:
Originally posted by valentinag
regulile de circulatie in afara se respecta,e adevarat dar cu siguranta nu din constiinciozitate ci din simplul fapt ca se dau amenzi infiorator de mari daca le incalci,simplu!La noi e adevarat este o problema,ca nu se dau amenzi,ca sa vezi ce constiinciosi am fi!
Valentina, stii ca imi esti draga, deci te rog sa nu te superi ca te intreb de unde stii tu atat de sigur ca sute de milioane de oameni pe care nu ii cunosti respecta legile din constrangere, nu din constiinciozitate?! stii sigur ca sunt amenzile infiorator de mari? cat de mari? uite, iti spun eu cat de mari: la prima abatere, in US, primesti avertisment cu posibilitatea de a lua un curs online si fara sa iti apara in record ca ai primit avertisment. la a doua abatere, la fel. sumele as zice ca-s mai degraba derizorii raportate la salariul mediu, adica nicidecum infiorator.
constiinciozitate vs constrangere, exemplu: intersectie clasica, se aplica regula primul venit, primul plecat. nu e nici un politist pe zona, si totusi cei patru soferi opriti la intersectie isi fac semne de cedare a trecerii. cu alte cuvinte, domina politetea si bunul simt, calitati pe care nici o lege din lume nu le poate reglementa. e vorba despre educatie.
Marina, daca ti se face rau la subiectele auto-reflexive ale altora, enerveaza-te la alea despre Romania, ca te privesc personal si poate exersezi o enervare constructiva, in sensul ca poate vii cu solutii pentru plaiurile unde vietuiesti. si pe mine ma irita faptul ca mereu le creste tensiunea patriotarzilor la subiecte care nu ii privesc. subiectul asta nu te priveste, nu este despre tine cu alte cuvinte. este despre diaspora. care, pana nu ii inchideti gura de tot cu lozinci rasuflate si pasunisme ridicole, isi manifesta dreptul la libera exprimare. sa traduc?
p.s. calitatea de moderator ar fi trebuit sa prevaleze si sa nu lase necenzurata calitatea de user s-o ia pe miriste si sa distruga sistematic un topic interesant. e ca si cum ai zice: acum imi dau masca jos...si cand mi-o dau jos nu pot decat sa distrug ce cladesc altii. tipic romanesc.
Guestus, este vorba despre feedback. cand vei fi si tu, printr-un miracol, prima oara in viata ta politicos, decent si informat intr-o conversatie, ai sa vezi ca ti se va zambi sincer by default. stai fara grija, insa, cel putin in US nu ti-ar zambi nimeni sincer, caci, ca peste tot, proastele maniere sunt sanctionate. cei ca tine sunt ignorati, drept niste bullies si zgomote fara fond ce sunt. spor la munca, nu la gandire, in continuare.
Marox, subiectul e super intersant. dar, ca sa parafrazez din clasici, pacat ca e populat.
conchita spune:
quote:
Originally posted by Iraquote:
Originally posted by DOR
Ok, fetelor! Concluzia este ca viatza in strainatate v-a schimbat viatza in bine! Super!!! Dar, totusi, ce va aduce pe acest forum, va smulgeti timp din viatza voastr aperfecta pt noi? C a, ,t otusi, subiectul nu este exclusivist, nu e doar pt cei care au plecat din RO. Sa fie oare DORUL, sentimentu linstrainarii, dezradacinarii?
In sufletul nostru ramanem romani, in orice coltz al lumii ne-am afla! Va doresc tot binele din lume!
Stiu ca n-as pleca pt nimic in lume, nu m-as simti acasa in alta tzara , aici este tzara mea, casa mea, parintii, cei dragi mie si stramosii mei.
Poa' sa-mi explice si mie cineva ce legatura are postul asta cu subiectul deschis ? Nu vad nici un raport, conexiune mica, nu mi se conecteaza nimic in capul meu, dar poate ca voi fi iluminata de cineva, merci.
Les psychiatres, c'est très efficace. Moi, avant, je pissais au lit, j'avais honte. Je suis allé voir un psychiatre, je suis guéri. Maintenant, je pisse au lit, mais j'en suis fier.
eu sunt curioasa in ce limba e scris. ca patriotii pe care ii cunosc eu cel putin vorbesc limba romana.
afirmatia ca tara nu schimba omul sa o scrieti mare pe cei 45 de ani de comunism romanesc. sau pe oglinda din baie. neaparat cu rosu.
ce s-a intamplat la subiectul asta a dovedit ca nu e suficient sa se tranteasca trei vile becaliste si doo remodelari de apartamente in cutiile de chibrit ceausiste, cinci iesiri in ioropa, masina de marca si eticheta de nush care la costum. sclipiciul nu e suficient. schimbarea vine dinauntru si pentru multi nici nu o sa vina in mileniul asta si nici in ala viitor, oricate tari ar mai vizita si pe oricate forumuri ar mai scrie si oricate romanii mari vadimiste vor mai citi. atata vreme cat le va sta in gat opinia altora, diferita de a lor, si vor face front mineresc comun ca sa-l ridiculizeze si sa-l injoseasca public, inca traim vremuri de cacao. pardon, traiti. iar romania asta a voastra, manelisto-becalisto-pasunista nu a fost si nici nu va fi romania mea si a celor ca mine. sper. sper ca romania mea sa invinga romania voastra. amin.
danutz spune:
Io nu o sa zic decat ca, acum aprox o luna, cand am aterizat pe Otopeni dupa o calatorie relativ lunga, si politistul de la Vama mi-a zis foarte politicos: 'Buna dimineata Doamna! Bine ati venit acasa!'...chiar m-am simtit acasa!
Danutz, mamica de bebe Rares (14.12.2006)
www.geocities.com/mami_nov_dec_06/" target="_blank"> fulguleti
varsta rares
danna_J spune:
In multe privinte m'a schimbat, atat de multe si atat de buna incat asta ma face sa raman in continuare aici cad ma apasa dorul de tara... si da dupa cinci ani de locuit intre straini nu ma apasa, ma doare in piept dorul de locurile natale... cred ca o sa'mi treaca perioada asta.M'a schimbat in primul rand cand mi'am redobandit speranta, puterea (cum zicea careva) de a o lua de la capat fara teama. Am descoperit cat de pretuita e familia, ca barbatul se intoarce acasa si nu e ceva normal sa mearga in crasma cu 'baietii', cand ei gatesc mai mult si isi lasa sotiile sa se odihneasca... cand nu se asteapta sa vina de unde vin si sa gaseasca copii cuminti, masa pusa si ordine in casa... violenta domestica bine pedepsita...M'a schimbat felul in care ei nu se mint ca's fericiti, iar daca nu sunt nu stau cu partenerii cu care s'au casatorit doar de dragul insitutiei ... cand am descoperit ca e OK sa fii deosebit. Tot ce s'a scris in legatura cu cresterea copiilor, le'am intampaniat si eu. IIn Romania se sta in fund la 6 luni un bebe aici e noua luni, fetita mea la noua luni a stat frumusel si singurica in fund... Ce m'a schimbat pe mine? Respectul fata de om. Am invatat ce inseamna profsionalism, respectul fata de tine si meseria ta, am invatat sa nu ma plan£g, am invatat ce inseamna comunitatea, sa nu'mi barfesc sefii, serviciul si colegii... am invatat sa nu barfesc PUNCT. Am invatat ca nu le stiu pe toate, am invatat sa spun nu, sa spun nu stiu, sa nu ma intereseze ce se intampla in gradina celuilat...Pot sa continui mult, respect societatea in care traiesc, habar n'am despre politica, admir concetatenii mei, invat in fiecare zi ceva nou, ma dezvolt ca individ, poate e maturizare, dar o maturizare constienta si frumoasa zic eu... E in continuare o societate in care vreau sa'mi cresc copii, cu valori reale... e ceea ce ma tine sa nu ma intorc in tara... si imi pare rau, pentru ca imi iubesc tara, si neamul si ma supara sa apara pe ultimul loc ca tara fericita si ce e si mai culmea stiu ca e adevarat si zau nu meritam!PS/ m'a schimbat si m'a ajutat sa nu iau la misto pe nimeni, e o rusine aici in scoala sa faci misto de cineva... unii de pe forum inca nu s'au maturizat si prin lucrul asta isi atrag atentia... continua sa faca misto de gandurile oamenilor si sentimentele lor, aici asta intre copii e o rusine.
danna_J spune:
sa continui putin,Marox ai avut o idee buna cu acest topic, e folositor, ne impartasim din experientele noastre, aflu ca si altii trec prin astfel de transormari ca si mine, dar din pacate aflu cu cata ura si rautate suntem judecati ca ne exprimam intr'un anumit fel.Am stat aseara, dupa ce n'am intrat de luni insir pe despre copii, si am citit acest topic, am fost uimita sa citesc reactiile rautacioase ale unora... imi pare rau ... stiu ca nimeni nu a scris ca in tara e contrariul a ceea ce intalnim aici, si mai stiu ca fiecare dintre noi ne iubim tara. Faptul ca avem o alta locatie, ca ne intalnim cu alte culturi, normal ca ne schimba si ne influenteaza, si in Romania daca m'as intoarce, sunt sigura ca as avea ceva de invatat si multe de ignorat.
eryteea spune:
Cu ochiul celui care locuieste in strainatate vad lucrurile bune din Romania.Traiesc aici dar nu ma simt acasa.Ptr mine acasa inseamna Romania,cu bune si rele ....ca bune si rele sint si aici.
Ingrid amore di mama
tumpi spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanuquote:
Originally posted by valentinag
Desi nu e subiectul corect,vreau sa va intreb si eu ceva!
Voi,cei care ati venit in Romania dupa niste ani in care ati fost plecati,ati vazut vreo schimbare?E ceva aparut bun in Romania dupa plecarea voastra?Consideratica am ramas in acelasi stadiu unde ne-ati lasat cand ati plecat?
Multumesc!
"La vita e bella"
De mancare
marea inghetata
Eu am fost ultima oara in tara anul trecut in iulie pt. o saptamana si mi-a venit sa ma intorc de la aeroport (Baneasa). In primul rand, nici un taxi serios in gara. Erau 2-3 care mi-au cerut un pret fabulos si, pt. ca n-am vrut sa platesc, m-a "cuplat" cu un alt pasager strain.
Pe drumul spre casa m-a frapat uratenia blocurilor pe care le stiam dealtfel, dar nu stiu de ce, de data asta mi-au cazut greu.
Am fost la Adm. Financiara pt niste impozite, unde amn asteptat cred o ora sa vina o doamna care era ocupata sa fumeze si sa discute cu gardianul. O alta d-na draguta mi-a rezolvat problema.
In alta zi a trebuit sa merg la CEC-ul din cartier unde lumea astepta pe 3 cozi nervoasa si incruntata, gata de cearta. Functionarele in schimb au fost ok, destul de amabile.
Calea Victoriei unde intotdeauna ma plimb cu placere, mi s-a parut decazuta si pustie. Mi-am cumparat niste pantofi frumosi si nu prea scumpi, dar n-am putut sa platesc cu nici unul dintre cele 2 carduri pe care altfel le-am folosit in multe tari europene. Noroc ca vanzatoarele, f dragute, m-au asteptat sa schimb euro si sa ma intorc.
In alt magazin de pantogi de pe Magheru am fost tratata cu absoluta indiferenta de catre vanzatoare. Oricum, erau pantofi numai cu sclipici si cu tocuri de la 10 cm in sus.
Am intrat intr-un magazin pt. copii si aveam de gand sa cumpar sandale pt. piticii mei care aveau 1 an, numai ca pretul m-a facut sa renunt: 80 euro perechea.
Am avut nevoie de un birou notarial unde, dupa 2 ore de asteptare, am facut 2 imputerniciri.
Un alt taximetrist din oras m-a tras in piept in mod absdolut grosolan.
Cel mai placut loc a fost libraria Carturesti - absolut incantator totul, de la carti, ceaiuri si dulceata de trandafiri, pana la atmosfera si muzica.
In rest, multe cladiri noi dar si multe blocuri din ce in ce mai urate. Lume destul de placuta si amabila in general. Trafic infernal.
Bucurestiul nu l-am gasit prea mult schimbat fata de acum 4 ani, nimic atragator. Desi am iubit mult acest oras, am simtit ca nu mai este locul meu si aceasta concluzie m-a intristat. Nu stiu ca e vorba de oras in principal, nu cred, poate ca eu m-am schimbat.
Maria
MAria, uite eu de ex am avut pasaport in 2 h, permis in 24 de ore.S-au schimbat multe in tara.Unele merg mai repede, altele la fel.Aaa si la CEC o doamna draguta, si nici nu am asteptat mai mult de juma de ora si aici daca e aglomerat poti sa astepti.
Nici mie nu-mi plac blocurile din Bucuresti,dar hai sa nu mai privim doar partea urata si intunecata a Romaniei.
M-am enervat si eu in Ro,dar asta nu inseamna ca tb sa criticam pana la maxim Romania, e tara unde ne-am nascut,unde avem inca rude,prieteni.Ce sa zucem de ei?Ca-s varza ca au ramas in RO?Ce s-ar intampla daca ar pleca toti prin strainataturi?
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
tumpi spune:
quote:
Originally posted by conchita
Valentina, stii ca imi esti draga, deci te rog sa nu te superi ca te intreb de unde stii tu atat de sigur ca sute de milioane de oameni pe care nu ii cunosti respecta legile din constrangere, nu din constiinciozitate?! stii sigur ca sunt amenzile infiorator de mari? cat de mari? uite, iti spun eu cat de mari: la prima abatere, in US, primesti avertisment cu posibilitatea de a lua un curs online si fara sa iti apara in record ca ai primit avertisment. la a doua abatere, la fel. sumele as zice ca-s mai degraba derizorii raportate la salariul mediu, adica nicidecum infiorator.
constiinciozitate vs constrangere, exemplu: intersectie clasica, se aplica regula primul venit, primul plecat. nu e nici un politist pe zona, si totusi cei patru soferi opriti la intersectie isi fac semne de cedare a trecerii. cu alte cuvinte, domina politetea si bunul simt, calitati pe care nici o lege din lume nu le poate reglementa. e vorba despre educatie.
Nu peste tot e asa.Aici stiu multe persoane care efectiv de frica amenzilor sunt cat mai corecti.O amenda azi,un a maine si uite cum fug punctele de pe permis.
Si hai sa fiu totusi on topic.
Cum m-a schimbat pe mine viata in strainatate...pai hai sa vedem.Nu cred ca m-a schimbat.Sunt la fel de zambitoare si amabila ca si in tara,poate cu mai putini nervi cand merg cu autobusul fiinca nu stau zeci de minute sa-l astept ca apoi sa stau ca intr-o cutie de sardele.
Defapt ceva m-a schimbat, am inceput sa ies din casa mai mult nemachiata fara sa tin cont ca cineva comenteaza pe seama mea.
Important e cum suntem inauntrul nostru,o persoana nu se poate schimba asa de usor, spun eu.
"Rabdare!Rabdare!chiar cand ti se sfasie inima"(A.Bürger)
viviana spune:
Eu, cand am intrat in tara, cu masina, vamesul a iesit agale, cu mana in buzunar, a scuipat 2-3 coji de seminte si mi-a spus: "De unde veniti?"
Atunci eu chiar m-am simtit acasa
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ankalaura spune:
Eu cred ca ceea ce ii schimba pe cei care pleaca este un lucru foarte simplu: ajuns acolo, vezi ca se poate. In Romania nu se prea vrea. Mai precis, degeaba vreau eu, vreti voi,... daca hotii cei mai mari nu vor. Stiti si voi care sunt hotii cei mai marei.