Cum v-a schimbat viata in strainatate?
Raspunsuri - Pagina 22
![](images/user_woman.png)
ankalaura spune:
M-am abtinut pana acum
Eu nu am stat asa de mult in strainatate, dar sunt de acord cu multe lucruri care s-au spus aici (si dintr-o parte si din cealalta). Nu sunt de acord cu scoaterile din context si cu ironiile gratuite.
Cand am pus prima data piciorul pe pamant occidental, am avut impresia ca pana atunci m-am uitat prin niste ochelari murdari. Nu glumesc cu nimic. Era curat, nene, nu era praf! Nici pe frunzele arbustilor de pe strada nu era praf! veneam de pe strada si aveam inca pantofii curati. Aici, nu ajung bine la serviciu si ma duc sa imi curat incaltarile, desi circul cu masina (strada pe care e gradinita fiica-mii e in Foreasca si stiti ce se intampla acum pe Floreasca!)
Poate e ciudat, dar de cand am fost in occident, mi-e rusine sa "las" restul la magazin. Nu am fost niciodata fan spagi (ba chiar din contra). Ei bine, cand in occident a fugit casiera de la supermarket dupa mine ca sa imi dea rest o moneduta cu care nici o bomboana nu puteai cumpara, m-am simtit al naibii de prost si de atunci nu mai las restul, oricat de putin ar fi.
Inutil sa spun ca daca aici ma duc cu maruntei de 1 ban mi-i refuza, ba chiar o vanzatoare mi-a facut "favorul" de a nu mai astepta de la mine 0.5 lei si a aruncat cele 5 monede de 1 ban la cos in fata mea, urland in acelasi timp!
Ceea ce nu inseamna ca romanii sunt prosti, murdari, obraznici... nu toti!
Recunoasteti insa cati badarani sunt pe strada! Recunoasteti ca atunci cand sunteti in aglomeratie tineti bine de tot geanta la subrat, si o strangeti mult mai tare decat atunci cand sunteti intr-o tara civilizata.
Mai ieri, la un alt subiect, ne inghesuiam care mai de care sa dam ca exemplu vecinii nostri care ... scuzati-ma... faceau pipi in sticle si altceva in pungi si le lasau la ghena. Va amintiti?
Tot zilele trecute dadea exemplu o mamica de gemeni, cum nu poate ajunge in parc din cauza masinilor parcate pe trotuar! Nici eu, cu unul singur, si tot nu ajungeam usor in parc. credeti ca daca ne fac parcari, o sa isi duca vreunul masina?? Nu nene, romanul parcheaza in scara blocului daca poate! Si ne miram ca ne certam pe locurile de parcare.
Eu ma cert domnule! Ca nu imi convine sa vin la ora 8 seara obosita rupta si cu copilul de gat dupa 12 ore de gradinita si sa imi gasesc locul ocupat cu nesimtire, desi eu platesc pentru el si e insemnat! Mai ales ca tot cartierul e plin de masini. Fac scandal! reclam! Ii dau cu sutul, poate are alarma! Il scot din casa! In cel mai bun caz, ii las in geam un bilet pe coala A3! Lu' unu i-am scris cu rujul pe parbriz! Tot rujul l-am consumat! L-am facut bou nesimtit!
Reclam! Fac scandal! La primarie, la politie, la partide, la ADP. Peste tot! La magazine. Mai mici sau mai mari. Cer raspuns. Si primesc.
Noi suntem, aici, o mana de oameni care, probabil, procedam corect. Restul ne omoara.
Dar uitati-va bine la voi:
- intotdeauna cand vedeti pe cineva ca fumeaza pe holul unui spital, ii atrageti atentia? (eu am intalnit asta chiar marti, la CF2)
- daca vineva ocupa locul vecinului vostru de parcare, ii atrageti atentia?
- daca in parc gardienii se iau de babe care aduna semnite de flori dar nu vad galiganii ce calaresc toboganele pentru copii, le atrageti atentia?
- daca raspundeti afirmativ la toate astea si la altele similare, spuneti-mi acum, credeti ca avem sanse sa schimbam ceva in tara asta??
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/A_Iulia/A_Iulia.jpg)
A_Iulia spune:
Maria, ca tot ziceai ca ti-a cerut un taximetrist aici un pret astronimic: ai grija cu ce circuli la Milano sau la Londra - s-ar putea sa ai surprize mult mai neplacute in sensul asta
Eu nu inteleg un lucru, majoritatea celor care au plecat considera ca au devenit mai toleranti - oare? Se pare ca e aceeasi Marie cu alta palarie doar...sau am eu senzatia asta citind acest subiect (si nu numai)
Desi va inteleg - probabil ca de fiecare data cand veniti in Romania va simtiti cum ne simtim noi cand facem o vizita la Moscova (am fost o data recent si mi-a ajuns)
Insa trebuie sa recunosc ca de fiecare data cand aterizez in Otopeni (de minim 4-5 ori pe luna) asa am un sentiment de BINE, ca am ajuns acasa, oricat de tare as fi fost marcata de diferente.
Adina + Olivia Q1.04
mariamunteanu spune:
Adina, asa o fi la Milano sau Londra, numai ca nici Italia si nici Anglia nu sunt tarile mele. In tara mea ma astept sa fiu tratata echitabil pe principiul ca nu ne furam intre noi, de la straini nu am aceleasi pretentii.
In majoritatea capitalelor pe care le-am vizitat nu e necesar sa iei taxi din gara, poti sa ajungi in oras cu trenul.
Inca ceva: In Bucuresti nu se putea (poate ca acum e posibil, nu stiu) face comanda la taxi de la o zi la alta. Am incercat o data sa fac asta in Bucuresti, mi-a promis soferul ca ma duce la aeroport cu un pret si la destinatie mi-a cerut dublu pe motiv ca venise de nu stiu unde. In oras, daca faci comanda, preturile sunt convenabile, dar daca iei un taxi privat de pe strada, iti cere cu mult mai mult. Aici nu mi s-a intamplat asa ceva - e drept ca iau f rar taxiul pt ca circul cu mijloacele de transport in comun, dar nici n-am auzit sa li se fi intamplat altora.
Maria
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by marakiquote:
Originally posted by mariamunteanu
In continuarea a ceea ce a scris Trischa si tot off topic si tot in Brasov, mama mea (60 de ani) era intr-un troleibuz cu o colega, ambele in picioare. Langa ele, doi adolescenti stand pe scaun, comenteaza "ia uite si babele astea expirate, nu mai ai loc de ele".
Sau in Bucuresti in autobuz, socrul meu de 70 de ani orb (cu banderola de orb la mana) in picioare, insotit de sora lui. Inghesuiala mare, un tanar zice "moshule, daca nu vezi, du-te direct la cimitir in loc sa umbli prin oras".
DE ce aceasta rautate si proasta crestere ? Daca cineva ar spune asa ceva despre parintii vostri, cum ati reactiona ?
Maria
Tinerii braveaza, vor sa se dea si ei mari in fatza celorlalti, fii sigura ca nu parintii i.au invatat asa ceva!
Monica
Monica, e adevarat ca tinerii braveaza, dar da-mi voie sa cred ca au si mari lacune de educatie. Tinerii educati si cu bun simt pot fi excentrici, dar nu sunt badarani. Si aici am vazut adolescenti punkisti, cu belciuge in nas care fac pe grozavii intre ei, dar nu vorbesc urat si nu-i deranjeaza pe cei din jur decat doar ca vorbesc si rad tare.
Cum sa nu aiba lacune in educatie, daca parintii lor injura la tot pasul si se poarta necivilizat ? Chiar eu aveam in RO 2 familii de vecini (romani) care-si tratau copiii si nepotii in ultimul hal, li se adresau cam asa "ma tampitule, vino dracu' acasa, nesimtitu' dracu' ". In Bucuresti mai ales, lumea dracuie si injura de mama focului.
La metrou in Roma cand am fost ultima oara, un grup de tineri romani, dintre sutele de oameni de toate natiile, zbierau injuraturi romanesti de rasuna statia de metrou.
Maria
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by ankalaura
Mai ieri, la un alt subiect, ne inghesuiam care mai de care sa dam ca exemplu vecinii nostri care ... scuzati-ma... faceau pipi in sticle si altceva in pungi si le lasau la ghena. Va amintiti?
Tot zilele trecute dadea exemplu o mamica de gemeni, cum nu poate ajunge in parc din cauza masinilor parcate pe trotuar! Nici eu, cu unul singur, si tot nu ajungeam usor in parc. credeti ca daca ne fac parcari, o sa isi duca vreunul masina?? Nu nene, romanul parcheaza in scara blocului daca poate! Si ne miram ca ne certam pe locurile de parcare.
Ma bucur ca si tu ai atins acest subiect, ca eu cand am pomenit de el, Denizel si Capcaunul (nu mai vb de Guestus)
m-au luat peste picior si m-au trimis in Sicilia. Este o problema reala, domnilor amatori de bashcalie, nu e nimic de ras in asta.
Maria
ellej spune:
quote:
Adina, asa o fi la Milano sau Londra, numai ca nici Italia si nici Anglia nu sunt tarile mele. In tara mea ma astept sa fiu tratata echitabil pe principiul ca nu ne furam intre noi, de la straini nu am aceleasi pretentii.
In majoritatea capitalelor pe care le-am vizitat nu e necesar sa iei taxi din gara, poti sa ajungi in oras cu trenul.
Inca ceva: In Bucuresti nu se putea (poate ca acum e posibil, nu stiu) face comanda la taxi de la o zi la alta. Am incercat o data sa fac asta in Bucuresti, mi-a promis soferul ca ma duce la aeroport cu un pret si la destinatie mi-a cerut dublu pe motiv ca venise de nu stiu unde. In oras, daca faci comanda, preturile sunt convenabile, dar daca iei un taxi privat de pe strada, iti cere cu mult mai mult. Aici nu mi s-a intamplat asa ceva - e drept ca iau f rar taxiul pt ca circul cu mijloacele de transport in comun, dar nici n-am auzit sa li se fi intamplat altora.
Maria
In caz ca nu stiai, nici in Bucuresti nu este absolut necesar sa iein taxiul de la aeroport, exista o linie Expres care te ia de la sosiri si te duce fix in oras. Cat despre taxiuri, normal e sa te uiti bine ce la tariful afisat pe el.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
quote:
Inutil sa spun ca daca aici ma duc cu maruntei de 1 ban mi-i refuza, ba chiar o vanzatoare mi-a facut "favorul" de a nu mai astepta de la mine 0.5 lei si a aruncat cele 5 monede de 1 ban la cos in fata mea, urland in acelasi timp!sanse sa schimbam ceva in tara asta??
Pana anul trecut Gara de Nord a fost poate unica gara europeana in care se platea taxa de intrare daca nu aveai bilet de tren valabil (una din putinele bile albe ale lui Videanu este eliminarea acestei taxe cretine). Ei bine, modul meu de a protesta fata de aceasta tampenie a fost enervarea la culme a taxatorilor de la intrarea in gara. Cand trebuia sa astept pe cineva la gara imi adunam tot maruntisul de cate 1 ban sau 5 bani aruncat prin casa. Privirea perplexa a taxatorilor se preschimba intr-un oftat jalnic cand le ceream calm chitanta.
![](icon_smile_big.gif)
lai spune:
quote:
Originally posted by ellejquote:
Maria
In caz ca nu stiai, nici in Bucuresti nu este absolut necesar sa iein taxiul de la aeroport, exista o linie Expres care te ia de la sosiri si te duce fix in oras. Cat despre taxiuri, normal e sa te uiti bine ce la tariful afisat pe el.
Si Dieu nous a faits a son image, nous le lui avons bien rendu.
If God created us in His image we have certainly returned the compliment.
Si eu m-am gandit la asta, de la aeroport poti lua linia expres, iar de la gara, metroul.
Iar taxiurile in Romania mi se pare ca au preturi rezonabile - nu toate, dar asa cum spune Ellej, te poti uita inainte la tarif/la firma.
Iar eu am comandat taxi de pe o zi pe alta in Bucuresti, si asta acum cativa ani.
In rest, vad si eu o gramada de probleme, dar nu mi se pare ca transportul de la aeroport/gara in Bucuresti si taxiurile se numara printre ele.
Lai
lai spune:
quote:
Originally posted by capcaunulquote:
Inutil sa spun ca daca aici ma duc cu maruntei de 1 ban mi-i refuza, ba chiar o vanzatoare mi-a facut "favorul" de a nu mai astepta de la mine 0.5 lei si a aruncat cele 5 monede de 1 ban la cos in fata mea, urland in acelasi timp!sanse sa schimbam ceva in tara asta??
Pana anul trecut Gara de Nord a fost poate unica gara europeana in care se platea taxa de intrare daca nu aveai bilet de tren valabil (una din putinele bile albe ale lui Videanu este eliminarea acestei taxe cretine). Ei bine, modul meu de a protesta fata de aceasta tampenie a fost enervarea la culme a taxatorilor de la intrarea in gara. Cand trebuia sa astept pe cineva la gara imi adunam tot maruntisul de cate 1 ban sau 5 bani aruncat prin casa. Privirea perplexa a taxatorilor se preschimba intr-un oftat jalnic cand le ceream calm chitanta.
Capcaunule, foarte bine ca le cereai chitanta si foarte rau ca oftau jalnic taxatorii (eu imi amintesc totusi ca dadeau chitante); insa mie personal taxa de intrare in Gara de Nord nu mi s-a parut chiar cretina. Poate ca nu era singura solutie, poate ca nu era solutia cea mai fericita, dar de bine de rau dupa ce au instituit aceasta taxa pentru non-calatori, Gara de Nord a devenit mai curata, au disparut aurolacii si cersetorii..
Lai