Cat sa-i dau unei bone ca sa fie multumita?
Raspunsuri - Pagina 10
ionica spune:
Am o prietena care plateste o bona plus menajera 4000euro net,dar amandoi castiga impreuna 20.000euro.
Mi se pare foarte mult,dar la calclulele facute de ea,ar pierde mai mult daca ar sta acasa.
Da ,o bona cu experienta aici costa foarte mult,Brut 2200eurolunar.
Eu sunt obligata sa platesc o bona fiindca merg si la scoala,poate dupa ce termin,ma limitez doar la o" mama de o zi" .
Sophia 2ani
+15 
DarkBendis spune:
Uff...complicata treaba! Eu una daca as putea alege mi-as dori pentru aia mica (preconizata sa vina odata cu anul nou) nu bona, ci nursery. Dar... deocamdata ma intind cat mi-e plapuma, si la bugetul care "se arata" probabil nu va fi nursery, ci "child minder" (adica persoana atestatata, inregistrata la consiliu care are grija de un anumit nr de copii la ea acasa).
Kari, la nelamurirea ta referitoare la salariile de pe aici, m-am interesat (la soacra-mea vitrega, femeie ocupata - avocata - care a avut si bona, si au pair). Bineinteles, lamuririle ei se refera strict la UK, caci ea aici traieste. Ca sa lucrezi ca bona (nanny) pe aici, nu ajunge sa "te pricepi la copii". Trebuie sa ai facute oarece cursuri (childcare, childcare development, child behaviour, child psychology etc - ma rog, din categoria aceasta -plus curs "recunoscut" de prim-ajutor) deci sa ai diplomele care sa iti ateste pregatirea, sa ai facuta "enhanced disclosure" adica cazierul amanuntit, si nu in ultimul rand, sa ai "relevant experience" - deci daca vrei sa lucrezi cu copil mic, sa ai experienta de lucrat cu copil mic... in care nu intra "am crescut 3 copii si 5 nepoti" sau "sunt fosta profesoara si ma pricep" . Asta este aici bona profesionista (poate fi interna sau externa), si unele castiga nu bine... ci foarte bine. Este o meserie recunoscuta si apreciata (daca ati vedea cu cat se plateste o nanny cu expereinta la Londra...
).
Brianne nu a mai aparut, banuiesc ca e ocupata cu problemele pe care le are in familie (multa sanatate si putere, Brianne
), dar preturile pe care le daduse ea sunt cele cerute de bonele ne-profesioniste, de "au pairs", care, asa cum am mai explicat, sunt de obicei tinere (dar si tineri, de ce nu?) care teoretic nu vin de fapt sa faca bani, ci au grija de copii intr-o tara straina intr-o familie straina pentru ca sa invete limba si pentru "experience abroad". Soacra-mea (acu' ma refer la cea "adevarata", mama sotului
), fiind femeie divortata cu 3 copii a avut si ea nevoie de au-pairs - nu stateau nici una mai mult de un an, ca asta era ideea, stai un an, inveti limba, faci un ban de buzunar si dupa aia ori de apuci de facultate, ori te gandesti la un job serios. Cu o singura exceptie, o nemtoaica, toate erau frantuzoaice sau belgiene de limba franceza, caci dansa isi dorea ca ai ei copii sa aiba de la cine invata franceza. Dar de-atunci s-au mai schimbat lucrurile, multe doamne vin si vor sa lucreze ca bone ... dar de fapt ele sunt platite ca "au pair" si sunt nevoite sa isi suplimenteze castigurile facand baby-sitting, menaj in plus, la familie sau pe unde isi gasesc, iar daca pot, adica au drept de munca sau le permite viza, isi mai gasesc cate un job part-time de obicei in zilele libere... oboseala multa, munca multa, bani din pacate... nu prea multi.
M-am cam intins...imi cer scuze daca am plictisit, am intrebat si lamuririle astea mi s-au dat... si le dau mai departe.
O seara frumoasa si numai bine la toata lumea 
Dark Bendis
26+ cu "Huckleberry" Baby
http://bd.lilypie.com/gSJep1.png
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
brianne spune:
DarkBendis a explicat si pt mine.(Multumesc pt urari si intelegere. Da, sunt f ocupata acum) Preturile de mai sus sunt pt bone ne-profesioniste - cum le-a numit ea, 'au-pairs'. E clar ca o bona profesionista nu va lucra pt asa de putini bani.
Kari, eu cred ca preturile acelea sunt f clare si adevarate pt ceea ce am scris eu.
Nu am specificat ca acele preturi sunt pt bone care lucreaza 8h+. Regret daca s-a inteles altfel.
Cat despre preturile bonelor profesioniste, nu pot da preturi exacte (oricum variaza putin) dar sunt destul de ridicate. In Londra incep undeva de la +2000 pounds. Atat mi s-a oferit ultima oara dar e posibil ca se mai fi ridicat de atunci. Nu m-a mai interesat.
kariguld spune:
DarkBendis, nu sunt nemultumita! am fost doar incurcata si nelamurita de preturile alea, care in final s-au dovedit ca sunt pentru "au-pairs".
Briane, eu nici cu tine nu ma nimik , (doamne feri!) numai ca trebuia sa spui de la inceput ca lucrezi ca bona au-paire! ca din primele tale postari reiesea ca esti bona profesionista...de aceea eu am fost "sochata" ( sa zic) de preturi!
e bine sa faci precizari clare de la inceput... un sfat sincer, de la o mamica!
Kari
mariamunteanu spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ionica Am o prietena care plateste o bona plus menajera 4000euro net,dar amandoi castiga impreuna 20.000euro. |
Asta e ceva fabulos de mult. In Austria un salariu de 2500 euro pt o persoana cu studii superioare este un salariu bun, deci ceea ce spui tu e un caz izolat. Aici gasesti destule femei din Slovacia, Polonia sau America de Sud care fac menaj pt. 5 sau 6 euro/ora. Iar baby-sitter se gasesc cu 6 sau 7 euro/ora, asa ca preturile sunt altele.
Pt. bone interne, preturile date de Brianne sunt realiste.
Maria
ionica spune:
Mariamunteanu,
Nu este un caz izolat, atat se platescte o bona cu experienta.Daca faci calcule, din cei 2200euro plateste 40% taxe ,ramane cu un salariu zic eu decent.
Iar tu stii bine ca in germania daca nu esti casatorit ,nu ai copii si esti catolic pe langa asta mai ai si un Pet ,platesti de-ti sar ochii taxe.
In franta, mai exact in Corsica ,noi platim bona 13euro pe ora si este un pret negociat de la 15 euro.
Dar inca odata, in romania nu se poate cere aceleasi salarii avand in vedere salariu mediu pe economie.
Stiu si in romania doamne fr experiente bone care sunt foarte scumpe.Multe dintre ele au lucrat cateva luni in afara tarii,au pe CV scris ,iar noi mamele suntem dispuse sa platim mereu ce ni se cere de dragul copiilor nostri .
Sophia 2ani
+15 
mariamunteanu spune:
| citat din mesajul lui ionica Mariamunteanu, Nu este un caz izolat, atat se platescte o bona cu experienta.Daca faci calcule, din cei 2200euro plateste 40% taxe ,ramane cu un salariu zic eu decent. Iar tu stii bine ca in germania daca nu esti casatorit ,nu ai copii si esti catolic pe langa asta mai ai si un Pet ,platesti de-ti sar ochii taxe. In franta, mai exact in Corsica ,noi platim bona 13euro pe ora si este un pret negociat de la 15 euro. Dar inca odata, in romania nu se poate cere aceleasi salarii avand in vedere salariu mediu pe economie. Stiu si in romania doamne fr experiente bone care sunt foarte scumpe.Multe dintre ele au lucrat cateva luni in afara tarii,au pe CV scris ,iar noi mamele suntem dispuse sa platim mereu ce ni se cere de dragul copiilor nostri . Sophia 2ani +15 ![]() |
Ionica, te cred ce spui, dar eu nu vorbeam de bone experimentate din Occident, ci de persoane de conditie medie care vin din Ro - deci impozitele nu se aplica.
Pana la 1 an 1/2 am stat acasa, deci imi trebuia un ajutor, nu neaparat o bona. Dupa asta, i-am dat pe copii la gradinita particulara, asa ca ajutorul are iarasi atributii limitate ca bona si mai mult la menaj.
Pretentiile mele de la persoana de ajutor sunt limitate la o pregatire medie, un caracter integru, bun simt, un aspect placut, seriozitate, placere de a se ocupa de copii.
Maria
mariamunteanu spune:
Am scris dar nu ti-am raspuns la mesaj, Ionica.
Cazul aratat de tine e izolat in ceea ce priveste castigurile familiei, ceea ce le permite sa plateasca atat pt bona + menajera.
Familiile medii si chiar peste medie din Austria nu-si permit bone sau, ca sa spun altfel, a avea bona nu este o practica prea des intalnita, de aceea mamele/parintii isi cresc singure/singuri copiii pana pe la 2 ani, dupa care ii dau la gradinita si se intorc la serviciu.
Maria
ionica spune:
Mariamunteanu, Acum am inteles,
Asa imi spune si sotul meu, ca suntem un caz izolat si ca este un lux sa-ti permiti un ajutor in europa de vest.
Iar persoana de care-ti spuneam ca are un salariu net de 10.000euro ,mai este si expatriat,in consecinta , ei nu platesc chirie, masina de serviciu,mobil, asiigurare privata,etc. totul este preluat de catre companie.
Sophia 2ani
+15 
mariamunteanu spune:
| citat din mesajul lui ionica Mariamunteanu, Acum am inteles, ![]() Asa imi spune si sotul meu, ca suntem un caz izolat si ca este un lux sa-ti permiti un ajutor in europa de vest. Iar persoana de care-ti spuneam ca are un salariu net de 10.000euro ,mai este si expatriat,in consecinta , ei nu platesc chirie, masina de serviciu,mobil, asiigurare privata,etc. totul este preluat de catre companie. Sophia 2ani +15 ![]() |
Asa este, un lux. Pai cum sa-si permita o mama sa plateasca o bona cu 1000 euro cand ea insasi castiga 1500 euro (net) iar chiria e 500 euro/luna ? Prefera sa ramana acasa si sa-si creasca singura copiii. In cercul nostru de prieteni din care fac parte medici, economisti, juristi, nimeni nu are bona - poate maxim baby-sitter 2-3 ore/zi in anumite zile. Prietena mea - medic stomatolog - a inceput sa lucreze dupa 5 ani de pauza in care si-a crescut cei doi copii pana cand si cea mica a inceput gradinita.
Maria