Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

A.M. simti nevoia sa desfaci firul in patru, sa rasucesti fiecare vorba in incercarea de a convinge ca...normalul tau este si al meu. Ei bine, eu mi-am spus parerea si nu doresc sa-mi impun pct de vedere.

29+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Eu am fost nevoiata sa fac HS pentru dupa ce am realizat ca la gradinite nu se face mai nimic. Si am reusit sa fac foarte multe.
- am folosit metode Montessori pentru dezvoltarea inteligentei matematice;
- am facut un magazin acasa si am exersat adunarea, scaderea si unitatile de masura;
- am facut cunoasterea madiului in parc;
- am pictat, modelta cu plastilina, tesut, indoit, decupat, impreuna cu copilul in weekend-uri;
- am facut engleza (de la vorbit cu el in viata cotidiana pana la cartonase cu desene, planse cu activitatile care-i plac copilului, etc.)
- i-am citit, l-am dus la teatrul de papusi in fiecare saptamana, am facut noi acasa un teatru de papusi, am scris piese si le-am jucat, am scris si am desenat impreuna o carte pe care apoi am tiparit-o in 10 exemplare si am facut-o cadou familiei.

In timpul procesului de invatare am inceput sa-mi cunosc copilul, el a capatat incredere in mine, am inceput sa simt care este cea mai buna metoda de a-l atrage intr-un joc, cam cum functioneaza memoria lui, cam pana unde merge capacitatea lui de intelegere, care sunt domeniile predilecte de interes. Acesta a fost cel mai mare castig.

Nu as fi putut sa fac toate acestea daca nu alocam timp si bani. Pentru ca materialele didactice sunt scumpe (casa de marcat, cantar, recipienti pentru volume, carti cat sa deschidem o librarie, planse, siruri cu unitati, zeci, sute, mii pentru metoda Montessori - pentru ca mi-am facut singura materialul didactic - flash cards si muulte multe altele).

Nu poti, categoric, sa lucrezi pana la 7 seara si sa incerci sa faci HS. Este o optiune pentru cei ce pot sa aloce copiilor lor mai multe ore pe zi, de preferat in timpul zilei, ideal dimineata.

quote]

Si mai am o intrebare... bun faceti HS, dar copilul printre altele trebuie pregatit pentru a face fata societatii, adica disciplina la locul de munca, sa mai faci si ce trebuie nu numai ce vrei, cand vrei...care contravin HS. Ca daca esti invatat cand este soare afara sa te duci sa te plimbi, lasi naibi termenul si te duci si te plimbi si atunci patronul isi ia altul mai putin pregatit din invatamantul de stat, dar disciplinat. Asta este realitatea pe dare o traim...cati dintre noi au propria afacere ca sa faca HS?
quote:
[/quote]

[size=4]Dupa parerea mea, daca practici HS trebuie sa o faci ordonat, dupa o schema clara, sa ai ceva gen propria ta programa, bazata pe ce vrei sa stimulezi la copilul tau sau pe domeniile lui de interes. Cel putin in prima faza. Cred ca si stabilirea unor ore - nu obligatoriu fixe, dar ceva gen "dimineata" - ajuta in primul rand parintele, care astfel poate sa-si programeze timpul pentru el insusi; copiii - unii este posibil sa fie avantajati de ore fixe de predare, altii nu, depinde de firea lor.

Eu am observat la copilul meu - si cred ca toti copiii sunt asa - ca are saptamani intregi in care spune "nu vreau sa fac jocuri matematice" si apoi spune brusc "sa facem jocuri matematice". Si cand ne apucam, are atat de mult entuziasm ca dam gata intr-o zi cam tot ceea ce am propus pentru 3 saptamani (1/2 ora pe zi). Si pe masura ce stapaneste mai bine un domeniu si incepe sa se "prinda" de unele lucruri, devine mai interesat si intraba chiar si in parc, la joaca cum e cu aia si cu ailalta. Pur si simplu nu face nici o diferenta intre joaca si cunoastere. Sunt un tot unitar.

In schimb, scrisul, pe care el l-a deprins si practicat numai la gradinita, este si ramane o corvoada. Spune mereu ca nu-i place sa scrie, ca scrisul este greu, etc.

Nu am decis inca daca HS este cea mai buna optiune pentru copilul meu si in continuare. Eu cred ca sistemul are un singur dezavantaj major: LIPSA SOCIALIZARII. Pentru cei ce au familii numeroase, copii multi pe strada sau un copil foarte sociabil, poate sa nu fie o probleme insurmontabila. Dar pentru un copil unic, care nu accepta sa se joace in fata blocului, care oricum tinde sa petreaca mult prea mult timp in compania adultilor, HS ar putea fii dezavantajos din punctul de vedere al socilaizarii.

Omul este ceva mai mult decat o suma de cunostinte. Dobandirea competentelor sociale este la fel de importanta ca si dobandirea cunostintelor matematice. COMPETENTA SOCIALA ESTE SINGURUL LUCRU PE CARE NU AM REUSIT SA-L PREDAU COPILULUI MEU ACASA. Este ceva ce el trebuie sa invete singur, din interactiunea cu alti copii.

Si inca ceva. A fost o lunga perioada in care copilul meu nu se interesa deloc de litere. Si nici eu nu am insistat daca el nu voia. S-a intamplat sa aiba in clasa un baiatel care stia sa citeasca perfect. A vazut Vlad ca un copil este valorizat de toti cei din jur pentru o abilitate pe care el nu o avea. Si brusc a inceput sa manifeste interes pentru litere, sa intrebe in dreapta si-n stanga. Acum citeste si el, singur, carticele. Si iata cum un pusti de 5 ani, a fost, fara sa stie, un pedagog de o mie de ori mai bun decat mine. CONCURENTA este iarasi ceva ce nu poti reproduce artificial acasa (daca nu ai mai multi copii).

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns betiana spune:

Citind despre acest sistem ( din cele scrise de voi) mi-am dat seama ca un copil pregatit astfel va deveni un inadapt social.Scoala poate oferi modele bune sau rele, dar in ele sunt colectivitati, exista interactiune.Copilul trebuie sa invete de mic sa discearna intre ce este bine sa faca si ce este rau.Filtrul acesta care il va invata de la parinti il va folosi toata viata.Cel mai bun educator este parintele.Dar a face scoala acasa, rupandu-l de social, este ca si cum l-ai tine intr-un glob de sticla opac.

Mergi la inceput

quote:

Dar a face scoala acasa, rupandu-l de social, este ca si cum l-ai tine intr-un glob de sticla opac.
quote:

Unii au solutii. Inscriu copilul la sporturi de performanta de echipa (handbal, baschet, fotbal) care vin "la pachet" cu cantonamentele de rigoare, trimit copilul in toate taberele posibile, fac ei insisi, impreuna cu copiii, excursii non conformiste prin tara si in strainatate, etc. Numai ca nu sunt absolut convinsa ca este suficient.

Pe de alta parte, ma uit la mine... am mers la scoala publica si acum, la 35 de ani, am cei mai buni prieteni pe care nu mi i-am facut in scoala. Eu am socializat mult mai bine si mai de calitate la activitatile extra scolare decat la cele scolare.

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by simali
Unii au solutii. Inscriu copilul la sporturi de performanta de echipa (handbal, baschet, fotbal) care vin "la pachet" cu cantonamentele de rigoare, trimit copilul in toate taberele posibile, fac ei insisi, impreuna cu copiii, excursii non conformiste prin tara si in strainatate, etc. Numai ca nu sunt absolut convinsa ca este suficient.

Cred ca merita incercat: sporturi de echipa, cluburi, gasca din parc, ziua de nastere a vecinului, etc., si vazut care din genul de comunitati se potriveste cel mai bine pe personalitatea copilului.

In fapt, nu vad nici o problema nici din frecventarea unei scoli, daca asta e modalitatea preferata de socializare a copilului. Atita vreme cit copilul e multumit de "pachetul" (reguli, note, hartuire, etc.) care vine cu comunitatea respectiva, eu unu' nu vad de ce i-as interzice sa mearga la scoala. La fel cum nu m-as opune nici daca ar decide ca scoala nu e genul lui de "joaca".

Anyway, daca reducem scoala la un loc in care copiii se string pentru a socializa, s-ar putea sa merite sa ne-ntrebam ce e de facut cu aptitudinile care nu tin neaparat de relatiile inter-umane. (Si care, culmea!, sunt de fapt predominante pe agenda scolii.)

quote:
Originally posted by simali
Pe de alta parte, ma uit la mine... am mers la scoala publica si acum, la 35 de ani, am cei mai buni prieteni pe care nu mi i-am facut in scoala. Eu am socializat mult mai bine si mai de calitate la activitatile extra scolare decat la cele scolare.

alice

Iaca! Ai un exemplu foarte la-ndemina despre faptul ca scoala nu e deloc garantat ca fiind cel mai bun loc pentru exersarea "animalului social" :-).

In opinia mea, scoala ar trebui sa fie foarte permeabila: adica lumea sa intre si sa iasa din ea (si nu doar pe usa) fara sa fie facut nu stiu ce caz din asta. Ceva foarte asemanator cu modul de organizare al cluburilor de tot felul -- locuri in care se string indivizi ce au la baza un interes comun (hobby or whatever).

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Cred ca ar fi important de spus ca in subiectul asta toata lumea are dreptate!!!
Nu exista pareri gresite pentru ca nimeni nu stie ce e mai bine pentru copilul altcuiva...
Noi dam exemplul familiei noastre, metoda care a functionat cu copiii nostrii...asta nu inseamna ca e general valabila!!!!
Daca noi, acum adulti, am avut experiente neplacute in cadrul scolii, nu inseamna ca nu am ajuns oameni echilibrati si fericiti, sau daca am avut experiente placute nu inseamna ca ar fi la fel si pentru copiii nostrii!!!!

Altceva as vrea sa subliniez in ceea ce priveste HS...
Eu nu vad neaparat HS ca pe o metoda educativa pentru copilul meu, ci in primul rand cel mai important este timpul pe care il petrec eu cu el...
Este binecunoscut ca ai nostrii copiii ne privesc ca pe un model, vor sa fie ca noi, ne copie...ar face orice sa ne atraga atentia si sa petreaca cat mai mult timp cu noi, parintii...
Este foarte greu sa iti gasesti timp, rabdare, obiectivitate sa poti sa fii ceea ce are nevoie copilul tau sa fii!!!
Sunt atat de multe de facut pentru noi parintii, job, comp, telefon, tv, farfurii nespalate, cumparaturi...etc...incat ajungi sa numeri pe degete minutele pe care le petreci efectiv cu copilul tau pe zi...In care esti 100% doar pentru el...
Si atunci HS este o necesitate...
Nu ca o metoda educationala, nu ca o pregatire a viitorului adult pentru societate, ci pentru a satisface nevoia ta ca parinte, si a lui, ca copil de a fi unul pentru celalalt...

Ideal ar fi, in viziunea mea, o combinatie intre HS si scolarizare, o mai mare varietate a sist de invatamant, posibilitatea de a alege ce ii se potriveste copilului tau, o colaborare stransa intre educator si parinte, si o implicare maxima a parintilor, in egala masura, in tot ceea ce realizeaza copilul!!!!

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze, 3000km prin Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

S-a scris mult la subiect. S-a scris cu pasiune ceea ce denota multa dragoste fata de copiii nostri.

Eu cred ca HS si US sint o optiune. Depinde de copil, de parinti, de mediu social si economic. Nu cred in HS pentru toata lumea. Am sari din lac in put. Ideea este ca diversificarea in domeniul educatiei este un plus. Dupa cum sintem toti diferiti asa are trebui sa fie si optiunile de studiu.

Stric din punctul meu de vedere, nu as opta pentru asta pentru ca in primul rind nu am talent catre pedagogie. Pentru ca un copil sa aiba reusite mai tirziu trebuie studiu (si nu ma refer la studiu inchiput de Amooga cu biciul - ci doar un ritm relativ sustinut, corelat cu virsta si aptitudinile fiecarui copil).

In al doilea rind (si stiu ca poate suna egoist) imi place sa am un servici (nu zic cariera ca imi sare forumul tot in cap). Ma gindesc la faptul ca poate interveni un accident, un divort, samd si atunci ma vad fara nici o modalitate de a-mi sustine copiii. Ce sa mai vorbesc de materiale didactice cind nu am ce pune pe masa? Este oarecum ideal sa stai acasa 18 ani si sa te dedici copiilor, dar este totusi o optiune reala pentru multi dintre noi?

Eu am optat pentru o scoala, care oricit ar parea de ingrozitor ca se inchide curtea (oricum la 4-5 ani cred ca si acasa la noi inchidem portita/usa si nu-i lasam sa plece in voia lor), le permite o educatie de care eu sint multumita. Aici este batalia reala, sa ai posibilitatea sa alegi dintr-o multitudine de oferte. Deocamdata, copii mei au rezultate foarte frumoase (si nu ma refer in nici un caz la note) si sint fericiti si impliniti.

Anamaria

"Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power."

Mergi la inceput

quote:

Si atunci HS este o necesitate...
Nu ca o metoda educationala, nu ca o pregatire a viitorului adult pentru societate, ci pentru a satisface nevoia ta ca parinte, si a lui, ca copil de a fi unul pentru celalalt...
quote:

Exact asa gandesc si eu.

quote:

Eu cred ca HS si US sint o optiune. Depinde de copil, de parinti, de mediu social si economic. Nu cred in HS pentru toata lumea. Am sari din lac in put. Ideea este ca diversificarea in domeniul educatiei este un plus. Dupa cum sintem toti diferiti asa are trebui sa fie si optiunile de studiu.
quote:

Mergi la inceput

quote:

Anyway, daca reducem scoala la un loc in care copiii se string pentru a socializa, s-ar putea sa merite sa ne-ntrebam ce e de facut cu aptitudinile care nu tin neaparat de relatiile inter-umane. (Si care, culmea!, sunt de fapt predominante pe agenda scolii.)
quote:

In timpul comunismului, singurele locuri in care aveai voie sa socializezi erau scoala si serviciul. Nici acum, dupa 15 ani, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Oamenii din Romania nu au exercitiul socializarii benevole. Comunitatile nu functioneaza. Familiile sunt mai dezbinate ca oricand...

Exista si au existat si grupuri de parcaticanti de diferite sporturi sau hobby-uri: cluburi de speologi amatori, de alpinism, de parasutisti, parapantisti, montaniarzi, scoli de sky, cluburi de sah, etc. unde se pot lega prietenii durabile, dar sa recunoastem, aici "balta" are mai putin peste. Optiunile de socializare ale copilului sunt limitate la cel mult 10-15 persoane, de cele mai multe ori de acelasi sex...

alice

Mergi la inceput

http://www.homeschooling.ro/ro/documents/professor.html

Mai sus aveti un link al unei organizatii care sustine si promoveaza HS si US in Romania. Eu am crezut, cu entuziasm ca aici este vorba despre educatie libera. Am ajuns la alta concluzie. Este vorba despre indoctrinare libera. Acest sistem este promovat in special de grupuri religioase. Sub pretextul "copilul meu poate sa invete ce vrea" pot sa bag si "copilul meu invata numai ce vreau eu, ca eu sunt ta'su".

Cred in continuare ca ar trebui sa existe alternative la sistemul institutionalizat. Dar nu cred ca educatia libera trebuie sa devina o alta forma de indoctrinare a copiilor.

alice

Mergi la inceput