Educatia acasa (homeschooling)
Raspunsuri - Pagina 15
gazzella spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Alt exemplu concret...copilul de 4 ani si cateva luni, in primul an de gradinita. Vine si-mi povesteste despre Eminescu, invatase la gradinita. Recunosc ca eu nu ma gandisem sa-l invat cand s-a nascut/murit. Ii citisem niste poezii, dar nimic mai mult.
Sa nu spuneti acum ca toti suntem talentati pedagogic si ca putem preda orice materie!?
vad ca pui in relatie capacitatea unui pusti de 4 ani de a-l numi pe Eminescu si inaltele capacitatile pedagogice ale doamnei care i-a povestit despre acesta.
Filofteia, dar de ce e important Eminescu pentru un pusti de 4 ani?
intr-un sistem de raportare la educatie si instructie unde ai pozitiona necesitatea de a-l cunoaste pe Eminescu la 4 ani?
grati.ela spune:
hai sa traduc: dupa 4 pagini si cateva incursiuni prin linkurile indicate am incercat sa spun ce simt fara ca parerea sa-mi fie alterata de pozitiile unora, de eventuale simpatii...sper ca acum e limpede ca n-are legatura cu lipsa de respect!
29+
cl spune:
Gazzella, ii spui copilului de puisori, catelusi, ratuste, etc, la inceput, DA, ca sa priceapa ce e cu inmultirea. Dar cand trebuie sa treci la probleme ceva mai complicate, nu mai merge, tot de creion si hartie e nevoie. Si un profesor cu har, care sa stie sa-l atraga, nu sa-l plictiseasca. Si nu am absolut nimic impotriva lectiilor luate in natura, atunci cand se poate. Dar cand unul face lectii si ceilalti se joaca, hmmmm...
Anya, corect! Am mai spus si eu, chiar la inceputul subiectului (alaturi de un alt sir de argumente), ca in Romania, unde un singur salariu nu e suficient in casa, foarte putine mame sau tati isi pot permite sa stea acasa si sa se ocupe doar de copii. Dar degeaba, mi se reproseaza ca nu argumentez cu nimic
.
Filofteia, cam asa am procedat si noi, cand era micut. Dar cand copilul creste, nu mai e suficient, e nevoie de mult mai mult. Si daca ii place fizica, o lectie intr-un laborator de fizica (experimentele) nu se compara cu absolut nimic, nu? Pe cand acasa resursele sunt limitate. Si ca tot ai spus de Abecedar si Matematica, exact asa a fost si la noi. Ba mie imi mai spune ca la ce trebuie sa stie sa scrie de mana, ca o face la calculator!!! Ce-ar trebui sa fac, sa-i spun: "da mama, asa e, nu mai scrie deloc"?????
filofteia spune:
quote:
vad ca pui in relatie capacitatea unui pusti de 4 ani de a-l numi pe Eminescu si inaltele capacitatile pedagogice ale doamnei care i-a povestit despre acesta.
Filofteia, dar de ce e important Eminescu pentru un pusti de 4 ani?
Gazzela era doar un exemplu, in ideea ca o gradinita/scoala are o programa pe care tu ca parinte nu o ai. Nu era vorba de capacitatile pedagogice ale educatoarei ci pur si simplu de programa.
De altfel s-a cazut de acord aici ca trebuie sa ai oarecare calitati ca sa faci HS...sau am inteles eu prost.
quote:
Filofteia, cam asa am procedat si noi, cand era micut. Dar cand copilul creste, nu mai e suficient, e nevoie de mult mai mult. Si daca ii place fizica, o lectie intr-un laborator de fizica (experimentele) nu se compara cu absolut nimic, nu? Pe cand acasa resursele sunt limitate. Si ca tot ai spus de Abecedar si Matematica, exact asa a fost si la noi. Ba mie imi mai spune ca la ce trebuie sa stie sa scrie de mana, ca o face la calculator!!! Ce-ar trebui sa fac, sa-i spun: "da mama, asa e, nu mai scrie deloc"?????
Claudia asta am vrut sa spun si eu.

Si mie mi-a spus ca pentru ce sa invete sa scrie de mana, ca stie la calculator si mai ca i-as da dreptate. Ca eu de vreo 10 ani de cand am terminat facultatea nu-mi amintesc sa mai fi scris de mana mare lucru...poate lista de cumparaturi...
Eu cred ca mai depinde si de copil. Al meu, desi inteligent este de o independenta extrema. La el nu aexistat faza aia de care vorbesc toti prin carti (in jurul varstei de 2 ani) cand sta pe langa tine, cica sa mergi tu inainte ca vine si el... il pierdeam de 100 de ori pana acum. Acum la aproape 7 ani ce sa mai spun. S-a hotarat sa certe invatatoarea ca nu vine la timp la ore.
Cu greu l-am convins ca nu trebuie sa faca asta.Pe de alta parte nu sunt de acord nici cu metodele invechite din invatamantul nostru, asa ca am ales calea de mijloc ii spun eu. Copilul urmeaza o scoala de stat, dar nu ii cer performante, iar acolo unde dovedeste calitati/capacitati extra il voi ajuta in particular personal (daca ma pricep) sau cu ajutorul unui profesor.
Si mai am o intrebare... bun faceti HS, dar copilul printre altele trebuie pregatit pentru a face fata societatii, adica disciplina la locul de munca, sa mai faci si ce trebuie nu numai ce vrei, cand vrei...care contravin HS. Ca daca esti invatat cand este soare afara sa te duci sa te plimbi, lasi naibi termenul si te duci si te plimbi si atunci patronul isi ia altul mai putin pregatit din invatamantul de stat, dar disciplinat. Asta este realitatea pe dare o traim...cati dintre noi au propria afacere ca sa faca HS?
cl spune:
Filofteia, exact asa e si al meu, independent, cu o personalitate foarte puternica. Cat despre puiul tau, are dreptate, de ce intarzie doamna
?
Si apropos de har, talent pedagogic. Degeaba am incercat eu sa-l invat sa deseneze, coloreze, picteze. N-a vrut si pace. Si nu manifesta nici o atractie nici la scoala fata de disciplina respectiva. Ei bine, acum lucreaza cu un profesor de specialitate care a stiut sa-i atraga si se vede! Deseneaza/picteaza cu drag si face si progrese. Am vazut ultima lui plansa la desen si nu, nu e un geniu, dar macar arata bine
.
quote:
Pe de alta parte nu sunt de acord nici cu metodele invechite din invatamantul nostru, asa ca am ales calea de mijloc ii spun eu. Copilul urmeaza o scoala de stat, dar nu ii cer performante, iar acolo unde dovedeste calitati/capacitati extra il voi ajuta in particular personal (daca ma pricep) sau cu ajutorul unui profesor.
Corect. Am mai spus asta si eu. Trebuie modificat ceva, programa modificata. Baza o va pune la scoala, iara daca voi observa ca al meu copil vrea sa aprofundeze mult mai mult ceva, voi cauta sa-i gasesc un profesor de specialitate care sa-l ghideze si sa-l ajute.
quote:
Si mai am o intrebare... bun faceti HS, dar copilul printre altele trebuie pregatit pentru a face fata societatii, adica disciplina la locul de munca, sa mai faci si ce trebuie nu numai ce vrei, cand vrei...care contravin HS. Ca daca esti invatat cand este soare afara sa te duci sa te plimbi, lasi naibi termenul si te duci si te plimbi si atunci patronul isi ia altul mai putin pregatit din invatamantul de stat, dar disciplinat. Asta este realitatea pe dare o traim...cati dintre noi au propria afacere ca sa faca HS?
Asa este! Cred ca toata lumea are niste termene. Daca tu ai chef sa te plimbi si nu termini, altcineva o va face in locul tau si tu vei zbura din post. Si chiar daca ai firma ta, daca nu-ti faci treaba, te paste falimentul.
gazzella spune:
aha...sa inteleg ca voi puteti gasi o oarecare echivalenta intre modul in care percepe timpul un copil (tabla inmultirii se invata undeva pe la 7-8 ani daca nu gresesc) si modul in care percepe timpul un adult
si iarasi puneti pe acelasi calapod capacitatea de responsabilizare a unui copil cu a unui adult
un alt factor care face diferenta dintre copilul care alege sa se plimbe cu rotilele si adultul care se prezinta la serviciu indiferent de timp este motivatia, care sunt cu toate mutabile in timp, raportandu-se la o sumedenie de factori
filofteia spune:
quote:
Filofteia, exact asa e si al meu, independent, cu o personalitate foarte puternica. Cat despre puiul tau, are dreptate, de ce intarzie doamna ?
Si asta se invata la scoala...sa nu spui chiar tot ce nu-ti convine
Eu stiu pe unde o sta invatatoarea? Cert este ca e o invatatoare buna, intr-o scoala buna... Nu este stresata, nu-i inebuneste cu lucruri fara rost, doar ca mai intarzie la ore. Una peste alta este o invatatoare buna, pe care o lauda atat profesorii (cei din clasa aV-a, care preiau copii) cat si elevii care i-a avut, ceea ce spune multe.
gazzella spune:
quote:
Originally posted by grati.ela
hai sa traduc: dupa 4 pagini si cateva incursiuni prin linkurile indicate am incercat sa spun ce simt fara ca parerea sa-mi fie alterata de pozitiile unora, de eventuale simpatii...sper ca acum e limpede ca n-are legatura cu lipsa de respect!29+
quote:
Originally posted by grati.ela
inca n-am citit toate postarile si poate ca e mai bine sa raspund acum: homeschooling este o alternativa pentru cei care au probleme majore de adaptare
uite, am sa-mi spun ca-i o greseala de traducere copiii mei neavand probleme majore de adaptare (la ce
filofteia spune:
quote:
aha...sa inteleg ca voi puteti gasi o oarecare echivalenta intre modul in care percepe timpul un copil (tabla inmultirii se invata undeva pe la 7-8 ani daca nu gresesc) si modul in care percepe timpul un adult
si iarasi puneti pe acelasi calapod capacitatea de responsabilizare a unui copil cu a unui adult
un alt factor care face diferenta dintre copilul care alege sa se plimbe cu rotilele si adultul care se prezinta la serviciu indiferent de timp este motivatia, care sunt cu toate mutabile in timp, raportandu-se la o sumedenie de factori
Cum va fi invatat de mic asa va fi si mare. Nu tot dintr-odata, dar cate un pic, da.
Parerea mea este ca un copil trebuie responsabilizat. Exact cum a spus o matusa a sotului "si in timpul liber trebuie sa munceasca...o altfel de munca" Am analizat chestia asta si i-am dat dreptate. Copilul meu in timpul liber invata sa cante. Mi-am dat seama ca este tot o munca. Ii place, este adevarat si pare ca este o joaca, dar mi-am dat seama ca nu este asa.