Educatia acasa (homeschooling)

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns amoga spune:

quote:
Originally posted by gazzella
de mici suntem conditionati sa ne gandim la studiu ca si la o corvoada, datorie, sacrificiu, e greu sa se creada ca studiu inseamna si distractie.
de cate ori n-am auzit cand eram mici fraze gen: "termina cu joaca si treci si invata!!!" se pare ca am fost conditionati sa privim studiu, procesul de invatare ca pe un sacrificiu in loc sa-l privim ca pe o distractie (iar scoala ca si loc de tortura in loc sa o percem ca si timp liber, skolè inseamna in greaca veche timp liber)

Acu', sincer, asta imi pare o exagerare. Si anume, scoaterea invatatului dintr-un mediu coerciv (scoala), nu inseamna ca in mod necesar trebuie sa se-ntimple doar intr-o joaca si o veselie maxima (distractie, timp liber).

In opinia mea, pentru a invata nu trebuie sa creezi cine stie ce premize speciale. Uneori, vei invata pentru ca ti-ai propus sa intelegi ceva si depui efort in atingerea acestui scop. Alteori, vei invata pentru ca ceva ti-a trezit interesul (de moment, sau un hobby mai vechi) si esti receptiv la informatia noua de care te lovesti. In alte circumstante s-ar putea sa inveti ceva pur si simplu dintr-un spirit de imitare, sau din nevoia de a iesi dintr-o situatie disperata. Etc., etc.

Treaba e ca nu avem nevoie nici de angoase, nici de euforii ca sa invatam. Nu e nevoie de stimuli externi; Natura pare sa fi avut grija si sa fi plantat un simbure de curiozitate in fiecare dintre noi. Ar trebui sa fie suficient...

A.M.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by amoga

Treaba e ca nu avem nevoie nici de angoase, nici de euforii ca sa invatam. Nu e nevoie de stimuli externi; Natura pare sa fi avut grija si sa fi plantat un simbure de curiozitate in fiecare dintre noi. Ar trebui sa fie suficient...

A.M.

"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt

Dar nu este!

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cl
1. Tu crezi ca tot familionul e la dispozitia copilului tau (vorbesc la modul general, nu ma refer la copilul tau)???? Crezi ca va veni unchiul, matusa, verisoara sau mai stiu eu cine sa faca nu stiu cate ore cu el pe saptamana la nu stiu ce materie? Au si ei familiile lor si treburile lor, nu? Daca mai sunt si in alte localitati la nu stiu cate sute de km distanta...

"La dispozitia copilului" nu cred ca-i cea mai buna formulare. Pentru ca nu-mi inchipui ca membrii familiei sa sara in avion de indata ce fii-mea ii suna la telefon si le spune ca ar avea chef a doua zi sa invete conjugarea verbelor din grupa a 3-a (franceza).

Dar imi inchipui ca o oarecare interactiune tot va fi fiind intre copiii mei si familia extinsa. Poate se mai vad si ei; mai pun de-un curcan al Recunostintei, de-o sarma de Mos Craciun, ceva acolo. Si cu ocaziile astea poate se-nfiripa si cite-o discutie de genul: "Nepoato, da' tu ai fost vreodata cu barca pe mare-n zori?... Nu? Vrei sa mergi? Okay, pai uite cum facem...".

Si cind astfel de discutii au loc atunci clar sunt ocazii in care informatia circula de la unul la celalalt, iar nepoata poate are a doua zi ocazia sa invete ceva despre barcile cu motor, sau despre nu stiu ce specii de pesti de pe malu' lacului sau oceanului, sau frasu' mai stie ce. Orisicit, invata ceva, ceea ce e mai mult decit se poate spune ca se-ntimpla dupa ce lecturezi 20 de pagini de manual umplute cu un text plictisitor si insipid, numa' bun de dat uitarii in ziua urmatoare lucrarii de control.

quote:
Originally posted by cl
Raman profesorii de specialitate platiti.

Mda, ramin... de caruta :-).

quote:
Originally posted by cl
Bun. Dar de ce sa platesc nu stiu cati profesori de specialitate, cand ii poate gasi, gratuit, la o scoala (ca tot platesc taxele greu!)?

Okay. Pai daca esti atit de multumita de calitatea profesorilor platiti din taxe si impozite, si crezi ca scoala publica este cea mai buna metoda educationala, atunci nu-mi mai ramine decit sa-ti urez mult succes. Adevaru-i ca s-ar putea chiar asa sa si fie; pentru unii scoala este cea mai buna metoda.

quote:
Originally posted by cl
2. Arata-mi tu cum poti sa-l inveti tabla inmultirii, in parc, pe un copil care alearga cu rolele sau bicicleta, impreuna cu alti copii sau joaca ascunsa sau fotbal. Chiar crezi ca-i arde de numarat role, roti, banci, copaci sau mai stiu eu ce? Daca tu reusesti asta, respectele mele, eu una ma declar depasita de situatie.

Ce-i atit de incredibil? Nu era pe careva din forumurile de aici un parinte care zicea de copilul sau ca a invatat literele si cifrele din parcarea blocului, tot uitindu-se pe numerele de la masini? Pai daca asta a fost posibil (si-n ce ma priveste, cred ca a fost), ce-i asa mare lucru sa-nveti tabla-nmultirii in parc? Desigur, trebuie sa gasesti chestia care va stirni interesul copilului in directia asta (ceea ce s-ar putea sa fie altceva decit numaratul bancilor, pomilor sau aleilor -- alea erau doar niste posibile variante; nu o "lectie" cu succes garantat).

A.M.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by cl
Dar nu este!

Si de ce n-ar fi?

Aaa, daca vrei sa spui ca scoala reuseste in citeva luni/ani sa distruga orice urma de curiozitate in majoritatea copiilor, atunci da, pentru cei care merg la scoala nu e suficient. Insa in astfel de cazuri nu-i de vina nici Natura, nici copilul.

A.M.

Mergi la inceput

Amoga, nu mai tot da vina pe scoala!
Am sa-ti spun de ce nu este suficient. Pentru ca uneori mai intervine si comoditatea, lenea, tentatiile diferite etc. Si am sa ma opresc aici, pentru ca nu mai vad rostul discutiei, totul mi se pare o invartire in jurul cozii de acum. Am citit pareri pro si contra, mi-am expus punctul de vedere. Fiecare e liber sa creada ce vrea si sa faca ce doreste. Mie mi se pare ca homeschoolingul e un sistem care nu functioneaza si ca as rapi din sansele copilului meu si nu vreau sa ma joc cu viitorul lui. Daca mi-as putea permite financiar, as opta (probabil, mai degraba as cauta un sistem privat foarte bun de invatamat, testat, nu aparut precum ciupercile dupa ploaie) pentru profesori de specialitate la absolut toate materiile, dar asta, am mai spus, mi se pare deja altceva.
Toate cele bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

quote:

quote:
de mici suntem conditionati sa ne gandim la studiu ca si la o corvoada, datorie, sacrificiu, e greu sa se creada ca studiu inseamna si distractie.
de cate ori n-am auzit cand eram mici fraze gen: "termina cu joaca si treci si invata!!!" se pare ca am fost conditionati sa privim studiu, procesul de invatare ca pe un sacrificiu in loc sa-l privim ca pe o distractie (iar scoala ca si loc de tortura in loc sa o percem ca si timp liber, skolè inseamna in greaca veche timp liber)

Acu', sincer, asta imi pare o exagerare. Si anume, scoaterea invatatului dintr-un mediu coerciv (scoala), nu inseamna ca in mod necesar trebuie sa se-ntimple doar intr-o joaca si o veselie maxima (distractie, timp liber).

In opinia mea, pentru a invata nu trebuie sa creezi cine stie ce premize speciale. Uneori, vei invata pentru ca ti-ai propus sa intelegi ceva si depui efort in atingerea acestui scop. Alteori, vei invata pentru ca ceva ti-a trezit interesul (de moment, sau un hobby mai vechi) si esti receptiv la informatia noua de care te lovesti. In alte circumstante s-ar putea sa inveti ceva pur si simplu dintr-un spirit de imitare, sau din nevoia de a iesi dintr-o situatie disperata. Etc., etc.

A.M.

"Invatatul nu e un produs al activitatii profesorilor. Invatatul e un produs al activitatii celor care-nvata." -- John Holt

se pare ca asociezi in mod neaparat distractia, timpul liber cu joaca si veselia maxima (in acceptiunea ta asa cum vad eu lucrurile de la distanta un fel de "non me ne può fregare di meno", adica "ma doare-n.. si nici acolo", adica un total dezinteres, lipsa de paricipare, superficialitate. daca nu e asa ma vei corecta cu siguranta)
eu i-as spune doar buna dispozitie, care implica si multa seriozitate, de fapt jocul primar al copiilor implicand f. multa seriozitate (fara a intra neaparat in psihoanaliza pot doar sa-i amintesc pe Winnicott, Bettelheim)

deocamdata atat
e interesanta pozitia ta vis-a-vis de angoasa si euforia actului invatarii (de ce trebuie pusa in relatie euforia cu angoasa/frustrarea?...aps! acum cred ca am inteles, dar mi-ar placea sa expui pozitia ta)
oricum mai tre' so rumeg, recunosc
mi-ar face placere daca ai dezvolta putin ideea (ceea subliniata in verde)
ce ai in vedere cand spui stimuli externi?
prezenta unui adult implicat intr-o activitate (alta decat statul la calculator), am in vedere o activitate manuala constituie sau nu un stimul extern?
sa ne limitam doar la prima perioada a vietii (0-3ani), cum face un nounascut, mai tarziu copil sa se dezvolte optim in absenta stimulilor externi?

Mergi la inceput

quote:

quote:

A.M.

...
sa ne limitam doar la prima perioada a vietii (0-3ani), cum face un nounascut, mai tarziu copil sa se dezvolte optim in absenta stimulilor externi?

ei, cum? simplu! lasi natura sa-si urmeze cursul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:
Originally posted by cl

Amoga, nu mai tot da vina pe scoala!
Am sa-ti spun de ce nu este suficient. Pentru ca uneori mai intervine si comoditatea, lenea, tentatiile diferite etc. Si am sa ma opresc aici, pentru ca nu mai vad rostul discutiei, totul mi se pare o invartire in jurul cozii de acum. Am citit pareri pro si contra, mi-am expus punctul de vedere. Fiecare e liber sa creada ce vrea si sa faca ce doreste. Mie mi se pare ca homeschoolingul e un sistem care nu functioneaza si ca as rapi din sansele copilului meu si nu vreau sa ma joc cu viitorul lui. Daca mi-as putea permite financiar, as opta (probabil, mai degraba as cauta un sistem privat foarte bun de invatamat, testat, nu aparut precum ciupercile dupa ploaie) pentru profesori de specialitate la absolut toate materiile, dar asta, am mai spus, mi se pare deja altceva.
Toate cele bune!

Claudia, ce parte din discutia asta nu intelegi..ca m-am saturat de acelasi lucru.
Tu nu vii niciodata cu nici un argument, tu doar spui : nu cred,nu pot, nu vreau, nu functioneaza, copii sunt de la natura niste lenesi care nu functioneaza decat controlati, fortati, indemnati, impinsi de la spate, recompensati, pedepsiti, pacaliti, mituiti..etc pentru a "invata".
Excelent, noi credem EXACT INVERS si nu putem continua discutia asta la nesfarsit, pe care tu o transformi intr-un "ba da, ba nu" fara sfarsit!
Toata lumea vine cu argumente, cu studii, cu descrieri, cu exemple si tu te rezumi la a spun continuu: "ba nu e asa".

Ok, foarte bine, minunat, crezi ce doresti. Dar hai sa nu ne mai epuizam fotele cu totii in acest dialog al surzilor.
Nu te intereseaza sistemul, nu vrei sa il aplici, nu iti pasa de el..ce cauti aici la acest subiect de atata timp???

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

http://educatielibera.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

quote:
Originally posted by cl

quote:

quote:

A.M.

...

adica?
cred ca este necesar ca mai intai sa numim stimulii (interni/externi)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

quote:

quote:
Originally posted by cl

quote:

quote:

A.M.

...

adica?
cred ca este necesar ca mai intai sa numim stimulii (interni/externi)

Andreina, adica doamna Claudia face misto! Asta e tot! Nu-ti bate capul...

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

http://educatielibera.blogspot.com/

Mergi la inceput