Cum gatiti legumele?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinutza00 spune:

iahim si eu am aceeasi pb cu cel mare.Pana de curand manca legumele din ciorba, supe...acu nici sa nu le vada.Asa ca am ramas doar cu rosia, cartoful, spanacul si broccoli pe care il mananca cu paste.A mai avut perioade in care a acceptat fasolea verde, salata de varza, castravetii murati si maslinele...insa i a trecut repede din pacate.Nici nu fructele nu stam mai bine
Cu cel mic deocamdata nu am pb

Akella eu sunt f interesata de utilizarea corecta a legumelor, poate ai un pic de timp sa ne mai povestesti cate ceva
Legumele ptr cel mic le fac la steamer, le mixez, le portionez si le bag la congelator caci nu am timp sa le pregatesc zilnic, le dezghet la aburi sau in apa fierbinte si le folosesc ca baza ptr mancare(adaug apoi carnea, congelata bucatele cam de 60, 70 gr(vita, pui, peste etc), pe care o fac zilnic la aburi, intr un fel de strecuratoare ca o floare care se poate pune in orice fel de cratita..adaug apoi diferite tipuri cereale, o linguritza ulei masline si inca una parmiagiano)
De ex chiar acum ii pregatesc, 70% dovlecel restul morcov si cartof, 70% fasole verde, restul morcov, cartof, la fel cu anghinarea, altul 100%dovleac si altul in proportii egale cartof, ceapa, rosie, morcov, telina, salata verde
Pentru seara folosesc ca baza o supa de legume, fierb multe legume cam 1 ora, legumele le arunc, folosind doar supa rezultata si pe asta o portionez si congelez, adaugand apoi dif tipuri pasta speciala ptr bebei sau cereale, diferite tipuri de branza proaspata si nelipsita linguritza ulei masline.
Ce parere ai de modul asta de a preg mancarea?

akella si principe(sufleuri, tortilla?-f interesanta reteta de "clatite" din legume,o sa le incerc) eu astept si retetele voastre
multumesc :)
a,era sa uit, akella ai pomenit si de oala subpresiune, chiar mi am cumparat una in wek, nu am folosit o inca, imi poti spune ce feluri de mancare preg cu ea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinutza00 spune:

principe am citit apoi ultimul tau mesaj si intrebarea legata de oala de presiune
in manualul de utilizare al oalei mele scrie asa:fieberea rapida si absenta oxigenului permite ca vitaminele, proteinele si sarurile minerale sa ramana aproape intacte(ex, 93 %dovlecel si 73% vit c din morcov)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

multumesc alinutza.

nu am inteles din mesajul tau daca vrei reteta de tortilla??

monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Dragele mele, nu am mai avut timp sa intru pe aici, pentru ca sunt cam aglomerata la birou.
Bun, sa vedem pe unde am ramas: daca legumele se pun la fiert in apa rece, care se incalzeste treptat, se pierde vitamina C; din acelasi motiv nu se fierb legumele prea mult.
Pentru supa, cartofii si varza proaspata se pun crude la fiert, iar morcovii, radacina de patrunjel, pastarnacul, telina si ceapa nu se pun crude in apa, pentru ca in timpul fierberii se evapora si aromele... Ele se pot cali mai intai in putina grasime. Sfecla rosie si varza murata se fierb inabusit si apoi se adauga in supa. O parte din verdeata, ardei si rosii (in afara de cele care s-au pus deja la fiert)se pot pasa si pune in supa dupa ultimul clocot. Patrunjelul verde spalat si tocat se mai pune si cand servim supa. Frunza de telina da o aroma deosebita ciorbei. Dupa ultimul clocot putem pune un buchetel de verdeata (patrunjel, marar, telina, praz verde, foi de dafin, cimbru) legat cu ata, care se tine in supa cateva minute.
Supele pasate pot fi preparate dintr-un singur zarzavat, sau din zarzavaturi asociate, in cantitati egale (cartofi cu ceapa, telina sau praz). Supele pasate sunt mai gustoase si mai nutritive daca, in zeama in care au fiert legumele, se adauga lapte, in cantitate cel mult egala cu zeama, iar la servire se mai pune o bucatica de unt sau putina smantana. Cand in supa strecurata se pune lapte, atunci zarzavatul se pune la fiert in apa mai putina, iar zeama se completeaza apoi cu lapte. Supele-crema se servesc cu crutoane de paine si, dupa vointa, se poate presara putina branza rasa.
Deci: la supa cu lapte legumele se taie marunt - cartofii in cubulete, morcovii felioare rotunde, varza bucati; toate legumele se inabusa in putina apa, apoi se adauga lapte clocotit si apa fierbinte, astfel incat sa nu mai trebuiasca adaugata ulterior apa. Cand supa este gata, se poate potrivi de zahar si sare.
La supa de macris sau cu spanac, nu se mai pun rosii. La supa de carne, legumele se pun doar dupa ce s-a spumuit temeinic zeama.
La bors, legumele se pun la fiert in putina apa, doar cat sa le acopere, iar cand sunt fierte se adauga borsul clocotit.

Continuarea in episodul urmator...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinutza00 spune:

principe, da, cand ai timp, as fi vrut reteta de tortilla :)

akella eu aveam impresia ca....ok, mai gresim cu timpul de fierbere, dar prop nutritive ale legumelor se transfera in supa rezultata, nu e asa?
multumim ptr sfaturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Ideal ar fi ca supele sa fie preparate cu putin inainte de a fi servite, pentru ca, daca stau mai mult timp, se distruge vitamina C. Apa in care au fiert legumele contine multa vitamina B1; fierberea legumelor in aburi impiedica in mare masura distrugerea acestei vitamine. Apa in care au fost fierte (inabusite) legumele nu se arunca, ci se poate folosi odata cu acestea / se bea separat / la prepararea diferitelor sosuri sau mancaruri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

quote:
Originally posted by akella
La supa de macris sau cu spanac, nu se mai pun rosii.

Ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici.

http://community.webshots.com/user/miana_dragnea


De ce nu se pot pune rosii la supa cu spanac?
Multumesc anticipat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Supa de macris si cea de spanac se fac cu unt, faina, smantana/lapte, oua (fierte tari sau doar galbenus). Se pot pune si rosii, dar strici aspectul si gustul si ar iesi altceva.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Darria spune:

Akella: multumesc
tot despre legume: spanacul nu se reincalzeste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Prin reincalzire, mancarurile din legume pierd din vitamine.
Pentru mancarurile cu sos, legumele verzi se calesc mai intai in putina grasime incinsa si apoi se dau la cuptor. Mancarurile din legume sunt mai gustoase daca pe fundul vasului in care se fierb se aseaza verdeata multa si usturoi, iar deasupra mancarii se pune un strat de rosii si apoi dam totul la cuptor. La aceste mancaruri iarna se poate adauga zeama de lamaie, iar vara, dupa ultimul clocot, rosii pasate cu ardei gras, verdeata si frunze de telina.
La mancare, faina, sarea si verdeata se presara printre legume, iar untul si smantana se adauga in ultimul moment. Mancarea care are prea multa grasime, se poate degresa lansad cratita pe coltul aragazului, pana cand grasimea se ridica la suprafata si poate fi indepartata partial cu o lingura.
La prepararea ghiveciului din legume si carnea, daca lipsesc unele legume proaspete, se pot pune conservate; acestea se adauga atunci cand carnea si celelalte legume sunt deja fierte.
Cand se folosesc legume uscate, acestea se spala in apa rece, se lasa 1-2 ore in apa pana se umfla, apoi se fierb in aceeasi apa (rece), deoarece in ea trec partial substante minerale si vitamine. Daca legumele sunt uscate de mai multi ani, se spala bine, se lasa 12 ore la inmuiat in apa, la temperatura camerei si se fierb in aceeasi apa; se sareaza in timpul fierberii, dar numai dupa ce le-a plesnit coaja.

Mergi la inceput