Cum gatiti legumele?
Raspunsuri - Pagina 4
principe spune:
alina,
tortilla spaniola
3 cartofi taiati rondele
o ceasca de ceapa tocata sau praz.
la alegere..spanac ,brocoli,mazare,conopida,porumb dulce,dovlecel.
2-3 oua
se calesc in ulei cartofii,se adauga ceapa.se lasa sa se raceasca.
se amesteca ouale cu restul compozitiei in care dupa preferinta se poate pune spanac ,brocoli,conopida(vegetale care au fost semifierte in prealabil)
se incinge o tigaie stearsa cu ulei,se adauga compozitia ,se coace citeva minute la foc iute apoi se reduce temperatura si se acopera ,cind oul de deasupra a inceput sa se prinda se intoarce cu ajutorul unei farfurii intinse,se caoce si pe cealalta parte.
se poate coace si la cuptor.
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
akella spune:
Mi-a adus aminte Monica de o alta reteta de tortilla (eu zic ca merita incercata - noua ne place):
Tortilla cu castraveti si ardei
Ingrediente: 350 g cartofi rosii, 4 castraveti murati, sare, piper, ulei, 1 ardei gras, 8 lg. lapte, 8 oua, 50 g cascaval ras, 40 g margarina, patrunjel verde
Cartofii se fierb in coaja 15 minute. Se curata si se taie rondele. Se condimenteaza cu sare si piper si se rumenesc in ulei.
Ardeiul se taie cuburi, iar castravetii rondele. Se amesteca ouale cu cascavalul, laptele, sare si piper.
Se imparte aceasta compozitie in 4. Se prajeste putin in margarina (precum clatitele), pe o parte, apoi se pun deasupra cartofii, ardeiul si castravetii. Se mai prajesc 3 minute cu capac si se servesc ornate cu patrunjel verde tocat.
Edit: asa am prins-o in carte, cu 4 portii, dar pot sa spun ca noi o mancam cu succes doar in 3 (ca Sara, cateaua, nu pupa mancarea din asta ).
Ortansa spune:
va citesc si eu si am o intrebare,cam offtopic-cum fierbem carnea ca sa fie in acelasi timp si frageda,dar sa-si pastreze si vitaminele-am inteles ca si la carne se intampla acelasi lucru ca si la legume.si tot despre carne-maica-mea m-a invatat ca la fiertul carnii sarea se adauga la sfarsit,pt. ca altfel nu mai fierbe,ramane tare.e adevarat?nu de alta dar mie mi-ar placea sa-i pun sare din timpul fiertului ca sa prinda gust,dar n-am avut curaj pana acum.
akella-la ce fel de legume uscate te referi?daca la fasole uscata,linte etc-eu stiu ca la astea se arunca apa dupa cateva clocote pt. a evita balonarile(parca)-tu ce zici?se arunca,au ba?
in rest si noua ne plac legumele mai crocante,le fierb/calesc al dente,nu-mi plac terciuite.
ce bine suna torilla cu castraveti murati.dar n-am cartofi rosii,merge si cu albi?si unt in loc de margarina mai degraba.
I've gt you under my skin
principe spune:
ortansa,
carnea eu o fierb cu sare intotdeauna si nu iese tare.carnea de vita o fierb cam 15 minute la oala de presiune ,apoi desfac oala si adaug vegetalele.
fasolea,produce gaze datorita continutului ridicat de celuloza existent in coaja acesteia.. pe care sistemul nostru digestiv n-o digera.fasolea este mai bine sa fie pusa la inmuiat cu ceva timp inainte si spalata in multe ape ca sa i se inlature coaja.eu la fasolea alba arunc apa de la prima fierbere..in ve exista insa un soi de fasole neagra si rosie la care nu se arunca apa.
bobul de linte nu necesita acest "tratament"deoarece este mult mai usor digerabil.
akella,
mai,reteta ta este de prajitura(unt,brinza,lapte )nu de tortilla.
suna interesant "implicarea" castravetilor acrii...daca-i mai pun si cirnati picanti spanioli ...sigur portia ajunge doar ptru o persoana
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
akella spune:
In primul rand iertati intarzierea cu care raspund, dar netul de acasa merge cu cocoloase...
Ortansa, uite cum fierb eu carnurile pentru ciorbe: pun carnea in apa rece cu sare in oala sub presiune si o fierb 20 de minute (pasare), 30 de minute (porc), 40-50 de minute (vita, pentru ca in Romania se mai intampla ca manzatul sa fie in realitate un taur pensionar); scot carnea intr-o oala normala, torn peste ea zeama strecurata, o pun din nou la fiert si, cand clocoteste, pun legumele.
Uscarea este un alt procedeu de pastrare a legumelor pentru iarna; deci nu ma refeream doar la fasole. Si eu schimb apa ca sa evitam balonarea si efectele ei si, de asemenea, la iahnie, varza calita si sarmale presar putin chimen in mancare.
Cat despre margarina, da, si eu am ajuns s-o folosesc rar, preferand untul; cat despre cartofi, sigur ca se pot folosi si albi, cu conditia sa nu fie din aceia fainosi.
Monica mey, critici reteta mea "coapta" pe vremea cand eram gravida si mancam omleta cu mustar si dulceata?
luxe spune:
am tot citit si eu pe aici si sunt putin confuza....adevarul e ca nu prea ma pricep pe la bucatarie.. De ex cand fac supa de pui...cand sa pun legumele ( morcovi si ceapa)?? Eu le pun odata cu carnea ....nu fac bine ???