Cum gatiti legumele?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

Eu le pun in tigaie cu un pic ulei si apa. Nu le fac de tot, adica nu le gatesc sa le inebunesc. Ies f gustoase, nu flescaite.

Don't throw with stones if you live in a glass house.

corina mama Ralucai

http://community.webshots.com/user/corinaraluca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

eu ieri am preparat ptru baiatul meu de 15 luni,turtele de dovlecel.

razi dovlecelul prin razatoarea mare,
pui un praf de sare,un praf de zahar
3 linguri de pesmet sau cereal de orez,orz.
2 oua intregi
amesteci ingredientele
stergi o tigaie cu unt sau ulei lasi sa se incinga.
cu o lingura iei din compozitie si pui in tigaie,de grosimea unei clatite americane.
coci pe amindoua partile.
poti sa o servesti cu brinza rasa sau cu miere.

poti prepara si din porumb dulce,brocoli,cartof,bostan galben,conopida,mazare,spanac.

pofta mare!



monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

Iahim, uite si ciulama cu pui si ciuperci:
- ciocanele de pui, sau aripioare
- un morcov intreg
- ciuperci proaspete taiate feliute 3-400 g (poti folosi si o cutie de ciuperci la conserva, de care ai)
Le pun la fiert, intr-o oala mai mare, sa fie cam de 2 litri, cu foi de dafin, sare si piper. Cand sunt fierte, strecor supa, morcovul il dau pe razatoarea mica.
Apoi, intr-o cratita mai intinsa, pun 5 linguri de ulei, iar cand e incins pun 5 linguri de faina si amestec repede cu telul acela lung, apoi adaug cate un polonic de supa fierbinte, amestecand continuu, pana ajunge la consistenta dorita. Adaugi apoi puiul, ciupercile si morcovul ras, mai lasi 5 min sa fiarba, amestecand sa nu se lipeasca, apoi pui o cutiuta mica cu smantana si mai lasi inca 5 min. Dupa ce stingi focul pui o legatura de marar proaspat tocat. Faci o mamaliguta si servesti cu ciulamaua calda.

Am o poza in album, daca vrei sa vezi, era portia lui Vlad, cu carnita taiata marunt.

Edit: Principe, suna tare bine, sunt ca niste chiftelute de legume, nu?

Aaa, Iahim, si mai poti face dovlecel sau conopida pane, am uitat sa-ti zic de astea, sunt tare bune!

Oana 13+ si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Bubu mic
Iubirea mea
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

oana,

eu as zice ca-s mai asemanatoare cu clatitele,deoarece nu le parjesti in ulei,se coc f repede.



monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bubu05 spune:

Am inteles, Principe, apoi am vazut ca le pui cu lingura mai grosute. Super ideea, cred ca maine ma duc sa cumpar dovlecei, ca tare imi plac! Sper sa manance si fi-miu

Oana 13+ si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Bubu mic
Iubirea mea
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Salutare!

Nu ati pomenit de PASTE. Vizigotul le agreeaza in mod deosebit:

- cel mai mult ii plac doar fierte, oparite cu un pic de unt.
- fierte si pusa branza rasa (ii zicem zapadica) si amestecate sa se intinda branza un pic
- amestecate cu un sos din toate legumele disponibile: ceapa, ardei, morcov, telina tocate fin (eu le "distrug" la robot) inmuiate intr-o lingurita de unt, adaugat pastai si conopida si un paharut de apa si unul de suc de rosii, plus un strop de zahar si dupa aia inabusite cu capac. Alaturi de un snitel sau un gratarel de pui merg de minune.

Saaaau, poti sa incepi sosul prin a inabusi bucatele mici mici de carne de pui dupa aia continui cu legumele si, cand e gata, il trantesti peste niste orez fiert simplu.

Ca idee de atragere a mofturosului: baghete de paine prajita cu care sa "culeaga" branza feta din cutie.

Eu mai fac si pizza in casa. Pentru vizigot ma axez pe retete sanatoase:
Aluatul: e unul din ala simplu dospit. Faina+ulei+drojdie+apa calda. Nu stiu cantitatile, dar cred ca poti gasi reteta de aluat dospit simplu in orice carte de bucate. Cat creste aluatul faci sosul: carne de pui tocata inabusita intr-o lingura de ulei de masline impreuna cu cativa catei de usturoi, adaugi legume diverse maruntite cum am zis mai sus (eu pun ceapa, morcov, dovlecel daca am, telina, pastarnac, ardei gras) apoi suc de rosii (proaspat facut daca se poate). Mai adaug un strop de zahar, o lingurita mica de busuioc si una de oregano si un praf de piper. Fierb 15-20 min si gata sosul.
Intind aluatul in tava (il urc un pic si pe pereti), intind peste el sosul, presar masline si branza rasa din belsug, dau la cuptor si gata bunatatea. Mai nou fac jumate de tava cu sos picant si am linistit toata familia.

Va pup si s'aveti pofta!

Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
http://community.webshots.com/user/vizigotu
http://community.webshots.com/user/vizigotubaiatmare

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Sunt datoare cu scuze pentru interventia abrupta si lipsita de explicatii pe care am avut-o mai devreme. In ultima vreme s-au cam acumulat multe in ograda mea... Insa asta nu trebuia sa fie un motiv de a-mi varsa nervii pe o fraza citita la Bucatarie, pe DC. Asa ca am luat la puricat postarile mele din diverse subiecte, explicatiile date la intrebari similare, le-am pus cap la cap si le voi posta in continuare:

Inainte de a fi curatate, legumele se spala in jet de apa rece si se folosesc imediat. Legumele NU se tin in apa inainte de a fi preparate. Legumele se taie rapid si nu cu mult inainte de a fi utilizate, pentru ca, in contact cu aerul, isi pierd vitaminele.
Pentru a pastra valoarea nutritiva a legumelor, fierberea lor trebuie sa se faca la aburi (vas special sau oala sub presiune) si nu in apa. Daca nu avem astfel de vase, punem legumele in putina apa clocotita, cat sa le acopere, cu un praf de sare, iar fierberea va fi de durata cat mai scurta, la foc puternic si numai in vas acoperit.
Legumele se pun la fiert in urmatoarea ordine: 1. radacinoasele; 2. paioasele (mazare, fasole); 3. varza si conopida; 4. dovleceii si rosiile.
Mancarurile din legume, cu mai mult sau mai putin sos, sunt mai gustoase si mai sanatoase daca se fierb in cuptor.

Nu am prea mult timp la dispozitie sa dezvolt subiectul; sunt multe de spus despre uitlizarea corecta a legumelor in supe, ciorbe, salate, mancaruri, sote-uri, piureuri, sufleuri etc. Daca intereseaza pe cineva, va rog sa-mi spuneti si mai continui cu expunerea.
Cat despre retete pentru piticei mofturei, promit sa scot de la naftalina agenda in care am notat putinele feluri apreciate de fii-mea, pe vremea cand era foarte mica si foarte mofturoasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns akella spune:

Am uitat ceva: s-a mai discutat aici despre legume, iar eu recomandam o alta metoda de preparare, si anume cea chinezeasca a trasului in tigaie. Am gasit si link-ul:

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=105525

Bineinteles ca, daca vrem ca si puii nostri sa guste din reteta propusa acolo, ardeii iuti trebuie inlocuiti cu ardei grasi. Btw, mai am si alte retete similare, inclusiv de orez cu legume si sunca...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

Multumesc foarte mult!Nu stiu daca inca mai este citit subiectul...BUBU05,multumesc pentru retete...Azi i-am facut un ghiveci de legume,pregatit la cuptor,a scazut cam mult...nici nu a vrut sa puna gura pe el! A luat o lingurita si atat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

iahim,


Vegetalele le poti"ascunde"in preparate care-i plac mofturiciului.

ex ,ii plac snitelele? daca da,printre bucatelele de snitel bagi si bucatele de vegetale tempurizate.

cum le faci?

2 albusuri Batute (nu prea tare)
2 linguri ulei
1 paraf sare
1 galbenus
5 linguri de apa fff rece(eu pun citeva cuburi de ghiata)
faina ..cit ptru un aluat de clatite.

tai bucti de ardei ,dovlecel,inele de cceapa,brocoli, conopida,morcov (dupa ce au fost oparite citeva minute ca sa se inmoaie).
incingi uleiul ,dai vegetalele prin faina intii si apoi prin aluatul pregatit ,il prajesti la foc iute doar pina devin aurii,vegetalele ramin aproape crude.

daca-i plac gogosile ..poti baga in aluat:ardei rosu,morcov,bostan galben.


daca-i plac omletele,toaca ceapa ,ardei si rosie ,amesteca cu oul batut.


akella,


o intrebare
eu stiam ca fierberea vegetalelor in oalele de presiune,distrug o mare parte din vitamine si ,ca vegetalele se fierb cu foc mic (adica nu in clocot puternic).
multumim ptru sfaturile cu ordinea de fierbere a vegetalelor.


monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput