Cum gatiti legumele?
Am un baietel de 3 ani foaarte mofturos!Singurele legume pe care le accepta sunt cele din supa,si acelea pasate!Cum as putea sa i le servesc ca sa fie apetisante?
Raspunsuri
principe spune:
tempurizate,supe creme,sufleuri,placintele,tortia spaniola.
daca ai nevoie de retete stii unde sa ma gasesti.
monica mami de print
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
norocuta spune:
Cred ca cel mai bine e sa "experimentezi" pe copil, adica sa le "asortezi" cu diverse ierburi pana descoperi ce e pe gustul lui.
Sunt copii si copii, unora le place un pic acrisor altora mai dulce...
Uite eu iti voi scrie "favorita" baietelului meu de un an si trei luni:
Mancarica de dovlecei
-o ceapa mica rasa
-cateva (4-6) feliute de ardei gras
-doi catei usturoi (netaiati sa pot sa ii scot la final)
-2-3 rosii date pe razatoarea mare
-4 dovlecei zuchini (cei mici de 8-10 cm lungime si 2-3 cm diametru) -taiati rondele
-1/2 lingura bulion
-un praf de sare
-1/2 lingurita marar tocat (la final) dupa ce am stins focul, imediat.
Deci pun toate astea la fiert intr-o oala care nu lipeste si pe metal (adica nu direct pe flacara sa fiarba incetisor si dupa o oar si 20 minute se topesc in gura, iar sosul e OK.
La fel poti sa prepari o mancarica din cartofi.
Al meu "cupil" ii prefera copti peste care pun cascaval ras si amestec, plus iaurt cat sa iasa ceva cremos, usor.
Numai bine si o tona de rabdare!
bubu05 spune:
Al meu nu e mofturici, insa are preferinte de felul doi. Ca sa manance si altfel de legume, decat cele din ciorba sau piureuri, ii mai fac legume mexicane, din cele congelate. E foarte incantat de culorile lor si ill las sa le manace cu manuta. Le fierb in putina apa cu ulei de masline, apoi le scurg, le adaug sare si o lingurita cu unt. Sunt chiar foarte bune si dulci. Si un snitel langa sau un copanel la cuptor si gata papica.
Piureurile i le fac combinate, doar din cartof sau cartof+morcov+dovlecel sau cartof+morcov+broccoli sau cartof+morcov+telina, cartof+conopida+morcov. Ii pun la toate combinatiile morcov pt. ca e mai dulce si iese tare bun la gust, se adauga unt si lapte si putin sare.
Pilaful il fac tot cu legume multe, taiate rondele subtiri(morcov, dovlecel, telina, ardei gras, ceapa).
Nu prea se omoara, dar manaca jumatate de castronel cand fac: mancarica de cartofi, ghiveci cu multe legume, mancare de praz cu masline, ciulama de pui si ciuperci.
De asemenea in chiftelute pun legume iar in sosuri pt. friptura pun pe langa rosii si un morcov fiert si apoi ras pe razatoarea mica.
Oana 13+ si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Bubu mic
Iubirea mea
Poze
akella spune:
quote:
Originally posted by norocuta
Cred ca cel mai bine e sa "experimentezi" pe copil, adica sa le "asortezi" cu diverse ierburi pana descoperi ce e pe gustul lui.
Sunt copii si copii, unora le place un pic acrisor altora mai dulce...
Uite eu iti voi scrie "favorita" baietelului meu de un an si trei luni:
Mancarica de dovlecei
-o ceapa mica rasa
-cateva (4-6) feliute de ardei gras
-doi catei usturoi (netaiati sa pot sa ii scot la final)
-2-3 rosii date pe razatoarea mare
-4 dovlecei zuchini (cei mici de 8-10 cm lungime si 2-3 cm diametru) -taiati rondele
-1/2 lingura bulion
-un praf de sare
-1/2 lingurita marar tocat (la final) dupa ce am stins focul, imediat.
Deci pun toate astea la fiert intr-o oala care nu lipeste si pe metal (adica nu direct pe flacara sa fiarba incetisor si dupa o oar si 20 minute se topesc in gura, iar sosul e OK.
La fel poti sa prepari o mancarica din cartofi.
Al meu "cupil" ii prefera copti peste care pun cascaval ras si amestec, plus iaurt cat sa iasa ceva cremos, usor.
Numai bine si o tona de rabdare!
Parerea mea este ca baietelul tau nu se alege cu nimic dupa o asemenea masa. De ce? Ingredientele insiruite de tine, fierte 1 ora si 20 de minute, sunt balast, nu mai au nici o vitamina, nimic... Ar trebui sa fii mai atenta cu ce-ti hranesti puiul, mai exact cum ii pregatesti mancarea, pentru ca el sa creasca frumos si sanatos.
norocuta spune:
akella parerea mea este ...sa iti parerea pentru tine, fara suparare. De ce?
1)Reteta este dupa inspirata dintr-o carte dedicata cresterii copilului scrisa de un medic pediatru francez (basca acolo scrie ca legumele sa fie fierte timp de o ora jumate);
2)era frumos din partea ta sa vii si cu niste explicatii plauzibile si chiar cu varianta "cum consideri tu ca trebuie gatite legumele";
3)(nu e in ultimul rand, mii de scuze Iahim)mi se parea normal sa scrii mai intai care era raspunsul tau la acest topic.
ocebine spune:
Akela are perfecta dreptate...legumele mentionate mai sus, fierte timp de o ora si 20 de minute nu mai retin nici un fel de vitamine sau substante nutritive...este doar o fiertura.
Uite un citat:
Cooking Each Food Properly is Essential
Food research has made it clear that even 30 seconds in steam will alter the nutrient composition of a vegetable and will cause some loss of nutrients. However, when the exposure to steam happens for such a short time, this loss of nutrients is minimal and is not, in our opinion, a practical problem. What we believe is critical, however, is to treat every vegetable as a unique food, which has its own unique cooking requirements. To avoid unnecessary nutrient loss, cooking each food properly is is absolutely essential. Five extra minutes of cooking can make an enormous difference in the nutritional quality of a meal. (This is about the time it takes to walk away from the stove, answer the phone, and say that you can't talk right now because you are in the middle of cooking). In addition, every food is unique and should be treated that way when it comes to cooking temperatures and times. For example, to preserve its nutrients, spinach must not be simmered for more than 2-3 minutes. Kale, on the other hand, needs to steam for 6-8 minutes for maximum nutrient availability. Our write-ups of each of the World's Healthiest Foods explain just how to cook each food to retain its maximum nutritional benefits, and all our recipes are also tailored to meet their ingredients unique cooking requirements.
Excessive Cooking Equals Nutrient Loss
The traditional rules about heat, water, time, and nutrient loss are all true. The longer a food is exposed to heat, the greater its nutrient loss. Boiling (submersing a food in boiling water) results in more nutrient loss than steaming (surrounding a food with steam) if all other factors are equal.No valid reason exists to expose food to high heat and boiling water for any prolonged period of time; even butternut squash can be fully cooked when steamed for 10 minutes!
In concluzie, fiecare leguma trebuie fiarta doar atit cit trebuie...si nu mai mult. Cu cit fierbi mai mult o leguma, in special in apa multa, cu atit mai putin aportul nutritiv.
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
iahim spune:
Hei,Norocuta,gata nu vamai certati!Fiecare gateste cum considera mai bine pentru copilul sau.Pentru mine orice sfat este bine venit.
BUBU05,buna ideea cu piureul...Spune-mi te rog cum gatesti ghiveciul,daca poti,mai amanuntit...puiului meu nu ii place in mod deosebit.
ocebine spune:
O alternativa la acest fiert este coacerea legumelor in cuptor...apa fiarta este inamicul public nr. 1 al legumelor.
Baietii mei maninca orice fel de leguma, cruda, fiarta, orice fel de fructe...de toate. I-am obisnuit de mici cu gusturi variate, diversificarea s-a produs initial cu legume, nu cu fructe...
Legumele au cel mai mare aport nutritiv cu cit sint in stare mai naturala...
Aranjeaza morcovei pe o farfurie cu tzatziki linga...sa inmoie morcovul si sa pape.
Cartofii in loc de fiert, pune-i la aburi.
Minjesc mere cu peanut butter si presar stafide (le zicem furnici).
Fa pizza in casa si ascunde legumele sub mozzarella.
Aranjeza-le in fel de fel de animalute: ardei grasi feliatii subtire de tot...castraveti, etc.
Sa va vada si pe voi ca mincati salate si va bucurati de ele...
Anamaria
"After all is said & done, more is said than done."
bubu05 spune:
Iahim, cu placere! Uite cum fac eu ghiveciul:
- 3 cartofi marisori
- 2 morcovi
- o jum telina(de marimea unui mar)
- 1 dovlecel
- cateva buchetele de conopida
- 1 ceapa maricica
- 1 ardei gras
- jumatate de vanata(optional, taiata mai intai si presarata cu sare, apoi spalata bine)
- pulpe de pui sau ce carne vrei, care sa fiarba o data cu legumele, sau fara carne. Daca vrei cu carnita, o dai intr-un clocot, arunci apoi apa cu spuma si clatesti bine carnea cu apa rece.
Toate legumele le tai rondele, cubulete, cum poftesti, le asezi int-run vas de iena mai adanc, deasupra pui carnea, pui apa cat sa le acopere, o lingura de ulei de masline, sare, putin piper, foi de dafin si merge si cimbru. Acoperi vasul, daca are capac e bine, daca nu cu folie de aluminiu si bagi la cuptor la foc potrivit. Cand sunt fierte legumele si carnea pui suc de rosii si nu mai acoperi vasul, il lasi sa mai scada zeama. Dupa ce il scoti din cuptor, pui marar si patrunjel proaspat tocat.
Pofta buna!
Oana 13+ si Vladutz (2 ianuarie 2005)
Bubu mic
Iubirea mea
Poze
iahim spune:
Bubu05,multumesc foarte mult pentru reteta.Eu calesc mai intai legumele,apoi le dau la cuptor.Dar Adi nu prea se omoara..Poti sa-mi spui cum faci ciulama de pui si ciuperci?+*