Probleme cu bona - cum sa discut cu ea
Dupa cautari disperate, cam gasit in sfarsit pe cineva care sa stea cu bb Edi (11 luni). Noi stam intr-o zona relativ izolata, ea locuieste aproape si are masina proprie, ceea ce este un mare avantaj. Aici practic nu se poate ajunge fara masina, sunt f multi caini intre statia de autobuz si casa noastra, iar distanta este cam de 1 km. Ma impacasem cu ideea ca dimineata inaite de servici va trebui sa iau bopna din statie, la fel sa o duc seara. Doamna are 53 de ani, zice ca are experienta, ar mai fi crescut 3 copii mici pana acum. Se vede, ce-i drept, in sensul ca stie ce mananca un bb, stie sa puna un pampers etc. Programul este de 11 ore, 9 ore vinerea. Mi-a cerut 9 mil, am zis da fara sa clipesc. La 1 eu incep serviciul...si ceva nu se leaga. Pleaca in fiecare zi la 18:00, desi programul e pana la 19:00....asa, fara sa spuna nimic, se ridica si imi zice la revedere. Dimineata face un tratament pt reumatism...a zis ca o sa vina la 9 in loc de 8...nici o problema, am fost de acord, dar apare pe la 10:00. Uneori a plecat chiar la 16:00. Cerseste permanent....ba medicamente, ba ...nu stiu, chestii de curatat masina, apa plata....orice i se pare ca ar putea "sa i se dea". Povesteste despre celelalte familii, cum ii faceau cadouri si ii plateau regeste orele suplimentare. Am rugat-o sa stea azi si maine cu copilul, deci 1 zi si o noapte in plus, si a cerut bani ...in conditiile in care de 2 sapt programul este cel pe care vi l-am spus, ba a mai avut si 2 zile libere. Azi dimineata m-a sunat ca e racita si nu paote veni - eu cred ca nu are nimic, se chinuia sa tuseasca, dar stiu ca la o raceala primul simptomj este rareori tusea, iar vocea nu ii era deloc schimbata, Ce naiba sa fac, ca-s nervoasa de nu mai pot....nu pot s-o platesc si sa stau tot eu singura cu copilul, plus ca dupa ce incep serviciul....prgramul va fi de 11 ore; ea n-a stat in nici o zi macar 10. Cum sa vorbesc cu ea, ca sa nu o frustrez si sa se razbune pe copil?Cu copilul se poarta bine aparent, am si aici niste comentarii, dar tin mai mult de stilul personal decat de altceva. De ex, daca ii spune sa faca ceva si bb nu o baga in seama, ridica vocea pana aproape tipa la el...BB este mic, poate nu intelege, poate nu vrea sa...faca cu mana, sau sa zica papa...dar garantez ca surd nu este.
Raspunsuri
crisdima spune:
Poate isi permite sa faca de-astea pentru ca tu esti inca acasa si stie ca ramai cu copilul. Cand o sa incepi serviciul, ce-o sa faca? il lasa singur si pleaca cand are chef? Poate nu ai fost destul de ferma legat de programul ei de la inceput, chiar daca e perioada de acomodare si mai esti tu, ea trebuie sa stea cate ore i-ai explicat de la inceput. Mai poti sa pretinzi o data ca ai o treaba la 18 si lipsesti vreo ora, sa isi dea seama ca trebuie sa stea. Cred ca ar trebui sa mai ai o discutie clara cu ea, sa o intrebi daca e de acord sa stea programul pe care i l-ai comunicat, ca sa nu ai surprize dupa ce incepi serviciul, ca e prea mult pentru ea. Asa cum tu ii dai banii pe care i-a cerut, asa vrei si tu sa stea 11 ore cat i-ai spus din start. Iar pentru orele suplimentare, la fel, stabileste cu ea din prima cand si cat ii dai, sa nu ii mai dai ocazia sa zica de cum primea ea de la altii. Nu cred ca o frustrezi daca discuti cu ea serios si la obiect fara sa lasi senzatia ca reprosezi ceva. Ii spui ca vrei asta pentru binele copilului ca sa nu ai probleme si nu cred ca ar comenta daca o iei asa.
Cat despre cersit, depinde cat de tare esti tu pe pozitii, daca vrei sa ii dai tu ceva, ca iti face placere ok, dar sa ii dai ca te simti obligata ca cere ea si ti-e jena, nu sunt de acord.
Multa bafta iti doresc.
Pupici,
Cristinuk si Alexutzu
Deborah77 spune:
Cand ne-am cunoscut, i-am spus ca tot ceea ce este liber in plus fata de concediul platit agreat (4 sapt/an) va fi recuperat prin ore suplimentare, seara sau in week-end...evident ca va fi avantaj ea, adica pt toate intarzierile de pana acum , vreau sa o rog sa stea o seara cu copilul, cand mergem noi la un concert. De asemenea, 2 zile libere in timpul saptamanii vor insemna o zi de week-end lucrata. Pt mai multe ore suplimentare, vom discuta separat si nu exista nici o obligatie din partea ei sa accepte. Probabil nu am fost suficient de clara, nu stiu, dar impresia mea este ca se face ca nu intelege. Cand mi-a cerut bani pt week-endul asta , am crezut ca ma loveste apoplexia....i-am explicat frumos cum vad eu lucrurile, si mi-a zis ceva de egenul....bine, hai, de data asta, pana va reveniti si voi cu banii. Cred ca imi dezvolt o paranoia, mi se pare prefacuta, profitoare, pur si simplu nu am incredere in ea. Nu e numai programul, mi-e de copil. Si nu am alternativa. Cel putin pana in primavara, cand probabil il voi da la o gradinita, ca altfel imi pierd mintile. Dar daca il traumatizeaza cumva? Se lauda tot timpul cu ce persoana speciala e ea, cat e de buna, de darnica, cat de mult ibeste copiii, pe al meu in special. Cat a plans cand s-a despartit de ceilalti etc, etc. Si asteapta de la mine o reactie, de aprobare, ceva. Pe care nu pot sa o am , pt ca nu cred o iota. Fetelor, mi-e frica. Mi-e frica sa nu-i faca astuia ceva, sa-i dea somnifere, sa urle la el..nu stiu. Mi-e frica ca eu incep serviciul pe 1 , si dupa 5, cand ii dau primul salariu, dispare. Si eu ce fac? N-am parinti, parintii sotului lucreaza si sunt departe, Arconsul, singura cresa privata din Bucuresti e la mama naibii si fata de casa si fata de servici si n-am cum sa-l duc pana acolo. Plus ca n-as vrea sa intre in comunitate atat de mic si in timpul iernii. Am fost in parc de cateva ori, am mai lasat-o singura cu copilul acolo. Mai nou, copilul meu, care era innebunit dupa leagana si balansoare, urla de rupe daca incerci sa-l pui acolo. Ce s-o fi intamplat? Doar o toana de=a lui, sau o fi patit ceva?
Field_mouse spune:
Mi-a facut impresie postul tau, ca tie nu-ti prea place de bona, ca si persoana (faptul ca-si permite sa ridicea vocea la copilul TAU, dupa ce ca tu o PLATESTI). Se pare ca ea detine "controlul" in relatia voasta "angajator - angajat". Cred ca este inevitabil sa vorbesti cu ea, sa-i explici din nou OBLIGATIILE ei, stabilite inainte si ACCEPTATE de ea, pt indeplinirea carora este PLATITA. Aici ma refer si la nr. orelor lucrate (bineinteles, ca exista si cazuri de exceptie, dar la tine a devenit o regula, din pacate), si la comportamentul ei fata de copil (nu are voie sa ridice vocea, sa-l pedepseasca, etc.) si altele.
Cred ca nu esti obisnuita sa dai ordine si indicatii, de aceea nu te simti comfortabil si nu stii ce sa faci.
Dar in situatia data tu esti angajatorul ei (nu cred ca seful tau la serviciu nu ti-ar fi spus nimic, daca veneai si plecai cand vroiai tu, sau daca avea suspiciuni, ca, daca te cearta, tu poti sa te "razbuni" nefacand munca bine). Asa ca, obisnuieste-te cu statutul tau de angajator. Bineinteles, asta nu inseamna lipsa de respect sau intelegere, dar, daca platesti pt un anumit lucru, cere indeplinirea lui intocmai.
Si nu este relevant faptul ca tu acum stai acasa - ce ar fi s-o platesti mai putin pe bona, pe motiv ca tu stai acasa si implicit te ocupi si tu de copil?
Succes si sa fii mai sigura pe tine!
ingridnen spune:
Deborah, nu suna bine deloc ce povestesti tu acolo. Parerea mea este sa-ti cauti pe altcineva, pentru ca vei avea numai surprize neplacute de la un astfel de om. Eu una am avut ceva probleme cu prima bona al lui Cristi (copilul avea 1 an si 2 luni atunci). Mereu imi cerea bani in avans, se imprumuta de la mine, iar mie imi era frica sa o refuz pentru ca sa nu se razbune pe copil. Mi s-a intamplat de cateva ori sa sune dimineata, cam cu 10 minute inainte de a incepe programul, sa-mi spuna ca ei ii este rau si nu poate veni. Am rezistat cu ea cam doi ani si ceva, timp in care am vrut de mai multe ori s-o schimb dar nu gaseam pe nimeni...Pur si simplu nu aveam alta alternativa, nu aveam si nu am alte ajutoare. Cand a inceput Cristi gradinita si i s-a redus programul nu i-a mai convenit si a plecat de la mine, cu mare scandal... pentru ca imprumutase niste bani pe care nici in ziua de azi nu i-am mai vazut de la ea.
Asa ca te inteleg foarte bine, este tare tare greu. Si nici cresa (chiar privata) nu este o solutie, copilul va fi mereu bolnav. Uite, noi santem in al doilea an de gradi si deja la a doua imbolnavire pe luna asta. Asa ca oricum vei avea nevoie de cineva...
Cel mai bine este sa cauti pe altcineva, incearca sa mai amani cu inceperea serviciului. Nu vei avea o clipa de liniste la servici, te vei gandi numai la ce-i acasa (stiu ce vorbesc
, din pacate...)
Ingrid si Cristi 4 ani si 7 luni
Field_mouse spune:
quote:
Originally posted by Deborah77
Cred ca imi dezvolt o paranoia, mi se pare prefacuta, profitoare, pur si simplu nu am incredere in ea.
Dar daca il traumatizeaza cumva?
Fetelor, mi-e frica. Mi-e frica sa nu-i faca astuia ceva, sa-i dea somnifere, sa urle la el..nu stiu. Mi-e frica ca eu incep serviciul pe 1 , si dupa 5, cand ii dau primul salariu, dispare.
Incepe de a cauta o alta bona, sincer.
Ai sa ajungi sa te imbolnavesti cu asta. Tu nu o vrei, recunoaste. Pur si simplu, DEOCAMDATA nu ai alta solutie. Incepe cautarile acum, fara s-o dai pe actuala afara, ca n-ai ce face.
Andries spune:
Mai mie din cauza bonei numarul 2 care tipa la copil la masa, nici acum dupa 2 ani si ceva (copilul meu are 3 ani si 3 luni) pustiul nu mai vrea sa manance ciorba!!
Cersitul, intarziatul si toate alea sunt nimic fata de ce ai spus cu "urla daca il pui in balansoar", faci cum crezi dar eu i-as da papucii instantaneu. Am vazut bone din astea... carora le-au murit laudatorii, destule.
Si stai sa vezi dupa 1 nov, cand vei fi cu adevarat dependenta de ea ce fitze si figuri o sa fie pe capul ei.
Unde stai? Incearca 2 bone, una 2 zile, alta 3 zile...asa vor stii ca ai in permanenta o solutie si se vor purta mai frumos.
Andries
Deborah77 spune:
Nu tipa la el cu ton de cearta. Doar ridica vocea, asa cum faci cu un batran care nu prea aude. Doar ca Edi aude f bine. Culmea e ca a avut ceva rezultate, l-a invat cateva lucruri, si Edi este mai ascultator cu ea. Doar ca nu vreau sa faca nimic de frica, sau ca sa scape de gura ei.
E adevarat ca nu stiu sa ma impun, si faptul ca e copilul meu la mijloc si orice neintelegere se poate rasfrange asupra lui ma blocheaza. E greu sa caut pe altcineva, pt ca nu prea sunt prin zona, si e si mai greu sa caut fara sa afle ea. Solutia, ultima, si singura cu ceva rezultate, a fost s alipesc afise pe stalpii din orasul apropiat (Buftea). Normal ca daca lipesc altele, o sa vada, asa cum le-a vazut si pe primele. O sa dau o fuga sa vad daca afisele vechi mai sunt, sau au fost dezlipite....ca prea nu m-a mai sunat nimeni dupa ce am cunoscut-o pe ea. Vedeti? Paranoia. Acum ma gandesc ca a vanat toti stalpii, ca sa fie sigura ca o angajez

Am mai vazut pe cineva, inaintea ei. Parea femeie de treaba. Doar ca nu avea experienta, avea un sotz care ma temeam ca va protesta la programul asta lung, si nu avea masina. Am refuzat-o. A paurt destul de ...suparata, desi i-am explicat frumos de ce. Sa incerc sa o sun, sa vad daca cumva mai este libera?
ingridnen spune:
Cauta, trebuie sa gasesti pana la urma ! Poate ar fi mai bine sa ai o bona interna, daca locuiesti asa de departe...
Ingrid si Cristi 4 ani si 7 luni
Deborah77 spune:
Daca o suport asa de greu pe asta, pe care o vad cateva ore pe zi, cum o fi cu una care sa stea si noaptea aici? M-as imbolnavi de nervi. Am incercat sa o sun pe cealalta doamna, pe nr de acasa, ca nu avea mobil. Ma tem ca si-a gasit, ca nu mi-a raspuns. Mai incerc diseara.
roxanal spune:
Deborah, parerea mea este s-o schimbi, daca ai posibilitatea sa mai amani putin intoarcerea la job...o bona care face acum cum descrii tu sigur nu-si va imbunatati prestatia pe parcurs, mai ales cand o sa se vada singura in casa si cu un copil mic..daca tipa de acum la bebe..poti sa te astepti si la mai rau ulterior..
asta este parerea mea, cu destule bone la activ ![]()