Probleme cu bona - cum sa discut cu ea
Raspunsuri - Pagina 2
Deborah77 spune:
Nu-mi taie nimeni capul daca nu incep jobul acum, intelegerea era sa vin dupa 1 ian. Doar ca m-am zapacit si eu de atata stat acasa, mi-as fi dorit sa incep, iar cu banii nu o ducem bine deloc. Nu se pune in nici un caz problema de supravietuire, suntem insa destul de stramtorati si inca un salariu ne-ar scoate la lumina.
Va multumesc mult pt raspunsuri, am vorbit si cu colegele de servici, care s-au lovit de problemele astea pana acum, si m-au sfatuit cam la fel. O sa incerc sa dau de cealalta doamna week-endul asta, mai era o fata tanara pe care n-am apucat sa o cunosc, daca nu se leaga nimic, voi avea o discutie serioasa cu bona luni. N-o sa-i spun explicit, dar la prima abatere zboara. Ce-oi face dupa aia...habar n-am ....nu-mi pot imagina insa bebele meu vesel si prietenos sa fie traumatizat de o femeie din asta.
M-ar ajuta vreun sfat si de la bone...chiar, bonamea, cum vezi tu situatia asta? E oare problema la mine, si nu-mi dau seama? In afara de faptul ca m-am lasat dominata.
roxanal spune:
Deborah, mai poti incerca si in ziar, specificand din start zona unde tb sa vina si conditii..nu zic ca este usor sa gasesti o bona buna..stiu chiar foarte bine..insa cred ca o sa si gasesti..si dpdv practic e mai bine sa nu mai astepti, ptr ca in curand vin sarbatorile si in aceasta perioada nu-ti vine nimeni, nici macar la interviu...succes
miriama spune:
quote:
Originally posted by Deborah77
Daca o suport asa de greu pe asta, pe care o vad cateva ore pe zi, cum o fi cu una care sa stea si noaptea aici? M-as imbolnavi de nervi. Am incercat sa o sun pe cealalta doamna, pe nr de acasa, ca nu avea mobil. Ma tem ca si-a gasit, ca nu mi-a raspuns. Mai incerc diseara.
Tu ai ceva cu aceasta bona, care asa cum spui, pare cam profitoare, sau cu o alta persoana in casa ta?!
Deborah77 spune:
Am dat anunt in 3 ziare. Am primit 2 telefoane, de la 2 doamne care locuiau f departe de noi. La programul de 11 ore, daca mai facea si 3 ore pe drum, deja nu mai avea sens. Mi-am pus mari sperante in Buftea, ca gasesc pe cineva de aici. Si uite ca am gasit

Nu cred ca bona interna ar fi o solutie buna. CAsa nu e este f mare. Bunica mea locuieste cu noi. Teoretic, ar putea dormi in birou, dar ce sa fac atunci cu biroul? Cum as mai vorbi cu voi?
In camera copilului nu e alt pat, nici loc de alt pat, si nici n-as fi de acord sa-i respire cineva aerul, eventual sa mai si sforaie daca e o persoana mai in varsta. O ruda da, ar fi o treaba...dar n-am nici o matusa dispusa sa faca asta, le-am spus la toate ca is disperata si n-a sarit nici una ca vine ea. Oricum...n-am prea multe rude, si oamenii au si ei familiile lor.
Deborah77 spune:
Mi-am mai amintit ceva. E proaspata, de ieri din parc. A ramas singura 2 ore cu copilul. I-am gasit singuri, intr-un colt, desi i-am explicat clar ca mergem in parc pt socializare, ca aer curat, chiar mai curat, avem si noi in curte. Dar nu avem copii. Am inteles ca lui Edi i-a curs nasul, si celelate bone si mamici au concluzionat ca e racit si au sters-o. Ea s-a suparat si s-a dus cu bb intr-un colt. Am rugat-o sa nu mai puna la suflet, ca poate ele sunt patite, unii copii vin bolnavi in parc, dar nu e cazul nostru. Trebuie sa le explice si sa fie draguta cu ele, pot ca Edi trebuie sa-si faca prieteni. Ei ...si ce aflu. Ca a venit un domn, de vreo 65 de ani, si a intrat in vorba cu ea, si s-a jucat cu Edi. Si i-a facut curte doamnei. Am incremenit. Nu stiu daca sa-i mai zic si de asta, sau pur si simplu sa n-o las sa mearga singura cu copilul in parc. Eu de asta m-am bucurat, ca daca are masina, poate iesi cu el...dar daca risc sa se ia orice ciudat de ei pe acolo, si sa se intample ceva cu copilul, mai bine ma lipsesc.
cge spune:
Cauta pe altcineva.
Tu ca mama trebuie ss fii multumita in legatura cu persoana care rmane cu copilul tau.
Vezi ca e un obicei printre bone sa te lase balta exact cand incepi serviciul. Sunt unele care au serviciu, nu spun, isi iau concediu medical o luna de la serviciu - exact cat ar trebui sa fie perioada de acomodare - si dup-aia te lasa balta.
Multa bafta.
Eu am fetita la Acorns anul trecut si am fost multumiti.
Cristina,
mama lui Victor 07.01.2000 si a Ancai 16.09.2005
monica-elizabet spune:
mai bine aduci si duci o alta bona cu masina din statie si pana acasa la tine decat sa o tii pe tipa asta doar pentru ca are permis de conducere si masina...
incearca sa vorbesti cu ea si daca vezi ca nu intelege si nu face tot ce o rogi tu...nu are nici un rost sa mai speri ca o sa se schimbe cand incepi tu serviciul...ba mai mult asa o persoana te poate lasa balta cand ti-e lumea mai draga...acum inca mai ai timp sa cauti alta bona si vorba fetelor...se apropie per sarbatorilor...nu-ti vine nimeni in dec...si am inteles ca tu in ian ar trebui sa incepi serv...bafta multa...poate n-ar fii rau sa pui un sist de supraveghere si sa o lasi o zi doua singurica cu bb sa vezi cum se comporta cu el cand esti tu plecata de-acasa...
monica
mami de alex(7 iunie 2001)
si ruxi(16 dec 2004) 
Prajituri si papa bun
stannca spune:
Draga Deborah 77, sfatul meu este sa o schimbi pe "minunata" bona. Daca a inceput astfel, va continua tot asa. Vei ajunge sa te simti angajata tu la ea, nu ea la tine. La fel am patit si eu cu bona careia i-am dat preaviz. Din noiembrie nu mai vine. Ne-am inteles sa stea zilnic de la 8 la 17. Daca este traficul aglomerat si nu ajug la 17 acasa, se uita la mine foarte urat. Ma fac ca nu o vad si merg mai depatre. Daca o rog sa-i dea copilului ce gatesc eu, se face ca nu ma aude si-i da merdenele prin oras. Nici nu-i trece prin cap sa se chinuie sa-i dea mancare gatita. Imi forteaza mana sa-i platesc covrigii si merdenelele pe care i le cumpara ea din oras. Cu copilul aveam mari probleme cu mancarea. L-am dus o luna la tara, la soacra mea si l-a pus pe picioare. Copilul meu mananca de toate. Si ciorbita, si fripturica, si cremwursti. De cand l-am adus iar acasa si l-am lasat cu bona a inceput iar sa nu mai manance. Saptamana trecuta i-am spus bonei sa nu-i mai dea nimic de mancare prin oras. Nu m-a ascultat. Vineri am venit acasa si "minunata" bona ma astepta cu o falca in cer si cu una in pamant. La mine in casa a inceput sa tipe la mine, sa-mi spuna ca nu stiu sa-mi cresc copilul, sa pun mana sa citesc ca sa ma documentez ce sa-i dau copilului de mancare si multe altele care m-au socat. Nu-mi reveneam. Nu intelegeam cum e posibil asa ceva. De fapt ea acumulase frustrari, nu-i mai lasasemm 5 lei in fiecare zi pentru merdenele. Iti dai seama ca un copil de 1 an si 9 luni nu mananca de 5 lei covrigi si merdenele in fiecare zi. Iar informatiile pretioase si le ia din ziare de 2 lei pe care le citeste in timp ce sta cu Petrut, iar pe copil il lasa sa faca ce vrea el prin casa. Cum ai povestit si tu, de cate ori a fort bolnava, i-am dat medicamente si banii la inceputul lunii. Chiar daca am dus copilul la tara 2 luni ea si-a primit banii integral. Dar daca eu intarziam 10 minute din cauza traficului, asa cum ti-am spus, se uita urat la mine. Daca veneau bunicile copilului la Bucuresti, ea avea zile libere, dar platite integral. Daca eram eu in concediu, venea la 11 si pleca la 14, desi ii spuneam ca am treaba prin oras. Nu-i pasa, n-o interesa. Nu i-a facut niciodata de mancare lui Petrut, nu i-a calcat niciodata o hainuta, ba mai mult, in dulapul lui de haine este vraiste pentru ca "minunata" bona face ravagii si niciodata curat. La inceputul lunii ii spun cand sunt de serviciu( 2 zile intr-o luna stau la serviciu pana seara la 8) si ajung acasa la 9. Pe sotul meu nu ma pot baza, caci el vine acasa chiar mai tarziu. De fiecare data cand sunt de serviciu ii dau bani de taxi, desi sunt sigura ca ea tot cu RATB-ul merge.Asta vara mi-a spus:"Dna, maine este cor rosu, sa veniti acasa mai repede." Iar eu, ca o fraiera, m-am invoit de la sertviciu ca sa vin acasa s-o inlocuiesc pe "minunata" care oricum era platita.
Luna asta a venit din 15, caci pana atunci copilul a fost la tara la soacra mea, dar a avut grija sa-mi ceara banii de a doua zi. Desi sotul mi-a spus sa nu-i dau toata suma pe o luna intreaga si sa o platesc la sfarsitul lunii, eu am trecut peste el si i-am dat banii joia trecuta, astfel ca vineri, cu banii in buzunar, a tunat si a fulgeratla mine. Am de gand sa o trec si pe lista neagra a bonelor, caci nu se poate numi bona o individa care nu-i da mancare copilului, care nu vorbeste cu el, care nu-l invata nimic, care-l pune in carucior si merge sa-si face cumparaturile, care nu-i face de mancare, care nu-i calca o hainuta, si care citeste reviste si ziare si se uita la televizor pe banii parintilor care o platesc sa aiba grija de copii lor.
Qamar spune:
Deborah, noi de aprox 2 luni avem bona interna. Si noi locuim la casa, undeva in Pipera, la fel, se ajunge numai cu masina, pe jos e mai complicat. M-am gandit de cinspe mii de ori si concluzia a fost asta: decat sa pierd timp pe drum dupa ea dimineata si sa o duc seara, decat sa o chem in weekend si sa ii platesc suplimentar, sa nu pot iesi nicaieri seara daca ea nu e disponibila, mai bine luam interna. Bine, casa si permite, avem o camera cu baie, oarecum izolata.
Dar nu asta era ideea. Daca nu iti place, spune-i adio
AM citit de curand o carte excelenta, despre copii, bone, straini, etc...si primul sfat era sa iti asculti vocea interioara care tie, in momentul asta iti spune ca ceva nu e ok cu bona asta. Tendinta este sa reprimam vocea asta, dar pana la urma intuitia este cea mai buna "arma" a noastra.
Stiu ca nu exista oameni perfecti, deci nici bone perfecte. Imi repet asta zi de zi cand mai avem si noi mici "probleme". Dar pana acum intuitia mi-a spus ca Bia e ok, e safe cu doamna noastra. Si ea se comporta f ok cu noi, in limitele bunului simt.
So, sincer, eu zic sa mai cauti. Stiu cat de greu e, si noi am gasit-o foarte greu, intamplator fata dansei activa pe Culinar.ro si a vazut anuntul meu,
Hai ca m-am lungit, sper sa iei decizia cea mai buna!
Ce mai citim noiThe moment scatters.
Motionless, I stay and go: I am a pause
Mmmaria spune:
Cred ca sunt deja destule sfaturi de "schimb-o urgent", insa acelasi lucru vreau sa ti-l spun si eu.
Cauta alta acum, cat inca mai poti. Daca mai astepti pana in decembrie sau ianuarie, nu vei fi cu nimic mai impacata si in plus va fi si mai greu. Nu cred ca o discutie cu ea ar rezolva lucurile. Ea are un fel de a fi pe care nici o discutie nu i-l poate schimba.
Daca are aceste manifestari cat inca mai esti tu prin preajma, cand va sti ca esti la serviciu va fi si mai rau, te asigur.
Si vorbesc din proprie experienta.
Sunt si femei minunate ca bone si sunt sigura ca vei gasi una, trebuie doar sa perseverezi in cautari.
Cand o vei gasi, o sa vezi ca nu mai ai sufletul greu cand il lasi pe bebe cu ea, ca nu stai ca pe ace cand esti plecata, gandindu-te: "oare e bine Edi, oare nu cumva?..."
Daca incepi serviciul cu ea pe post de bona, nu vei avea liniste deloc la serviciu si poate o sa se reflecte lucrul asta in calitatea muncii tale, copilul nu cred ca va fi bine (partea proasta este ca e prea mic sa vorbeasca, insa tot iti vei da seama daca e ceva in neregula) si pana la urma tot vei ajunge in situatia sa o schimbi (asta daca nu te lasa ea balta cand iti va fi lumea mai draga) doar ca atunci va fi si mai dificil sa o faci decat acum.
Succes si spune-ne ce ai rezolvat.