DEXI-ul - e posibil?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alessia105 spune:

"DICTIONAR, dictionare, s.n. Opera lexicografica cuprinzand cuvintele unei limbi, ale unui dialect, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc., organizate într-o anumita ordine (de obicei alfabetica) si explicate în aceeasi limba sau traduse într-o limba straina. [Pr.: -ti-o-] – Din fr. dictionnaire, lat. dictionarium. "

DICTIONAR s. lexicon, vocabular, (înv.) condica, cuvantar, vorbar. (~ de termeni tehnici.)

sursa : http://dexonline.ro/search.php?cuv=dictionar

Folosesc vorbitorii de lb romana aceste cuvine???( macar o mareeeeee parte din romani ...si eu nu cred ca e roman care sa nu o fi pronuntat vreodata..dar hai sa il trecem in cotlonul dialect )
Raspuns: DAAAA

Lb romana ca orice alat limba vorbita pe pamantul asta se modifica permanent ..vorbitorii ei o modifica continuu ...spre ex : noi nu vorbim aceeasi romana cu romanii de acum 100 de ani ..iar multeee cuvinte din cuvintele folosite atunci ni se par poate aiurea ..dar la fel de bine si noi ca actuali vorbitori de lb romana am contribuit la schimbarea ei dupa '89....
Atunci de ce sa nu fie explicat??? Hai sa lasam pudismul la o parte ..nu cred ca cine intervine intr-un dictionar oficial unei limbi...( romana in cazul de fatza )o face aiurea ,ci o face ptr ca aceste cuvinte exista in limba romana chiar daca noi personal nu le folosim sau ne este rusine cu ele ...asta nu inseamna alte milioane de romani care nu le folosesc uzual ( cine nu crede este invitat sa de-a o "tura" prin Bucurestiul sufocat de trafic )...de blamat sunt romanii ( in totalitatea lor) ca au permis utilizare acestor cuvinte pe o scara atat de largaaaa si poate ca anumite persoane care le folosesc din teribilism ( mai ales adolescentii) sa invete ca aceste cuvinte mai au si sinonime ....

----------------------------------------------------
Alessia,Dezbracatu' si Spiderman

Si ei au dreptul la viata...semneaza si tu

O parte din mine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

cand avem o nelamurire nu mai tre sa mergem dupa blocuri!!

sincera sa fiu nu stiu cui ii trebuie o explicatie a unor jargoane. exista cineva care deschide dictionarul ca sa citeasca asta? nu le stiti Doamnelor si Domnilor ? aveti nevoie sa vi se explice?

ok.. daca ziceti voi ! acum aveti la -ndemana totul.. gratis..

ps : adica in ce circumstanta? sunteti in bus sau in metrou si auziti la manelisti sau aurolaci expresii vurlgare si nu-ntelegeti cu ce v-au jignit? veniti repede-acas si cititi ? s-avem pardon...

sau pentru posteritate? sa nu cumva sa se piarda mandrete de expresii?!

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by capcaunul

quote:
Originally posted by ardeiash
si cireasa de pe tort: http://www.dictionarurban.ro

Cam stafidita in comparatie cu www.urbandictionary.com/" target="_blank">originalul. Mai au baietii nostri de dupa blocuri mult de lucru.

da s iei mai au http://www.urbandictionary.com/define.php?term=f+u+c+k+e+r

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

ardeias,
nu stiu daca stai in p flamanda dar mi-e tare bine mi-a prins dict de flamanda in dialect. altfel nu intelegeam nimic din ce ziceau batraneii in autobuze. asa si in romania. strainii nu tb sa inteleaga si ei. vb lu iorga- primul lucru pe care tb sa -l inveti intr-o tara straina sunt injuraturile.

Mergi la inceput

trebuie sa-nveti injuraturi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mathilda spune:

ardeias
tu ai pus o intrebare unde aveai deja raspunsul. majoritatea fetelor ti-au raspuns ca e ok un asemenea dict. discutiile interminabile se pot desfasura pe zeci de pagini si oricum parerea ta e deja formata. asa ca "o las m moale" ca oricum nu ajungem nicaieri(ca sa fiu in ton.)

Mergi la inceput

ok.. eu nu vreau sa strabat km de polemici.
tot ce vreau sa zic este ca sunt trista . sunt trista ca ne indreptam intr-o directie gresita.. asta-i tot!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lona spune:

quote:

ok.. eu nu vreau sa strabat km de polemici.
tot ce vreau sa zic este ca sunt trista . sunt trista ca ne indreptam intr-o directie gresita.. asta-i tot!

Ne indreptam fix in acelasi sens ca intotdeauna.
Jargonul si argoul exista dintotdeauna.
Abia acum l-ai descoperit tu, probabil. Am sa caut printre hartoagele mele expresii de la inceputul secolului trecut, care existau si se foloseau concomitent cu limba literara.

Si da, exista categorii profesionale carora le-ar fi chiar necesar sa inteleaga ce se vorbeste. De exemplu (asta-mi vine repede) cei ce ar trebui sa-i surprinda pe hotii din buzunare din tramvai atunci cand se pregatesc sa "opereze" ("coaja" inseamna portofel, "lamai" inseamna bani, "moara" este ceas, "caldura" este buzunar interior) etc.

Parerea mea este ca decat sa ne oripilam in fata unui "fenomen" care exista si nu poate fi oprit, cu sau fara dictionare, mai bine am avea grija sa folosim corect banala cratima si nevinovatul acord genitival.(Spun asta in principiu, nu ma refer la nimeni in mod special).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

quote:

Asa ar fi spus si Ovidiu dac-ar fi stiut ce se va alege de latina, fie si cea vulgara, poposita pe taramul Daciei.

Mergi la inceput

draga lona : nu e cazul sa fii ironica sa stii. nu am trait in padure singura, deci am auzit tot felul de expresii cu care nu sunt de acord. si daca spun asta o spun pentru ca , pur si simplu , nu sunt de acord cu acest stil de exprimare. este parerea mea si la asta raman, nimeni nu ma poate schimba. este o opinie ! vad ca este singulara... deci am sa renunt sa mai discut acest subiect.

ps1: pe forum sunt acceptate micile greseli scrise in graba , daca la mine te refereai. eu pe net pana si numele mi-l scriu cu litera mica, din graba.

Mergi la inceput