Dezbatere publica in Ungaria despre cezariana, Ro?
Raspunsuri - Pagina 8
Marilena12 spune:
AdiS, avantajele cezarienei pt bebelus sunt legate de timpul foarte scurt in care acesta vede lumina zilei, si se stie ca multi copilasi se nasc de-a dreptul feshteliti dupa un travaliu foarte lung, sau dupa ce au ramas blocati in canalul pelvian. Pt asta se foloseste forcepsul, cand cordul copilului a obosit si el abia mai rezista, atunci se taie perineul, colul si peretele uterin al femeii si se baga forcepsul ca sa se traga fatul. Si aici cred ca oricine isi poate imagina ca incontinenta, de exemplu, este floare la ureche.
La cezariana se lucreaza repede, si daca intraoperator totul merge bine, copilul este si el bine de cele mai multe ori.
Mama mea avand o constitutie destul de firava a nascut la 22 de ani pe sora mea, de 4.800, nimeni nu a vrut sa-i faca cezariana, a agonizat 4 zile (povestea ca lesina, si se trezea, se ridica de pe gresia rece si cadea iar ).
Sora mea a fost scoasa cu forcepsul, a avut jumatate de an un hematom urias pe craniu, slava Domnului ca nu a avut si altceva, tinand cont ca pe atunci se murea de la forceps, iar mama s-a operat pana acum de 3 ori, prolaps de organe, ruptura de perineu de 18 cm , incontinenta urinara, si acum trebuie sa faca histerectomie totala pt ca organele au "cazut" iar si colul este efectiv iesit afara.
Si dupa 5 ani de la o nastere cand a vazut moartea cu ochii, m-a mai facut si pe mine, de vreo 4 kg!
Omul uita durerea si problemele si o ia de la capat.
Ca sa dau si un dezavantaj al cezarienei, riscul este mai mare la anestezia generala, insa si la nasterea vaginala pot aparea probleme mari, complicatii de genul rupturii uterului, deci nu doar la cezariana, hemoragii cerebrale, ale mamei si ale copilului, datorate presiunii asupra craniului la bebelus si efortului de impingere la mama, etc.
Eu am avut anestezie generala, m-am trezit la sfarsit cand am fost mutata pe targa pt Terapie intensiva, nu am avut nici urma de greata, nici dureri de cap cum aveau cele cu rahie, singura mea mare neplacere dupa nastere a fost un tranzit intestinal lenes, cu meteorism si constipatie. Nu m-a durut incizia, eram obosita si cam anemica, si cred ca recuperarea este destul de buna dupa cum am putut compara situatia din spital cezariene, versus nasteri naturale.
Este minunata nasterea naturala pt o femeie care nu are nevoie de epiziotomie, face si epidurala...parfum. Dar cate femei nasc fara rupturi sau taieturi? Pt ca se stie ca daca se dilata colul de 10 cm, nu se pune la fel problema in cazul vaginului. Vaginul nu se dilata prea mult, si cine este stransa in zona, se face praf si pulbere. Cam atat am avut de spus din putinele mele cunostinte si experiente in materie de nastere.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Stanescu spune:
quote:
Originally posted by Marilena12
Pai draga mea, tie nu ti s-a facut o ecografie? Si daca da, cum oare de te indoiesti ca aveai un fat in alta prezentatie decat cea craniana? Doar pt ca aveai 39 de saptamani? Sunt foarte multe cazuri unde se intampla asa la o sarcina aflata la termen. Si n-as vrea sa-ti spun cum este sa nasti un copil care este in pelviana sau altfel. Pe langa faptul ca poti muri si tu si bebe, te taie inclusiv pe col si perete uterin si aplica forceps sau vidextractor.
Deci pot fi multe sechele. Se intampla in nasterile naturale sa fie nevoit medicul sa rupa claviculele fatului daca este prea mare si pelvisul mamei ingust. Sora mea a nascut o fetita de 3 kg la un medic excelent de la Giulesti si din cauza cordonului mai scurt, i-a fracturat din greseala fetitei clavicula.
Cezariana nu este un moft, ci o interventie impusa si necesara.
Eu nu voi regreta niciodata ca am nascut prin cezariana, cunosc multe mamici care au nascut natural si au o groaza de neplaceri. Dureri la contact, infectii la epiziotomie tratate cu antibiotic urmat de pierderea lactatiei, perineu facut zdrente cu tot cu epiziotomie (majoritatea se trezesc peste 10 ani cu ruptura de perineu si se mira ca o au desi au fost taiate, insa nu stiu un lucru: la angajarea capului copilului perineul incepe sa cedeze si se "desira", chiar daca nu se produc rupturi intotdeauna. Asta inainte de a se vedea capul bb-ului si a se face epiziotomia.), incontinenta urinara, prolaps de organe (la cele care sunt "ajutate" de moase cu coatele pe burta si nu sunt putine cazuri).
O comisie de medici au declarat odata ca cel mai safe mod de a naste, atat pt mama cat si pt copil, este cezariana cu rahie, la 2,3 ore de travaliu. Se asteapta travaliul pt o dilatatie de 2,3 cm, necesara pt eliminarea lohiilor fara a fi necesara o aspirare a uterului sau o dilatare manuala.
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
Prezentatia pelviana este considerata potential distocica. Raportul pelviene/craniene cam de 5/95.
Colul se taie numai in cazul in care, dupa nasterea pana la umeri, colul se stringe pe gatul copilului - riscul fetal e evident, riscul matern e ca taietura sa se prelungeasca pe uter cu consecintele de rigoare - hemoragie, soc hipovolemic, etc.
Vidextractor evident nu se poate aplica, dar se poate aplica forceps pe capul din urma, daca ramane blocat.
Deci nasterea in prezentatie pelviana este dificila, necesita multa rabdare din patrtea celor implicati - fie pacienta, fie doctor si moasa, iar riscul pentru copil de a ramane cu sechele e mare - dupa opinia mea, pelviana e indicatie de cezariana, dar eu nu-s sef de clinica.
Iar din pozitia de medic ginecolog, sustin cezariana la cerere, dupa ce i-ai explicat clar pacientei toate optiunile si riscurile. La urma urmei, femeia aia are si ea cap sa poata discerne ce e mai bine - bun, cu exceptia cazurilor cand indicatia de cezariana e absoluta (transversa, disproportie intre bazinul mamei si copil, indicatii medicale materne.
gianina_calu spune:
Buna dragi mamici!
As dori sa va impartasesc si povestea nasterii puiucului meu!
Am nascut in Braila, am avut o sarcina cu probleme, ceva stat prin spital si cules multe povesti de prin spital, ca aveam o curiozitate imensa!
Am avut noroc de un medic bun, i-am observat comportamentul destul de amanuntit in lungile vizite de la spital! Adica, mai pe larg, daca-i dadeai ceva era un bonus, daca nu te ttrata la fel! I-am observat comportamenul plin de compasiune pt. mamele ceva mai putin norocoase! Dr a lasat, desigur la alegerea mea optiunea nasterii! Am ales la inceput sa nasc normal, insa dupa ce am fost internata a 2 oara am zis clar cezariana. Dr mi-a explicat avantajele si dezavantajele cezarienei si apoi apoi m-a lasat sa aleg de una singura, el fiind adeptul nasterii naturale! Bun, zis si facut, ca oricum am fost nehotarat tot timpul, inainte cu o saptamana m-am infiintat la cabinet la control si i-am spus ca nu mai vreau sa nasc prin cezariana!
Si am nascut pe cale naturala! Dureri mari, insa nu insuportabile, care mama statea si-mi plangea de mila langa sala de nasteri ca eu nu suportam nicio durerea de masea! Dar gandul la bebe m-a motivat!
Am nascut cu medicul de garda, ca dr mi-a explicat ca el nu vine de acasa pt mine, si am trecut si peste teama asta si am avut norocul de un alt dr bun!
Pot sa spun ca banii au un efect miraculos, si nu numai, a mers totul ca pe roate. Dar tocmai aici e buba: banii! Nu cred ca trebuie sa platesti nimic decat cu factura si de aici deriva disfunctionalitatea sistemului, impreuna cu lipsa de profesionalism a mediilor si lipsa lor de compasiune pentru faptul ca suntem oameni si trebuie sa ne trateze ca atare! Avem nevoie de o informare corecta, de un sfat sincer, de suport moral sau macar de respect atunci cand suntem intr-un spital fie el de orice fel!
Deci asa cum s-a mai spus si mai sus pentru RO sunt multe probleme de rezolvat, insa in primul rand atitudinea oamenilor ar trebui macar sa faca diferenta!
Va doresc multa sanatate si pupici la bebici!
anca_a spune:
eu voi naste cu "cezariana electiva" (ca vad ca s-a tot folosit termenul acesta)la un spital privat din cluj unde sunt afisate tarifele distinct ptr nasterea naturala respectiv ptr nasterea cu cezariana...
la fel ca multe alte persoane care si-au dat cu parerea, nu inteleg nici eu pe cine, in afara de medic si pacient, ar trebui sa preocupe modul in care cineva aduce pe lume un copil...
anca 28+
Marilena12 spune:
quote:
Originally posted by anca_a
eu voi naste cu "cezariana electiva" (ca vad ca s-a tot folosit termenul acesta)la un spital privat din cluj unde sunt afisate tarifele distinct ptr nasterea naturala respectiv ptr nasterea cu cezariana...
la fel ca multe alte persoane care si-au dat cu parerea, nu inteleg nici eu pe cine, in afara de medic si pacient, ar trebui sa preocupe modul in care cineva aduce pe lume un copil...
anca 28+
Sincer, si eu as fi preferat sa fie spitale sau maternitati private, cu conditii foarte bune, unde sa stiu clar cat trebuie sa platesc pentru servicii, sa nu mai stresez ca asistenta imi sparge 3 vene pt ca nu i-am bagat cotizatia in buzunar inainte de manevra! Eu nu ma pricep deloc sa alerg dupa om cu perfuzia in brat si sa-i mai nimeresc si buzunarul. As fi preferat mult un strop de liniste din acest punct de vedere. Iti doresc sa ai o nastere usoara, un copilas sanatos si o recuperare rapida!
www.flickr.com/photos/pisicuta/" target="_blank">Mari
danitin spune:
Eu am nascut cu cezariana la cerere si in legatura cu ce s-a mai discutat pe aici pot sa spun ca:
1. Poate as fi optat pt cale naturala daca si in Ro s-ar fi proacticat anestezia epidurala. De la spital mi-au spus insa ca nici un anestezist n-o sa stea o zi intreaga cu ochii pe mine ca sa nasc normal cu epidurala.
2.Chiar dac am fost tot tipmul la zi cu cotizatia la sanatate am platit TOT ce a insemnat nasterea cu cezariana, la oficial. Si faptul ca medicul meu a venit in afara orelor de serviciu, si trusa de epidurala, si operatia in sine. La care s-au adaugat spagi imense la asistente, infirmiere si .. portari.
3. Nu mi-a parut rau ca am optat pentru cezariana mai ales ca in cele cateva zile cat am stat in spital si mai ales nopti am avut ocazia sa aud destule urlete cumplite din sala de nasteri. Durau uneori si o ora. Mie oricat de rau mi-a fost cand m-am ridicat prima data in picioare dupa operatie tot nu mi-a venit chiar sa urlu...
4. M-am recuperat repede, in a 4 zi de la operatie eram deja acasa, am alaptat din prima zi, n-am avut nici un fel de probleme postoperatorii.
5. Nu uitati ca in multe spitale din Ro mai este o problema. Daca nu ai stabilit din timp cu medicul nasterea prin cezariana s-ar putea ca cel care te asiste sa nu opteze pentru ea nici atunci cand e nevoie si de aici multe nenorociri. Chiar stiu 4 cazuri concrete.
Dar ... e optiunea fiecaruia. In functie de rezistenta la durere, de teama, de antecedente in familie, de ... multe.
Mamica de spiridus
Vacanta 2007-2 Mai si La casuta
Spiridusul in al treilea an
ela03 spune:
Sunt si eu un caz ca cele la care danitin s-a referit la punctul 5.
Eu mica de statura, copil de peste 4 kg... in afara de faptul ca am un copil frumos in rest viata mea s-a dus. Cred ca si relatia cu copilul meu a avut de suferit o vreme.
M-a sunat medicul dupa 2 ani sa ma intrebe ce mai fac, insa la ce m-a ajutat?
Cand am facut copilul aveam 25 de ani si imi doream o familie fericita. Acum nu mai suport sa se apropie cineva de mine... si copilul meu e tot ce mai am pe lume. Nu ma ajuta cu nimic nici ca scriu aici, dar poate mamele care urmeaza sa nasca iau aminte... pe mine m-a convins medicul sa nasc natural... un mincinos care mi-a spus ca voi face un copil "mic ca mine" si care nici macar n-a venit sa ma asiste la nastere. Are si el o fata, sa-i traiasca si sa fie fericita.
Criss75 spune:
quote:
Originally posted by ela03
Sunt si eu un caz ca cele la care danitin s-a referit la punctul 5.
Eu mica de statura, copil de peste 4 kg... in afara de faptul ca am un copil frumos in rest viata mea s-a dus. Cred ca si relatia cu copilul meu a avut de suferit o vreme.
M-a sunat medicul dupa 2 ani sa ma intrebe ce mai fac, insa la ce m-a ajutat?
Cand am facut copilul aveam 25 de ani si imi doream o familie fericita. Acum nu mai suport sa se apropie cineva de mine... si copilul meu e tot ce mai am pe lume. Nu ma ajuta cu nimic nici ca scriu aici, dar poate mamele care urmeaza sa nasca iau aminte... pe mine m-a convins medicul sa nasc natural... un mincinos care mi-a spus ca voi face un copil "mic ca mine" si care nici macar n-a venit sa ma asiste la nastere. Are si el o fata, sa-i traiasca si sa fie fericita.
La mine acesta a fost unul din motivele pt. care dr. a ales sa-mi faca cezariana. Faptul ca nu sunt foarte inalta, am 1.61 si copilul era destul de mare, 3800 g. Dar si hipertensiunea din timpul sarcinii.
Oricum voturile in favoarea cezarienei cred ca sunt mai multe decat cele pentru nasterea naturala.
Criss si Alex
Cristina_C spune:
Daca nu este o neconcordanta intre bazinul mamei si circumferinta craniana a copilului, si un copil peste 4 kg (4, 400) se poate naste normal, usor chiar si fara anestezie si chiar daca mama este mai mica de statura (1,66). Vorbesc din proprie experienta, noi am fost aceia.
Oricum, nu cred ca-i nevoie de nici o dezbatere publica pe tema asta! Cezariana la cerere, fara motive medicale, exista in multe tari.
Pana la urma, desi am intrebat, tot n-am primit raspuns: care-i rata cezarieelor elective in Romania??
J G spune:
In primul rand vreau sa va spun ca o discutie despre tema asta in Romania este cam ca o discutie intre doi somalezi lesinati de foame care se cearta care vin e mai bun intre Chateau Lafitte si Letour. Ma amuza extraordinar indignarea asta legata de cezariana la cerere cand in Romania se intampla atatea nenorociri, mai mici sau mai mari cand naste o femeie, indiferent de spital. Eu cred ca alegerea unei femei in Ro trebuie sa fie facuta luand in calcul si tara in care ne aflam. Aici in Ro, in Bucuresti in spitalul Elias nu se face ecografie in travaliu pestru a se vedea ce greutate are copilul si cum este asezat. Nu se compara aceste date cu bazinul mamei. Aici in Ro in timpul expulziei moasa se arunca pe burta mamei pentru a forta nasterea - stiti rezultatul? Rupturi, hemoroizi, prolaps de organe, exact.
Hai sa ne mai... stiti voi ce.
Imi pare foarte rau ca am nascut natural! Si consider ca am fost PROST INFORMATA in legatura cu riscurile NASTERII NATURALE.
J si Carlita Carliontz (05.02.2006)