In deriva
Raspunsuri - Pagina 4
Laina spune:
Adina, da, asa a facut si mama cu mine. Cu diferenta ca, atunci cand am trecut si eu printr-o faza asemanatoare situatiei discutate aici, ea a avut puterea sa-mi spuna "Elena, faci cat poti. eu tot te iubesc, oricum ai fi." Asta e tot ce voiam. In nici un caz sa "nu-si mai bata capul" cu mine, cum zici tu....
Nu zic ca parintii trebuie pusi la zid si impuscati. Ei au facut cum au crezut ei ca e mai bine. Numai ca acum se dovedeste ca au crezut un pic gresit. Si daca faci o greseala, trebuie sa cauti s-o indrepti. Again, nu acuz pe nimeni, caut solutii.
A_Iulia spune:
Pai Laina, eu nu-mi imaginez ca vreun parinte se poate opri din iubit copilul lui, orice s-ar intampla.
N-am spus niciunde sa-si renege copilul ca nu vrea sa faca facultate.
Sa faca ce vrea el, e viata lui si n-are decat sa se duca sa bata mingea pe maidan.
Dar sa nu-si bata capul ca ar fi ei cu ceva vinovati de asta, atata tot. Si ca vor fi dezamagiti ca el va alege sa fie un terchea-berchea, da, ii cred. Si eu as fi.
Oricum, ideea e aceeasi, oricat ne invartim in jurul cozii.
Adina + Olivia Q1.04
Elle_seb spune:
quote:
Originally posted by Sibylle
Cred ca nu-l putem judeca din afara. Exista 2 variante : ori e un lenes ( sau are o perioada mai calma ) , ori are niste probleme pe care parintii in nici un caz nu trebuie sa le bagatelizeze. Faptul ca repeta anul nu mi se pare asa o mare scofala, mult mai grav mi se pare ca nu poate comunica cu parintii.
Iar felul in care a raspuns la intrebarea despre colega e normal. La asa o intrebare superficiala, asa un raspuns!
Cam asa cred si eu, e o combinatie dintre cele doua aspecte pe care le-ai punctat tu, insa predomina din cate am vazut eu problemele legate de parte de acceptarea lui de catre cei din jur si de faptul ca emotional, undeva, sunt niste probleme.
La partea cu lenea, daca stau mai bine si ma gandesc, daca era un lenes nu era premiant in liceu si nu intra la doua facultati cu profil tehnic... Cred ca mai departe "lenea" asta se traduce prin oboseala. Ceva de genul: "mi s-a luat de atata invatat".
Elle_seb
Elle_seb spune:
quote:
Originally posted by filofteia
Unde cred eu ca au grasit parintii... atunci cand l-au lasat in fata calculatorului in loc sa-l trimita la un sport, mai ales unul de echipa, atunci cand nu au "exploatat" placerea lui pentru muzica timitandu-l la un cor / scoala orice, in afara invatatului.
Ce se poate face acum... sa-i repete mereu ca-l iubesc (sunt convinsa ca n-o fac). Eu i-as propune chiar intreruperea facultatii pentru o perioada, mi se pare ca se poate face. I-as propune sa-si ia un serviciu... orice, poate chiar l-as ajuta sa-si gaseasca un serviciu.
Si fetelor atentie... "Niciodata nu spune niciodata" nu stiti unde puteti gresii...
Ai punctat bine. Aici este intr-adevar, o greseala. Nu l-au stimulat si nu l-au incurajat sa iasa, sa socializeze, nu l-au lasat sa interactioneze cu copiii foarte mult, l-au protejat mereu de micile rautati ale copiilor (inerente si inevitebile de altfel).
Acum tatal lui este negru de suparare, o invinuieste pe matusa mea ca l-a cocolosit si ca i-a tinut partea mereu. Matusa mea se straduieste sa inteleaga ce se intampla cu el, dar ce este important, pastreaza in discutiile cu el un ton cald si il sustine in continuare. Ceea ce este foarte important.
Elle_seb
Laina spune:
quote:
Originally posted by Elle_seb
Acum tatal lui este negru de suparare, o invinuieste pe matusa mea ca l-a cocolosit si ca i-a tinut partea mereu. Matusa mea se straduieste sa inteleaga ce se intampla cu el, dar ce este important, pastreaza in discutiile cu el un ton cald si il sustine in continuare. Ceea ce este foarte important.
Elle_seb
si ne mai miram ca lui ii tranteste Alex usa in nas, pe cand cumama lui mai discuta cate putin?...bine a zis cine a zis ca ce dai, aia primesti, copilul te simte imediat.
bird70 spune:
Nu vreau sa para ca sunt lipsita de respect sau empatie fata de tanarul acesta. Parintii lui nu au fost perfecti, join the club ! Totusi nu l-au torturat, nu l-au tinut flamand in strada, etc. Este o vorba aici: build a bridge, get over it! (construieste un pod si treci peste). Barbatul asta are 25 de ani, e adevarat ca a fost sufocat in copilarie de parinti dar din cate am inteles parintii stau in provincie si el e in Bucuresti la facultate, probabil de la 18 ani. Asta inseamna ca sunt 7 ani de libertate, 7 ani in care nu l-a controlat mamica si taticu' sa vada cand si cu cine se intalneste si ce anume face. Mi se pare complet aiurea sa dea vina pe parinti ca nu l-au lasat sa-si ia job, parca ei stiau ce face el si parca l-ar fi putut opri daca vroia sa munceasca. La fel de aiurea este sa vina mama sa incerce sa rezolve problemele 'copilului' de 25 de ani si pretentia parintilor ca nu pot sa accepte ca el sa nu termine facultatea. Daca ar fi prietenul/ruda mea l-as sfatui sa se gandesca bine ce doreste sa faca cu adevarat in viata si daca este ceva fara absolut nici o legatura cu facultatea aia sa o lase balta si sa se apuce de ce il pasioneaza si ce isi doreste cu adevarat. Daca nu stie ce vrea de la viata este ok, probabil l-as sfatui sa isi ia un an liber si sa plece undeva sa munceasca gen vas de croaziera, o statiune turistica, sa faca un job in care are contact cu oamenii, un job fara stress, doar pentru bani de supravietuire. In general asta fac tinerii de aici care termina liceul si nu stiu ce vor sa faca in continuare.
MissParker spune:
quote:
Originally posted by Adina Iulia
Pai Laina, eu nu-mi imaginez ca vreun parinte se poate opri din iubit copilul lui, orice s-ar intampla.
N-am spus niciunde sa-si renege copilul ca nu vrea sa faca facultate.
Sa faca ce vrea el, e viata lui si n-are decat sa se duca sa bata mingea pe maidan.
Dar sa nu-si bata capul ca ar fi ei cu ceva vinovati de asta, atata tot. Si ca vor fi dezamagiti ca el va alege sa fie un terchea-berchea, da, ii cred. Si eu as fi.
Oricum, ideea e aceeasi, oricat ne invartim in jurul cozii.
Adina + Olivia Q1.04
Adina, daca tu esti o mama buna , asta nu inseamna ca toti parintii sunt la fel, chiar daca tu nu-ti poti imagina altfel. Uite, in cazul meu nu numai ca mama "s-a oprit din iubit", dar nu m-a iubit niciodata. Incearca sa-ti imaginezi asta si poate vei simti empatie pentru copilul care am fost eu, in loc sa intri in defensiva si sa iei apararea din principiu a oricaror parinti. Nu toate mamele sunt ca tine, multe alte persoane de pe acest forum au avut parte de copilarii foarte nefericite si nici una din noi nu acuza vreodata parintii fara motive intemeiate sau din cauza ca asa avem noi chef.
Insasi criza si depresia prin care trece acum omul asta reprezinta dovada ca "educatia" parintilor (oricat de bine intentionata) a dat gres. Ca doar nu spune nimeni ca ei i-au daunat in mod voit. Dar optica asta de exonerare automata a parintilor nu ne ajuta in cazul de fata.
Pana acum (a spus-o si el clar si raspicat) omul asta a reactionat la dorintele parintilor, s-a adaptat la asteptarile lor, s-a intins ca un "arc" pana a ajuns la maximum si acum nu mai poate, presiunea a devenit prea puternica. El trebuie ajutat cumva sa redevina el insusi, sa se desprinda de influenta parintilor, care l-au stimulat intelectual dar l-au cam schilodit sufleteste, nelasandu-l sa mearga pe picioarele lui si mai ales pe drumul lui.
Felicia
Poze cu noi si vacantele noastre
Adevar > Autonomie > Identitate
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !!!
bird70 spune:
quote:
Originally posted by MissParker
El trebuie ajutat cumva sa redevina el insusi, sa se desprinda de influenta parintilor, care l-au stimulat intelectual dar l-au cam schilodit sufleteste, nelasandu-l sa mearga pe picioarele lui si mai ales pe drumul lui.
Cu siguranta parintii l-au sufocat in copilarie dar eu am inteles ca el traieste departe de parintii lui de 7 ani. Acest amanunt cred ca schimba oarecum situatia, cel putin pentru mine. Daca ar locui impreuna cu parintii si ar fi zilnic controlat si dirijat de ei ar fi altceva.
A_Iulia spune:
Feli , de acord cu tine! Ai toata sustinerea mea in cazul tau!
Doar ca in cazul de fata nu mi s-a parut la fel.
Maica-sa se da de ceasul mortii sa vada ce are copilul, incearca amandoi din rasputeri sa rezolve situatia unui "baiat" de 25 ani, apeleaza la rude sa ajute, Elle tocmai a spus ca mama lui nu si-a pierdut nici o clipa calmul si in continuare il incurajeaza in tot ce face...
Cum amintea si Laina, si mie mi se acrise sa mai invat (cui nu i se acreste dupa atatia ani), dar nu mi-a trecut prin cap sa nu mai merg la facultate, trebuia sa-mi termin studiile, sa-mi iau un servici, doar nu mi-o da mamica for ever bani de buzunar...
Despre asta spun eu. Despre responsabilitatea fiecaruia. Despre faptul ca trebuie odata si-odata sa te desprinzi de finantarea mamichii si sa dovedesti ca poti singur sa stai pe picioarele tale.
Dar Elle, sigur are baiatul 25 ani? Ca facultatea acum parca are 4 ani, mai mult de 22 n-ar fi trebuit sa aiba.
Adina + Olivia Q1.04
MissParker spune:
bird70, daca ar fi asa usor nu ar mai exista atatea suflete vatamate. Din pacate la varsta la care el a plecat de acasa raul deja fusese facut.