am salariu de 20 milioane.Bona vrea jumate!

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mariamunteanu spune:

Da, e alta mentalitate, nicidecum nu esti considerata ratata ca-ti cresti copiii pana la 2 ani 1/2, ba chiar acesta e cel mai firesc lucru la toate categoriile sociale. Nu numai eu am procedat asa, inca m-am intors devreme la birou, cand copiii aveau 1 an si 3 luni - si am lucrat part-time (15 ore/saptamana) pana cand au implinit 2 ani si 3 luni. De la 2 ani i-am dus la gradinita.

O prietena care e medic si are 2 copii, unul de 5 ani si unul de 2,5 ani, a reinceput sa lucreze cand cea mica avea 2 ani, deci a stat acasa aproape 4 ani 1/2 si nimeni nu s-a uitat chioras la ea. In afara de o femeie la curatenis saptamanala, ea si sotul ei se ocupau de absolut tot. Alta prietena tot medic are copil de 1 an si 2 luni si vrea sa mai stea cu el macar pana la 2 ani.

Din acest motiv ma tot mir cum de mamele din Ro isi lasa copiii cu bone de la cateva luni sau ii trimit la bunici. Aici e altfel - copiii sunt crescuti de parinti. O bona de 10 ore/zi, in cazul improbabil in care asa ceva s-ar gasi, ar costa un salariu intreg (minim 6 euro/ora, fa socoteala). Numai ca nici nu s-ar gasi o bona pt. 10 ore/zi. De aceea mi se pare un lux o bona cu 10 milioane pe luna, 10 ore/zi.

Maria

PS Nu stiu cum e cu acele bone - se numesc Tagesmutter.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Nu numai in RO se intampla ca mamele sa se intoarca la servici dupa cateva luni. Din cate stiu eu, se intampla cam peste tot.
Sigur, mai conteaza si sa ai la ce servici sa te intorci.

Dar s-a mai discutat, chiar a fost un subiect in care Andrada a listat cat e termenul acordat in majoritatea tarilor - cateva luni aveau aproapte toate tarile dezvoltate. Romania era una din tarile cu perioada cea mai lunga suportata de stat (cei 2 ani).

PS: Fara suparare, eu nu m-as da pe mana unui medic ce nu a mai profesat 4 ani jumate. Medicina nu e ca mersul pe bicicleta, ci presupune o perfectionare continua.

Dar consider si eu Romania un caz fericit in ceea ce priveste plata bonelor. Poate si datorita discrepantelor intre salarii - o bona in Bucuresti este 300 euro(salariul mediu net in Romania), totusi salariul mediu brut in firmele mari in Bucuresti este 1000 euro.

Adina + Olivia Q1.04

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

quote:
Originally posted by martie

Mariamunteanu, vezi? Austria e mult mai dezvoltata, au desfiintat bonele!
Dar se pare ca e alta mentalitate, la mine se uita toti ca la o ratata ca am ales sa stau acasa si sa cresc copii, macar pana la 1 an si ceva sa stau cu ei. Chiar si mama mea ma intreaba zilnic: "mai mama, tu nu vrei sa te angajezi undeva? Uite, am citit in ziar ca se fac angajari la.... "
Iti dai seama asa ceva, vad ca la altii nici nu exista notiunea de bona. Si nu mai e atata rusinea sa stai acasa un an, doi pana dai copilul la gradinita.
Mai spune-ne si noua te rog ce-i cu "bonele oficiale". Ce e aia? Ca sa lasi copii acolo nu trebuie sa cpmpletezi 1000 de formulare? Ca la noi ca sa-l inscrii la cresa trebuie sa ai nervii tari pana completezi 5000 de fise si ti le aproba dracu--lacu... etc.

Cred ca in Romania, multe familii nu isi permit sa stea cu copiii acasa pentru ca desi salariile au crescut un salariu in casa nu este suficient. S-a mai ramas totodata cu conceptia asta comunista ca daca statea acasa femeia insemna ca e puturoasa. Martie eu deja am ajuns sa admir femeile care stau acasa cu copiii pentru ca este un sacrificiu si o mare responsabilitate. Acum, aici in America, exista ceva gen bona oficiala, si ideea este foarte populara. O femeie care sta acasa se hotaraste sa aiba grija de mai multi copiii acasa la ea, anunta statul (pentru ca abuzurile sa poata fi prevenite) si decide cati copii vrea sa aibe. De obicei nu iti dau voie sa ai mai mult de 5 copii la o pers, si trebuie sa ai spatiu corespunzator. Eu am cunoscut o doamna de 76 de ani care avusese 9 copii, si facea chestia asta de 50 de ani. Am fost cu fetita pe la ea ca sa se joace cu copiii, dar desi erau ca acasa la bunica, femeia nu putea sa faca nimic cu ei. Avea copii intre 4 luni si 5 ani. Se jucau singuri (ea doar ii supraveghea) si nu existau alte activitati in afara de joaca. Nici la capitolul mancare nu m-a impresionat, pentru ca mancau cam semipreparat copiii.

Acum, spunea cineva din State ca platea cam 5$ pe ora babysitting sau 20$ zi. Cred ca pretul asta era pentru undeva in America gen cuca macaii, sau era vorba de vreo persoana venita in vizita si care pentru cativa $ ar fi facut orice, si atunci asta mi se pare expoatare. Unde stau eu, langa Chicago, pretul este de cel putin 800 $ pe luna pt. babysitter, 8 ore pe zi, si cu mancarea ta. Asta daca duci la babysitter acasa. Cat despre crese si gradinite, prietena mea tocmai s-a uitat la una normala (pentru clasa mijlocie) si i-au spus 50$ pe zi program redus, sau 80$ toata ziua.

Si eu stau acasa cu fetita mea de 3 ani, si atat eu cat si sotul am hotarat ca chit ca ne sugem de sub unghii pentru o perioada, si nu ne permitem toate cele, copilul il voi creste eu, si nu altcineva. Acum, ca sa mai usurez putin situatia financiara, am sa incerc sa gasesc un copilas pe care sa-l ingrijesc la mine acasa, ca , daca tot stau cu fata macar sa mai fac un ban. Daca merge, bine, daca nu, nu.

Intr-un fel mi s-a parut cam aiurea cum judecau bonele pe la inceput. Cum adica sa faca si mancare si sa spele si curatenie, si sa calce si sa aiba grija de copil, si vezi doamne nu face activitati cu copilul. Oameni buni, nu poti sa le faci pe toate bine. Stiu asta din experienta. Pentru a iesi cu copilul afara in fiecare zi, si pentru a petrece timp citindu-i si facand activitati, sacrific alte lucruri. Casa mea nu mai straluceste, vasele nu sunt intotdeauna spalate..., si nici eu nu am televizor. Practic nu poti sa-i ceri unei bone sa fie si menajera si bona atenta. Iar cele care cer 10 milioane e clar ca trebuie sa ii merite avand ceva de oferit copiilor vostri de acei bani.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Craciun 2007

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by greieras

Cred ca in Romania, multe familii nu isi permit sa stea cu copiii acasa pentru ca desi salariile au crescut un salariu in casa nu este suficient.

Nici in familiile cu multi bani mamele nu cresc copii pana la 1 sau 2 ani. E mai usor sa platesti pe cineva s-o faca si sa pleci la serviciu decat sa-ti bati capul cu copilul toata ziua.

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babee spune:

Adina in Austria CIC-ul este de 2 ani jumatate.
Si eu l-am avut pe Phillip, am lucrat part-time(destul de mult). am avut-o pe Rebecca, dupa 2 luni m-am intors tot part time, am lucrat pana in saptamana 19 acum si tot asa voi face.In timpul respectiv am avut 3 bone, am renuntat la ele,eu si sotul ne crestem copii.Ne programam in asa fel incat sa nu sufere nimeni si sa ne fie si noua si lor bine.
Imi voi relua full-time job-ul cand voi considera ca nu mai au copii nevoie de mine, pana atunci part time.Ei sunt mult mai importanti si consider ca noi ii putem educa mult mai bine decat bona sau bunicii.Este alegerea noastra .

-----------------------------

Gabriela, Phillip si Rebecca

Mergi la inceput

Bravo Babee !! Esti o fericita ca ai si fetitz.
Dar mai ai oare vreun pic de timp ?

Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns martie spune:

Greieras, parca as fi scris eu ceea ce ai zis.
Uite, am citit o carte scrisa de o tipa din UK si asa mi-am propus sa fac si eu cu o prietena a mea. Un week-end am eu grija de toti 4 copii, 2 ai mei si 2 ai ei si un week-end are ea grija.
Deci intr-o luna o sa am 2 week.end.uri numai pt. mine. Daca o sa facem asta, chiar o sa va scriu si voua impresii.
Cat priveste modalitatea de a face rost de bani, e chiar super, sa stii ca eu cand am contactat o agentie de bone, chiar era o tipa care statea acasa cu fata ei mai mare si dorea sa aiba grija si de un bebic la ea acasa, sunt si aici cazuri, vorba ta, daca iese bine, daca nu... aia e.
Bine zis mentalitate comunista, cu "intoarcerea in campul muncii la 3 luni", ma rog... si eu aveam un serviciu f bine platit, dar am ales sa stau cu copilul, dar asta si pt. ca sotul meu castiga f bine si nu pot sa zic ca fac economii la ceva ca nu lucrez eu... in fine.. sau poate fac... dar daca am binele copilului in cap, nu ma mai gandesc la altceva..
In Romanica bonele sunt de spaima lumii... in virtutea faptului ca poarta fusta, considera ca pot sa aiba grija de copii. Si cand le vezi dup-aia ce fac, pe banii tai ... si pe copilul tau, il lasi dracului si de servici, cariera.. bla bla, te intorci dupa 2-3 ani si vezi ce mai faci si cu cariera...
Vreau sa zic ca avem niste prieteni in Tg. Jiu, acolo se practica la greu chestia cu week- end-urile... bine, ei au copii mai mari nu din-astia de 1 an, doi. Sunt mai multe familii si pe rand o familie are grija de mai multi, dar fara dormit peste noapte. II ia unul pe toti in masina si pleaca cu ei la munte, la lac, la padure, ii aduce inapoi la parinti la 9 seara si asa mai au si ei cate o sambata, duminica libera...

Mergi la inceput

E ok sa te intorci si la serviciu daca in timpul in care stai acolo nu te gandesti de 150.000 de ori pe zi la copilul tau. De-aia pledam eu pentru cresa, gradinita etc. Mie numai cresa mi-a dat siguranta aia placuta, pe care o cunoasteti toate... stiu ca il las acolo si plec cu inima impacata. Cand plec de acasa si stiu ca las copilul cu o necunoscuta la urma urmei... eram ca pe ace, imi venea sa dau fuga acasa cu riscul de a-mi crea singura mari probleme la serviciu.
Eu nu-mi fac griji pentru cariera, am un CV bun, am specializari, masterat, dar de copii mei imi fac griji de mor... Daca as f avut vreo bunica disponibila, acum as fi fost la serviciu, dar cu BONA? Mai bine mor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Babee spune:

quote:
Originally posted by mariamunteanu

Bravo Babee !! Esti o fericita ca ai si fetitz.
Dar mai ai oare vreun pic de timp ?

Maria

Da Maria am timp si mi-e foarte bine asa.
Am citit tooate paginile si acum pot raspunde mai mult.

Prima baby sitter o moldoveanca care dupa 3 zile a fost data afara.Nu era platita foarte mult-nu puteam, trebuia doar sa stea 4 ore cu Phillip sa se joace.Dupa 3 zile am prins-o cu minciuni si vorbise de pe telefonul fix fara sa-mi spuna.Cand mi-a venit factura m-am felicitat ca am trimis-o acasa.A doua avea experienta, era mama unui copil de 4 ani.Totul bine si frumos pana am ajuns acasa mai devreme si am auzit-o urland la copilul meu.Tot 4-5 ore maxim, doar sa stea cu el si sa ii dea lapte.Am descoperit a doua zi ca il si batuse, avea niste vanatai pe fund de m-am ingrozit.A treia o femeie excelenta, avea un copil dar un sot extrem de gelos.Dupa multe faze urate(sotul ei le facea) am renuntat la ea, mi-a parut rau ca lui Phillip ii era bine si acum cand ne mai intalnim se poarta frumos si se joaca cu el.
Apoi el a mers la gradinita de la 1.7 ani si pana in prezent doar la program scurt.Pentru el a fost foarte bine, din Aprilie va merge si fetita.Am timp pentru toate , job-ul meu era mai mult seara(cand sotul se intorcea de la munca mergeam eu si ne-am descurcat).
Ce insemna baby-sitter ca pret-30 euro cele 5 ore maxim, cam de 10-16 ori pe luna(minim 300 maxim 480 pe luna pentru un copil).Ce inseamna acum gradinita:1 copil 280 euro, al doilea copil 345, total 625 euro lunar.Cand vor fi 3 ajungem la 1000.Nu se poate compara ce face o bona acasa cu ce se face la gradinita.Eu am rabdare si fac foarte multe cu ei acasa, si educatoarele imi spun ca se simte asta.Treburile casei ni le programam si le facem impreuna-eu si sotul, nu lingi miere si nu sunt toate la locul lor pentru ca nu le pot impune sa stea nemiscati ca sa fie totul perfect.Nu ne-a ajutat nimeni niciodata cu copiii si nu am avut probleme.
Pentru mine a insemnat foarte mult sa merg sa fac si altceva , psihic mi-e bine.Nici sa stau acasa nu ma deranjeaza, a fost si este alegerea mea, cred ca m-am gandit bine cand am decis sa am copii.
Cariera am avut si pot sa mai am si la 35 de ani, copiii sunt mult prea importanti .
Da, fac asta pentru ca este alegerea mea si pentru ca am o "portita".Daca nu ar fi fost situatia asta nu as fi facut.

-----------------------------

Gabriela, Phillip si Rebecca

Mergi la inceput

Si mai e o problema, F Importanta!!
Vedeti? Peste tot - Austria, SUA, de pe unde au mai scris fetele, exista aceste "bone oficiale"!
Aici e problema mea, sunt inregistrate undeva - ca sunt bone si nu pedofile, hoate, nebune la cap etc. - stie lumea de ele, stiu ce li se cere si stii unde le gasesti. Tocmai asta zicea Greieras, sunt inregistrate ca sa se previna abuzurile, exista o institutie care le controleaza, nu stiu, dar e normal sa fie asa, au de-a face cu niste fiinte care nu se pot apara, nu pot spune ceva daca sunt abuzate.
In Romania ce faci, cine le controleaza pe toate nebunele care iti intra in casa - prin agentie, recomandare, vecin (care si lu" ala ii fileaza o lampa). Cine le controleaza pe ele? Ca tu si sotul tau sunteti la serviciu, soacra la fel, bunica la fel....
Vii tu odata acasa pe nepregatite si dai de ea ca cine stie ce face, de-i dai una in cap direct... si ce-ai rezolvat?

Mergi la inceput