am salariu de 20 milioane.Bona vrea jumate!
Raspunsuri - Pagina 13
monaraus spune:
Si noi am facut greseala sa ne dam fetita la cresa cand avea vreo 2 ani si un pic si voi regreta mereu ca am facut-o. Pana la cresa nu a racit o data, nu a facut o data temperatura sau rosu in gat, ceva. La cresa s-a ales cu o pneumonie de toata frumusetea si de atunci numai probleme. E adevarat ca asa se imunizeaza copilasii, dar si orice pediatru cu care am vorbit mi-a spus ca se recomanda intrarea in colectivitate dupa 3-4 ani... Cel putin acesta este cazul fetitei noastre.
martie spune:
Mda, aveti dreptate, eu, dupa ce am dat fata la cresa, am stat acasa in concediu medical (eram insarcinata cu bebe2) si intr-adevar primul an pentru ea a fost cam dificil... racea mai mereu, dar, fiind eu acasa stateam cu ea. Daca as fi fost in perioada aceea la serviciu probabil as fi ajuns tot la bona, sau ma dadea afara de la serviciu. Acum nu am probleme, s-a imunizat cred, nu a mai racit nu mai stiu de cand.
Cat priveste scosul afara, vara sunt numai afara, au o curte fff mare si e ok. Eu una stau in Bucuresti si numai la "aer" nu pot sa spun ca ies, chiar si cand ma duc in parc.
In fine, fiecare cantareste si decide. Dar asta e adevarul, o bona buna se gaseste infiorator de greu, cu asta cred ca suntem toate de acord. Si cand spun bona buna ma refer la cineva care are grija de copilul tau de 1 an, doi, nu la o bona care e la tine de 1 luna. Surprizele apar cam dupa 6 luni...
mariamunteanu spune:
Consider o barbarie sa lasi copilul la o gradinita saptamanala, in afara de cazul cand ambii parinti lucreaza in schimb de noapte - dar cate asemenea cazuri sunt ? Cum adica, suntem parinti de week-end ?
Maria
martie spune:
Mariamunteanu, mai exista si femei singure, fara sot, mama, tata, socru, soacra, castiga greu banii, ture de noapte etc. si nu au incotro. Ce-i asa de greu de inteles?! Crezi ca-i lasa acolo ca sa se distreze sau ce_ Eu am la fata mea in grupa o astfel de mamica, uneori o mai lasa si peste noapte si cand vine sa o ia plange de fiecare data de simt eu ca mor.
Daca o lasa de moft, poate o lasa de la inceput in spital, cand a nascut-o, nu?
Culmea e ca am si o prietena care a crescut la saptamanala pe vremea lui Ceausescu )in conditiile de atunci) si nu+si aduce aminte de perioada aia cu resentimente, doar ca, normal, ii era fff dor de parinti, dar ei nu aveau incotro.
martie spune:
Stii ce inseamna barbarie? Barbarie inseamna ce vad mamele atunci cand pun camere de luat vederi bonelor (cu salarii cu pretentii si fite pe masura), atunci cand parintii pleaca in strainatate si lasa copilul cu o bunica de 80 de ani, cand copilul creste la bunicii sai cu anii, asta e barbarie...
Crede-ma, cresa nu e cea mai proasta optiune din lume, sigur nu e cea mai buna, dar ... "barbarie"?
mariamunteanu spune:
Chiar am si spus ca doar in cazul in care ambii parinti lucreaza in tura de noapte, s-ar mai justifica sa lase copilul la gradinita saptamanala sau in exemplul tau. Doar oare face cineva ture de noapte luni la rand ?
Spun barbarie din perspectiva copilului lasat acolo si stiu ce spun. Pt. copiii mei conteaza enorm cele cateva ore in care suntem impreuna seara (uneori prea putin fata de cat am vrea), plus faptul ca ii culcam si ii dezmierdam inainte de culcare, iar dimineata suntem iar cu ei. Nu e usor, dar asa trebuie sa fie. Sunt sigura ca pt. toti copiii conteaza sa fie cu parintii, nu sa-i vada numai in week-end.
Aici nu exista gradinite saptamanale iar lumea nu are bone (ar fi prea scump si nici nu se obisnuieste), doar uneori baby-sitter cand pleaca seara de acasa - si totusi parintii se descurca, chiar si mamele singure.
Maria
martie spune:
chiar e incredibil ce-mi spui si interesant, dar poate ca acolo lucrurile sunt mai aranjate, mai normale. Uite, chiar m-ai facut super curioasa, eu, cand am decis sa dau copilul la cresa, lucram la o firma cu capital 100% austriac, evident sefii mei directi erau din Austria. Nici la 9 seara nu ma lasau sa plec acasa, sotul meu lua copilul mult mai devreme de la cresa, dar erau zile cand era plecat din oras etc. Chiar nu ma lasau sa plec, seful meu imi spunea ca daca el ar fi vrut sa plece la 7 seara de la firma seful sau l-ar fi intrebat daca era bolnav, deci o aluzie directa. Tot timpul ma intrebam daca si in Austria se comporta la fel cu salariatii.
Acum vii tu si zici chestia asta, super interesant, nu stiu, cum e?
Aveam salariu f mare si trageam si eu de serviciul asta... dar a fost un chin, acum stau acasa cu un bebi de 8 luni, m-am lecuit si de bone, nu mai las copii, chiar nu cred ca mi se duce cariera pe apa sambetei, imi voi reveni la un moment dat.
mariamunteanu spune:
Pai aici nu e chiar asa pt. ca drepturile salariatilor sunt respectate. Cel putin eu nu cunosc nici un caz de abuz.
Salariile nu sunt foarte mari, am constatat in Ro au crescut salariile f. mult.
Tocmai pt. ca oamenii nu-si permit sa plateasca bone, parintii (de obicei mamele, dar tot mai mult se implica si tatii) cresc singuri copiii pana la max 2,5 ani cat timp casa de asigurari plateste indemnizatia, dupa care ii dau la gradinita si ei se intorc la lucru. Exista si crese care primesc copiii de la 1,5 ani si mai exista un fel de bone oficiale unde lasi copilul cateva ore peste zi impreuna cu alti cativa copii.
Gradinitele si cresele costa. Mamele care au mai multi copii, pot sa ramana sa-i creasca pana cand cel mic ajunge la 2,5 ani. In unele firme (ca cea unde lucrez eu) exsita posibilitatea de a lucra part-time. Desigur exista ricul sa nu-ti mai gasesti postul inapoi, dar eu mi l-am asumat si am reusit sa revin.
Gradinitele au program pana cel mai tarziu la orele 16,30 - 17 si se deschid de la 7 pt ca servicul incepe devreme. la fel si after school.
Nu exista obiceiul cu bonele sau dus copiii la bunici.
Maria
mariamunteanu spune:
Adaug: poate sa fie altfel in firmele mai mici si foarte dinamice, unde ai sansa sa avansezi rapid si sa castigi mai mult daca te agiti ex. firme de avocatura, dar in majoritatea locurilor de munca nu e asa.
Eu am un job de care sunt f multumita, unde nu e voie sa lucrezi mai mult de 10 ore/zi decat cu aprobare speciala. Tot asa nu am voie sa stau dupa orele 19 decat in mod exceptional.
Maria
martie spune:
Mariamunteanu, vezi? Austria e mult mai dezvoltata, au desfiintat bonele![]()
!
Dar se pare ca e alta mentalitate, la mine se uita toti ca la o ratata ca am ales sa stau acasa si sa cresc copii, macar pana la 1 an si ceva sa stau cu ei. Chiar si mama mea ma intreaba zilnic: "mai mama, tu nu vrei sa te angajezi undeva? Uite, am citit in ziar ca se fac angajari la.... "
Iti dai seama asa ceva, vad ca la altii nici nu exista notiunea de bona. Si nu mai e atata rusinea sa stai acasa un an, doi pana dai copilul la gradinita.
Mai spune-ne si noua te rog ce-i cu "bonele oficiale". Ce e aia? Ca sa lasi copii acolo nu trebuie sa cpmpletezi 1000 de formulare? Ca la noi ca sa-l inscrii la cresa trebuie sa ai nervii tari pana completezi 5000 de fise si ti le aproba dracu--lacu... etc.