Copilasi din 2002 (37)
Raspunsuri - Pagina 17
ruxij spune:
In primul rand de azi dimineata voiam sa ma scuz ca va fac capul mare cu scoala asta a lui fi-miu, cred ca e enervant si plictistor pt unele dintre voi. Chiar nu fac pe nebuna, dar asta e principala mea grija acum, chiar nu pot dormi noaptea de grija ca e copilul stresat, ca mi-l critica, ca plange, ca sa nu ii puna vreo eticheta din asta de a lor (ADD sau mai stiu e ce-si chiar nu e cazul) etc. Am dormit azi noapte doar 3 ore si azi la servici in loc sa ma pregatesc sa imi predau cursul la 11.30 am citit pe net despre astfel de probleme. Deci asta e, inca odata, scuze ca vorbesc asa mult despre scoala, dar nu am alta preocupare toata ziulica la ora actuala.
Azi a avut o zi f. buna si-a colorat tot si lipit bla blaurile alea, ba chiar a terminat printre primii, asa ca am facut mare caz de asta, l-am premiat, i-am dat sticker, l-am dus la pizza hut (oricum il duc miercurea, ca e bufet da' am pretins ca cica e premiu) unde s-a intalnit cu alti prieteni de ai lui. Sper sa fie bine in continuare. La noi lunea-martea e mai greu, dupa weekend. Khristin, sper sa ai dreptate si sa fie doar adaptarea la un mediu nou si sa treaca complet in cele din urma.
Despre citit, nu, eu nu am citit la 4 ani, ci abia dupa 7 ani. La ora actuala, mi-am facut un test, citesc 400 cuvinte pe minut. Puteti sa va faceti si voi astfel de teste pe internet. Cititorii "performanti" citesc pana la 1000 de cuvinte/minut. Cititorii medii citesc in jur de 200 de cuvinte pe minut. Mama mea, desi dintr-o familie simpla, cu mama vaduva si saraca, fara educatie 6 clase, a invatat singura sa citeasca la 5 ani, nu a invatat-o nimeni, singura s-a invatat. Eu cred ca ea chiar a fost un copil supradotat, era extrem de buna la scoala, uneori profesorii o puneau pe ea sa faca pregatire cu clasa. A facut o facultate, a avut o cariera OK, dar nu ceva fulminant, nici bogatie, nici celebritate, din pacate. Sunt multi factori in viata care duc la succes si uneori copiii supradotati se pierd. Eu sincer, nu imi doresc deloc un copil supradotat, ei sunt copii destul de nefericiti si cu destule probleme in general. Am citit ca faptul ca un copil citeste devreme (chiar trei ani sau inainte) poate fi un semn ca e supradotat, dar nu o certitudine (poate fi doar istet, dar nu supradotat). Dar faptul ca nu citeste devreme nu inseamna ca acel copil nu este supradotat. Supradotat inseamna cu un IQ de peste 130.
Copilul meu sta la scoala pana la 3, dar nu pt. ca nu stie literele, e inscris la full-day pt. ca noi mergem la servici. In gral dupa masa fac muzica, arta, sport, odihna, recreatie, lectii (adica coloraturile si lipiturile astea )doar dimineata. Pranzul nu este gratuit decat pt. familii cu venituri f. mici. la noi in scoala doar 11% dintre copii se califica pt pranz gratuit. Noi ii dam mancare de acasa pt. ca pentru a manca la scoala tb sa stea la coada sa isi ia mancarea si cum el mananca destul de incet nu ii mai ramane efectiv timp sa mananance. Dc. ii dam pachet se poate apuca de mancat imediat. Cam asta la noi.
sinzi_ana spune:
http://good-times.webshots.com/photo/2056427360087737923kxtMCl
Sa ma mandresc si eu cu baietii mei!!!!!
Ruxij, da...depinde de mediu foarte mult, dar si de personalitatea si tzelul fiecaruia!!!!!
Tatal meu vine dintr-o familie medie care nu l-a incurajat sa invete (dar nici nu l-a infranat)...a facut fizica nucleara la Magurele, apoi doctoratul si post-doc in Franta (a lucrat in cercetare in pitesti apoi o functie inalta la centrala nucleara in cernavoda)
Colegii lui (buni prieteni de o viata) au povesti asemanatoare...cel putin nasu' vine dintr-o familie modesta, cu multi copii, el a fost crescut de un frate si totusi dorinta de a invata a fost mai mare decat greutatile si neajunsurile...
Eu cred ca e mai bine sa stai deoparte si sa ii lasi pe copii sa isi gaseasca drumul in viata!!!! De fapt asta e cel mai de pretz cadou pe care poti sa il faci copilului tau...si cel mai greu de realizat...
Pentru ca din dorinta de a fi cel mai cel...ai tendinta sa il impingi de la spate, sa te impui, sa vrei tu pentru el ceva ce el nu isi doreste...
E muuult mai greu, sa il lasi sa isi gaseasca singur vocatia si pasiunea, sa se impuna singur in societate asa cum e el, sa il lasi sa fie ceea ce este...
Ruxij, lasa prostiile cu ADD!!!!! Daca ai vre-o umbra de indoiala, pentru binele tau (caci copilul e absolut normal!!!!) du-l sa il testezi!!!! Asa...sa dormi tu bine
Stii ca pentru un copil cu o inteligenta superioara este mai greu sa se adapteze unui mediu nou? Ai sa razi la anul cand o sa iti aduci aminte de noptile nedormite!!!!
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David psihologul
: varsta, poze, 3000km prin Romania
ruxij spune:
Ai dreptate, depinde f. mult si de personalitate si de diverse evenimente din viata. Mama de exemplu cred ca nu a fost ambitioasa. A iesit a patra pe lista la facultate si atunci era cu repartitii. A fost repartizata la ICECHIM (de fapt la ICF-in aceeasi curte cu icechimul) si o colega de dupa ea pe lista a rugat-o sa faca schimb de locuri si ea ca fraiera i-a cedat locul ei pe motiv ca cica tata i-ar fi zis ca dc. se duce acolo si face doctorat lui cine ii face de mancare?? Auzi motiv. Asa ca a fost repartizata la Institutul de Cercetari Textile, iar cand am implinit eu 6 ani a tb sa isi dea demisia si sa isi gaseasca un servici aproape de casa ca sa aiba grija de mine. A luat ce a gasit, un servici OK, dar nu ca ICF sau Magurele si cariera ei n-a mai avansat. A sacrificat cariera pt. familie, n-a avut ambitie. Eu de multe ori i-am zis ca rau a facut, dar nu se stie dc. iesea totul mai bine.
Eu sincer cred ca eu am ceea ce numesc ei ADD O sa il testez pe copil, dar nu stiu cand, ca e cam scump, intre 5 si 800 de dolari si nu e acoperit de asigurare.
ruxij spune:
Hihi ce draguti sunt baietii tai, Sanzi! Frezati la fel:))
Khristin, tu la ce clasa predai?
sinzi_ana spune:
Ruxij, cred ca pt femei a fost mai greu atunci...mai ales in Ro!!!!
Si eu am ADD dar ma tratez
Multam de complimente!!!
It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation
Sinzi, Radu si David psihologul
: varsta, poze, 3000km prin Romania
Gabbriela spune:
julian e de la 8:15 la 11:39 la scoala - e totul gratis
la noi full day inseamna de la 8:15 la 11:39 - scoala si de la 11:39 --- pana il ia parintele sau 5:30 PM..."day care" "isi fac temele, se joaca si manca" - platesti pt "day care"
Sanatate si numai bine
Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian
www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato
ruxij spune:
Pana la urma la ce scoala l-ai dat, dintre cele doua optiuni pe care le-ati avut? Cum se numeste scoala?
Gabbriela spune:
- am fost la "de 10" si pt ca nu apartineam de acea scoala l-au pus pe lista de asteptari.. posibil sa il ia in an scolar 2008/2009 .. lista e imensa... "posibil sa nu mai ajunga 2008/2009 in zona asta ca ne vom muta in alt oras"
- e la scoala de care imi era frica sa nu fie vecini rai in jurul lui.. scoala are nota "de 7". Vecinii nu sutn la scoala asta pt ca au terminat 6 clase deja. Doar fratele lor de 6 ani e aici, pt primele 2 saptamani a fost chiar in aceas clasa cu Julian, dupaia copilul a plecat in alta clasa si e la program special, pt ca la masa nu ii pasa de el si nu il ajuta deloc .
edit: scoala de 10 era los coyotes... acuma a devenit de 9 am vazut pe statistici... scoala la care e julian era de 6, acuma a devenit de 7 si numele til dau pt PM , ca e prea aproape de casa mea si nu am chef sa ma trezesc cu musafiri nepoftiti la usa...
Nicoleta spune:
Salut.
Sa va spun ce mi-as dori eu pentru copilul meu: sa fie fericit. Ce nu mi-as dori: sa fie un mecanic fericit . Dar cine sunt eu sa zic nu? Sunt incantata ca ii place la cursul de engleza, ieri dupa curs ma intreba nerabdator cand mai mergem.
Azi sper sa fie o zi frumoasa, sa putem iesi sa stam la soare ca iar ii curg mucii... sunt lichizi si au declansat si o tuse mai iritativa si care deja rupe... Of, se mai termina?
Apropo de rasfat... eu nu prea mai am timp de asa ceva, nici de citit, nici de nimic, poate ar fi cazul sa abordez altfel lucrurile, desi cand e sotul acasa prefer sa stam toti 3 (4 :)) si nu sa ma duc pe la cosmetica etc.In curand insa va trebui sa imi innoiesc garderoba cu cateva haine cu ... burtica, ma voi rasfata prin magazine deci, insa nu prea mult. As dori ceva masaj de relaxare, insa mi-e teama sa fac asta, insarcinata fiind. Anul trecut am mers in vara vreo 8 saptamani la rand, o data pe saptamana, la un fel de masaj, yumeiho, care era extrem de relaxant si iti mai si facea niste manevre de punere a oaselor la loc... insa nu e indicat in sarcina. Cosmetica... ma tem iara de infectari, óricum nu mai e indicat sa foloseasca toate aparatele respective pe fata, si poti sa iesi de acolo un mic monstru rosu... Alte idei? Mamicile cu timp, poate ne mai spuneti si noua din secrete.
O zi buna, ca frumoasa la noi este deja...
Nicoleta
Karina spune:
Mey fetele ma speriati. Bogdan mai are 2 ani pina la scoala, dar oricum sint deja stresata, ca nu stiu la ce scoala sa-l dau. Nici copii mici n-au prietenele mele, asa ca n-are cinde sa ma sfatuiasca. Colegii care au copii, sincer au alte standarde, nu prea-mi place ce lor li se pare f. bun. Asta e, oi fi eu mai cusurgioaica. Mai e si sabia deasupra capului meu, cum ca ar baga grupa pregatitoare in cadrul scolii- asta ar insemna ca de la toamna viitoare Bogdan sa mearga la scoala, ceea ce iar ma inspaiminta.
Sincer, noi nu ne ocupam asa de mult de Bogdan, ca nu prea avem cind. El sta pina seara la 6-7 la gradi, apoi eventual iese cu bunicii afara. Dupa 6 seara n-ai ce sa te mai ocupi de lectii, e obositor si pt. el. Mai facem din cind in cind diverse, dar cind citesc cite faceti voi cu ei, ma simt vinovata. Zau ca nu stiu cind as putea sa le fac.
Acum cit a fost bolnav, intr-adevar am avut activitati mai studioase, dar sincer, mie mi se pare ca din ce in ce copii sint mai aglomerati, timpul pt. joaca s-a redus considerabil, copilaria s-a scurtat.
Probabil ca depinde si de fire, fiindca al meu e mai puturos. Pt. el orice activitate e un fel de lectie, indiferent ca invata poezii, coloreaza, face lego, etc. Daca nu-i reuseste din prima, abandoneaza si revine la acea activitate doar cind e in stare s-o faca, nu vrea sa exerseze.
Poate nici noi nu ne pricepem, ca multe chestii le-a invatat repede la gradinita, dupa ce noi ne-am chinuit luni de zile sa-l invatam (de ex. sa-si bage maieul in pantaloni si in spate ). Imi pun mari sperante in gradinita.
Cit priveste intrebarea referitoare la mine, cea mai mare realizare a mea in acest sens, a fost ca am fost intr-o excursie de 2 zile la munte cu colegii de serviciu. Fara sot, fara copil. A fost o vreme superba, conditiile super si m-am distrat copios. N-am mai dansat si ris atita de nici numai stiu cind.
In alta ordine de idei, mi-am luat femeie la curatenie - asta acum vreun an doi deja - si chiar daca nu e perfecta, macar nu trebuie sa iei totul de la capat. Imi si calca rufele, dar asta o facea sotul inainte .
Cu vasele nu prea am probleme, spalatul lor pt. mine nu e un efort, de aceea n-as investi intr-o masina de spalat vase. Nicoleta, eu te-as sfatui sa te gindesti inca o data la aceasta investitie: oare n-ar fi mai bine daca ai investi acei bani intr-o femeie care sa-ti faca curatenie ? Asta tot pt. tine, mai ales ca vei avea in curind 2 bebei. Stii ce bine e sa vii acasa si sa gasesti totul curat, aranjat ? Asta pt. mine a fost o mare realizare.
In rest, ce sa zic, pt. mine petrecerea timpului cu Bogdan este o mare relaxare, fericire. Ma refer la zile libere, in care sa fim doar noi doi. Facem totul impreuna, iesim impreuna, facem cumparaturi (mici, ca in supermarket nu-l car dupa mine). In ziua respectiva imi reincarc bateriile. Bineinteles ca in ziua respectiva nu muncesc nimic , singura munca e doar spalatul vaselor. Citim, desenam, ne distram. Doar ca zilele astea sint destul de rare...
Alta placere de-a mea este sa mergem in weekend in parc, noi cu rolele, Bogdan cu bicicleta sau cu rolele. N-am mai facut-o de mult, ba am fost in concediu, ba am avut eu buba la picior.
De citit citesc zilnic-putin, cu cosmetica niciodata nu m-am inteles prea bine (eu nici nu prea ma mai fardez), dar mi-ar place sa am o coafeza buna in apropiere, ca a mea e linga serviciu si e destul de complicat sa ajung la ea, asa ca asta vara inainte de a merge la mare m-a tuns sotul cu aparatul de tuns si nici acum nu si-a revenit parul
Hai, gata, ca v-am facut capul calendar
Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine
Doua Eme mititele au nevoie de ajutorul nostru:
1. Emma- 4,8 ani are nevoie de ajutor - salvati-o pe Emma
2. Sa ajutam la terapia pentru Ema - www.help-ema.puls-il.ro/" target="_blank"> Ema