Fetele din America (90)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Kim, uite aici informatii despre obtinerea pasaportului.
http://www.roembus.org/defaultro.htm

Din cate stiu eu tb sa te deplasezi in persoana la consulat daca vrei procura sau poti sa trimit actele la ei prin posta si se ocupa de tot (dar dureaza vreo 4-6 luni).

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
http://forum.desprecopii.com/forum//photo_album_cat.asp?numeX=miereamara
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Kim, pentru pasaport, trebuie sa trimiti actele in original plus o procura pentru persoana care vrei sa se ocupe de obtinerea lui. Stiu ca exista o taxa de urgenta, la care mai adaugi si costul tirmiterii actelor originale(ca banuiesc ca nu vrei sa le trimiti cu posta obisnuita) si cred ca e destul de scump.. Si eu sunt in aceeasi situatie pentru ca mi l-am pierdut. Asa ca cei de la consulat m-au sfatuit sa-mi fac titlu de calatorie si sa plec cu el, iar can ajung in Ro sa mi-l fac personal..
Vezi si tu cum e mai bine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Da, am incercat site-ul si nu apare ce voiam eu de fapt sa iti arat asa ca o sa copiez aici:

"I. Obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in SUA

Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, pentru obtinerea unui pasaport de cetatean roman cu domiciliul in SUA, persoana interesata poate depune cererea de pasaport:

A. la ambasada sau oficiul consular cel mai apropiat; sau

B. prin mandatar, cu procura speciala autentificata numai la sediul ambasadei sau oficiului consular cel mai apropiat.

A. In vederea obtinerii pasaportului de cetatean roman cu domiciliul in SUA, persoana interesata trebuie sa prezinte ambasadei / oficiului consular cel mai apropiat urmatoarele acte:

a) cererea completata si semnata (formularul nr. 5), in 2 exemplare originale (formularul se descarca de pe pagina web si se completeaza si semneaza de aplicant);
In cazul in care nu puteti intra in posesia formularelor de pasaport, pentru obtinerea acestora, va rugam sa ne adresati o solicitare scrisa pe care sa o trimiteti pe adresa ambasadei, impreuna cu un plic de retur autodresat si timbrat.
Nota: Va rugam sa cititi cu atentie instructiunile de completare a cererii; cererile completate in mod gresit nu vor putea fi inregistrate; ele vor fi returnate titularilor, ceea ce determina intarzierea procesului de obtinere a pasaportului.

b) copia xerox a documentului care atesta domiciliul permanent in SUA sau care atesta aprobarea din partea autoritatilor SUA a dreptului dumneavoastra de sedere pentru o perioada de timp de cel putin un an sau in scop de reunificare familiala cu persoane care domiciliaza in SUA
Documentele acceptate cu acest statut sunt:

Pasaportul american
Certificatul de naturalizare sau
Resident Alien Card sau
Permanent Resident Card.
alte documente emise de autoritatile americane privind aprobarea dreptului de sedere pentru cel putin un an sau pentru reunificarea familiala cu persoane care domiciliaza pe teritoriul SUA
c) copia xerox a pasaportului romanesc anterior (primele patru pagini);
Nota: Raportul organelor de politie (in original); Daca pasaportul anterior a fost pierdut sau furat, solicitantul trebuie sa depuna, in original, raportul politiei eliberat in urma declaratiei de pierdere sau furt; fara acest document, cererea de obtinere a unui nou pasaport nu va putea fi inregistrata.

d) copia xerox a certificatului de nastere romanesc;
In cazul in care numele actual al solicitantului este diferit de numele inscris in certificatul de nastere, este necesara prezentarea documentului romanesc in baza caruia s-a produs schimbarea numelui in Romania ; acest document poate fi, dupa caz: certificatul de casatorie romanesc sau hotararea judecatoreasca de schimbare a numelui pronuntata de o instanta romana. Orice alt document eliberat de o autoritate straina trebuie sa fie transcris in Romania .

e) copia xerox a certificatului de casatorie romanesc; sau, dupa caz, sentinta de divort romaneasca sau certificatul romanesc de deces pentru persoanele vaduve;
Nota: Se primesc numai certificate romanesti de stare civila (nastere, casatorie, deces), cele straine vor fi inregistrate in evidentele de stare civila romanesti, conform prevederilor Legii nr. 119/1996.

In cazul in care casatoria a fost incheiata in SUA, certificatul de casatorie american va fi mai intai transcris (inregistrat) la autoritatile romane; in baza inregistrarii, primaria localitatii in care solicitantul a avut ultimul domiciliu in Romania elibereaza un certificat de casatorie romanesc. Numai acest document este acceptat la solicitarea unui nou pasaport. (a se vedea sectiunea Transcrierea/ inscrierea actelor de stare civila straine ). Persoanele care au divortat in strainatate vor proceda conform instructiunilor de la sectiunea privind Recunoasterea hotararii de desfacere a casatoriei pronuntata in strainatate , iar persoanele care doresc sa-si schimbe numele pe cale administrativa in Romania, conform instructiunilor de la sectiunea privind Schimbarea de nume.

In cazul in care exista necorespondenta intre numele/prenumele sau datele inscrise in diferite acte, este necesara mai intai efectuarea indreptarilor erorilor materiale sau a corectiilor de rigoare, conform prevederilor legale.

f) 4 (patru) fotografii de tip pasaport (dimensiuni 3,5/4,5 cm), color, identice si de data recenta; capul trebuie sa fie centrat, la o distanta de 0,5 cm de marginea superioara si de cele laterale, iar umerii sa apara in cadru; fotografia sa fie din fata pe un fundal monocolor alb; ochii trebuie sa fie perfect vizibili, chiar si la purtatorii de ochelari; fotografia se face cu capul descoperit; in fotografiile copiilor mici nu trebuie sa apara mainile parintilor;

g) Buletinul de Identitate sau Cartea de Identitate va fi predat(a) si anulat(a), conform art. 22 din Legea 105/1996.
La primirea noului pasaport in care este mentionata tara de domiciliu, persoanele care aveau inscris in vechiul pasaport domiciliul in Romania au obligatia sa predea cartea (buletinul) de identitate.

h) Un plic autoadresat, preplatit si cu numar de inregistrare ("tracking number"), destinat expedierii noului pasaport de cetatean roman.

In plus, pentru MINORI:

a.) In cazul minorilor care nu au implinit 14 ani, vor fi necesare si urmatoarele documente:

1. certificat de nastere, in original si copie;

2. dupa caz, declaratia parintilor, prin care acestia isi exprima acordul cu privire la eliberarea pasaportului minorului.

Atentie!!! Cererile care privesc eliberarea pasaportului simplu pentru minorii care nu au implinit 14 ani se formuleaza de ambii parinti, de parintele supravietuitor, de parintele caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau dupa caz, de reprezentantul legal. Cererile pot fi formulate doar de unul dintre parinti atunci cand este imputernicit de celalalt parinte prin procura speciala autentificata in Romania de notarul public, iar in SUA de Ambasada Romaniei sau de Consulatul Romaniei competent, ori cand exista acordul scris al acestuia, autentificat in aceleasi conditii.
In acest caz, va fi nevoie de prezenta parintelui/parintilor la sediul ambasadei sau consulatului, in vederea autentificarii declaratiei de consimtamant pentru eliberarea de pasaport minorului. Nu sunt acceptate declaratiile de consimtamant din partea parintilor/parintelui minorilor, in cazul in care acestea sunt autentificate la notarul american si poarta apostila conform Conventiei de la Haga din 1961.

b.) In cazul minorilor care au implinit varsta de 14 ani, declaratia de consimtamant din partea parintelui/parintilor minorului poate fi data in fata functionarului care primeste cererea sau poate fi autentificata in Romania de notarul public, iar in SUA, de ambasada sau consulatul competent. In cazul in care declaratia se da in fata autoritatilor americane, trebuie sa fie indeplinita conditia aplicarii APOSTILEI conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr. 66/1999, aprobata prin Legea nr. 52/2000, cu modificarile ulterioare. Declaratia de consimtamant din partea parintelui/parintilor minorului, in limba engleza si cu apostila de la Haga, trebuie sa fie tradusa in limba romana si legalizata. Legalizarea traducerii in limba romana a declaratiei se poate face numai la Ambasada sau la Consulatul cel mai apropiat, cu achitarea taxei consulare aferente.

Dosarele sunt transmise în România, pasapoartele urmând a fi eliberate de formatiunile de pasapoarte din judetele în care solicitantii au avut ultimul domiciliu, respectiv de municipiul Bucuresti, pentru cei nascuti în strainatate. Nu se primesc dosare incomplete . Vechiul pasaport ramane la titular pana la sosirea celui nou din Romania. Persoanele care sunt in posesia unor vize care exced valabilitatea vechiului pasaport, pot solicita in scris pastrarea acestuia fara stampila anulat pana la expirarea respectivelor vize. Cererea insotita de toate documentele si fotografiile se inregistreaza la ambasada sau la consulatul cel mai apropiat. Taxa pentru obtinerea unui pasaport este de 80 USD. Taxa poate fi platita cu money order adresat ambasadei sau consulatului la care se inregistreaza cererea. Nu se accepta plata cu cec personal sau carte de credit. Durata medie pentru obtinerea unui pasaport este de 150-180 de zile.

B . Prin mandatar, cu procura speciala autentificata de Ambasada. Pentru obtinerea mai rapida a unui nou pasaport , cei interesati pot depune cererea direct in Romania, prin imputernicit cu procura autentificata de ambasada. De asemenea, cererea se poate depune personal la serviciul public comunitar de pasapoarte al judetului pe a carui raza teritoriala titularul a avut ultimul domiciliu, ori la sediul Directiei Generale de Pasapoarte din Bucuresti, str.Nicolae Iorga nr.29, sector 1 (langa Piata Romana). Atentie! Procura de pasaport se autentifica numai in baza documentelor de identitate romanesti valabile (pasaport sau buletin de identitate sau carte de identitate), sau a dovezii de cetatenie romana. In cazul demersului personal, in Romania , actele care trebuie prezentate sunt aceleasi ca la pct. A . Taxa de pasaport perceputa in Romania este de 95,70 lei. Termenul de rezolvare a cererii de catre serviciile de pasapoarte: maxim 20 de zile .

In situatii temeinic justificate (motivate in scris), termenul de eliberare a pasaportului este de cel mult 3 zile . Taxa de urgenta de 10 lei se achita la depunerea actelor.

Valabilitatea pasapoartelor:

Valablitatea pasapoartelor simple este stabilita, potrivit legii, dupa cum urmeaza:
- 3 ani pentru persoanele care nu au implinit 14 ani
- 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 - 25 ani
- 10 ani pentru persoanele care au implinit varsta de 25 ani. "

“Vietile noastre se incheie in ziua cand ramanem tacuti in privinta lucrurilor care conteaza.”
Martin Luther King Jr.
http://forum.desprecopii.com/forum//photo_album_cat.asp?numeX=miereamara
www.eklipsse.net/gallery/main.php" target="_blank">Fine Art Photography

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kim222 spune:

Multumesc pentru sfaturi...idei...
Deplasarea la consulat inseamna cam 7 ore de condus...
Daca pasaportul se declara pierdut...trebuie dat anunt la ziar..facut raport la politie...am incercat si asta

Iar titlul de calatorie..nu ajuta la repatriere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Help! Eu nu mai stiu ce forma trebuie completata pentru a invita pe cineva in vizita in US. Am gasit Affidavit of Support (I-134, o fi buna?), dar parca mai exista un formular.
Daca stie cineva dati-mi si mie un link please.
S-a mai vorbit la un moment dat despre asigurare medicala pentru persoanele care vin in vizita. Ati cumparat-o aici sau in Romania? De unde?

The best thing you can do for your children is to love your wife.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Da, Ramona, este formularul corect. Tu te obligi prin acel formular sa le asiguri cita vreme stau aici casa, masa si ingrijire medicala in caz de... Parintii mei si-au luat o asigurare din Ro, care cica ar fi fost valabila si aici. Slava Domnului ca nu am avut ocazia s-o probam. Si cam atit e tot ce-ti trebuie.

Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana spune:

Anamaria(ocebine), tu erai azi pe la 5.30 PM pe Central Ave., in Glendale? mi s-a parut ca te vad la un semafor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

Anamaria, deci vom sta pe One International Boulevard in Mahwah, NJ...cred ca e cam departe, nu?
Cum e clima in octombrie??? E frig?

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, 3000km prin Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

M-am uitat la cateva case de vanzare in Mahwah, si am ramas impresionata ce multa verdeata!!!!! Mi se face uneori un dor de copaci si umbra...si racoare

It is not giving children more that spoils them; it is giving them more to avoid confrontation

Sinzi, Radu si David bomba pisaloaga
:
varsta, poze, 3000km prin Romania

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Multumesc fetelor pt. sfaturi si impartasirea experientelor. Andrada, Anamaria, Ramona! Mi-e ciuda ca trebuie sa fac atatea chestii complicate. Nu suna prea incantatoare perspectiva luptei cu tantile alea. Eu nici nu vreau sa il dea inainte, as vrea sa ne lase in pace, sa se descurce ele acolo. Ma rog, om trece si peste asta.

Mergi la inceput