Profesorul trebuie sa educe?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns principe spune:

total de acord cu "concluziunea"DONIEI SI DOREI ca nu numai familia trebuie sa educe.

tatal meu spunea asa:

cind nu vroiam sa maninc ca am mincat(eu fiind o scarandiva)

"doua batai strica, doua prinzuri ,nu"

cind eu spuneam ca stiu o lectie si nu trebuie sa mai invat.

"doua batai strica, doua invataturi nu"

deci valabil si pentru subiectul nostru,doua batai strica,doua invataturi nu.

inainte sa citesc postrea DONIEI,cu care sunt deacord,ma gindeam ,daca scoala nu educa ,cine educa atunci copiii proveniti din familii cu probleme de alcoolism,droguri,cu parinti care incalca legea si stau mai mult prin penitenciare?
cine face educatia sexuala copiilor,cind inca in majoritatea familiilor a vorbi despre sex este tabu??

monica mami de print

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana21 spune:

Concluzia mea...pana la urma e doar o chestie de bun-simt, de context si de...nuante!
Profesorul nu trebuie sa-si faca un scop din a educa un copil, insa lucrul asta ar trebui sa vina de la sine in diferite situatii (mai ales in situatiile in care comportamnetul copilului ii deranjeaza, afecteaza, distrug pe ceilalti)...si atunci cand o face, sa nu fie un gest ostentativ, care subestimeaza sau incalca "regulile" parintilor...nu cu agresivitate. Si nu inainte de a cunoaste cat de cat copilul ala...pentru ca a educa fara sa ranesti, fara sa starnesti frustrari, impotriviri, resentimente, este o arta pana la urma.

"A educa" are multe, multe valente. Unele sunt acceptate de unii cu bratele deschise, in timp ce altii le condamna cu toata puterea. Educi si cand ii atragi atentia ca e urat sa se scobeasca in nas, educi si cand pui la colt copilul, educi si cand ii vorbesti cu blandete despre unele valori, educi si cand dai o palma (din pacate, sunt parinti care inca cred ca asa se face educatie).
Profesorul trebuie ca prin ceea ce face sa nu intre cu bocancii in Universul copilului. Daca ar respecta asta, nu ar mai exista parinti inversunati impotriva educatie facute "si de altii".

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78981" target="_blank">Povestea Burticii
Dialoguri strumfesti

Poze strumfesti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dora78 spune:

Eu as spune ca parintii sa se inversuneze impotriva acelui profesor care greseste, si nu impotriva tuturor, mergand pe ideea "daca e vreun om rau... sau daca imi nedreptateste copilul... daca il cearta...daca il bate? Ia mai bine sa-l pun eu la punct pe profesorul acela, asa, preventiv... sa nu se implice el in educatie, doar sa-si predea lectia"...Din cauza ca unii profesori gresesc (si unii chiar mult, cu intentie, fara sa le pese, fara sa recunoasca), ajung sa fie improscati cu venin toti ceilalti profesori din sistem. Asta nu e drept. Si atitudinea asta se transmite de catre parinti, copilului. Si acel copil va veni la scoala exact cu ceea ce parintele i-a bagat in cap despre profesori. Adica ce am scris mai sus.

Dora, mami de Ami -- 7 ani - 12 februarie 2007
Quod non potest diabolus, mulier vincit!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madaluta spune:

Donia: k de obicei postarile tale sunt pline de adevar si
intelpciune...Sunt total de acord cu ce ai scris tu... e IDEAL sa fie asa, dar din pacate nu e..Ce e de facut in situatia asta????

Totusi trebuie sa precizez k profesorii nu sunt selectati dupa calitati si aptitudini pedagogice, morale, intelectuale...Sunt absolvenit ai unor facultati in care printre zecile de cursuri de specialitate sunt strecurate si cate un curs de pedagogie, unul de psihologie si unul de metodica...
Daca imi poate spune cineva k una din materiile astea se poate invata intr-un semestru, adica in 20 de cursuri...eu ma inchin in fata acelei persoane....
Cred k din facultate se incepe cu stangul..cred k aici ar trebui schimbat ceva...profesorul trebuie si el invatat sa predea si sa educe, nu sa i se ceara sa fie doxa de carte. Eu realizez aceste lucruri pt k am absolvit si Liceul Pedagogic....
Invatatorii si educatorii sunt incomparabil mai bine pregatiti profesional decat profesorii....In 5 ani am facut sute de ore de psihopedagogie,de etica, de puericultura, de psihologie speciala, metodici nu mai vorbesc..am tinut zeci, sute de lectii, chiar daca aveam doar 15 ani cand am inceput...
Am ajuns la facultate...doream sa ma perfectionez in " arta" pe care o incepusem....dar dezamagire totala...Nici macar un sfert din ce facusem in liceu n-am intalnit aici...Nici macar practica pedagogica atat de necesara unui viitor cadru didactic...
Am asistat la 20 de ore de predare...si am predat 2 ore...va dati seama??? sa iesi profesor dupa ce predai doar 2 ore???? Ce fel de profesor vei fi??? In grupa eram 30 din care 5 facusem pedagogicul...Ceilati 25 nici nu stiau ce este acela un proiect de lectie dupa cele 2 ore... dar au ajuns profesori...va dati seama???
Cu ce sunt vinovati acei oameni? cum ar putea ei schimba situatia?
Poate k este altfel in alte centre universitare, dar in C-ta in jurul lui 2000 cand am absolvit eu, asa era...M-as bucura sa se fi schimbat ceva ....

Madalina +Darius Cristian ( 14.12.2006 )

concediu 2007
Darius - luna a 8-a

SITE FULGULETI,

Mergi la inceput

"Caci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea sa sufere învatatura sanatoasa, ci ii vor gâdila urechile sa auda lucruri placute, si îsi vor da învatatori dupa poftele lor. Isi vor întoarce urechea de la adevar si se vor îndrepta spre istorisiri închipuite" (2 Tim. 4:3,4)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Originally posted by dora78

"Caci va veni vremea cînd oamenii nu vor putea sa sufere învatatura sanatoasa, ci ii vor gâdila urechile sa auda lucruri placute, si îsi vor da învatatori dupa poftele lor. Isi vor întoarce urechea de la adevar si se vor îndrepta spre istorisiri închipuite" (2 Tim. 4:3,4)

Donia, m-ai inteles acum?
Intr-o societate grav bolnava, intr-o societate in care nu exista comunitate (sociala, profesionala, religioasa, etc) care sa nu fie afectata de cele mai grave boli, exista oameni care cred ca apartin unei elite neatinse de mizeria din jur.
Oamenii astia au impresia ca stapanesc "invatatura sanatoasa" si "adevarul" si pur si simplu li se pare de necrezut ca rolul lor de educatori are limite.

Dora, spune-mi te rog, ca ai vorbit doar in numele tau si nu ai impresia ca toti profesorii din tara asta sunt transmitatori de "invataturi sanatoase".
Pe bune, credeam ca aia cu 'beep the rest' era doar o gluma neinspirata...Da' se vede ca tu chiar crezi ca esti 'the best' pentru copchilu' oricui .

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Diana, Madaluta, !

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

madaluta, nu e mai bine, ba poate fi considerat ca e chiar mai rau. Eu am terminat Pedagogia din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei. Nu am facut nici macar 1 ora de practica. Nici asistenta, nici predat. De ce? Pentru ca nr de studenti depasea numarul de ore de specialitate de la Lic. Pedagogic si era fizic imposibil. Colegii mei au iesit pedagogi fara sa aiba macar habar de ceea ce inseamna practica intr-o scoala. Ei sunt cei care vor face in viitor programele scolare, curiculumul si reformele in invatamant. Ei sunt cei care vor pregati alti studenti sa devina profesori... Habar nu au de realitatea din invatamantul romanesc, nu mai vorbesc de cultura generala elementara sau de cunostinte de specialitate. Totul a fost si este mai mult decat superficial. Imi amintesc ca i-am atras atentia unui tip care statea la un examen langa mine, scrisese titlul si pusese punct dupa. Inadmisibil!

Si eu am facut 5 ani de liceu pedagogic (care stii foarte bine cum se facea) si de acolo am toata cultura si practica pedagogica de care m-am folosit in decursul anilor. Fara asta nu as fi avut ce sa caut in invatamant. Facultatea nu mi-a oferit nici 1% mai mult decat liceul si asta e un adevar dureros. Din pacate!

Nu stiu realitatea dintr-o facultate de chimie, matematica, limbi straine etc...dar daca la Pedagogie nu se face "PEDAGOGIE" in celelate nu mai am nici o pretentie.

Eforie-august

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

madaluta,

ai spus "Ideal este sa fie asa,dar din pacate nu e.ce e de facut in situatia asta???"

madaluta,si eu ca si tine ca si Donia,suntem constiente ca invatamintul in ro nu dispune de persoane capacitate sa educe,in sensul larg al cuvintului.

ce este de facut??
cred ca ptru o societate este mai usor sa pregateasac corespunzator 1 milion de profesori,care sa acopere un nivel bazic de educatie ,de care poate profita atit copilul cu parinti buni educatori cit si cel cu parinti cu carente de educatie.
tot scoala trebuie sa dispuna de profesori specializati sa paoata educa atit copii cu probleme de comportament,concentrare,integrare ,adica copii cu nevoi speciale,cit si pe cei fara probleme.
parintii provin din medii diferitedpdv social ,cultural ,etnic.
daca ptru un profesor care a studiat totusi un semestru despre psihologia copilului ii este greu sa educe un copil ,oare cum o sa poata educa badea gheorghe care nu numai ca nu are habar de psihologia copilului dar posibil are doar citeva clase iar educatia lui lasa de dorit.
de unde incepe aceasata pregatire? asa cum spuneai tu din facultate, si continua post universitar.cite companii nu-si capaciteaza profesional personalul periodic, ca sa se poata sa-si mentina competitivitatea?la fel si sistemul educational trebuie capacitat si adaptat continuu ca sa poata fi un sistem educational valoros si competitiv.

ce este mai greu ptru o societate sa educe 7 milioane de familii cu nivele diferite de studiu,sau 1 milion de profesori cu studii medii si superioare??
daca azi pregatim profesori meniti sa educe corespunzator copiii ,acesti copii miine nu se vor taransforma in parintii capabili sa-si educe corespunzatorla rindul lor copii?

spuneai ca ai facut 20 de ore de parcatica si 2 ore de predare.
este f putin,deacord cu tine.
care este solutia?
profesorii sa nu fie denumiti profesori titulari (nu stiu daca am spus bine) decit dupa un numar de ore facute in diferite scoli(private ,de guvern,scoli speciale) ore facute alaturi de un alt profesor titular,deci o prioada lucreaza ca ajutor de profesor.
modelul acesta il intilnesti la scoala franceza ,britanica si spaniola.

spui:
"profesorul trebuie si el invatat sa predea si sa educe,nu sa fie doar doxat de carte"

foarte adevarat ce spui.
doxarea cu carte nu mai este suficienta in societatea moderna in care traim.

monica mami de print

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by denizel

Dora, spune-mi te rog, ca ai vorbit doar in numele tau si nu ai impresia ca toti profesorii din tara asta sunt transmitatori de "invataturi sanatoase".
Pe bune, credeam ca aia cu 'beep the rest' era doar o gluma neinspirata...Da' se vede ca tu chiar crezi ca esti 'the best' pentru copchilu' oricui .

Da, draga, pentru a cata oara sa-ti spun ca eu nu sunt vocea poporului si ca vorbesc in numele meu? Chiar daca vorbele astea nu-mi apartin, se vede ca e un citat, nu?

Dar tu de ce ai impresia ca toti profesorii sunt imorali, cu tare grave si handicapati psihic, adica incapabili de "invataturi sanatoase"? Eu n-am aceasta impresie si nici nu vad necesar sa-mi feresc copila de d-nele invatatoare pe ideea ca asa e mai bine, preventiv, sa nu cumva sa o educe ele cumva...
Daca mai ai chef de atac la persoana, n-ai decat. Ti-am zis ca nu sunt de acord cu tine, si dupa cum bine vezi nu ti-am mai dat nicio replica, desi as fi putut. Nu pentru ca ma tem de o discutie in contradictoriu, ci pentru ca nu cred ca esti in stare sa o porti. Cand nu e omul de acord cu tine, jignesti. Gratuit. Bravo, felicitari, premiul I cu coronita.
Semnatura mea nu te priveste, chiar n-am a-ti da explicatii. De fapt, n-ai de ce sa te legi si am impresia ca umbli dupa scandal. Mai multe n-am sa-ti spun...

Mergi la inceput