Profesorul trebuie sa educe?

Profesorul trebuie sa educe? | Autor: eloise

Link direct la acest mesaj

Sa si educe? Sau sa se limiteze la a transmite informatii? Care mai e rolul cadrului didactic in zilele noastre? Ca parinti, ce asteptari aveti de la profesorii copiilor vostri?

(subiect-continuare a discutiei initiate in "Concediu la mare" ...)

I'm reading a book. You know... it's like forums, just a little shorter.

Andra si Vladut (14.10.2006)
puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dora78 spune:

Eloise, am vazut ca ai deschis topicul aici. E foarte bine asa. Dar referitor la titlu... nu, nu vreau sa fie acela titlul pentru ca a fost deja inteles gresit o data (zic eu), n-as mai vrea sa explic din nou ce inseamna pentru mine acea vorba. Dar sigur, daca tu vrei sa se discute despre chestia aia, n-am nimic impotriva. Pentru mine e o vorba importanta, cu multa incarcatura. Pentru altii... nu.
Si as mai propune ceva: sa se discute punctual, pe situatii fixe / date / exemple, pt. ca la generalizare se isca orgolii sau neintelegeri. Cel putin pe tema asta...

Dora, mami de Ami -- 7 ani - 12 februarie 2007
I'm the best, so "beep" the rest!
Amelia mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eloise spune:

Dora, te referi la titlul acesta sau la "Copiii dvs sunt ca dvs"? Eu am considerat ca e o idee foarte interesanta, la care de altfel subscriu, si ma gandeam ca un alt subiect, deschis de exemplu la Generale sau la Cabinetul Psi, ar fi binevenit. In ceea ce priveste titlul acesta, sunt deschisa oricarei sugestii. Il putem modifica oricand.

puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Mergi la inceput

La titlul "Copiii dvs sunt ca dvs" ma refeream. Ai vazut si tu ce impact a avut vorba asta la "concediu la mare"... pe mine m-a zdruncinat rau vehementa unor fete de pe acolo in ceea ce priveste vorba asta...

Amelia mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

quote:
Originally posted by dora78

La titlul "Copiii dvs sunt ca dvs" ma refeream. Ai vazut si tu ce impact a avut vorba asta la "concediu la mare"... pe mine m-a zdruncinat rau vehementa unor fete de pe acolo in ceea ce priveste vorba asta...
Amelia mea

Hai sa-ti spun eu de ce. Nu ti s-a intamplat niciodata sa ai un copil cu o familie...vai de mama ei? Parinti alcoolici, violenti etc, iar copilul cuminte si cu drag de carte? Sa nu-mi spui nu, ca nu cred! Atunci cum e copilul ca parintii???? Si viceversa: familie buna, parinti intelectuali, job-uri bune, dar...cu prea putin timp alocat copilului, din pacate. Iar acel copil a luat-o pe aratura, datorita anturajului si lipsei de afectiune din partea parintilor. Ei, mai e valabila remarca ta?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana21 spune:

Cl, de acord cu tine! Cred insa ca Dora 78 s-a referit la altceva. Cietisem intr-o carte (nu-mi amintesc acum, dar o sa caut) o chestie care mi-a placut mult. "Copilul este oglinda adultilor care se ocupa de el". Asta, la prima vedere, seamana cu ce a spus Dora, insa nu e atat de transanta si nu transmite mesajul trunchiat.
Pentru ca da, un copil care are parintii alcoolici si agresivi, este un copil cu traume, un copil marcat, cu multe dificultati de adaptare, socializare, dar mai ales cu probleme grave legate de respectul si increderea in sine...comportamentul parintilor se oglindeste in tot ceea ce inseamna acel copil, nu?
Eu asa vad citatul acela, nu ca pe o analogie parinte alcoolic=copil alcoolic (desi nu e exclus sa devina la maturitate), parinte lenes=copil lenes, parinte agresiv=copil agresiv

Desi, daca ma gandesc bine, in toate aceste cazuri, copiii acestor oameni au mari sanse sa devina asa. Doar parintii sunt modelele lor in primii ani, iar unele comportamente sunt preluate involuntar/automat pentru ca sunt singurele realitati cunoscute de copil.

Este drept ca exista copii care se ridica la un moment dat dintr-un mediu bolnav, insa sunt convinsa ca acei copii, la maturitate, vor avea o multime de traume, dificultati in relatiile lor cu oamenii, frustrari, samd.
Cum poate fi cinstit si corect copilul unor hoti, sa zicem? Chiar se poate?

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=78981" target="_blank">Povestea Burticii
Dialoguri strumfesti

Poze strumfesti

Mergi la inceput

Haideti sa lasam acest thread doar pentru dezbateri legate de rolul cadrului didactic si sa deschidem eventual un al 2-lea pentru discutiile "Copil=oglinda parintilor". Pentru moment astept acceptul Dorei ca sa creez subiectul cu pricina. Ambele subiecte sunt utile si ofertante, ar fi pacat sa le amestecam aici.

puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

quote:
Initial creeata de eloise

Sa si educe? Sau sa se limiteze la a transmite informatii? Care mai e rolul cadrului didactic in zilele noastre? Ca parinti, ce asteptari aveti de la profesorii copiilor vostri?

(subiect-continuare a discutiei initiate in "Concediu la mare" ...)

puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Eloise, cazul ideal (pentru mine) este profesorul inteligent, integru, formator de constiinte, deschizator de universuri, modelator de suflete. Un exemplu numai bun pentru copilul meu.
Nu stiu tie cum iti suna asta, dar mie imi suna grozav!!

Din pacate, realitatea e alta. Majoritatea profesorilor sunt oameni ca noi, oameni cu defecte, limite, poate carente de educatie, poate urate trasaturi de caracter. Desigur, oamenii astia au si calitati :-)
Noi, parintii, suntem la fel: oameni cu defecte, calitati, carente dar...cand e vorba de copiii nostri nu aveam limite :-)
Nu avem limite in a-i iubi, nu avem limite in a fi disponibili oricand, in a-i intelege oricand, nu avem limite in... a-i aprecia :-)).

Cine, deci, e mai potrivit in rolul de educator? parintele cu defecte si carente sau profesorul cu defecte si carente? :-)
Stiu exista si profesori exceptionali, care pot fi oricand educatori ai copiilor nostri dar...oamenii exceptionali sunt atat de rari...:-)

Ma gandesc la ceva: vreau sa-mi fac o scoala particulara si am de gand sa fac fostilor mei colegi de cancelarie niste oferte.
Profesorul de filosofie, este un eminent filosof dar, cel putin nelalocul lui d.p.d.v. uman.
Profu' de mate e un matematician mai slabut, dar un om deosebit si un mare preferat al copiilor si parintilor.
Pe cine aleg ca profesor pentru scoala mea particulara, pe care o vreau de 5 stele?
Eu il aleg pe profu' de filosofie, impunandu-i sa nu se implice in educatia copiilor si, in sinea mea, ma gandesc ce minunat ar fi fost daca si profu' de mate ar fi fost un bun matematician...
Si, ca sa mearga treaba struna, as angaja un psiholog si un consilier, obligatoriu cu studii de psihologie.

Ca sa o termin cu vorbaria , la fel cum am spus si la subiectul Concediu la mare... , rolul principal al profesorului este sa isi predea disciplina lui si sa faca pe copii sa se uite cu gura cascata in timp ce el preda. Daca nu cu gura cascata, macar sa nu faca avioane din hartie :-))

In cazul in care parintii nu se implica in educatia copilului, profesorul vrand-nevrand va trebui sa se implice in educatia acestuia.

In rest, nu, nu sunt de acord ca profesorul sa se implice in educatia copiilor.

-------------------------
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !
-------------------------
Maamiii, îmi place pielea ta. E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.

Mergi la inceput

Denizel, ai expus ideea ta cat se poate de nuantat si iti dau dreptate in ceea ce spui. Ma gandesc insa la cazuri concrete in care profesorul e prins la inghesuiala, in care i se cere mai mult decat poate da sau duce, sarmanul... De pilda: in unele scoli directiunea cere dirigintelui sa fie un al 2-lea parinte, imputandu-i indisciplina elevilor de sub obladuirea sa. In situatia in care nu exista un parteneriat real cu psihologul-consilier al scolii (care, adesea, e doar de forma in institutiile de invatamant, cel putin cei pe care i-am cunoscut eu asa au fost). In situatia in care parintii insisi au cerinte foarte mari, sau absurde ("Da' de ce nu-l pocniti, doamna, ca sa stea cuminte la ora?") fara sa se gandeasca mai intai daca ei si-au indeplinit sau nu responsabilitatile de parinti fatza de progenitura lor...

puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Mergi la inceput

Un alt aspect destul de spinos al problemei, cu care m-am confruntat si eu si cu care sunt sigura ca se confrunta adesea cadrele didactice. Se stie ca un copil poate fi intr-un fel acasa, in mediul familial (dulce, cuminte, destul de obedient, linistit) si se poate comporta intr-un fel cu totul diferit in grup, departe de ochii parintilor lui si animat de spiritul de gasca. Mi s-a intamplat nu o data sa ma lovesc de stupoarea indignata a parintilor "Cum, baiatul meu sa faca/zica asa ceva? Nu se poate, el e cel mai... si mai... si mai...". Acei oameni pur si simplu nu isi cunosc propriul copil si nu pot accepta ca exista o fateta a personalitatii acestuia pe care sa o ignore cu desavarsire. Nu pot admite ca un profesor, cu obiectivitatea si "raceala" strainului, ar putea sa caracterizeze mai bine macar acea fateta a personalitatii copilului lor.

puiul meu creste...

~*~My dear old pics~*~

Mergi la inceput

Pai da, cl, ai dreptate. Am explicat pe larg o data ce inteleg eu din replica aceea, am sustinut si sustin ca nu se aplica la modul general ci la situatiile particulare despre care s-a discutat, normal ca exista si exceptii si am fost de acord ca am gresit eu ca am generalizat la inceput, trebuia sa fiu mai precisa sau mai magarita sa editez sau sa sterg. Da' n-am facut-o, eu imi asum responsabilitatea tuturor vorbelor mele, chiar daca nu-s toti in acelasi gand cu mine. Eu nu vad doar alb si negru, exista si alte nuante, de aceea am zis de o suta de ori ca trebuie sa discutam pe exemple clare, cum ai dat si tu si ai vazut ca ti-am raspuns la obiect, si nu "in general" ca e foarte greu si nu mai intelege nimeni nimic. Deci hai sa propunem spre discutie situatii concrete, de la scoala copiilor nostri sau de cand eram noi elevi, sa vedem la ce concluzii ajungem.

Amelia mea

Mergi la inceput