Ce pot sa fac?Sunt oripilata!Sistemul sanitar!
Raspunsuri - Pagina 6
![](images/user_woman.png)
bonamea spune:
Demnitarii nu se trateaza in tara,ca stiu ei cum e pe la noi.Unii medici cu suflet fac mari eforturi sa-si faca bine meseria,iar altii asteapta schimbari in viitor si se scuza ca nu au conditii.
quote:
Originally posted by Mariaa
Roxana, imi pare rau ca ai trecut si tu prin asta...gandeste-te putin la cei ce trec zilnic prin asta...
Teo are 1,8 ani si probabil vreo 16 kg...banuiesc....nu ma pricep la grafice...mama are 85 kg...au avut pretentia sa las la poarta masina si s-o duc...cum(?!) pana in salon...evident ca a iesit scandal si am m-am dus cu masina pana la intrarea in spital. insa nu e normal ca numai cu nervi si scandal sa faci ceva...sau alt exemplu: du bolnava care se deplaseaza cu cadrul pana la etajul 9 pe scari...imagineaza-ti o clipa...mori cu zile in spitalele din Romania!
eu m-am sesizat ca dupa ce am batut drumuri prin Budapesta sa gasesc un diagnostic pentru mama, ajunsa in tara, cu foaia in mana mi se spune de catre mari conferentiari 'pass' i-a o pauza...te agiti aiurea...
am trimis mail-uri pe la publicatii si nu a iesit nimic. nu stiu ce sa te sfatuiesc, am ajuns la concluzia ca suntem mult prea mici pentru lupta asta cu sistemul! pana nu se intoarce cu rotile in sus vreun demnitar nu se intampla nimic, dar absolut nimic!
va doresc sanatate multa si Teo sa uite cat mai repede experienta asta!
Implica-te, spune celui de langa tine despre aceasta boala !
lyme suport romania
ador copii
Si ei au dreptul la viata, semneaza si tu
<< rabdarea este cheia fericirii >>
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Maru , din pacate pt. tine si toate informatiile tale despre persoana mea , eu deja am intrat in destule operatii , deci fac mai mult decat analize. De la consulturi ginecologice , operatii , pansamente , examinari si fise fac de toate.
Ca sa vezi .
Eu sunt mirata pana peste doar si poate de toata tevatura asta cu intrarea in sala de operatie.
Ca sa intru in operatie trebuie sa ma spal de 3 ori cu BEtadina, cu periute , sa ma dezinfectez , sa ma imbrace asistenta care e sterila , sa stau frumos cu mainile pe piept pana aseaza campurile sterile pe pacient , dupa sa stau doar cu mana pe pacient , nu ma scarpin , nu-mi aranjez masca , basca , pantalonii , sa stau cu costumul si halatul steril pe mine , sa nu intre nimeni in sala fara masca , basca , costumatie si aici se intreaba umea de ce nu intra oricine in sala de operatie , ca dar nu e pe cord deschis.
Despre asta vorbeam cand spuneam ca e greu sa intelegi anumite decizii , reguli ,comportamente , atunci cand este vorba de un mediu necunoscut.Una este o nastere fara complicatii, scoaterea polipilor , iar cu totul altceva este o banala apendicectomie , hernie , o rezectie gastrica sau o histerectomie.
mama-mea vitrega era sa fie operata in unul din cele mai mari spitale din Toronto de cu totul altceva decat boala ei de 2 ori in aceeasi zi . A facut un scandal monstru in spital , l-a chemat pe director , a spus ca daca o mai vede pe asistenta care i-a gresit ceva in tratament face plangere . Da , sunt greseli peste tot , asta nu trebuie sa incalzeasca pe nimeni , nici faptul ca spitalele din ROmania nu au bani , trebuie doar sa va faca sa intelegeti ca nu doctorul , asistenta sau infirmiera sunr responsabili de dotarea spitalelor , ca greseli se intampla peste tot pt. ca suntem oameni.
Lasand la o parte cat de prost doctor voi fi eu si compatimirea fostilor , actualilor si viitorilor mei pacienti va anunt ca daca nu dati banii nu va lasa nimeni sa muriti pe masa de operatie , nu va fac o taietura mai urata sau o sutura cu galme.Nu isi risca nimeni viata pt. 100-5 de euro.
Daca reclamati doctorii care pretind bani/cadouri pt. a face o operatie gratuita veti ajuta la disparitia problemelor acestea cu banii si veti scuti alti parinti de a trece prin ce treceti.
daca reclamati conduita neadecvata a personalului spitalului la director si nu numai faceti ceva pt. a schimba mentalitatea.
In schimb daca stati si va ganditi ce doctor de rahat voi fi eu , ca va explic lucrurile si din punct de vedere si ca va contrazic nu veti ajunge niciunde din simplul motiv ca pt. a evalua conduita mea si actiunile mele in domeniul medical nu ma ghidez dupa mesajul Marilenei sau uimirea lui Maru , ma ghidez dupa pacientii pe care i-am avut si ii am , dupa doctorii care ma invata, dupa profesori si dupa starea pacientilor.
Eu ma retrag pt. ca ma dezgusta la culme cand vad cum o persoana din alt capat al tarii imi explica foarte sigura pe sine cat de penibila/fabuloasa sunt si cum voi fi eu ca doctor/marinar/gunoier.
http://www.hi5.com/friend/photos/displayMyPhoto.do?albumId=100560422
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
quote:
Originally posted by XIO
Ca sa intru in operatie trebuie sa ma spal de 3 ori cu BEtadina, cu periute , sa ma dezinfectez , sa ma imbrace asistenta care e sterila , sa stau frumos cu mainile pe piept pana aseaza campurile sterile pe pacient , dupa sa stau doar cu mana pe pacient , nu ma scarpin , nu-mi aranjez masca , basca , pantalonii , sa stau cu costumul si halatul steril pe mine , sa nu intre nimeni in sala fara masca , basca , costumatie si aici se intreaba umea de ce nu intra oricine in sala de operatie , ca dar nu e pe cord deschis.
Toata treaba asta este inutila daca tu nu participi activ la operatie si esti doar spectator. Aici in operatie intra personalul care participa activ la operatie si care se sterilizeaza si poarta costumele sterile plus personalul ne-steril si studentii, rudele, etc. Studentii sau rudele din sala de operatii nu se sterilizeaza, poarta doar un costum nesteril si niste papucei textili peste pantofii de strada. Rudele sunt in sala de operatii de regula la cezariene (care nu sunt operatii pe cord dar sunt major surgery).
Problema ta este ca nu intelegi niste chestii fundamentale cum ar fi infection control-ul. Infectiile post-operatorii nu provin in majoritatea cazurilor din sala de operatii ci apar dupa operatie. Tu ai vreo explicatie logica pentru toata procedura exagerata de sterilizare care se practica in Romania comparativ cu conditiile absolut infecte si mizerabile la care sunt expusi bolnavii post-operator? Cand bietul om nu are un asternut curat, paturile alea nici nu vreau sa stiu cum se curata (daca se curata) intre bolnavi, curatenia din saloanele spitalelor, pentru ca de WC-uri mi-e si frica sa pomenesc. Si ce scop are toata exagerarea din sala de operatii daca bolnavul sau apartinatorii nu se pot spala pe maini in conditii decente in spital? Daca omul dupa ce a folosit WC-ul nu are unde sa-si spele si sa-si stearga mainile? Daca nici macar medicii nu au conditii sa isi spele mainile dupa fiecare pacient? Ma intreb cum schimba asistenta pansamentul dupa operatie? La ce foloseste mediul steril daca dupa operatie pacientul este lasat intr-o camera cu o caldura infernala, transpira si transpiratia cu mizeria de pe piele se scurg frumusel pe operatie?
Uite, in Australia nu sunt proceduri atat de stricte in sala de operatie si asta pentru ca studiile au aratat ca sunt inutile. DAR, bolnavii fac dus in FIECARE zi, isi schimba hainele (daca nu au pijamalele lor primesc de la spital), primesc sapun, prosoape, periuta de dinti, pasta de dinti, articole de igiena pentru femei, tot ce au nevoie pentru igiena proprie, iar lenjeria de pat se schimba zilnic. In camere se face curatenie de atatea ori de cat este nevoie, baile sunt foarte curate si cleanerii stau dupa fiecare pacient si curata baia dupa fiecare care a facut dus. In felul acesta contaminarea microbiana din mediu se reduce atat cat este posibil si chiar daca nu sterilizeaza nimeni studentii sau rudele din sala de operatii, nici nu se pompeaza antibiotice in bolnavi cum se face in Romania, infectiile post-operatorii sunt foarte-foarte rare si sunt considerate un esec al sistemului.
quote:
Despre asta vorbeam cand spuneam ca e greu sa intelegi anumite decizii , reguli ,comportamente , atunci cand este vorba de un mediu necunoscut.
Aici poti sa ma treci si pe mine pe lista desi nu e mediu necunoscut pentru mine. Tu iti imaginezi ca este vreo problema daca lasau mama copilului in sala pre-operatorie sau chiar in sala de operatii dar ti se pare absolut normal mediul infect in care sunt returnati pacientii dupa operatie? Ti se pare normal ca dupa operatie sa fie o asistenta la 20-30 pacienti? Nu te supara dar cum e posibil ca asistenta aia sa aibe macar habar cine e in paturile alea si ce probleme au? Asistenta aia are timp sa schimbe pansamente sterile cu toata procedura de rigoare la 10 pacienti pe zi, sa asiste si sa urmareasca restul pacientilor? Cred ca problemele sunt in alta parte nu in masurile de sterilizare din sala de operatie
![](icon_smile_wink.gif)
Si inca ceva referitor la afirmatia ca medicul trebuia sa-i explice mamei in 3 cuvinte ce se va intampla
![](bang.gif)
![](icon_smile_wink.gif)
tamar spune:
Roxana, imi pare rau ca ai avut asa o experienta neplacuta, multa sanatate lui Teo si succes in lupta cu "balaurul"...
Si baiatul meu a fost operat de hernie inghinala cind avea 6 ani, aici in State, si nu ma apuc acum sa descriu toata procedura, ca se aseamana destul de bine cu ce a zis Ana Stroe; am vrut doar sa ii spun lui Xio ca DA, eu, ca mama lui, am intrat cu el in sala de operatie! mi s-a dat un fel de salopeta de pus peste haine, ceva de pus peste pantofi si masca la gura. Si am stat cu el pina i-au administrat anestezicul. Asa ca se poate, si nu e in nici un caz asa un big deal cum spui tu. Nu eram "oricine de pe strada", eram mama pacientului-copil!!
Si doctorul chirurg, asa ocupat cum era el, a iesit imediat dupa operatie, m-a cautat in sala de asteptare si mi-a dat toate amanuntele necesare despre cum a decurs operatia...
Donia spune:
Roxanal, imi pare rau, tare rau de chinul cumplit prin care ai trecut. Tu esti curajoasa, vrei sa incerci sa schimbi ceva, dar eu nu cred ca se poate schimba ceva, oamenii aia care te-au tratat ca pe un sac de cartofi nici nu au cea mai mica idee despre cat de aberanta e conduita lor... cum ai spus si tu, sunt din alta lume!
Sanatate multa micutei si Doamne, iti doresc sa nu mai ai contact cu asemenea... cum sa le spun? Ca profesionisti nu merge, e ca nuca in perete.
quote:
Originally posted by XIO
Maru , din pacate pt. tine si toate informatiile tale despre persoana mea , eu deja am intrat in destule operatii , deci fac mai mult decat analize. De la consulturi ginecologice , operatii , pansamente , examinari si fise fac de toate.
Ca sa vezi .
Si smulgi si tu pansamentele?
quote:
Una este o nastere fara complicatii, scoaterea polipilor , iar cu totul altceva este o banala apendicectomie , hernie , o rezectie gastrica sau o histerectomie.
Dar de o "banala" cezariana ce zici? Sotul meu a purtat salopeta nesterila si boneta si a fost langa mine pe toata durata operatiei. Si-a vazut copilul imediat ce a fost nascut si peste 1 ora l-a tinut in brate.
Iar in Romania, la primul copil, a avut voie sa isi vada copilul de la 5 metri o singura data si a apucat sa il tina in brate doar dupa 5 zile, dupa ce ne-am externat. De teama infectiilor... Ce minunata grija!
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
anya spune:
Se mai poate si in Romania, chiar intr-un spital de stat. Dar cu conditia sa gasesti medici-oameni si in plus cu mintea luminata. Sotul meu a filmat nasterea copilului (nastere normala) deci a putut intra, "ambalat" cum se cuvine, in sala de nasteri iar sotul prietenei mele a filmat cezariana - deci a intrat si el in "sanctuarul"-sala de operatii. Deci Xio, vezi ca se poate, numai sa vrei.
Cat despre spitalele de copii... am avut o scurta experienta la Budimex si am regasit aceleasi conditii cu cele ce au generat acest subiect. Singura diferenta e ca am primit la externare o hartiuta in care era scris ce sa fac in primele zile dupa operatie.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Bird , am intrat in opperatie. Nu m-am uitat ca la stagii , am intrat IN . De aia m-am sterilizat .
Unde sunt sali preoperatorii stau bolnavii acolo , unde nu sunt sali sunt mutati la terapie intensiva.In blocul operator nu ii pot lasa pt. ca sunt si alte operatii.
Sunt putine asistente pt. ca nu permite bugetul sa lucreze mai multe.
Am spus ca doctorita putea sa-i explice M A C A R in 3 cuvinte despre ce e vorba , mai aes daca avea timp.
Citeste
In operatii (ecluzand nasterile fara complicatii , polipi , amigdale) intra doar personalul medical. Nu stiu de ce sunt singura careia i se pare trasa de par intrarea vizitatorilor in blocul operativ...imi si imaginez o inghesuiala de rude care se uita cum este facut o histerectomie , cum e reparata o vulva sau cum se scoate un san.
La noi de exemplu ca sa intri ca student in sala trebuie sa ai aprobarea doctorului , aprobare pe care nu o primesti tot timpul.
Din moment ce nu intra studentii de la Medicina in orice operatie nu va revoltati ca nu intra familia care nu are nici in clin nici in maneca ceva cu regulile si ce se intampla in sala.
Si eu am vrut sa intru la matusa-mea , doar sa ma uit ,dar doctorul nu ma lasa si un alt doctor de la spitalul la care merg a spus ca nu e bine sa intri la rude.
Nu "daca se vrea se poate" , ca daca se intampla ceva doctorul e de vina.
Pna acum nu am mai auzit sa intre oamenii in sala decat la nasteri , polipi , amigdae , timpane supurate , dar pana la urma poate se pot practica operatiile si intr-o sala plina de lume unde familia nu stiu ce afce , ca omul e probabil adormit sau obnubilat , dar macar sa se uite......
Da , Donia , chiar ieri am smuls pansamentul de pe fundul unui barbat pt. ca nu am vrut sa-i smulg lent fiecare fir de par . El nu a comentat , dar in mod ciudat tu o faci ....
Mi-a trimis cineva un mail...a spus sa nu imi mai bat capul , ca nu are rost , e greu sa inteleaga lumea ce nu vede....a venit ca un raspuns la intrebarea "unde sunt toti doctorii de pe site?"
Poate va intrebati si voi acelasi lucru
http://www.hi5.com/friend/photos/displayMyPhoto.do?albumId=100560422
vali02 spune:
Roxanal imi pare rau pentru experienta din spital si imi doresc sa reusesti sa-i tragi la raspundere pe cei vinovati. Nu , nu trebuie sa acceptam orice pentru ca "asa e la noi". Sunt si spitale unde lucrurile s-au schimbat in bine, deci se poate, totul depinde de oameni.
Eu am ajuns cu fetita de 4,2 luni la operatie cu apendicita - nu a dat nici cel mai mic semn de boala, s-a declansat o durere abdominala acuta si medicul chirurg ne-a spus dupa prima palpare ca trebuie operata urgent (fapt confirmat apoi de analize, avea apendicele plin de puroi).
Si da, am intalnit Oameni nu numai medici in spital. Am stat cu ea in sala pre-operatorie, am purtat-o numai eu in brate (pentru ca asa am vrut eu, le-am spus clar ca nu o dau pana la sala), am intrat in sala de operatie, am tinut-o de manuta si am vorbit cu ea pana a adormit si abia apoi am plecat. Cand s-a incheiat operatia am fost chemata si am stat pana s-a trezit. Pentru un copil e foarte important sa-si vada mama langa el, deja trece prin trauma operatiei, de ce sa-i mai adaugam si trauma despartirii de parinti? La reanimare mi-a fost mai greu sa-i conving sa ma lase sa stau, dar am fost si eu hotarata si am stat, chiar daca niste asistente/medici se uitau chioras . si dr. nestezist si chirurga mi-au dat explicatii inainte si dupa operatie, nu ca am fi stat la povesti, dar nici nu m-au ignorat.
Nu a fost totul perfect, am gasit si noi o "doamna asistenta" care smulgea leucoplastul (apropo Xio, stii cum se lipeste un leuoplast de pielea fina a unui copilas? cand il dezlipesti brusc se ridica pielea daca nu o tii si ramane locul de parca a fost ars)- dupa ce am vazut cum face i-am spus clar ca eu il dezlipesc si asa am facut. Am intalnit si asistente care imi reprosau ca ce atata plans ca doar e mare (!!!) de ce o alint atata (!!!), dar la astea chiar le-am dat ignore.
roxanal spune:
Xio, eu personal nu vad de ce te superi..chit ca incerci sa ne explici ceva ce noi nu intelegem..si mai vad ca inca stai pe ideea de a intra in sala de operatii, desi am specificat ca nu asta a fost problema..nici pe departe..chiar daca nu sunt de acord cu tine ca nu se poate intra...nu inseamna ca nu-ti inteleg argumentele...asa cum a spus si Bird70, la noi nu acolo este pb, ci dupa...deci hai sa revenim la oile noastre, ca nu m-a "traumatizat" ca nu m-au lasat in sala...ci ca nu mi-au spus nimik...sa-ti mai spun ca Teo, care este un copil foarte echilibrat, deschis si iubitor nu s-a miscat din brate de la mine cateva ore? ca ma tinea atat de strans ca eram fleasca amandoua, deci transpiratia ia crezi ca n-a afectat si pansamentul"steril"?..sa-mi mai spun ca si acum repeta cate-odata incontinuu "nununuuuuuuu"? si se agata de mine de abia pot sa vb cu ea?...si ca nu mai vrea sa mergem la dr, ca face buba la Teo? stiu ca multe sunt normale, reactii pana la urma a unei traume..insa daca adormea cu chipul meu in fata ochilor si se trezea la fel..nu se punea pb asa..plus de asta..daca nu au bruscat-o si teoretic nu a simtit nimik la operatie, de ce-i este atat de teama acum? asa..ca fapt divers..adica daca tu, adult..ai merge la operatie, te-ar adormi, te-ar taia si te-ai sculat, in afara de durerea normala nu ar tb sa simti frica? corect? deci eu sunt absolut convinsa ca au bruscat-o acolo, s-o anestezieze sau mai stiu eu ce...si ce incerci tu sa-mi explici in cele 4 pagini cat a ajuns subiectul...ptr mine nu e real..te axezi pe intrarea in sala de operatii cand de fapt nu aia este pb...chiar sunt curioasa, azi merg la control...nu mi s-a spus si daca-i scoate firele, daca nu-i scoate..nimic..ma duc acolo..si o sa va spun cum a decurs totul...si pun pariu ca nu o sa fie nimic multumitor de spus...
anya spune:
Xio, nu te supara, ai si tu dreptate in multe. Imi si imaginez toata satra ambalata in halate calare pe bietul pacient ce trebuie operat . Evident totul trebuie facut cu discermanant. Dar de aici pana la a da afara din spital (afara in strada!!!) pe taticul al carui copil urmeaza sa se nasca din clipa in clipa... cand in mod normal ar trebui sa se afle langa mama.. Problema la noi e ca salile de nasteri sunt supra alomerate si totul e un fel de banda rulanta - evident lipsa dotarilor, salilor necesare..., dar de aici si pana la a nu fi permisa stationarea macar pe hol in asemenea cazuri "speciale" pt fiecare familie...e deja "lisa de organizare" ca sa nu zin "rea-vointa".
De asemenea intre a "smulge" leucoplastul si a folosi o solutie pt a se dezlipi usor nu implica multe costuri ci doar putina informare. La fel si cu "intepatul" pt analize care se poate face fara durere (exista un leucoplast cu putin anestezic care se lipeste pe mana inainte de intepat) si ajungand pana la peridurala de care abia de curand s-a auzit in unele spitale si nu in toate! Si ok, dac anu exista banii, macar sa fie informat pacientul ca se poate si altfel, dar costa "X" lei si atunci iti permiti sau nu. Doar ca nu se OBOSESTE nimeni sa informeze pacientul/apartinatorul.
Concluzia ar fi ca lipsa bazei materiale este cauza multor situatii neplacute , dar sa nu uitam ca mentalitatea si disponibilitatea de a fi OM fac DIFERENTA. Asta atat pt personalul medical cat si pt pacienti.