Curat-murdar, Base ! Suna mai bine ?! :)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iuliana_2007 spune:

quote:
Originally posted by aidaciolac

Din pacate asta este adevarul.
Sunt foarte multi maghiari (care sunt nascuti si traiesc in Romania) care habar nu au sa vorbeasca romaneste.
Adevarat ca ajungi in unele zone din tara si nu poti explica ce vrei ca nu te intelege nimeni.
Adevarat ca am fost in Odorhei si ca toti din spital (aveau nume unguresti) au vorbit perfect romaneste si s-au purtat foarte frumos.
Si pe mine ma deranjeaza sa merg undeva si sa imi dea "ignore" pe motiv ca nu intelege romaneste.
Da copii astia trebuie sa invete lb. romana , dar daca nu in scoala atunci unde?

Culmea!... Pe unde am umblat in Ungaria(oriunde) , (benzinarii, restaurante, magazine, banci, spitale) , exista cel putin o persoana care sa stie limba romana.

Aida - mama de pisica mica.

Ai mare dreptate.Am fost la un magazin din Covasna sa cumpar ceva si cand am intrat in magazin vanzatoarea nu m-a bagat in seama si s-a facut nu m-a aude ca vorbeam romaneste.E posibil asa ceva?

"Oamenii nu pot fi judecati dupa ceea ce spun altii despre ei, dar iti poti face o parere destul de corecta despre ei daca ii asculti ce spun ei despre altii."

poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gonghy spune:

Poate imi da pana la urma cineva cu ceva-n cap.
Ma bag si eu doar putintel la acest subiect daca nu va e cu suparare.
Am prieteni unguri care vorbesc foarte bine lb romana dar am vazut la tv cand le i-au interviu reporterii celor de prin locurile pe unde a fost si Base.
Mai frate unii nu stiu o boaba romaneste.
E posibil sa traiesti in ROMANIA,sa pretinzi ca esti roman dar tu sa nu stii o iota romana???
Asa ceva nu mi se pare normal.
Acum astept sa ma contrazice-ti,dar asta e gandirea mea si nu imi place deloc ce se intampla prin acele locuri.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=93574
Povestea fetitei noastre
http://community.webshots.com/user/gonghy
Poze cu noi
Laura si bebe Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns july_g spune:

Nu am nimic cu ungurii, nici cu alte minoritati conlocuitoare, dar ma doare sufletul si imi zgarie retina, cand vad la tv interviu luat unui cetatean roman, de etnie maghiara si se subtitreaza in limba romana, ca sa intelegem si noi, restul cetatenilor romani ce gangureste cel intervievat. E dureros si din punctul meu de vedere, inacceptabil. Corect mi se pare ca toti cetatenii Romaniei sa cunoasca limba tarii in care traiesc. Nu sa o studieze ca pe o limba straina. Ma refer la cetatenii nascuti si crescuti in Romania. O consider o obligatie morala.
Nu am avut experiente turistice, dar am cunoscut o familie mixta. El ungur, ea romanca. El e un om extraordinar si nu a vorbit in prezenta noastra niciodata ungureste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gabbriela spune:

voi toti sunteti indignatzi de ce sa invete ro ca pe o limba straina... dar ro pt ei este o limba straina, cum vreti un copil de 7 ani sa invete ro - acel copil pana la 7 ani a auzit permanent ungureste.. cum vreti ca acel copil sa invete sa vb ro, daca nu ca pe o a doua limba?
Copilul respectiv cand aude ro e ca si cum voi auziti chinezeste...

eu chiar nu va inteleg supararile.... mai bine sa ii ignore si sa ii lase sa vb cum vor ei, decat sa le intinda o mana sa ii ajute in a invata si ro?

Sanatate si numai bine

Nicole mami lui www.babiesonline.com/babies/j/julianleonardo/" target="_blank">Julian

www.freewebs.com/gabbriela_nicole/" target="_blank">
scaune de masina pt copii

Never discourage anyone...who continually makes progress, no matter how slow. - Plato

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dodo spune:

Cu limba materna maghiara, germana, mai inteleg ca e greu sa o dai pe romana dintr-o data, insa eu nu ma dumiresc de cei cu limba materna romana, crescuti, traiti si cu domiciliul in continuare in RO, care vorbesc romana cu greseli de exprimare, scriere...sa nu mai vorbim, exemple sint duium si pe DC..Cei traiti prin alte tari au o scuza, insa cei din RO..pardon!Ar fi mai bine sa ne corectam pe noi insine cind gresim, decit sa vinam paiele din ochii altora..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns copiloi spune:

Sunt de acord ca fiecare cetatean, indiferent de nationalitate, trebuie sa stie limba tarii in care traieste, dar totusi comparatia ungurilor in Romania cu a situatiei din alte tari (vezi turcii in Germania) mi se pare improprie.

Se spune ca fara sa cunosti limba tarii in care traiesti, nu te poti integra. Asa o fi (iar in cazul Germaniei, pe care il cunosc, e perfect adevarat), dar daca ii intrebi pe ungurii de la noi (care traiesc in RO, dar nu stiu limba) nu iti vor spune niciodata ca nu sunt integrati .

Am citit mai demult in Der Spiegel un interviu cu scriitorul german Eginald Schlattner, care traieste in Rosia, langa Sibiu. Si care tocmai asta lauda la Romania, ca aici pot trai in armonie oameni de culturi si confesiuni diferite si asta fara ajutorul sau constrangerea statului. Au avut (si au) bisericile lor, au avut scoli cu predare in limba lor materna, si cu toate astea nu s-au simtit outsideri.

Pe cand era fata lui la gradinita, a intrebat-o care e diferenta intre copiii sasi si cei romani (asteptandu-se sa i se raspunda ca unii vorbesc o limba, ceilalti alta limba). Fetita a raspuns ca in timp ce romanii poarta fularul pe dinafara, sasii il poarta pe dinauntru, iar la zile onomastice, romanii tin buchetul de flori in jos, in timp ce sasii il tin in sus, ca pe-o lumanare. ATAT a observat copilul ca fiind diferente!

Deci faptul ca in alte tari, strainii sunt obligati sa invete limba locala nu e un argument si pentru discutia de fata.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia_cs spune:

Am locuit 20 de ani in Sfantu Gheorghe, Covasna, localitate in care locuitorilor sunt (parca 75%) maghiari si mi se pare foarte nepotrivit ca o persoana care doar a auzit ca cineva, pe undeva a avut o experienta neplacuta in locurile respective sa fie atat de daramata de articolul respectiv.

O intrebare pentru cei indignati si nu locuiesc pe acolo si poate nici nu au vizitat locurile respective vreodata: Cu ce va afecteaza direct aceasta propunere?

Si, sa nu uitam ca suntem cu totii oameni si suntem cu totii imperfecti, chiar si printre romani gasim oameni care ar trata un maghiar foarte, foarte urat (fff, greu de crezut, dar se mai intampla ). De ce? Numai pentru ca el este maghiar.

Si acum (ironic vorbind), aplauze pentru domnul care a injurat vanzatoarea si a aratat astfel ca el este mai om decat acea "..." vanzatoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns women13 spune:

quote:
Originally posted by copiloi

Sunt de acord ca fiecare cetatean, indiferent de nationalitate, trebuie sa stie limba tarii in care traieste, dar totusi comparatia ungurilor in Romania cu a situatiei din alte tari (vezi turcii in Germania) mi se pare improprie.

Se spune ca fara sa cunosti limba tarii in care traiesti, nu te poti integra. Asa o fi (iar in cazul Germaniei, pe care il cunosc, e perfect adevarat), dar daca ii intrebi pe ungurii de la noi (care traiesc in RO, dar nu stiu limba) nu iti vor spune niciodata ca nu sunt integrati .

Am citit mai demult in Der Spiegel un interviu cu scriitorul german Eginald Schlattner, care traieste in Rosia, langa Sibiu. Si care tocmai asta lauda la Romania, ca aici pot trai in armonie oameni de culturi si confesiuni diferite si asta fara ajutorul sau constrangerea statului. Au avut (si au) bisericile lor, au avut scoli cu predare in limba lor materna, si cu toate astea nu s-au simtit outsideri.

Pe cand era fata lui la gradinita, a intrebat-o care e diferenta intre copiii sasi si cei romani (asteptandu-se sa i se raspunda ca unii vorbesc o limba, ceilalti alta limba). Fetita a raspuns ca in timp ce romanii poarta fularul pe dinafara, sasii il poarta pe dinauntru, iar la zile onomastice, romanii tin buchetul de flori in jos, in timp ce sasii il tin in sus, ca pe-o lumanare. ATAT a observat copilul ca fiind diferente!

Deci faptul ca in alte tari, strainii sunt obligati sa invete limba locala nu e un argument si pentru discutia de fata.

Alina

No comment . Jos palaria pentru tine copiloi. Ar fi excelent sa invatam sa traim in armonie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns women13 spune:

quote:
Originally posted by lucia_cs

Am locuit 20 de ani in Sfantu Gheorghe, Covasna, localitate in care locuitorilor sunt (parca 75%) maghiari si mi se pare foarte nepotrivit ca o persoana care doar a auzit ca cineva, pe undeva a avut o experienta neplacuta in locurile respective sa fie atat de daramata de articolul respectiv.

O intrebare pentru cei indignati si nu locuiesc pe acolo si poate nici nu au vizitat locurile respective vreodata: Cu ce va afecteaza direct aceasta propunere?

Si, sa nu uitam ca suntem cu totii oameni si suntem cu totii imperfecti, chiar si printre romani gasim oameni care ar trata un maghiar foarte, foarte urat (fff, greu de crezut, dar se mai intampla ). De ce? Numai pentru ca el este maghiar.

Si acum (ironic vorbind), aplauze pentru domnul care a injurat vanzatoarea si a aratat astfel ca el este mai om decat acea "..." vanzatoare.

_
www.desprecopii.com/forum/forum.asp?FORUM_ID=59" target="_blank">
Sa nu-i uitam..

Sa fim alaturi Diana fetita Laurei_B!

_

Lucia, mami de Evelyn si sotie de Csaba

Reciteste contextul in care a ajuns sa o injure si ulterior da cu piatra. Sa ignori un om, cand iti soclicita amabil o sticla de apa pentru a o cumpara, cand roaga, etc. si esti ignorat ... sa zica merci stimabila , ca s-a limitat doar la a o injura. Eu daca eram in locul lui, ii luam sticla de apa din magazin si plecam. Oare atunci stia sa strige dupa mine in romaneste ca i-am furat apa ?!?! Sa fim seriosi. Cine a avut de inteles de aici, despre ce e vorba a inteles. Multam fain ! Armonie exista si intre cei fara de grai, mai ceva ca intre multe alte etnii conlocuitoare..., insa acesti oameni , fara putinta de a se face auziti, stiu sa scrie in romaneste in primul rand si ulterior in limba lor materna.... Eu cred ca totul tine de civilizatie, bun-simt si respect ... Mai vorbim... Toate bune tuturor !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucia_cs spune:

Nu ai raspuns la o intrebare (nu era retorica).

quote:
Originally posted by lucia_cs

Mergi la inceput